Ukrainan konflikti/sota

Ihan samat oli jutut täällä 2022 kesällä, kun Kiovan piiritys päättyi. Sitten tuli Harkova, Herson yms yms.
Se taisikin olla se hetki, kun ryssä kävi kehässä polvillaan. Valitettavasti silloin oli Zelenskyille antaa vain lupauksia, kun olisi ollut clusterit ja bradleyt+Leopardit niin luoja tietää olisiko rintama notkahtanut. Sitten tuli talvi ja ryssä keräsi itsensä ja linnoitti paikat torjuen uuden yrityksen. Zelenskyinkin tähti on siitä hiipunut ja rahansaanti vaikeutunut.
 
Trent Telenko (joka ei ole aina oikeassa) arvioi että voisi olla Ka-27:

The last Russian helicopter to have pintle mounted machine gun in Combat was the Mi-24 Hind A (right).

My guess as to what we seem to have here (left & video) is a Ka-27, NATO code name 'Helix' tricked out with a new forward firing Machine gun.

More Dakka to deal with drones.


-


MUTTA: kommenteissa kirjoitetaan näin:

Versions of the Mi 8/17 have a nose mounted MG between the pilot and co pilot.

Minä en tunne koptereita sellaisella tarkkuudella että voisin arvioida videon perusteella, kumpi kyseessä (vai joku muu).
Mi8/17 aika selvästi, kun on lasia lähes koko keula.
 
Tällä kommentilla varmaan saa nyt hirmuisesti vittuilua osakseen, mutta kyllähän tämä näyttäisi siihen suuntaan olevan menossa että kumpikaan puoli ei pysty mihinkään läpimurtoon ja ryssien miehittämät alueet alkaa anneksoitua osaksi putinistania. Minusta ei näytä yhtään siltä että Ukraina olisi juuri suorittamassa jotain valtavaa läpimurtoa, ja aseapu alkaa jossain vaiheessa ehtymään eikä se ylitä mitenkään moninkertaisesti sitä mitä ryssät saa kaavittua kasaan.

Voisin lyödä vetoa, että tämä sota tulee loppumaan vastaavaan tilanteeseen kuin jatkosota eli Ukraina menettää osan alueestaan mutta sillä on silti huomattavasti valoisampi tulevaisuus edessään. Jäljelle jäävä Ukraina on käynyt läpi sellaisen myllytyksen jonka seurauksena siellä ei enää koskaan haluta olla ryssiä eikä kuvitella ryssien olevan veljeskansa tai ystävä. Näin ollen sillä lienee edessään ihan valoisa tulevaisuus, mutta seuraavat sata vuotta kansa kantaa traumaa tästä sodasta. Siellä on nyt menossa se mikä Suomessa oli menossa 1942.

Törmäsin muuten jokin aika sitten tarkka-ammuntaa harrastavien jenkkien foorumikeskusteluun Ukrainan sodasta. Näyttäisi valtaosa tai vähintäänkin merkittävällä osalla jenkkejäkin olevan putinin mulkku suussaan. Zelensky on näiden isänmaallisena itseään pitävien jenkkien mukaan korruptoitunut paska ja Ukraina täynnä natseja... https://www.snipershide.com/shooting/threads/the-war-in-ukraine-and-donbas.7176810/page-64 Pahoin pelkään tuota lueskellessani että Jenkkien sisäpolitiikka ei tule sallimaan ihan loputonta apua Ukrainaan.

Kehityskulku riippuu ennenkaikkea siitä, kuinka paljon lännestä annetaan apua. En vielä suostu uskomaan siihen, että Eurooppa kusisi täydellä harkinnalla omiin muroihinsa ja USA omaan geopoliittiseen asemaansa. Rahamäärät ovat kuitenkin maltillisia verrattuna esim. koronan hoitoon, Euro/finanssikriisistä puhumattakaan.

