Ukrainan konflikti/sota

Tästä olikin jo osittain juttua. Ukrainan Kamyshinin (Strategisten alojen ministeri?) ketju heidän delegaation matkasta jenkkilään. Tämä oli molempien maiden yhteistyöprojektin vastavuoroisuusvierailu puolustusteollisuuden kera. Mainitut poiminnatkin jo eri twiiteissä tullut esiin, mutta tiivistetysti: Syksyllä 13 yhdysvaltalaista puolustusteollisuuden firmaa vieraili Ukrainassa, nyt taasen 38 ukrainalaista firmaa siellä. Nostan pari kohtaa:

Special thanks to
@deptofdefense, @USArmy and industry partners for providing Ukraine with technical data package to ehance the localization of the #FrankenSAM projects. That's another great story that already works on the battlefield in Ukraine. More details soon.

We reached a principal agreement to build a joint production of 155mm rounds with 2 major US ammunition production companies. It will take 2+ years to happen, but that's the right way to build up our local capabilities and integration into #NATO defense industry framework.

Summarizing:

1. The US government gave a strong signal to defense industry that it supports and promotes coproduction in Ukraine.

2. Quick win with #FrankenSAM projects.

3. Strategic agreement to build ammo production facilities in Ukraine.

 
Kehityskulku riippuu ennenkaikkea siitä, kuinka paljon lännestä annetaan apua. En vielä suostu uskomaan siihen, että Eurooppa kusisi täydellä harkinnalla omiin muroihinsa ja USA omaan geopoliittiseen asemaansa. Rahamäärät ovat kuitenkin maltillisia verrattuna esim. koronan hoitoon, Euro/finanssikriisistä puhumattakaan.

Tietyllä tukitasolla voidaan päätyä esittäämäsi skenaarioon. Ukrainan on myös mahdollista vallata alueita takaisin, mikäli tukea tulee riittävästi. Pelkästään muutama kymmenen ATACMS olisi voinut avittaa huomattavasti kesän vastahyökkäystä, jos ryssän helikopterikentät olisi saatu pois pelistä yllätysiskulla. USA:lla olisi kosminen määrä kalustoa (pelkästään Patriot järjestelmiä tuhat, tuhansittain joutilaita panssareita, miehistönkuljetusvaunuja, lentokoneita, helikoptereita jne), mihin nähden aika niukasti on annettu. Ehkä joskus tulevaisuudessa kuullaan miksi.

Villejä kortteja on esim. Trump ja toisaalta ryssän talouskehitys.

Jos länsi olisi antanut luvan ampua toimittamillaan ohjuksilla Kerchin sillan kunnolla ja toistamiseen poikki niin sekin saattaisi olla vaikuttanut aika lailla. Korjatkaa nyt jos olen käsityksessäni väärässä mutta näin olen ollut tajuavani asian. Ettei lupaa ole saatu.
 
Niin, MAGA-jengi on todella sitä mieltä, mitä seuraamastaan mediasta kuulee, näkee ja lukee: että Ukraina on korruptoitunut paska ja että Jenkkien tuesta iso osa menee korruptioon - tätä mieltä ovat myös serkkuni Yhdysvalloissa, jotka kuitenkin paradoksaalisesti ovat sitä mieltä, että Venäjä ei saa voittaa Ukrainassa.
Kärkevästi sanottuna Ukraina on korruptoitunut paska, mutta se nyt sattuu taistelevan urhokkaasti perivihollista vastaan meidän puolesta. Korruptio on kuitenkin realiteetti mikä pitää ottaa huomioon. Sotatilan sekaannus ja suuret rahamäärät houkuttelee esiin korruptioon taipuvaista sakkia, ja hommaa helpottaa että konnailua on harjoiteltu reippaasti jo rauhan aikana. En kuitenkaan jaksa uskoa, että korruptio olisi mitenkään merkittävää aseavun kohdalla, vaan ongelma on lähinnä suorassa taloudellisessa avussa. Jokin muu syy on oltava miksi aseapu on ollut niin tipottaista.

