taktinen taistelumajava
Kapteeni
No ei kai kukaan kuvitellut, että ukrainan joukot päästetään Debaltseven motista ulos vain sen takia, että on olemassa joku sopimus?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ainakin kypärän luuranko-kuviointi noudattaa suomalaisia perinteitä.
Lyömätöntä logiikka, ja koska koko Ukraina on Ukrainan hallituksen "omaa alutetta" niin ......
Ulkomaat 15.2.2015 klo 12:58 | päivitetty 15.2.2015 klo 13:00
Kapinallisjohtaja: Voimme tulittaa omalla alueellamme
Itä-Ukrainan kapinallisten johtajan mukaan separatistit ovat tulittaneet vain oman alueensa sisällä. Ukrainan tulitauko tuli voimaan keskiyöllä.
Separatistit laukaisivat Grad-raketteja Debaltseven kaupungin suuntaan läheisestä Gorlivkasta perjantaina 13. helmikuuta. Kuva: Andrei Borodulin / AFP
Separatistijohtaja Eduard Basurinin mukaan Itä-Ukrainassa olevilla kapinallisten joukoilla on oikeus tulittaa Debaltseven kaupungissa Itä-Ukrainassa keskiyöllä voimaan astuneesta tulitauosta huolimatta.
– Tottakai voimme avata tulen, sillä se [Debaltseve] on alueellamme, Basurin kertoo sunnuntaina puhelimitse uutistoimisto Reutersille.
Basurin kuitenkin kertoo joukkojensa noudattavan tulitaukoa muilla alueilla.
Tulitauko tuli voimaan Itä-Ukrainassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Ukrainan armeija on kertonut havainneensa sen jälkeen yksittäisiä iskuja Debaltseven kaupungissa, joka sijaitsee separatistien tyyssijassa Donetskissa. Ukrainan armeijan mukaan tulitauko on kuitenkin pääsääntöisesti pitänyt.
Lähteet:
Reuters
EDIT:
Anteeksi tyhmyyteni, no ei tietenkään hallituksen sotilaiden tai heitä tukevien siviilien lahtaaminen kuulu tulitauon piiriin!
Separatistit: Debaltseve ei kuulu tulitauon piiriin
Sunnuntai 15.2.2015 klo 13.29
Itä-Ukrainan separatistien mukaan alueelle viime yönä julistettu tulitauko ei koske Debaltseven kaupunkia.
Separatisteja kuvattuna Debaltseven ulkopuolella perjantaina. (AP)
LUE MYÖS
IL Ukrainassa: Räjähdykset loppuivat kuin seinään - "nyt on täysin hiljaista"
Itä-Ukrainan tulitauko rakoilee Debaltsevessa
Separatistien mukaan he ovat jo vallanneet Debaltseven, joten tulitus kaupungissa ei loukkaa tulitaukoa.
Ukrainan mukaan separatistit ovat tulittaneet Debaltsevea tykeillä. Muuten tulitauko Itä-Ukrainassa on pitänyt kohtuullisen hyvin.
STT-REUTERS
Separatistit: Debaltseve ei kuulu tulitauon piiriin
Juuri näin ajattelen itsekin. Tottahan Venäjällä on ylivoimaiset sotilaalliset resurssit nykyisiin Ukranainan asevoimiin verrattuna. Mutta sodan voittamiseen tarvitaan paljon muutakin, kun puhutaan kymmenien miljoonien asukkaan yhtenäisen kansan/valtion miehittämisestä.Näen asian hiukan toisin eli Venäjällä olisi mahdollisuus sellaiseen sotilaalliseen ratkaisuun, jossa Ukraina joutuu kirjoittamaan antautumisasiakirjan (eri asia on sitten se kuinka länsi tällaiseen asiaan suhtautuu vai onko ainoa reagointi sanallinen tuomitseminen ja sanktiot) eli tämä olisi ns. sotilaallinen ratkaisu taisteluiden lopettamiseksi ja tässä kohdin näen Venäjällä edun. Sillä on mahdollisuus siihen toisin kuin Ukrainalla, jonka en usko kykenevät ratkaisemaan taistelua sotilaallisesti niin kauan kun Venäjä on osallisena sodassa.