Tietyllä tukitasolla voidaan päätyä esittäämäsi skenaarioon. Ukrainan on myös mahdollista vallata alueita takaisin, mikäli tukea tulee riittävästi. Pelkästään muutama kymmenen ATACMS olisi voinut avittaa huomattavasti kesän vastahyökkäystä, jos ryssän helikopterikentät olisi saatu pois pelistä yllätysiskulla. USA:lla olisi kosminen määrä kalustoa (pelkästään Patriot järjestelmiä tuhat, tuhansittain joutilaita panssareita, miehistönkuljetusvaunuja, lentokoneita, helikoptereita jne), mihin nähden aika niukasti on annettu. Ehkä joskus tulevaisuudessa kuullaan miksi.

Villejä kortteja on esim. Trump ja toisaalta ryssän talouskehitys.
 
Tällä hetkellä on aika hiljaista tukipäätösten sun muun suunnalla, samoin jatkosuunnitelmien osalta ja se on ihan ymmärrettävää. Vastahyökkäykseen lähdettiin suurin odotuksin ja isolla äänellä, mikä sitten päätyi huonosti. Joten luulen, että taustalla tehdään uusia suunnitelmia tähän astisten kokemusten pohjalta ja niistä ei kerrota tällä kertaa ulospäin. Henki vastahyökkäyksen aikoihin oli vähän sellainen, että varustetaan nyt kerran ja ajetaan ryssät ulos jos pystytään ja homma on siinä. Mutta kun homma ei mennytkään sillä tavalla nopeasti, niin nythän rakennetaan pidempiaikaista järjestelyä, jolla pystyttäisiin vastaamaan pahimpiin puutteisiin, kuten ammusten saatavuuteen. Sitä mukaa kun kalustoa tuhotaan, vihollinen on enenevässä määrin lihamyllyn varassa, joten yksi tavoite lienee pyrkimys siihen, että lihamyllyä pystyttäisiin jauhamaan mahdollisimman pienin omin tappioin. Toisella träkillä on sitten luultavasti F-16, ATACMS, Taurus, dronet, ilmapuolustuksen tuhoaminen jne joiden avulla toivotaan pystyttävän puhkomaan linjastot ilmasta tukemalla. Mutta kaiken sen rakentaminen vie aikaa.
 
Kehityskulku riippuu ennenkaikkea siitä, kuinka paljon lännestä annetaan apua. En vielä suostu uskomaan siihen, että Eurooppa kusisi täydellä harkinnalla omiin muroihinsa ja USA omaan geopoliittiseen asemaansa. Rahamäärät ovat kuitenkin maltillisia verrattuna esim. koronan hoitoon, Euro/finanssikriisistä puhumattakaan.

Tietyllä tukitasolla voidaan päätyä esittäämäsi skenaarioon. Ukrainan on myös mahdollista vallata alueita takaisin, mikäli tukea tulee riittävästi. Pelkästään muutama kymmenen ATACMS olisi voinut avittaa huomattavasti kesän vastahyökkäystä, jos ryssän helikopterikentät olisi saatu pois pelistä yllätysiskulla. USA:lla olisi kosminen määrä kalustoa (pelkästään Patriot järjestelmiä tuhat, tuhansittain joutilaita panssareita, miehistönkuljetusvaunuja, lentokoneita, helikoptereita jne), mihin nähden aika niukasti on annettu. Ehkä joskus tulevaisuudessa kuullaan miksi.

Villejä kortteja on esim. Trump ja toisaalta ryssän talouskehitys.
Ryssälän talouskehitys riippuu täysin öljyn hinnasta se on menossa alaspäin. https://tradingeconomics.com/commodity/urals-oil
 
Videokuvaa, jossa näkyy venäläisten yrityksiä torjua näitä itsemurhavesiskoottereita. Tässä yritetään kopterista mutta toisinaan näkynyt myös videoita, miten hävittäjä kokeilee raketeilla ja konetykillä. Videoiden perusteella tulokset eivät ole olleet häävejä, mutta kenties lähiosuma ja sirpaleet aiheuttavat osalle droneista kriittistä vahinkoa? Vaikea sanoa.

Footage of Russian aviation targeting Ukrainian unmanned surface vehicles, most likely variants of the Sea Baby class, operating in the black sea. The Russians are still trying to figure out a way to deal with this threat.


-

Tästä tuli mieleen: liekö ideaa kokeilla asentaa muutamaan droneen Igla / Stinger / Piorun etälaukaisulaitteella? Aalloilla pomppiva kevyehkö vesiskootteri ei tietysti ole paras mahdollinen alusta tällaiseen, kun pitäisi saada lukitus kohteeseen. Koptereita lähinnä mietin.

