Ukrainan konflikti/sota

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan jokin nevahöörd ryssän kenu olisi potkaissut tyhjää.

Venäläisen kenraalimajuri Vladimir Zavadskin kerrotaan saaneen surmansa Ukrainassa.

Zavadski toimi 14. armeijakunnan apulaiskomentajana. Venäjän laivaston alainen joukko-osasto on sijoitettu Murmanskiin ja sen päätehtävä on Venäjän Pohjoisen sotilaspiirin rannikkopuolustus. 14. armeijakunnan joukkoja on tiettävästi lähetetty runsaasti Ukrainan rintamalle.

Ukrainan asevoimien eversti Anatoli Stefan on vahvistanut Zavadskin kaatumisen suositulla Telegram-kanavallaan.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kenraalimajuri sai surmansa miinan räjähdyksessä.

 
Hyvin mielenkiintoinen havainto, tässä toinen 27.11.2023 myrskyn aikana maahan pudonnut Shahed-136/131 tai Geran-2 (ryssän "versio" iranilaisesta dronesta). Ensimmäinen löytyi Krimiltä, tämä toinen Kubanin alueelta:

Another kamikaze drone, Shahed-131/136, was found in Kuban, one of those launched on the stormy night of November 27.

This is what happens to Shahed-131/136 if you launch them in bad weather.

By the way, the serial numbers on the drones are Y881 and Y882.


Katso liite: 88041


-

Näiden kahden dronen "sarjanumerot" ovat Y881 ja Y882.

Voisiko tämä tarkoittaa että ryssä on valmistanut omalla dronetehtaalla ainakin 882 kpl näitä droneja? Väkisin tällainen ajatus tulee mieleen ja sopisi yleisemmin siihen kuvaan, mikä heidän tehtaastaan on ollut eli tuotannon piti alkaa keväällä 2023 mutta sen alkamisen on sanottu viivästyneen ja tuotannon olleen pitkään aikataulusta jäljessä. Julkisuuteen vuodetun suunnitelman mukaan heidän tehtaansa pitäisi kyetä itsenäiseen dronejen rungon valmistukseen mutta kaikki sisuskalut toimitettaisiin Iranista vuodenvaihteeseen asti ja 1.1.2024 alkaen tehtaan pitäisi kyetä toimimaan itsenäisesti, Iranista tulevista tavaravirroista riippumatta:

Katso liite: 88042

Tällainen "noin 900 kpl" on suuri määrä mutta ei mahdottoman suuri määrä, koska alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tehtaan olisi pitänyt kyetä valmistamaan Stage 1 aikana 600 kpl droneja (Iranin toimittamien komponenttien kokoonpano, ei omaa tuotantoa) ja 27.11.2023 mennessä 8/9 Stage 2 vaiheeseen lasketusta määrästä eli 8/9 x 1332 = 1 184 kpl. Näiden summa on 1 784 kpl ja kuin sattumalta tuo "noin 900 kpl" olisi noin 50% tästä tavoitteesta.

En pidä tätä lainkaan mahdottomana ajatuksena. Voidaan myös spekuloida, että Iran olisi toimittanut sovitun määrän komponentteja eli Stage 1 vaiheen droneja mutta kenties hitaampaan tahtiin kuin mitä tuo suunnitelma edellytti. JOS näin olisi käynyt, silloin on mahdollista että Stage 2 vaiheen osalta todellinen valmistettu määrä olisi vain noin 300 kpl.

MUTTA kenties näin ei ole, koska kenties Iranin toimittamissa droneissa oli "sarjanumero" jo valmiiksi ja vasta ne dronet, joiden rungon Venäjä on valmistanut itse (Stage 2 ja 3) ovat saaneet heikäläisen sarjanumeron?

Sanoisin että tämä jälkimmäinen vaihtoehto tuntuisi loogisemmalta. JOS asia olisikin näin, silloin tämä 900 kpl pitäisi laskea suunnitelman Stage 2 vaiheesta ja edustaisi 900 / 1 184 = 0,76014 eli 76% alkuperäisen suunnitelman tavoitteesta.

En pidä tätäkään mahdottomana.

Tässä pitäisi katsoa taaksepäin eli missä vaiheessa nähtiin ensimmäisen kerran "Geran-2" merkinnällä varustettuja droneja? Muistelen että melko nopeasti Shahed-136/131 käytön alkamisen jälkeen koska ryssä ja Iran halusivat hämärtää niiden alkuperää? Ehkä muistan väärin?