Olen päissänyt spekuloinut mahdolliseksi nihkeyden syyksi Ukrainan yhteiskunnallista vakautta ja hallinnon jatkuvuutta. Ukraina voi kaatua Venäjän syliin muutenkin kuin sotilaallisen toiminnan seurauksena. Venäjän vaalivaikuttaminen, Ukrainan korruptio ja sotaväsymyksestä kumpuava eripura voi olla sellainen paskakakun resepti, jolla Ukraina vedetään taas pimeälle puolelle kaikkine hienoine länsiaseineen. Vaikka poikkeustilan vuoksi Ukrainassa ei vaaleja tarvitsisi keväällä pitääkään, niin yllämainitun skenaarion vuoksi sitä kannattaisi harkita. Riski sisäisten vastavoimien kehittymiselle kasvaa mitä nihkeämmin sota etenee ja pitkittyy.

Age of empires: "Wololoo"
 
Muricca miettii miten se hoitaa tilanteen jossa omat boots on the ground ovat erittäin no-no. Pitää kysyä miten itse hoitaisit tällaisen sodan kauko-ohjauksena. Ja tietenkin jenkeillä on painolastinaan sisäpolitiikka.

Toisaalta USA arkailee/arkaili ottaa edes proxylla ryssiltä luuloja pois täydellä voimalla. Ryssän totaalituho rintamalla voisi johtaa ei-toivottuihin tapahtumiin. Taas: mitä itse tekisit jos olisit kremlin hullu koira ja kaikki olisi luhistumassa? Koko sota on niin absurdi tempaus että on edelleenkin vaikea edes uskoa sen tapahtuneen. Ehkä USA pitää parempana nykyistä hivutusta jonka seurauksena konflikti jäätyy ja ryssä kuristuu pikkuhiljaa. Kuka näiden aivoitukset tietää.

Eikä Amerikka ole pyhimys. Omaksi hyödykseen se toimii. Jos Amerikka katsoo että "ikuinen" tai ainakin hyvin pitkä sota, ja/tai Ukrainan alueluovutukset ovat USAlle paras huonoista vaihtoehdoista, niin sitten näin on.

Henry Kissinger -vainaalla olisi reaalipolitiikkansa kanssa nyt tuskaileminen: sodan loppu olisi Yhdysvalloille erittäin hyvä asia..jos sota saataisiin loppumaan Venäjän vallan vaihtumiseen, mutta rauha Venäjän kanssa neuvottelemalla ja myönnytyksillä on vähän kiikun kaakun. Täydellinen katastrofi Yhdysvalloille olisi Venäjän voitto, sillä Putinin Venäjä on jo pari vuotta rummuttanut jatkuvasti miten se on Ukrainassa sodassa nimenomaan Yhdysvaltoja ja NATOa vastaan ja tätä Venäjän sanomaa toitottavat monet torvisoittokunnat ympäri maailmaa, myös Euroopan NATO-maissa:

Näyttökuva 2023-12-7 kello 23.21.50.png

Olisihan se vaan ainutlaatuisen kertakaikkinen moraalinen ja poliittinen katastrofi lopettaa Ukrainan tukeminen ja päästää Venäjää niskan päälle. Vaikka niin, että Venäjä pystyisi kääntämään sodan kulun ja painamaan Ukrainan pois Hersonista ja mielikuvitustasavalloista.

En edes uskalla ajatella tällaista vaihtoehtoa - toivottavasti uskaltavat ajatella Yhdysvalloissa republikaanien ThinkTankeissa.

Eurooppa vielä luikertelisi perse pystyssä Putinin jalkojen juureen matelemaan armollisuutta mantereelle, mutta Venäjän jonkinlainen voitolliseksi laskettava lopputulema sodasta Ukrainassa olisi nyt, kahden vuoden sotimisen jälkeen, vielä Vietnamiakin karseampi poliittinen ja arvovaltatappio juuri Yhdysvalloille. Se kun Ukrainan uskoa sotimiseen nimenomaan on pystyssä pitänyt sotilaallisella avullaan ja Venäjää kurittaneilla talouspakotteilla.