Näissä vesijeteissä on kuitenkin Starlink-antenni eli datayhteydet kunnossa ja videoiden perusteella niissä on videokamera, jota käytetään dronen ohjauksen apuna. Miksei siis samaa kameraa voisi käyttää karkeana kohdistusapuna, jotta olkapääohjuslaukaisin saadaan oikeaan suuntaan ja sitten se aktivoidaan? Ehkä saadaan lukitus, ehkä ei, mutta kannattanee kokeilla?

Kenties on jo kokeiltu mutta ei maksanut vaivaa koska tulokset olivat huonoja?
 
Ei kai nuo kaikki Trumpin päätökset olisi Ukrainalle pahasta. Esim. --> We’re closing the border, and we’re drilling, drilling, drilling

Kuitenkin USA on suurin öljyntuottaja niin sillä voi olla suuretkin vaikutukset öljynhintaa kun mm. Alaskaa aletaan poraamaan urakalla.

Jotenkin tulee sellaset iltapaskalukijan vibat kun henkilöstä joka ajattelee Trumpin valinnassa kaiken katastrofiksi natolle ja ukrainalle. Henkilökohtaisesti en äänestäisi kumpaakaan ja käsittämätöntä miten eivät saa amerikkaan nuorempia ja fiksumpia ehdokkaita.
 
Ei ole varmempaa merkkiä siitä, että ryssien sota menee täysin päin helvettiä kuin se, että tiettyjen tapahtumien jälkeen (kts. linkki ja päättele) tännekin tulee tuomiopäivän pasuunoita kertomaan kuinka just nyt on kaikki tuki hiipumassa ja tilanne jäätyy paikalleen sekä rauhansopimus on viittä vaille allekirjoitettu, jotta ryssät välttyisivät tappion häpeältä tai mitä lie. Muistaako kukaan oikeasti pitkiä sotia? WW1, WW2, Korean sota? Etenkin ensimmäinen maailmansota pysähtyi pitkään asemasotavaiheeseen, eikä silloin lähdetty siitä että tilanteeseen jäädään märehtimään, tappamista jatkettiin muutama vuosi kokeillen erilaisia keinoja läpäistä puolustuslinjat kunnes toiselta osapuolelta loppui voimat ja se tekninen etu kyettiin luomaan.

Vähän samanlainen tilanne nytkin, joskin Ukrainalla on syytäkin olla hätäilemättä. Ryssille sopisi kaaosmainen taistelu, jossa molemmilta puolilta kuolee paljon väkeä, mutta toistaiseksi se on saanut tehdä tuota aika yksipuolisesti.

Ja se jäätymisen paasaaminen juuri nyt, kun:

- sekä EU että USA ovat sorvaamassa historiallisen suuria apupaketteja vuodelle 2024
- ollaan aivan kalkkiviivoilla sen suhteen, että ensimmäistä kertaa tässä sodassa Ukrainalla olisi kohtuullisen moderneja länsihävittäjiä käytössä ja niihin monipuolisesti ilmasta ilmaan sekä ilmasta maahan aseistusta
- Ukrainan IT alkaa viimeinkin olla siinä kuosissa että pystyy torjumaan yli 90 % varmuudella ryssien kaukovaikutuskyvyn ja edelleen lisää kalustoa on tulossa vielä tälle loppuvuodelle
- lähes kaikki sellainen peruskalusto mitä ei juuri tarvitse toimittaa kuin kerran on jo toimitettu, käsiaseet ainakin puolelle miljoonalle miehelle, PST-aseet, MTO-ohjusjärjestelmät, tutkat ja IT-järjestelmät, huolto- ja pioneerikalustot, kenttäsairaalat, hajautettu energiantuotanto, kommunikaatio ja johtovälineistö jne.
- Länsimaat ovat vihdoin saamassa asetuotantoa, eritoten ammustuotantoa ylös siihen malliin, että Ukraina voi käyttää tulta runsaammin kuin tähän mennessä
- Ukrainaan ollaan rakennettu ja rakentamassa useita tehtaita ja tuotantolinjoja ammusten, tykkien, APC/IFV, ohjusten sekä droonien valmistamiseen nimenomaan siksi, että euroina tai dollareina mitattava länsimaiden tuki olisi jatkossa vähemmän tarpeen

Eli 2024 paketit on tulossa ja sen jälkeen tuen tarve ei välttämättä olekaan enään niin suuri tai ainakaan kasva jatkuvasti.

