Nyt on marraskuun viimeinen päivä, joten hyvä katsoa taaksepäin ryssän risteily- ja ballististen ohjusten sekä Shahed-136/131 eli Geran-2 dronejen määriä per päivä, kuten Ukraina on ne ilmoittanut torjuntailmoituksillaan.
Ensin risteilyohjukset ja ballistiset ohjukset:
-
Tässä pelkät Shahed-136/131 dronet:
-
Tässä nämä molemmat kuvaajat yhdessä:
-
Merkitsin kuvaajiin tiettyjen suurempien iskujen ohjus- ja dronemäärät jotta nämä olisivat vähän selkeämpiä.
Kokonaisuus toki ratkaisee eli mikä määrä joudutaan torjumaan per päivä / viikko / kuukausi mutta suuremmat määrät per päivä kertovat mielestäni vakavammista yrityksistä eli torjunnan saturaation yrittämisestä.
Kuten nähdään, ryssä ei ole käyttänyt risteily- ja ballistisia ohjuksia juuri minkään vertaa viimeisen kolmen kuukauden aikana, vaan Shahed-136/131 dronet muodostavat valtaosan iskuissa käytetyistä aseista. Niitä on käytetty tasaisesti huhtikuun 2023 lopulta alkaen, tosin ei niin tasaisesti kuin voisi kuvitella: on nähtävissä hiljaisempia kausia ja kiivaampia kausia.
Samoin nähdään että 25.11.2023 oli selvä ennätys käytetyn määrän osalta, pidän tätä tämän talvikauden ensimmäisenä "suurhyökkäyksenä".
Toki dramaattiset suuret numerot hieman hämäävät: ohjuksia ja droneja lähetetään matkaan usealta eri suunnalta ja useassa eri aallossa. Suuremmat hyökkäykset tapahtuivat usean tunnin aikaikkunassa eli ei pidä kuvitella että ryssä laittoi esim. 100 kpl Kh-101 risteilyohjuksia matkaan muutaman minuutin sisällä.
Risteilyohjusten ja ballististen ohjusten osalta Ukrainan ilmavoimat kertoi pari viikkoa sitten että ryssällä voisi olla noin 900 kpl varastoissa eli tässä näkyy se, että näitä ei ole juurikaan käytetty viimeisten kuukausien aikana. Toisaalta, Ukrainan ilmoitusten mukaan, ei ole vielä nähty tämän talvikauden ensimmäistä merkittävää iskua. Se antaa odottaa itseään. Hyvä verrata viime talveen, silloin ensimmäinen merkittävä isku tapahtui 10.10.2022 ja sen jälkeen suurempia iskuja nähtiin 1-2 viikon välein.
Toisaalta Shahed-136/131 dronejen käyttö oli hyvin vähäistä viime talven aikana, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Niitä käytettiin, mutta ei voi mitenkään verrata viimeisen puolen vuoden aikana käytettyjen määrän kanssa. Pistää miettimään, johtuiko viime talven suhteellisen vähäinen käyttö siitä että nämä dronet toimivat huonommin pakkasilmassa vai olivatko kyseessä Iranin ongelmat toimittaa näitä droneja (huhuttiin myös että ryssä ei olisi maksanut sovittua hintaa eli voi johtua jostain sellaisestakin). Uskon että viimeisen puolen vuoden aikana merkittävästi kasvanut dronejen käyttö selittyy osaksi ryssän oman Alabugassa sijaitsevan dronetehtaan tuotannon käynnistymisellä. Sen tuotanto yhdessä Iranin toimittamien dronejen kanssa.
Muutama kommentoija on arvellut että ryssä aloittaa risteily- ja ballististen ohjusten runsaan käytön kunhan Ukrainassa on ollut pidempään pakkasta. En ole seurannut Ukrainan säätilannetta kovin tarkkaan, mutta ymmärtääkseni aletaan olemaan pakkaskauden alussa, ellei jopa jo olla. Kenties siis suuremmat iskut alkavat lähiviikkojen aikana? Toinen ryssämäinen vaihtoehto on että iskut aloitetaan joulun ja uuden vuoden aikaan. Silloin on varmasti pakkasta ja toisaalta mikäs sen ryssämäisempää kuin hyökätä juhlapyhien aikaan.
Kävi miten vain, toivottavasti Ukraina tulee toteuttamaan uhkauksensa ja iskemään ryssää syvälle ja tuntuvasti. Heillä pitäisi olla tähän ainakin rajallinen kyky ja ovat osoittaneet sitä käytännössä muutaman kerran. Mikäs sen parempi kuin Moskovan sähköt poikki jouluna? Tai uutena vuotena. Siinä olisi Yliherra Putinilla selitettävää, varsinkin pari kuukautta ennen presidentinvaaleja.