Edit. Lisään vielä sen verran, että lännen arkailu Ukrainan aseistamisessa sodan eskaloitumisen pelossa voisi mielestäni johtaa siihen, että Venäjä voitollisen lopputuloksen saavuttaessaan voisi eskalaatiopelkoa hyväksikäyttäen kokeilla 5. artiklan pitävyyttä vaikka Baltiassa.

Washingtonin sopimuksessa kun lukee suurinpiirtein suomennettuna, että: ”..kukin osapuoli – avustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta sopimuspuolta tai hyökkäyksen kohteeksi joutuneita sopimuspuolia ryhtymällä välittömästi yksin ja yhdessä muiden sopimuspuolten kanssa tarpeellisiksi katsomiinsa toimenpiteisiin, mukaan lukien aseellisten voimakeinojen käyttö, Pohjois-Atlantin turvallisuuden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi.”

Toisin sanoen, jos Nato-maahan hyökätään, muut jäsenmaat harkitsevat osaltaan tarpeellisiksi katsomansa toimenpiteet. Eskalaatiopelko perseessä?
 
Viimeksi muokattu:
Lukekaapa.

Ryssät ovat tienneet jo 2020, että heidän IT-vehkeillään ei tee hevon helvettiä drooneja vastaan. Silti ottivat melkoisen riskin lähtiessään kolmen päivän erikoiseen ja nyt niitetään mitä on kylvetty. Onko Putlerille kerrottu, että kyllä tämä olisi ollut tiedossa.

Ja edelleen kolmisen vuotta myöhemmin mikään ei ole muuttunut paremmaksi, ehkä jopa heikommaksi koska osaavia käyttäjiä on kuollut niin paljon, että huonoista vehkeistä saa vielä vähemmän hyötyä irti. En odota, että mitään erityisempää kehitystä tulee tapahtumaan edes seuraavan 3 vuoden kuluessa, koska kyse on ryssistä.

Odotan kyllä innolla, että Ukraina ja muut tukevat maat saavat droonien tuotantonsa oikein kunnolla vauhtiin.

 
Ukraina voi kaatua Venäjän syliin muutenkin kuin sotilaallisen toiminnan seurauksena. Venäjän vaalivaikuttaminen, Ukrainan korruptio ja sotaväsymyksestä kumpuava eripura voi olla sellainen paskakakun resepti, jolla Ukraina vedetään taas pimeälle puolelle kaikkine hienoine länsiaseineen.

Väestö on Ukrainassa nykyisin sattuneesta syystä erittäin Venäjä-vastaista, joten aika vaikea on kuvitella sellaista mekanismia millä Ukraina valuisi Venäjän syliin.
 
Väestö on Ukrainassa nykyisin sattuneesta syystä erittäin Venäjä-vastaista, joten aika vaikea on kuvitella sellaista mekanismia millä Ukraina valuisi Venäjän syliin.
Eipä siinä välttämättä kansan mielipiteellä ole paljoa merkitystä.
Vastavoimana toimiva korruptoitunut ehdokas, joka lupaa kuun taivaalta sekä sopivasti vaalivilppiä -> paska rauhansoppari. Oli ne Suomellakin vaaran vuodet jatkosodan jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Mi8/17 aika selvästi, kun on lasia lähes koko keula.
Ja hitto mitä roiskimista tyhmillä raketeilla. Vain joku 250m ohi ensimmäiset. NSV:llä sama juttu. Toivotaan toivotaan. 2nd army in da wööld.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli korruptiokeskustelusta mieleen pari asiaa. Sotilasapu taitaa olla lähes täysin tavara-apua. Etenkin jenkkien tapauksessa raha pysyy kotimaassa. Toisekseen Zelensky on kovalla kädellä puuttunut korruptioon. Olen ollut aistivinani, että Maidanin ja sodan jälkeen kansa on täysin kyllästynyt korruptioon. Sodan kokenut kansa vihaa ryssää sydämensä pohjasta, joten en näe Ukrainan kääntyvän enää ikinä ryssälän suuntaan.
 