Sen sijaan edellisestä erottaisin sen mitä antautumisesta voi seurata tai seuraa, riippuen siitä päättyykö antautuminen koko Ukrainan miehittämiseen vai esim. tietyn alueen eli vaikkapa Donbass ja maakäytävä Krimille eli miehittäminen käsittäisi pääasiassa ne alueet joilla on huomattavan paljon venäläisväestöä - joskaan kaikkialla he eivät ole lähelläkään enemmistöä tai edes merkittävän suuri vähemmistönä. Jos Venäjä saa haltuunsa vain Donbassin alueen ja maakäytävän Krimille, alueen hallussa pitäminen on mahdollista - joskin todella kallista ja alueellinen tilanne on epäilemättä hyvin epävakaa, suoranaista sotaa ei välttämättä ole, mutta en laisinkaan ihmettele etteikö jonkin sortin siviilivastarintaa harjoitettaisi ja tietenkin alueen moni miljoonainen ukrainalaisväestö toisi Moskovalle todellisen ongelman - vaikka väestöstä tuolloin varmasti huomattava osa pakkaisi omaisuutensa ja lähtisi lopullisesti länteen.
Mutta tilanne olisi Moskovan kannalta moninkertaisesti ongelmallisempi jos se joutuisi miehittämään koko maata, tuolloin n. 44 miljoonan asukkaan Ukrainan hallitseminen olisi äärimmäisen vaikea ja kallis tehtävä ja mitä kauemmas länteen edetään sitä suurempi osuus väestöstä on selkeästi ukrainalaisia ja enemmistön kielenä on ukraina, venäjällä ei enää pärjääkään niin hyvin mitä idässä tai Mustanmeren rannikkokaistaleella Krimiltä Odessaan. Dneprin varrellakin tilanne on jo sellainen, että selkeä enemmistö puhuu ukrainaa - moni osaa kyllä venäjää, mutta etnisesti venäläisten osuus on huomattavasti pienempi mitä Donbassin alueella. Kiova on sikäli poikkeus, että siellä puhutaan myös paljon venäjää vaikka ukraina on hallitseva kieli, syyt lähinnä historialliset ja perityvät ainakin neuvostoajoilta. Mutta etnisesti venäläisiä siellä ei kuitenkaan ole kuin reilut 10 %.
Ja nähtyään mitä venäläismiehitys saa aikaan idässä, millaisia "kansantasavallat" ovat en laisinkaan ihmettele, että miehitetyssä maassa alkaisi sissisota ja erilaiset nationalistiset ryhmittymät operoisivat venäläismiehittäjiä vastaan. Ja tämä miehittäminen voisi sitten johtaa siihen, että vaikka Venäjä saavutti "sotilaallisen ratkaisun" eli Ukraina antautui, miehitys tulisi niin kalliiksi ettei Moskovalla ole sellaiseen tällä hetkellä varaa. Minun on vaikea nähdä, että Moskova haluaisi koko Ukrainan, koska tuolloin mahdollisuus ajautua pitkään sotaan erilaisia sissiryhmiä vastaan on huomattavan suuri - sen sijaan rajoitetumpi tavoite idässä on selkeästi toteuttamiskelpoinen (vaikkakin taloudellisesti äärimmäisen kallis). Mutta toisaalta Putin ei ole toiminut tähänkään mennessä meidän (minun) näkökulman mukaan loogisesti ja järkevästi, joten onko sellaista odotettavissa jatkossakaan?
Venäjän tulevaisuuden spekuloinnin jätän tällä erää väliin, totean kuitenkin sen, että kovin harvoin (jos koskaan) diktatuurit tai semidiktatuurit ovat ikuisia olleet. Onko Venäjällä edessä uusi vallankumous tämän vuosikymmenen kuluessa vai vasta seuraavan? Vaikea sanoa, mutta ennemminkin pidän ihmeenä sitä, jos maassa ei mitään todellista mullistusta tämän tai seuraavan vuosikymmenen aikana tapahdu.
vlad.
Eikä yhtään hyökkääjää koko joukkueessaUkrainan joukot laskivat aseet ja alkoivat pelaamaan jalkapalloa.
Lisäys:
Tuoreimpien tietojen mukaan Venäjän tukemat joukot jatkavat raketti-iskuja ukrainalaisten niskaan tulitauosta piittaamatta.
Ukrot kiistävät motituksen, pienemmät sivutiet ja muu maasto auki ulos pohjoiseen.