On myös täysin mahdollista että tulkitsen "sarjanumeroita" liian kirjaimellisesti: kenties juokseva numero on juuri se miltä näyttää mutta sitä edeltävällä kirjaimella on myös merkitystä? Kenties se kertoo esim. eränumeron eli mikä tuotantoerä on kyseessä? Tällöin näin karkea laskelma, mitä tein yllä, menee metsään. HUOM: lisäksi on mahdollista että juokseva numero ei ole alkanut ykkösestä.

-

MUOKKAUS: kenties tuosta numerosta ei voida tehdä tuollaisia johtopäätöksiä, ei ainakaan ilman lisätietoa. Löysin tällaisen kuvan, kuvan lähde:

https://smartencyclopedia.org/content/hesa-shahed-136/

Katso liite: 88043

Tässä toinen kuva ja sen kuvateksti joka löytyy linkin takaa: LÄHDE

Debris from an Iranian Shahed-136 drone also known as the Geran-2 in the Kharkiv region on October 6, 2022. STRINGER / REUTERS

Katso liite: 88044

Jatkoa aikaisempaan viestiini (LINKKI) - löysin pikaisella haulla seuraavan artikkelin jossa on kirjoitettu näistä sarjanumeroista: LÄHDE

Has Russia Begun Producing Iranian-Designed Suicide Drones?

BY JOHN HARDIE | July 5, 2023 | @JohnH105

A photo shared on social media on Monday shows the remains of a downed Geran-2, the Russian name for the Iranian Shahed-136 one-way attack drone, which Tehran has supplied to Moscow in large numbers. While hardly the first Geran-2 downed in Ukraine, this one is unique: The drone bears distinct markings that may indicate it was produced in Russia rather than in Iran.

The Geran-2 drones previously seen in Ukraine bore alphanumerical markings that begin with “M,” followed by a number. For example, a pair of drones downed last September, shortly after Russia first received the Geran-2 from Iran, were marked “M205” and “M214.” The serial numbers have grown steadily over time. A Geran-2 downed in late May was marked “M1062.”

By contrast, the marking on the drone seen on Monday begins with the Russian letter “Ы,” followed by “002.” That could indicate it was the second drone manufactured under a new production program.

Moscow, with Tehran’s help, is building a factory to produce Geran-2 drones in Russia. The facility is believed to be located in the Yelabuga (also transliterated “Alabuga”) Special Economic Zone in Tatarstan Oblast. Since last fall, Iran has reportedly provided Russia with drone-production equipment, blueprints, components, and other technical support as part of a $1 billion deal. Moscow and Tehran are also reportedly developing a new engine that’ll increase the drone’s range and speed.

Once fully operational, the facility will be able to churn out at least 6,000 drones in the coming years, according to officials from an unnamed U.S.-aligned country cited by The Wall Street Journal. The White House said in May that Russia had received over 400 Iranian-made drones, while Ukrainian military intelligence assessed that Tehran had supplied around 1,000 drones as of March.

On June 9, the National Security Council spokesman said U.S. intelligence believes the factory won’t come online until early 2024. The Monday photo could indicate Russia has commenced low-rate initial production earlier than anticipated. More likely, the drone seen on Monday could simply be a prototype created before the launch of serial production.
Localizing production of the Geran-2 will likely enable Russia to launch more of these drones against targets in Ukraine. That increased volume could help Russia overwhelm Ukrainian air defense systems and tax Kyiv’s dwindling supply of interceptor missiles.

John Hardie is the deputy director of FDD’s Russia Program and a contributor to FDD's Long War Journal.


-

Tuon mukaan Ukrainassa olisi pudotettu kesällä Geran-2 drone jonka sarjanumero oli Y002 eli kuulostaa siltä että sarjanumero todellakin alkoi nollasta tai ykkösestä:

By contrast, the marking on the drone seen on Monday begins with the Russian letter “Ы,” followed by “002.” That could indicate it was the second drone manufactured under a new production program.

1701265281958.png

HUOM: artikkeli on julkaistu 5.7.2023 eli "maanantai" tarkoittaa tässä tapauksessa 3.7.2023. Drone Y002 olisi siis väitetysti pudotettu silloin ja nyt dronet Y881 ja Y882 on pudotettu 27.11.2023.