Mutta ei, ei katsota näitä positiivisia näkökulmia ollenkaan. Märehditään vain surkeutta ja ripotellaan tuhkaa päähän.

Kyllä nyt menee ryssiä multiin sitä tahtia, että sille voi aivan aiheesta tuulettaa.

 
Viimeksi muokattu:
Äiti Venäjä ei tosiaan itke kaatuneittensa määrää. Viimeinen reilu kuukausi on tehnyt aivan järkyttävän loven miesvoimaan. Tappiot ovat luultavasti suurimmat kuukausitappiot koko sodan aikana, mutta jostain laarin pohjilta se kaapii lisää kuolemaan.

Nyt kannattaa vain painaa. Tässä pelissä ei Venäjälle hyvin käy, jos länsi jaksaa tukea. Ukrainalla on se kova paikka. Lännen ei tarvitse kuin auttaa. Muuten saa pian täälläkin tapella, jos Ukraina jätetään yksin. Taistelu on taistelua!
 
Ruotsin TV:n minuutin klippi Archerista tositoimissa. Ilmeisesti jossain Harkovan/Luhanskin rintamalla puustosta päätellen.

 
Mutta ei, ei katsota näitä positiivisia näkökulmia ollenkaan. Märehditään vain surkeutta ja ripotellaan tuhkaa päähän.
Toivottavasti olet oikeassa. Minun täysin nojatuolivänrikkitason arvioni on, että molemmat puolet ovat aika väsyneitä ja niin ukot kuin kalustokin alkavat olla aika paskana ja mihinkään ennennäkemättömiin suorituksiin on vaikea venyä enää. Mutta olen tässä todella mielelläni väärässä. Toivottavasti Ukraina jaksaa vääntää ja saa aikaan.

Minua huolestuttaa se, että joka päivä ryssä miinoittaa ja kaivautuu syvemmälle valtaamansa alueen maaperään. Joka päivä myös Ukrainan sotilaat ovat väsyneempiä. Ja Eurooppa vatuloi ja höpöttää ja Jenkit riitelee sisäpolitiikkaa.

En oikein näe miten tämä pattitilanne laukeaa ellei tule niitä mustia joutsenia, mutta tiedostan myös hyvin etten ole sotastrategian asiantuntija joten voi hyvin olla että sellainen temppu on tehtävissä. Jotain isoa Venäjän romahdusta tai Ukrainan uutta vaihdetta tarvittaisiin, mutta kumpikaan ei minusta ikävä kyllä näytä sen todennäköisemmältä kuin vuosi sitten.
 
Tiktok-pataljoonalle taisi tulla liian kuumat paikat Ukrainassa sillä nyt sankarit tuhosivat radiomaston Belgorodin alueella, siis Venäjän puolella rajaa. Kadyrov onnitteli miehiä sankariteosta ja Kadyrovin mukaan tuhoaminen esti ukrainalaisia saamasta vahvistuksia. Tarkemmin Kadyrov ei kertonut kuinka venäläinen radiomasto oli ukrainalaisten käytössä tai miksei yksinkertaisesti katkaistu sähköjä radiomastosta.

Chechen special forces blew up a communications tower on Russian territory. Why did they need this?​

The head of Chechnya, Ramzan Kadyrov , said that fighters of the Zapad-Akhmat battalion destroyed a communications tower in the Belgorod region in order to deprive Ukrainian forces of communications. The relay tower was blown up by a grenade launcher.

According to Kadyrov, due to this, the Armed Forces of Ukraine (AFU) lost the opportunity to call for reinforcements.

This allowed our fighters to quickly seize the initiative and quickly destroy the enemy

“The fighters of the Zapad-Akhmat battalion of the Russian Ministry of Defense once again demonstrate to us the successes achieved in their area of responsibility,” Kadyrov also praised the fighters for these actions.

