Ukrainan konflikti/sota

Tätä en oikein tajua. Meidän LKP on omalla tavallaan pakkomobilisaatio, mutta silti se toimii ja sen avulla saadaan tuotettua varsin suorituskykyisiä joukkoja. Miksi se toimi(i) meillä, mutta ei muka toimisi Ukrainassa? Onko upseeristo (res+kaaderi) sen verran ohut ja etäinen ja puuttuuko aliupseeristo reservistä kokonaan?

Edit: No itselleni vastaten. Liittynee siihen, että normi siviilimies ei Ukrainassa ole suorittanut asepalvelusta, eikä reserviä samassa mittakaavassa taida olla olemassa.
Budanov kysyy, miksi ihmiset eivät halua puolustaa itseään. Siihen ei hänkään osannut vastata, keinoja motivointiin pitäisi löytää ja käydä yhteiskunnallista keskustelua.
 
Mistä tiedät että meillä toimii? Se että on toiminut 80v sitten ei ole tae nykypäivälle.
Talvisotaan lähti suhteellisen motivoitunut joukko lopulta, jatkosodassa meilläkin sotaväsymys näkyi kun ratkaisutaisteluihin mobilisoitiin vielä kaikki kynnelle kykenevät.
 

Mitä tämä mahtaa tarkoittaa? Onkohan iso uutinen.
Arvioisin käytännön sisällöksi, että Ukraina saa pitää aluksiaan brittiläisissä satamissa ja ostaa ylläpitoa ja huoltoa brittiläisiltä yrityksiltä. Erityisesti koskee siis niitä kahta brittien vanhaa miinanraivaajaa sekä muita sieltä tulossa olevia aluksia, jotka eivät juuri nyt pääse Mustallemerelle. Lisäksi varmaankin koulutusta sekä aseiden ja laitteiden myyntiä helpottavaa klausuulia.
 
Tarkentaisin, että suunnilleen kaikki jotka ovat halunneet lähteä ovat ainakin jo olleet palveluksessa. Reservissä lienee jossain välillä yli puoli miljoonaa -miljoona. Reserviläisen käsite Ukrainassa on aika lailla erilainen kuin Suomessa. Reserviläisten aktivointi kuormittaa sekä puolustusvoimien, että yhteiskunnan ylläpitoa, mikä pitää myös ottaa huomioon. Budanovin jutut liittynevät kuitenkin vielä ei-reservissä olevien mukaan ottoon, mitä sitäkin täytynee kehittää. Niiden aktivointi kuitenkin kestää paljon pidempään kuin reserviläisten.
 
Britannia tulee lähiviikkoina tekemään jonkun 10-vuotisen turvallisuussopimuksen Ukrainan kanssa.
Tämäntapaiset uutiset (vaikkakin tämä vielä vasta ehkä-asteella), itselleni erittäin positiivista potentiaalia edustavat. Hyvänä esimerkkinä EU:n (tosin tilapäisesti jumissa oleva) muodostama 2027 saakka ulottuva 50 miljardin euron tukiohjelma. Mitä syvemmällä ja pitkäkestoisemmalla sopimuspohjaisella tasolla Ukrainan asialla sitoudutaan olemaan. Sen vakaampi pohja Venäjää väistämättä jollakin aikataululla määrittävä; laajenemisessaan poliittisesti, taloudellisesti, sotilaallisesti ja alueellisesti Eurooppaa syöväksi loiseksi.

On mahdollista pyrkimyksissään padota.

Tästä ymmärryksen laajenemisesta tuleviin vuosikymmeniin, joitakin merkkejä mahdollisesti näkyviin tullut on. Merkittävimpänä yksittäisistä valtioista, mahdollinen Saksan näkemyksen uudelleenmuotoutuminen selkeämmin kantaa ottavaksi. Toivottavasti näin.

Sota voidaan halutessa, jakaa useampaan käynnissä olevaan prosessiin. Yksi näistä, ei-näkyvissä tai ainakin hyvin rajatusti esillä julkisuuteen olevista. On se poliittinen kansallinen-, kahdenvälinen sekä monikansallinen ulottuvuus. Jossa käydään läpi vaihtoehtoisten toteutumien vaikutusta omaan valtiolliseen (osin poliittiseen henkilökohtaiseen) kehityksen suunnan määrittelyihin, versus annetut skenaariot tulevaisuuteen. Etujen- ja haittojen puntarointia pähkinänkuoressa ja yksinkertaistettuna.

Tuosta linkin sisällöstä ei vielä tarkempaa tietoa ole. Tässä esitetään tuon koskevan (tarkentamatta) Kalusto-, tiedustelu- sekä taloudellista apua. Mielenkiinnolla sopimuksen julkaisua odottelen.
 
Zelenski ehdotteli Orbanille tapaamista, että voisivat jutella ja ratkoa asioita, mutta eipä Orbanille vähemmän yllättäen kelvannut

""Orban's policy is not very friendly to us, I told him about it... I had a few questions for him.... I asked Orban, "Viktor, give me one reason why you don't support our accession to the EU, maybe we can find a diplomatic solution". He found it difficult to give an answer as to why we cannot arrange a meeting to solve all the issues," the President said."
 
Back
Top