Eli näiden välisenä aikana kenties valmistettu 880 kpl Geran-2 droneja Venäjän Alabugassa?

3.7.2023 - 27.11.2023 välinen aika on 147 päivää eli 4,9 kuukautta jos lasketaan 30 päivän kuukausina.

880 / 4,9 = 179,59184 eli keskiarvoisesti 180 kpl per kuukausi.

KOSKA kyseessä on uuden tehtaan tuotannon ylös ajaminen, oletan että kuukausituotantomäärä kasvaisi tietynlaisessa kulmassa ja saavuttaisi vakiotason jonkin ajan kuluttua.

Täten keskiarvolla ei tee tässä tapauksessa paljoakaan, mutta onpahan laskettu kaikkien nähtäväksi.

-

MUOKKAUS: tarkistin omasta datasta, Ukrainan ilmoitusten mukaan ryssä on laukaissut aikavälillä 3.7.2023 - 27.11.2023 vähintään 1 552 kpl Shahed-136/131 / Geran-2 itsemurhadroneja.

JOS oletetaan että Y-numerolla merkityt ovat ainoat dronet, jotka on "valmistettu" Alabugassa Venäjällä eli Venäjän omalla dronetehtaalla ja kaikki muut on valmistettu joko Iranissa tai Syyriassa ja toimitettu sen jälkeen Venäjälle, niin tästä nähdään että kyseinen määrä olisi:

1 552 - 882 = 670 kpl

Aikaväli on tosiaan 4,9 kuukautta, joten keskiarvoksi tulee:

670 / 4,9 = 136,7347

Sanoisin että vähemmän kuin mitä olisin olettanut, oma arvaus olisi ollut 180-200 kpl kokoluokassa. Tosin spekuloin aikaisemmin että kenties Hamasin 7.10.2023 tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen Iranin dronetoimitukset Venäjälle päättyivät (ainakin hetkeksi). Ainakin Shahed-136/131 dronejen käytössä nähtiin hetkellinen kokonaismäärän pieneneminen sekä iskujen välillä pidempiä taukoja. Toisaalta viimeisen parin viikon aikana on taas nähty suurempia iskuja, mukaanlukien tämä toistaiseksi suurin 75 kpl isku.

Kenties siis toimitukset ovat jatkuneet taas? Tai kenties niihin ei edes tullut mitään taukoa? Tätä on vaikea sanoa mitenkään 100% varmasti koska dronejen käyttö on ollut hyvin ailahtelevaa ja on nähty hiljaisempia kausia ja sitten taas kiivaampia kausia. Samoin on nähty suurempia dronemääriä per päivä ja toisinaan pienempiä. Näille on vaikea tarjota hyvää selitystä, vaikka taustalla on tietysti jokin logiikka tai syy (muutenhan niitä voisi käyttää vaikkapa 75 kpl joka ikinen päivä, jos ei olisi mitään rajoittavaa tekijää).
 
Viimeksi muokattu:
Löysin pikaisella haulla seuraavan artikkelin jossa on kirjoitettu näistä sarjanumeroista: LÄHDE

Has Russia Begun Producing Iranian-Designed Suicide Drones?

BY JOHN HARDIE | July 5, 2023 | @JohnH105

A photo shared on social media on Monday shows the remains of a downed Geran-2, the Russian name for the Iranian Shahed-136 one-way attack drone, which Tehran has supplied to Moscow in large numbers. While hardly the first Geran-2 downed in Ukraine, this one is unique: The drone bears distinct markings that may indicate it was produced in Russia rather than in Iran.

The Geran-2 drones previously seen in Ukraine bore alphanumerical markings that begin with “M,” followed by a number. For example, a pair of drones downed last September, shortly after Russia first received the Geran-2 from Iran, were marked “M205” and “M214.” The serial numbers have grown steadily over time. A Geran-2 downed in late May was marked “M1062.”

By contrast, the marking on the drone seen on Monday begins with the Russian letter “Ы,” followed by “002.” That could indicate it was the second drone manufactured under a new production program.