Eipä siinä välttämättä kansan mielipiteellä ole paljoa merkitystä.
Vastavoimana toimiva korruptoitunut ehdokas, joka lupaa kuun taivaalta sekä sopivasti vaalivilppiä -> paska rauhansoppari. Oli ne Suomellakin vaaran vuodet jatkosodan jälkeen.

Ei se korruptoitunut ehdokas rauhansopimusta yksin pysty tekemään. Sellainen vaatii vaatii aika laajan hyväksynnän päätöksentekokoneistossa minkä myötä kansan mielipiteellä alkaa olla väliä.

Suomella oli vaaran vuodet, mutta siihen oli syynä se, että silloinen Neuvostoliitto oli uhkatekijänä aivan eri luokkaa kuin nykyinen Venäjä.
 
Ei se korruptoitunut ehdokas rauhansopimusta yksin pysty tekemään. Sellainen vaatii vaatii aika laajan hyväksynnän päätöksentekokoneistossa minkä myötä kansan mielipiteellä alkaa olla väliä.

Suomella oli vaaran vuodet, mutta siihen oli syynä se, että silloinen Neuvostoliitto oli uhkatekijänä aivan eri luokkaa kuin nykyinen Venäjä.
Niin. Vuosia sodittiin kommunisteja vastaan ja siirrettiin vaaleja, ja heti perään ihan omilla suomalaisten äänillä äänestettiin kommarit suoraan melkein suurimmaksi puolueeksi 49 paikalla.
Sodan varjossa hautuu paljon sellaista mikä voi purkautua yllättävillä tavoilla.
 
Se mistä olen täysin ällistynyt, on se että lännellä ei ole ainakaan julkisesti kykyä hallita noita pieniä droneja.
Ei tietenkään kellään ollut tarkkaa kuvaa mitä nykyinen sota ja pienten halpojen dronejen luova käyttö tuottaisi, mutta kyllä sitä kuitenkin joku ammattilainen on pakko ollut miettiä. Ja DARPAn ja jopa ihan siviilifirmojen ja tutkimuslaitosten rahaa on siihen täytynyt mennä miljarditolkulla laajassa lännessä. Ihan varmasti.

Ne muutamat radiopyssyt eivät ole tainneet olla juuri riittäviä tilanteen hallintaan. Se (lyhyen matkan) kovin military EW tietysti on aika salaista, eikä siitä paljon puhuta jos niitä siellä on, mutta kun eivät ne blockerit ole zenäjällekään niin hyvin toimineet, ja on selkeästi näyttöä että dronet iskevät tappavasti myös ukrainalaisia, niin on selvä että tilanne ei ole mitenkään vahvasti hallinnassa.
Jotkut Vampire-patterit eivät tuota vielä käännä, vaikka iso ilo olisivatkin. Vielä ei ole mitään käsitystä, että onko Gepardeista pikkudroneja vastaan. Eikä niitä ihan siihen eturintamaan taideta uskaltaakaan tuoda?

Missä ovat autonomiset vastadronet? Onko kukaan edes nähnyt C-kasetin (siis mankan kasetti...) roikuttamista dronesta toisten tiputtamiseksi? Onko niitä pienen kaliberin automatisoituja antidrone-tykkejä nähty? Missä muut innovatiiviset verkotukset ja laseraseet?
Osa noista pysynee poissa ihan yllä käsitellyn vaaran vuoksi, ettei erittäin kehittyneitä järjestelmiä uskalleta uhrata ryssien käsiin. Tai edes niiden (joita en usko olevan enää niin paljoa) korruptoituneiden ukranalaisten käsiin. Mutta hyvä antidronetoiminta ei olisi pois zenäjän hitaasta ja eskaloimattomasta kuluttamisesta pois seuraavan vuoden parin aikana, mutta olisivat *äärimmäisen tärkeitä* tuotekehittelylle, ja yhtä äärimmäisen tärkeitä ukrainalaisten elämien - ja moraalin! - suojelemiseksi!