Aivan varmasti ukrainalaisille oli jo muotoutunut varsin selkeä kuva siitä millaisia suunnitelmia Venäjällä oli Ukrainaa kohtaan - tietenkin Venäjän puheet olivat sikäli "kätkettyjä" ettei suoraan puhuttu mitään hyökkäyksistä tai puuttumisesta toisen valtion asemaan, mutta samalla etenkin Donbassin alueella (jolta L on kotoisin) venäläistelevision propaganda oli ilmeistä ja siellä vilahtelivat termit Duginin opeista, slaavilaisten kansojen yhteisestä tulevaisuudesta, Ukrainan tärkeydestä historiansa kautta Venäjälle tms. tms. Ja varmasti muuallakin Ukrainassa näkyi samoja kanavia ja netin kautta ne olivat katsottavissa eli yleisö tiesi millaisista aiheista Venäjällä haaveillaan ja millaisia "opettajia" Putin on kuunnellut.
Toisaalta silti venäläisoffensiivi Krimille oli yllätys, sitä se oli L:llekin vaikka olimme keskustelleet paljon Ukrainan tulevaisuudesta ja kohtalosta, niin se niin nopea ja häikäilemätön toiminta oli yllättävää - siihen ei kukaan ehtinyt varautua. Sattuneesta tilanteesta johtuen ukrainalaiset yllätettiin tuolloin housut nilkoissa ja tilassa jossa se ei kyennyt puolustautumaan käytännössä laisinkaan (vaikka osa Krimille sijoitetuista UA:n yksiköistä oli valmis taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan - kenties niin olisi kannattanut tehdä).
Varmaan Venäjän selkeän uhan tähden niin moni asetti toivonsa tähän EU:n kanssa neuvoteltuun paperiin, koska se laskivat asian siten, että se pelastaisi Ukrainan Venäjän laajemmalta "haltuunotolta" ja kenties myös Janukovitshin "sementoimalta" vallalta. Putin kuitenkin painosti ja esitti vaateita Janukovitshille, joka sitten jänisti (tai ajatteli itseään ja miljardeitaan) ja jätti allekirjoittamatta sopimuksen - kansa vaan ei tätä vaihtoehtoa hyväksynyt ja lähti kaduille.
vlad.
Jos Ukrainasta ei vielä ole tullut Putinille raskasta oppituntia niin uskoisin, että siitä vielä tulee sellainen jos Putin ottaa askeleita eteenpäin ja rikkoo tavalla tai toisella tulitauon ja jatkaa separatistien voimakasta tukemista ja jatkaa Donbassin alueen osittaista miehitystä. IKävä kyllä siviilit etenkin Ukrainan itäosissa joutuvat maksamaan todella kalliin hinnan tästä "uhkapelistä".
vlad.
Itä-Ukrainan siviilien kärsimysten osalta ollaan vasta alkutekijöissään. Suurin osa niistä kohdistuu Luhansin ja Donetskin asukkaisiin. He ovat suurelta osiltaan juuri niitä venäläismielisiä jotka periaattessa ovat olleet terroristien ja Venäjän sotavoimien kannattajia. Kaiken lisäksi juuri näissä venäläisten asuttamissa suurimmissa keskuksissa hyvin suuri osa infrastruktuurista on tuhottu. Seuraavassa vaiheessa alkavat todennäköisesti rosvojen keskinäiset taistelut vallasta. Samassa yhteydessä jatketaan puhdistuksia väestön keskuudessa. Vainot tulevat kohdistumaan ukrainalaiseen väestönosaan.
Tottakai Venäjän mediat syyttävät kaikista siviileihin kohdistuneista teoista Ukrainan Armeijaa..mutta varmasti on paljon niitäkin jotka pääsevät omin silmin näkemään ja kokemaan totuuden. Mutta "omat koirat" purevat kipeästi myös Itä-Ukrainan venäläismielisiä.. Siinä kasakat, kaikenlaiset tserkessit ja tsetseenit jne. ottavat kaiken löysässä olevan omaisuuden matkaansa..
Juuri näin ajattelen itsekin. Tottahan Venäjällä on ylivoimaiset sotilaalliset resurssit nykyisiin Ukranainan asevoimiin verrattuna. Mutta sodan voittamiseen tarvitaan paljon muutakin, kun puhutaan kymmenien miljoonien asukkaan yhtenäisen kansan/valtion miehittämisestä.