Moscow, with Tehran’s help, is building a factory to produce Geran-2 drones in Russia. The facility is believed to be located in the Yelabuga (also transliterated “Alabuga”) Special Economic Zone in Tatarstan Oblast. Since last fall, Iran has reportedly provided Russia with drone-production equipment, blueprints, components, and other technical support as part of a $1 billion deal. Moscow and Tehran are also reportedly developing a new engine that’ll increase the drone’s range and speed.

Once fully operational, the facility will be able to churn out at least 6,000 drones in the coming years, according to officials from an unnamed U.S.-aligned country cited by The Wall Street Journal. The White House said in May that Russia had received over 400 Iranian-made drones, while Ukrainian military intelligence assessed that Tehran had supplied around 1,000 drones as of March.

On June 9, the National Security Council spokesman said U.S. intelligence believes the factory won’t come online until early 2024. The Monday photo could indicate Russia has commenced low-rate initial production earlier than anticipated. More likely, the drone seen on Monday could simply be a prototype created before the launch of serial production.
Localizing production of the Geran-2 will likely enable Russia to launch more of these drones against targets in Ukraine. That increased volume could help Russia overwhelm Ukrainian air defense systems and tax Kyiv’s dwindling supply of interceptor missiles.

John Hardie is the deputy director of FDD’s Russia Program and a contributor to FDD's Long War Journal.


-

Tuon mukaan Ukrainassa olisi pudotettu kesällä Geran-2 drone jonka sarjanumero oli Y002 eli kuulostaa siltä että sarjanumero todellakin alkoi nollasta tai ykkösestä:

By contrast, the marking on the drone seen on Monday begins with the Russian letter “Ы,” followed by “002.” That could indicate it was the second drone manufactured under a new production program.

Katso liite: 88045

HUOM: artikkeli on julkaistu 5.7.2023 eli "maanantai" tarkoittaa tässä tapauksessa 3.7.2023. Drone Y002 olisi siis väitetysti pudotettu silloin ja nyt dronet Y881 ja Y882 on pudotettu 27.11.2023.

Eli näiden välisenä aikana kenties valmistettu 880 kpl Geran-2 droneja Venäjän Alabugassa?

3.7.2023 - 27.11.2023 välinen aika on 147 päivää eli 4,9 kuukautta jos lasketaan 30 päivän kuukausina.

880 / 4,9 = 179,59184 eli keskiarvoisesti 180 kpl per kuukausi.

KOSKA kyseessä on uuden tehtaan tuotannon ylös ajaminen, oletan että kuukausituotantomäärä kasvaisi tietynlaisessa kulmassa ja saavuttaisi vakiotason jonkin ajan kuluttua.

Täten keskiarvolla ei tee tässä tapauksessa paljoakaan, mutta onpahan laskettu kaikkien nähtäväksi.

-

MUOKKAUS: tarkistin omasta datasta, Ukrainan ilmoitusten mukaan ryssä on laukaissut aikavälillä 3.7.2023 - 27.11.2023 vähintään 1 552 kpl Shahed-136/131 / Geran-2 itsemurhadroneja.

JOS oletetaan että Y-numerolla merkityt ovat ainoat dronet, jotka on "valmistettu" Alabugassa Venäjällä eli Venäjän omalla dronetehtaalla ja kaikki muut on valmistettu joko Iranissa tai Syyriassa ja toimitettu sen jälkeen Venäjälle, niin tästä nähdään että kyseinen määrä olisi:

1 552 - 882 = 670 kpl

Aikaväli on tosiaan 4,9 kuukautta, joten keskiarvoksi tulee:

670 / 4,9 = 136,7347

Sanoisin että vähemmän kuin mitä olisin olettanut, oma arvaus olisi ollut 180-200 kpl kokoluokassa. Tosin spekuloin aikaisemmin että kenties Hamasin 7.10.2023 tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen Iranin dronetoimitukset Venäjälle päättyivät (ainakin hetkeksi). Ainakin Shahed-136/131 dronejen käytössä nähtiin hetkellinen kokonaismäärän pieneneminen sekä iskujen välillä pidempiä taukoja. Toisaalta viimeisen parin viikon aikana on taas nähty suurempia iskuja, mukaanlukien tämä toistaiseksi suurin 75 kpl isku.