...Edes vähän? Edes sellaisella innovatiivisella konventionaalisella tavalla? Missämissämissä?
Tällainen toiminta ei eskaloisi niin paljoa etteikö noita voisi viedä, ja omien suojelu olisi tärkeä arvo lännessä ja ukrainalle.
 
Edit. Lisään vielä sen verran, että lännen arkailu Ukrainan aseistamisessa sodan eskaloitumisen pelossa voisi mielestäni johtaa siihen, että Venäjä voitollisen lopputuloksen saavuttaessaan voisi eskalaatiopelkoa hyväksikäyttäen kokeilla 5. artiklan pitävyyttä vaikka Baltiassa.

Ota voisi sana pois. Venäjä aivan taatusti kokeilisi 5 artiklan pitävyyttä.

Minusta Ranska voisi alkaa nostamaan profiilian Ukrainan tuen suhteen. Eipä ole suhteessa armeijan kokoon, sieltä tullut oikein mitään. Kuitenkin toi Macroni haluaa kovin ottaa aina kaistaa asiassa lausumalla sitä ja tätä. Mikä oikeuttaa sille sanomaan Ukrainasta yhtään mitään. Se Ukraina pyörii siellä ihan eri maiden tuella kuin Ranskan.

Vähän vaikuttaa, että suurimmat EU koronapaketin nettohyötyjät on tukeneet Ukrainaa vähiten. Varsinkin EU:n läntisten osien ”köyhät” maat. EU:ssa on aina helppo tehdä päätöksiä, missä samat nettomaksajat aina tukevat ”köyhiä” EU maita. Mutta kun samat nettomaksajat haluaisi tukea EU:n ulkomaista kumppania, niin tämä ei käykään enää näiden ”köyhien” maiden mielestä.

Minun mielestä kaikkein paras esimerkki EU:n sairaudesta on Unkari. Se yrittää kiristää itselleen tukimiljardeja EU:lta kauppaamalla omia äänestyspäätöksiään EU:n äänestyksissä. Kuten sen tyhjätaskun millään asialla, olisi mitään väliä yhtään missään. Sen ainoa asia mitä se ”myy” on EU:n ja Naton jäsenyys ja niihin liittyvät veto-oikeudet. Poishan tuollaiset jäsenet pitäisi saada.
 
Viimeksi muokattu:
Päivän luvut:
406789838_700211025625312_4066059798820121949_n.jpg
Kun sota päättyy Ukrainan voittoon, niin metalliromua sulatoille riittää.
 
Se mistä olen täysin ällistynyt, on se että lännellä ei ole ainakaan julkisesti kykyä hallita noita pieniä droneja.
Ei tietenkään kellään ollut tarkkaa kuvaa mitä nykyinen sota ja pienten halpojen dronejen luova käyttö tuottaisi, mutta kyllä sitä kuitenkin joku ammattilainen on pakko ollut miettiä. Ja DARPAn ja jopa ihan siviilifirmojen ja tutkimuslaitosten rahaa on siihen täytynyt mennä miljarditolkulla laajassa lännessä. Ihan varmasti.
Dronejen kehittyneempää käyttöä on tutkittu vuosien ajan ainakin USA:ssa ja Kiinakin varmasti osaa paljon sellaista mitä ei Ukrainassa nähdä. Ukrainaan ei vaan lähetetä kaikkea parasta teknologiaa jotta vastapuoli tai muut väärät tahot eivät saa sitä käsiinsä, niin kuin itsekin kirjoitat tuossa alempana. Ja jotta ne isoimmat maat saavat pitää johtoasemansa.