The video that Kadyrov accompanied the publication, accompanied by dramatic music, shows how a fighter fires a grenade launcher. The following footage, likely taken from a drone, shows a hit on the top of the tower. The structure did not collapse, but the communications equipment on it were destroyed. In which particular area of the region fire was opened on the tower is not specified.

In addition, in his post, Kadyrov said that the Aida group from the special forces of the same battalion “continues to destroy enemy personnel in the Kremensk direction using drones.” He also thanked the commanders - Apti Alaudinov and Rustam Aguev.

Previously, similar facilities in the region were repeatedly attacked by the Armed Forces of Ukraine - in this way they also wanted to limit access to communications for the Armed Forces of Russia .

In particular, in November in the Grayvoronsky urban district, a kamikaze drone attacked an “infrastructure communication facility”; in October, a similar thing happened in the Volokonovsky district, and in September - in the Shebekinsky urban district.

The LPR reported problems with communications among the Armed Forces of Ukraine
In the special operation zone, Russian troops often deprive the Ukrainian Armed Forces of communications. Thus, at the end of November, retired Lieutenant Colonel of the Lugansk People's Republic Andrei Marochko said that the Ukrainian military was having problems with it in a number of areas, and they began to go on air more often through unsecured communication channels.

“Despite the fact that an encryption table is used, this type of communication is open, easy to find and is considered very insecure. The Ukrainian command knows about this, but, most likely, this measure is forced and is related to problems that have recently arisen with satellite secure communications,” Marochko explained.

In addition, it was reported that the Ukrainian Armed Forces lost contact for another reason - American billionaire Elon Musk’s Starlink company turned off the Internet due to the Pentagon’s debt to its subsidiary. This happened over the territory of the LPR and the Donetsk People's Republic. At the same time, the Internet speed over the territory of the city of Dnepr decreased.
https://lenta.ru/news/2023/12/07/ch...-territorii-rossii-zachem-im-eto-bylo-nuzhno/
 
Mutta maailma on täynnä yllätyksiä, ja varmasti ennen rauhansopimuksen allekirjoittamista tässä tullaan näkemään vielä paljon sellaista mitä ei kukaan vielä osaa odottaa. Toivotaan että ne kallistuisivat Ukrainan eduksi.
En tiedä missä maailmassa elelet, mutta tuskin samassa meikäläisen kanssa. Kun jos joku asia on tullut selväksi tässä sotimisessa ja Venäjän käytöksessä, niin se ettei Venäjä kunnioita minkäänlaisia sopimuksia. Haaveilemasi rauhansopimus on siis utopiaa. Tai voihan sitä allekirjoitella vaikka mitä lappusia ja lippusia, mutta minkäänlaista arvoa niillä ei ole mikäli niissä on Venäjän edustajien nimmari. Tämä on pelin henki.
 
Toivottavasti olet oikeassa. Minun täysin nojatuolivänrikkitason arvioni on, että molemmat puolet ovat aika väsyneitä ja niin ukot kuin kalustokin alkavat olla aika paskana ja mihinkään ennennäkemättömiin suorituksiin on vaikea venyä enää. Mutta olen tässä todella mielelläni väärässä. Toivottavasti Ukraina jaksaa vääntää ja saa aikaan.

Minua huolestuttaa se, että joka päivä ryssä miinoittaa ja kaivautuu syvemmälle valtaamansa alueen maaperään. Joka päivä myös Ukrainan sotilaat ovat väsyneempiä. Ja Eurooppa vatuloi ja höpöttää ja Jenkit riitelee sisäpolitiikkaa.

En oikein näe miten tämä pattitilanne laukeaa ellei tule niitä mustia joutsenia, mutta tiedostan myös hyvin etten ole sotastrategian asiantuntija joten voi hyvin olla että sellainen temppu on tehtävissä. Jotain isoa Venäjän romahdusta tai Ukrainan uutta vaihdetta tarvittaisiin, mutta kumpikaan ei minusta ikävä kyllä näytä sen todennäköisemmältä kuin vuosi sitten.

En ole minäkään asiantuntija, mutta luitko mitä xxx kirjoitti?
 