Kenties siis toimitukset ovat jatkuneet taas? Tai kenties niihin ei edes tullut mitään taukoa? Tätä on vaikea sanoa mitenkään 100% varmasti koska dronejen käyttö on ollut hyvin ailahtelevaa ja on nähty hiljaisempia kausia ja sitten taas kiivaampia kausia. Samoin on nähty suurempia dronemääriä per päivä ja toisinaan pienempiä. Näille on vaikea tarjota hyvää selitystä, vaikka taustalla on tietysti jokin logiikka tai syy (muutenhan niitä voisi käyttää vaikkapa 75 kpl joka ikinen päivä, jos ei olisi mitään rajoittavaa tekijää).

Jatketaanpa hieman tätä aikaisemmassa viestissäni (LINKKI) alkanutta spekulointia.

Pohdin jo aikaisemmin tässä ketjussa että Iran olisi lopettanut väliaikaisesti Shahed-136/131 dronejen toimitukset Venäjälle Hamasin 7.10.2023 tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen. Peruste tälle arvaukselle oli yhtäkkisesti vähentynyt Shahed-136/131 dronejen käyttö - tosin tämä ei tapahtunut heti vaan viimeinen merkittävä hyökkäys ennen hiljaisempaa kautta tapahtui 12.10.2023 (Ukrainan ilmoituksen mukaan 28 kpl).

Spekuloin lisää: nyt kun on viime päivinä saatu kuulla, miten ryssä ja Iran ovat päässeet sopimukseen sotilashelikopterien ja hävittäjien toimituksesta, oletan että dronejen toimitukset alkavat taas. Itseasiassa, oletan että 25.11.2023 nähty suurhyökkäys voisi olla ensimmäinen toimitettu erä eli 75 kpl.

JOS oletetaan näin, mitä tämä voisi kertoa?

Ensinnäkin sen että kaikki aikavälillä 13.10.2023 - 27.11.2023 käytetyt dronet olisivat Venäjän Alabugassa valmistettuja, poislukien tuo edellä mainittu 75 kpl.

Ukrainan ilmoitusten perusteella määrä olisi vähintään 410 - 75 = 335 kpl.

Aikaväli 13.10.2023 - 29.11.2023 on 47 päivää eli 1,5667 kuukautta, jos lasketaan 30 päivää per kuukausi.

Täten voidaan laskea ryssän oman dronetehtaan keskiarvoinen kuukausituotanto tällä aikavälillä:

356 / 1,56667 = 213,82933 per kuukausi

Samalla logiikalla voidaan laskea Iranin ja Syyrian dronetehtaiden keskiarvoinen kuukausituotanto:

3.7.2023-27.11.2023 aikavälillä ryssä käytti vähintään 1 552 kpl näitä droneja. Iranilaisten osuus tästä oli mahdollisesti 670 kpl ja otetaan siitä pois tuo suurhyökkäyksen 75 kpl, jolloin määräksi jää 595 kpl.

Oletin yllä, että tämä määrä olisi toimitettu aikavälillä 3.7.2023-12.10.2023, tämä aikaväli on 101 päivää eli 3,366667 kuukautta jos lasketaan 30 päivää per kuukausi.

Täten Iranin ja Syyrian dronetehtaiden keskiarvoinen kuukausituotanto olisi:

595 / 3,36667 = 176,7325 kpl per kuukausi

-

Näitä numeroita kannattaa verrata Washington Post artikkelissa mainittuihin tavoitteisiin:

1701268846482.png

Stage 1 kuukausitavoite oli 100 kpl. Miksi? Koska tämä on se määrä mihin Iranin ja Syyrian dronetehtaat kykenevät? Tässä vaiheessa kaikki komponentit, mukaanlukien dronejen rungot tulivat Iranista. Vai kenties kyseessä on osa kuukauden tuotantokapasiteetista? Laskin yllä että tekemilläni oletuksilla kuukausituotanto olisi 177 kpl, se määrä mikä olisi toimitettu Venäjälle.

Stage 2 kuukausitavoite on 170-180 kpl. Laskin kuitenkin yllä että ryssän oman dronetehtaan kuukausituotanto olisi kerrotulla aikavälillä 214 kpl. Toisaalta aikataulun mukaan tämän vaiheen tuotannon olisi pitänyt alkaa 1.4.2023 mutta olivat siitä selvästi myöhässä. Kenties siis alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto saatiin käytiin ja kapasiteettia nostettua yli tavoitteen? TOISAALTA lähestytään vuodenvaihdetta ja tavoiteaikataulun mukaan 2.1.2024 alkaen Alabugan tehtaan pitäisi kyetä valmistamaan 226 kpl per kuukausi. JOS siis oletetaan että kyseessä olisi tasainen kapasiteetin kasvu (rampin tavoin) niin silloin olisi itseasiassa suunnitelman mukaista että tällä hetkellä kuukauden tuotantomäärä olisi noin 214 kpl eli lähestyisi tuota tavoitetta 226 kpl.