Missä ovat autonomiset vastadronet? Onko kukaan edes nähnyt C-kasetin (siis mankan kasetti...) roikuttamista dronesta toisten tiputtamiseksi? Onko niitä pienen kaliberin automatisoituja antidrone-tykkejä nähty? Missä muut innovatiiviset verkotukset ja laseraseet?

Osa noista pysynee poissa ihan yllä käsitellyn vaaran vuoksi, ettei erittäin kehittyneitä järjestelmiä uskalleta uhrata ryssien käsiin. Tai edes niiden (joita en usko olevan enää niin paljoa) korruptoituneiden ukranalaisten käsiin. Mutta hyvä antidronetoiminta ei olisi pois zenäjän hitaasta ja eskaloimattomasta kuluttamisesta pois seuraavan vuoden parin aikana, mutta olisivat *äärimmäisen tärkeitä* tuotekehittelylle, ja yhtä äärimmäisen tärkeitä ukrainalaisten elämien - ja moraalin! - suojelemiseksi!

...Edes vähän? Edes sellaisella innovatiivisella konventionaalisella tavalla? Missämissämissä?

Ukrainalla on ainakin pienempien dronejen häirintälaitteita ja niitä käytetään menestyksekkäästi monessa paikassa juuri nyt. Mutta uusia vermeitä kehitetään joten ei tiedä mikä on tilanne vaikka puolen vuoden päästä.
 
Ota voisi sana pois. Venäjä aivan taatusti kokeilisi 5 artiklan pitävyyttä.

Minusta Ranska voisi alkaa nostamaan profiilian Ukrainan tuen suhteen. Eipä ole suhteessa armeijan kokoon, sieltä tullut oikein mitään. Kuitenkin toi Macroni haluaa kovin ottaa aina kaistaa asiassa lausumalla sitä ja tätä. Mikä oikeuttaa sille sanomaan Ukrainasta yhtään mitään. Se Ukraina pyörii siellä ihan eri maiden tuella kuin Ranskan.
Paljonko vaikuttaa raha? Nyt kun Venäjä ei voi antaa aseapua Armenialle entiseen tapaan, Ranska *myy* kalustoa Armenialle.

Vähän vaikuttaa, että suurimmat EU koronapaketin nettohyötyjät on tukeneet Ukrainaa vähiten. Varsinkin EU:n läntisten osien ”köyhät” maat. EU:ssa on aina helppo tehdä päätöksiä, missä sanat nettomaksajat aina tukevat ”köyhiä” EU maita. Mutta kun samat nettomaksajat haluaisi tukea EU:n ulkomaista kumppania, niin tämä ei käykään enää näiden ”köyhien” maiden mielestä.

Minun mielestä kaikkein paras esimerkki EU:n sairaudesta on Unkari. Se yrittää kiristää itselleen tukimiljardeja EU:lta kauppaamalla omia äänestyspäätöksiään EU:n äänestyksissä. Kuten sen tyhjätaskun millään asialla, olisi mitään väliä yhtään missään. Sen ainoa asia mitä se ”myy” on EU:n ja Naton jäsenyys ja niihin liittyvät veto-oikeudet. Poishan tuollaiset jäsenet pitäisi saada.

EU:n toimintaa pitäisi muuttaa niin että kaikkien projektien eteenpäin vieminen ei vaadi kaikkien maiden suostumusta. Jos joku maa ei vaikka haluaisi antaa aseapua, voisihan se antaa rahaa siviilipuolen tukemiseen. Tai olla kokonaan ulkona jostain kuviosta tietyin seurauksin, mutta ei saisi sabotoida niiden maiden osuutta jotka haluavat tehdä jotain EU:n kannalta järkevää niin kuin nyt Ukrainan tukeminen.
Mitä enemmän EU:ssa on jäseniä, sitä suuremmaksi ongelmaksi tämä nykyinen päätöksentekotapa muodostuu, kun aina voi joukossa olla maita jotka itse hyötyvät siitä että jarruttavat EU:n toimintaa.
 
Back
Top