Törmäsin muuten jokin aika sitten tarkka-ammuntaa harrastavien jenkkien foorumikeskusteluun Ukrainan sodasta. Näyttäisi valtaosa tai vähintäänkin merkittävällä osalla jenkkejäkin olevan putinin mulkku suussaan. Zelensky on näiden isänmaallisena itseään pitävien jenkkien mukaan korruptoitunut paska ja Ukraina täynnä natseja... https://www.snipershide.com/shooting/threads/the-war-in-ukraine-and-donbas.7176810/page-64 Pahoin pelkään tuota lueskellessani että Jenkkien sisäpolitiikka ei tule sallimaan ihan loputonta apua Ukrainaan.
Niin, MAGA-jengi on todella sitä mieltä, mitä seuraamastaan mediasta kuulee, näkee ja lukee: että Ukraina on korruptoitunut paska ja että Jenkkien tuesta iso osa menee korruptioon - tätä mieltä ovat myös serkkuni Yhdysvalloissa, jotka kuitenkin paradoksaalisesti ovat sitä mieltä, että Venäjä ei saa voittaa Ukrainassa.

Mutta heitä vituttaa ihan oikeasti maansa hukkaan menevä tuki. Näin halutaan uskoa ja uskotaan, vaikka sanoman taustalla on Venäjä.

Syynä tähän kognitiiviseen dissonanssiin on se, että se Yhdysvallat, joka Ukrainaa nyt tukee, on demokraattien johtama ja demokraatit eivät MAGA-jengin ja varsinkin sen seuraaman median mielestä voi olla oikeassa yhtään missään.

Kiukuttaa suunnattomasti, että vaikka Venäjällä on Ukrainassa mennyt miten sattuu sotimisen kanssa, niin Putinin luotsaama Venäjä on vetänyt pirun hyvin informaatiovaikuttamista, ihan globaalisti. Venäjä on oivaltanut todella hyvin miten informaatiota - valetta, puolifaktaa, valikoitua faktaa - on mahdollista avointen yhteiskuntien lännessä käyttää joko yhteiskunnallisen muutoksen välineenä tai rikkomaan yhteiskuntarauhaa.

Ja tekoja: televisiokameroiden edessä koraania polttava Salwan Mowika saa rahansa Venäjältä. Levottomuutta & jännitteitä lisäävä viesti menee läpi kuin Koposen donkki.
Ihmettelittekö koskaan, miksi ihmeessä Black Lives Matter paisui niin isoksi? Minä en ihmetellyt yhtään silloin, enkä lokakuussa Hamasin idioottimaisen hyökkäyksen syytä..
 
Viimeksi muokattu:
Kahden eri amerikkalaisen yhtiön kanssa sopimukset 155mm tuotannosta Ukrainassa:

Hänellä oli myös tällainen toinen viesti samasta aiheesta:

DailyMail has 3 sources that say that General Dynamics Ordnance and Tactical Systems is one of the companies. Further, they report that GD wants to open the new plant within 6 months. This contrasts with Kamyshin, who said it would take at least 2 years.

https://dailymail.co.uk/news/article-12832625/General-Dynamics-Ukraine-weapons-plant-claims-Joe-Biden-force-Kyiv-negotiating-table-Russia.html?ito=amp_twitter_share-top


-

Toki nämä pitää ottaa suolan kanssa, mutta tämän mukaan General Dynamics Ordnance haluaisi avata tehtaan Ukrainaan kuuden kuukauden sisällä. Tehtaan avaaminen ja maksimaalinen tuotantokapasiteetti ovat kaksi eri asiaa, jälkimmäisen saavuttamiseen voi mennä aikaa mutta JOS tämä toteutuisi, heillä olisi tehdas käytössä ehkä toukokuussa 2024.

Mistä tuli mieleen, en muista kuulleeni hetkeen mitään Rheinmetallin aikomuksesta avata tehdas / tehtaita Ukrainaan. Oletin aikaisemmin että sekin on pitkä prosessi, menisi ainakin vuosi sopimuksen allekirjoittamisesta tehtaan avaamiseen, ja siitä puolestaan ainakin puoli vuotta kunnon tuotannon käynnistymiseen (olettaen että sille ei ole esteitä mm. komponenttien toimittaminen, tuotantokoneiden hankinta tms.)
 
Back
Top