Tai kenties oletin ja laskin ihan pieleen?

-

Kuten nähdään, tässä pitää tehdä useampi olettamus / arvaus, joiden todentaminen on tietysti mahdotonta.

Toisaalta pitää muistaa että Shahed-136/131 dronejen käyttö kasvoi merkittävästi toukokuun 2023 alussa ja näitä on käytetty paljon sen jälkeen. Välillä on ollut hiljaisempia jaksoja mutta niitä on sitten seurannut kiivaampi tempo. Tässä näkynee se että droneja käytetään hetken aikaa vähemmän jotta saadaan kerättyä tietty määrä varastoon ja kun nämä käytetään jossain vaiheessa pois, tahti on hetken aikaa kiivaampi. HUOM: aikavälillä 19.7.2023 - 3.9.2023 nähtiin pidempi hiljainen jakso, kenties se ennakoi ryssän Avdiivkan hyökkäystä ja yleisempää "syksyn suurhyökkäystä"? Tätä nimittäin seurasi hyvin kiivas reilu kuukausi (4.9.2023 - 12.10.2023) kunnes tahti hiljeni taas (viisi päivää Hamasin hyökkäyksen jälkeen - sattumaako vain, ehkä, ehkä ei).

Muistutuksena: jos tosiaan Y-kirjaimella alkavan sarjanumeron dronet ovat Alabugassa Venäjällä valmistettuja, niin Y002 ammuttiin alas 3.7.2023. JOS tämän kyseisen tehtaan droneja on otettu käyttöön hyvin pian sen jälkeen kun ne on valmistettu ja kuljetettu Ukrainan seudulle eikä ole syystä tai toisesta varastoitu pidemmäksi aikaa odottamaan käyttöä, niin tästä voitaneen päätellä että dronetehtaan tuotanto käynnistyi kesäkuun 2023 puolivälissä? Tarkoitan suunnitelman Stage 2 vaiheen droneja, oletan että ennen tätä tehtaalla tehtiin Stage 1 vaiheen dronejen kokoonpanoa. Jos näin oli niin tästä nähdään että Stage 2 vaiheen aloitus oli kesäkuun puolivälin kohdalla 2,5 kuukautta myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.

Numerot ovat toki vain numeroita, näitä voi jokainen pyöritellä haluamallaan tavalla ja olla sitten näkevinään niissä jotain logiikkaa.
 
Viimeksi muokattu:
On todellakin, hämmentävää. Missä on näiden vaunujen keskitetympi käyttö? Muiden aselajien tukemana. Taktiikka ei ole tasajakoa.
Ei kai nyt taas lähdetä tälle twitter-videoiden ylianaysointi linjalle? Mitä oikeasti tuosta videosta voi päätellä? Toki aina voi vetää tuon ukraina tekee kaiken väärin ja meillä osataan. Sitten toisaalla saamme hädin tuskin rajaa kiinni ja siltikin ne taikasanat riittävät kelagoldiin.
 

Ne jyrää meitin!!!😱
Kun tämä sota loppuu ja 7-10 vuotta kuluu niin että 40% zenäjän kansantulosta laitetaan armeijalle, ehkä jopa virheistä oppien, samaan aikaan kun USA mahdollisesti irtautuu ainakin osittain Euroopan puolustuksesta. Nähdyn valossa täällä ei tehdä juuri mitään puolustuksen eteen ja kun vielä päälle Euroopassa alkaa pikku Jihadit niin naurattaapa makeasti. Siis Moskovassa ja islamistien johdossa.
 
MUOKKAUS: kyseessä lienee kuvituskuva, jossa ohjukset ovat valkoisesta maalista huolimatta 9M38-ohjuksia - katso @Jukkis viesti alempaa. Ymmärtääkseni varsinainen viestin sisältö on vahvistettu tai ainakin Ukrainan virallisesti kertoma tieto eli Sea Sparrow ohjuksia voidaan käyttää heidän Bukeissaan.