L:n ansiosta pääsen näkemään todella hyvin tilanteen kehittymisen Donetskissa - käytännössä olen päässyt seuraamaan sitä päivittäin koko kriisin ajan (ja jo tätä ennen) ja saan päivittäin uutisia kaupungista ja pääasiassa siviileiltä, joiden joukossa on niin Ukrainan ukrainalaisia (käyttääkseni tällaista termiä) kuin myös alueelle muuttaneita venäläisiä, joista tietojeni mukaan käytännössä lähes kaikki ovat lopenkyllästyneitä sotaan ja separatistien alueelle synnyttämään anarkiaan ja mielivaltaan ja sen luomaan konkreettiseen turvattomuudentunteeseen.
Tietenkin Donetskissakin on joukko venäläisiä, jotka tukevat edelleen "kansantasavaltoja" ja näkevät Kiovan hallinnon rikollisena ja syypäänä kaikkeen pahaan - myös tshetsheenien Vostok-pataljoonan aikanaan aiheuttamiin ongelmiin. Osaa tätä kannattajakuntaa yhdistää eräs tekijä, ikä ja se, että he haaveilevat Neuvostoliitosta ja sen paluusta ja he näkevät "Novorossijan" sen perillisenä - joukossa on myös paljon, nyt kielletyn, Ukrainan kommunistisen puolueen kannattajia ja heitä suhteessa huomattavasti enemmän mitä Janukovitshin Alueiden puolueen kannattajia. Kevään 2014 mielenosoituksista lähtien Ukrainan kommunistisen puolueen edustajat ovat olleet näkyvillä spontaaneissa ja vähemmän spontaaneissa mielenosoituksissa, toisaalta tämä on hajottanut puoluetta, koska kaikki puolueen jäsenet eivät suinkaan kannata Novorossijaa tai haaveile Neuvostoliitosta.
Tietenkin ongelmallisin tilanne on alueella asuvilla Ukrainan hallinnon kannattajilla. He eivät voi ainakaan julkisesti kertoa kannastaan, Donetskin kadulla ei kannata heilutella Ukrainan lippua - jos haluaa säilyttää henkensä. Nyt oikeastaan sotatila on saanut aikaan sen ettei "kansantasavaltojen" edustajilla ole aikaa aktiivisesti metsästää "kiovalaisia", Krimillä on nähty mitä on käynyt kun ns. rauhan vallitessa paikalliset Aksjonovin kannattajat ja venäläismieliset ovat päässeet rauhassa etsimään anneksaation vastustajia ja Kiovan kannattajia - tataareita ja ukrainalaisia on häädetty kodeistaan tuhansittain, kymmeniä tataareja ja "kiovalaisia" on kadonnut - yksin 18 Krimin tataaria oli syyskuuhun 2014 mennessä kadonnut pidätystilanteiden jälkeen Krimillä (HRW:n mukaan).
Oikeastaan tässä on eräs syy muiden joukossa sille miksi L päätti lähteä Donetskista elo-/syyskuussa Khersonin oblastin puolelle. Hän on nationalisti ja EuroMajdanin kannattaja, oli jo aikanaan oranssin vallankumouksen kannattaja ja aktivisti - seuraus oli se oranssin vallankumouksen jälkeen hänet ahdistettiin pois entisestä työpaikasta kommunistien ja "janukovitshilaisten" toimesta. Työpaikassa jossa hän oli ennen evakkoon lähtöä, hän tietoisesti valitsi sen linjan ettei provosoinut väkeä, koska sielläkin oli joitain "janukovitshilaisia" sekä myöhemmin separatistien kannattajia. Donetskissa toimii myös jonkin sortin ilmiantajia, koska esim. separatistien jakaessa tietyissä työpaikoissa ruokapaketteja työntekijöille, sellaisia ei ole jaettu työntekijöille jotka ovat kritisoineet Venäjää tai separatisteja.
Donetskilaisten keskuudessa oman ymmärrykseni mukaan hyvin monen silmät ovat avautuneet ja he näkevät "kansantasavaltojen" tuoneen enemmän tuskaa ja ahdistusta ja murhetta kuin vapautta fasismista - mutta kenellä on kivääri, sillä on valta. Ihmiset ovat väsyneitä, kyllästyneitä, jopa vihaisia ja katkeroituneita. Ikävä kyllä separatistien aseet takaavat sen, että ihmiset eivät ihan helpolla lähde kaduille mutta mitä olen seurannut siiviileiden kommentointia aikanaan vapautetuissa kaupungeissa niin päälimmäinen tunne monella oli huojennus siitä, että se on vihdoin ja viimein ohi. (Aiheesta voisin helposti kirjoittaa pidemmältikin, mutta jääkööt tämä tällaiseksi raapaisuksi aiheesta).
vlad.