Kappas vain, kaikkea sitä näkeekin kun vanhaksi elää:

A Ukrainian Buk Air Defense System fully equipped with modern US Sea Sparrow air defense missiles which will be used to intercept Russian Kalibr and X-101 Cruise Missiles during their future winter mass missile attacks

1701274398992.png

 
Viimeksi muokattu:
Kun tämä sota loppuu ja 7-10 vuotta kuluu niin että 40% zenäjän kansantulosta laitetaan armeijalle, ehkä jopa virheistä oppien, samaan aikaan kun USA mahdollisesti irtautuu ainakin osittain Euroopan puolustuksesta. Nähdyn valossa täällä ei tehdä juuri mitään puolustuksen eteen ja kun vielä päälle Euroopassa alkaa pikku Jihadit niin naurattaapa makeasti. Siis Moskovassa ja islamistien johdossa.

Ukrainan sota loppu + 7-10 vuotta siihen päälle on niin pitkä aikaikkuna että vaikea tuohon sanoa juuta tai jaata. Oma arvioni on tällä hetkellä että sota jatkuisi ainakin vuoden 2025 loppuun, kenties kauemminkin. Jos otetaan se arvaukseksi ja siihen 7-10 vuotta päälle niin puhutaan aikavälistä 2032-2035.

Pari asiaa on kuitenkin selvää, jos aikataulu pitää: Suomella on siinä vaiheessa 64 kpl F-35A hävittäjiä eli koko tilaus on toimitettu ja kaikki F-18 koneet korvattu. Puolalla puolestaan pitäisi olla hyvin vahva oma aseteollisuus (Etelä-Korean kanssa kimpassa rakennettu), tosin tämä on vielä pitkässä kuusessa mutta muutaman vuoden kuluttua ollaan viisaampia. Parhaassa tapauksessa Puolalla on 2032-2035 suuri määrä K2PL-panssarivaunuja rivissä (kenties jopa lähelle 1 000 kpl) ja K3PL-tuotanto alkamassa. JOS puolestaan Rheinmetallin ja muiden Ukrainaan pyrkivien investoinnit toteutuvat edes jossain kokoluokassa, niin Ukrainallakin voisi olla vastaavanlainen monipuolinen sotateollisuus ja kenties jopa Puolan kokoluokassa.

Venäjän nousu ei ole sekään taattu asia: JOS sota jatkuu tällaisena ja JOS he todellakin kaluavat Neuvostoliiton haaskan luita myöten niin siitä on hidas ja vaikea kauhoa ylöspäin. Kaikki pitäisi valmistaa uutena, jolloin yhtäkkiä ei olekaan niiden suurien varastojen tuomaa selkärankaa ns. pahan päivän varalle. Neuvostoliiton ajat puolestaan eivät palaa enää koskaan, joten ei tulla näkemään UVZ:n 1 500 kpl uusia panssarivaunuja per vuosi tuotantomääriä. 150 kpl per vuosi lienee todennäköisempi, tosin Puola ja Ukraina tähdännevät samaan kokoluokkaan kumpikin (silloin tarvitaan tietysti osa ko. määrästä vientiin).

Eurooppa ja Venäjän rajaseutu näyttää todennäköisesti hyvin erilaiselta 2030-luvulla ja ryssä saattaa yllättyä, millainen vastus siellä odottaa. Varsinkin jos Ukraina liittyy jossain muodossa EU:hun ja NATO:on.
 
Ukrainan sota loppu + 7-10 vuotta siihen päälle on niin pitkä aikaikkuna että vaikea tuohon sanoa juuta tai jaata. Oma arvioni on tällä hetkellä että sota jatkuisi ainakin vuoden 2025 loppuun, kenties kauemminkin. Jos otetaan se arvaukseksi ja siihen 7-10 vuotta päälle niin puhutaan aikavälistä 2032-2035.

Pari asiaa on kuitenkin selvää, jos aikataulu pitää: Suomella on siinä vaiheessa 64 kpl F-35A hävittäjiä eli koko tilaus on toimitettu ja kaikki F-18 koneet korvattu. Puolalla puolestaan pitäisi olla hyvin vahva oma aseteollisuus (Etelä-Korean kanssa kimpassa rakennettu), tosin tämä on vielä pitkässä kuusessa mutta muutaman vuoden kuluttua ollaan viisaampia. Parhaassa tapauksessa Puolalla on 2032-2035 suuri määrä K2PL-panssarivaunuja rivissä (kenties jopa lähelle 1 000 kpl) ja K3PL-tuotanto alkamassa. JOS puolestaan Rheinmetallin ja muiden Ukrainaan pyrkivien investoinnit toteutuvat edes jossain kokoluokassa, niin Ukrainallakin voisi olla vastaavanlainen monipuolinen sotateollisuus ja kenties jopa Puolan kokoluokassa.

Venäjän nousu ei ole sekään taattu asia: JOS sota jatkuu tällaisena ja JOS he todellakin kaluavat Neuvostoliiton haaskan luita myöten niin siitä on hidas ja vaikea kauhoa ylöspäin. Kaikki pitäisi valmistaa uutena, jolloin yhtäkkiä ei olekaan niiden suurien varastojen tuomaa selkärankaa ns. pahan päivän varalle. Neuvostoliiton ajat puolestaan eivät palaa enää koskaan, joten ei tulla näkemään UVZ:n 1 500 kpl uusia panssarivaunuja per vuosi tuotantomääriä. 150 kpl per vuosi lienee todennäköisempi, tosin Puola ja Ukraina tähdännevät samaan kokoluokkaan kumpikin (silloin tarvitaan tietysti osa ko. määrästä vientiin).

Eurooppa ja Venäjän rajaseutu näyttää todennäköisesti hyvin erilaiselta 2030-luvulla ja ryssä saattaa yllättyä, millainen vastus siellä odottaa. Varsinkin jos Ukraina liittyy jossain muodossa EU:hun ja NATO:on.
Ukrainan sota upottaa ryssän niin syvälle talouskurimukseen että sieltä ei tule kuin pakolaisia nälissään 2030 luvulla. Jo nyt aletaan nähdeä ryssän toiminnan kolmannen vaiheen käynnistymistä. Vaiheet suurinpiirtein näin:

Vaihe 1: Modeni ammattiarmeija sotii Ukrainassa ja tuhoutui sinne
Vaihe 2: Pakkovärvätty armeija neukkulan jäämistöllä sotii ja tuhoutuu Ukrainaan
Vaihe 3: Pakkovärvätty armeija jostain haalitulla romuilla sotii ja tuhoutuu Ukrainaan

Hiilivetykauppa kuihtuu 2030 luvulla lähinnä kemianteollisuuden raaka-ainekaupaksi. Nykyvauhdilla Kiina ei osta ryssältä hiilivetyjä 2035 jälkeen ja Eurooppa menee vauhdilla perässä. Mistä se ryssä ne rahat meinaa kaivaa sotimiseen? Vai maksavat sillä päätuotteellaan, eli paskalla?

Täälläkin tuntuu olevan sitkeää käsitystä että sotiminen onnistuu valtiolta puhtaalla tahdolla. No ei onnistu, sitä on kokeiltu ihmiskunnan historiassa lukuisia kertoja. Siihen sotimiseen tarvitaan rahaa ja sitä tuottaa vain toimiva talous toimivassa yhteiskunnassa. Kannattaa katsoa myös sitä pöö-koreaa, siellä ollaan oltu sotataloudessa jo useampi vuosikymmen.
 
Kun tämä sota loppuu ja 7-10 vuotta kuluu niin että 40% zenäjän kansantulosta laitetaan armeijalle, ehkä jopa virheistä oppien, samaan aikaan kun USA mahdollisesti irtautuu ainakin osittain Euroopan puolustuksesta. Nähdyn valossa täällä ei tehdä juuri mitään puolustuksen eteen ja kun vielä päälle Euroopassa alkaa pikku Jihadit niin naurattaapa makeasti. Siis Moskovassa ja islamistien johdossa.
Ok, nostetaan kädet pystyyn :rolleyes:
 
Kappas vain, kaikkea sitä näkeekin kun vanhaksi elää:

A Ukrainian Buk Air Defense System fully equipped with modern US Sea Sparrow air defense missiles which will be used to intercept Russian Kalibr and X-101 Cruise Missiles during their future winter mass missile attacks

Katso liite: 88049
Vai että "Modern". No joka tapauksessa jokainen IT-ohjus tulee tarpeeseen.
 
Back
Top