Ukrainan konflikti/sota

Ukraina kuitenkin ollut käytönnössä vararikossa kun Putinin miehet veivät valtion kassan mennessään, ei siellä niin vaan tehdä sellaisia asioita mitkä olisi itsestään selviä täällä. Voi kuvitella missä tilassa Suomen armeija olisi jos Hursti joutuisi jakamaan makkaraa ja leipää varusmiehille.

Taitaa vaan olla vielä se ero, että Ukrainassa on ilmeisesti armeijan rakenteissakin niin paljon myyriä ja Putinin kätyreitä ettei mistään tahdo tulla mitään.

Oikeastaan siellä pitäisi tehdä kunnon puhdistus koko organisaatiossa, ja jarrutteluun tai suoranaiseen petturuuteen kuten liikekannallepanon sabotointiin syyllistyneet tyypit ansaitsisivat joutua tiiliseinää vasten ja ammutuksi. Miehiä kuolee rintamalla turhaan kun ei saada porukkaa kasaan ja liikkeelle. Toki Ukrainassa on varmasti sitä palveluksen välttelyäKIN, mutta en vain mitenkään jaksa uskoa että kaikki jotka ovat valmiita puolustamaan isänmaata jos käsky käy olisivat muka nyt rintamalla Donbassissa. Tietty innokkaimmat ovat jossain vapaaehtoispataljoonissa, mutta siinä on aika merkittävä ero porukan määrässä joka on valmis aktiivisesti itse menemään vaaraan ja sitten ne jotka kyllä riittävän halukkaasti tottelevat kun käsky käy. Kuten Tuntemattoman Honkajoki sanoi: Minua pitää käskeä, en muuten uskalla lähteä. Mutta lähti sitten.
 
Hämärä poliittinen tarkoituksenmukaisuus ajaa kaiken edelle. Tietoa on varmasti kokonaisen kymen verran, politiikka on tässä SE juttu.

Jotenkin näin tuota itsekin tuumin.
 
Se on totta, että Donbassin alueella kannatettiin suhteellisen paljon ns. federaatio-mallia (esim. aiemmin linkittämäni iri.org:n mielipidetiedustelu osoittaa tämän) mutta myös nykymuotoinen Ukraina sai huomattavaa kannatusta.

Keväällä (olisiko ollut maaliskuuta 2014) Donetskin paikallismedioissa julkaistiin uutinen, jonka mukaan noin 60% mielipidetiedusteluun vastanneista kannatti yhtenäistä Ukrainaa ja loput 40% jakautui sitten muille vaihtoehdoille - joihin kuului ymmärtääkseni ns. federaatio-malli. Tähän Donetskin paikallismedioiden tekemään tutkimukseen minulla ei ole tarjota suoraa linkki mutta kyselyyn viitattiin sitten aikanaan useissa medioissa niin Ukrainassa kuin myös länsimaissa, tiedossani ei kuitenkaan ole sitä millä metodilla kyseinen kysely tehtiin ts. ei ole tiedossa missä määrin vastausten manipulointi oli mahdollista.

Mutta voidaan siis todeta, että federaatio-mallilla on ollut kannattajansa ja määrä on kohtalaisen suuri - puhutaan kaikesta huolimatta kymmenistä prosenteista. Moskovassa olettaen kuviteltiin saavutettavan helpohkosti sama tilanne kuin Krimillä, mutta hyvin pian kävi selväksi se, että alueella tarvittiin ulkopuolisia provokaattoreita - ensinnä tulivat ns. "putinin turistit" joita tuli bussilasteittain joka päivä Luhanskin ja Donetskin oblastien alueelle ja alkuun myös laajemmalle alalle Ukrainan itäosiin, kuten Harkovaan, Dnepropetrovskiin (jossa pro-russia ryhmittymät hävisivät taiston nationalisteja vastaan hyvin pian) ja etelässä Odessaan tuli paljon pro-russia ryhmiä Transnistrian puolelta. "Putinin turisteja" seurasivat sitten huhtikuun puolella sotilaallisemmin organisoituneet ryhmät Slovjanskiin, Kramatorskiin, Horilvkaan ja sieltä laajentaen alueitaan Donbassin alueella.

Olen jo aiemmin (toisaalla) todennut, että moni ei kenties alkuun edes ymmärtänyt mihin kelkkaan hyppäsivät mukaan, osa lähti ahneuksissaan matkaan (korvausta kun maksettiin alussa 50-300 ruplaa per vrk näille "turisteille"), osalla taustalta voi löytyä seikkailunhalua ja sitten mukana on tietty idealisteja ja venäläisnationalisteja/-imperialisteja. Näiden "turistien" joukossa oli varmasti paljon naiiveja nuorukaisia, jotka olivat propagandan "pehmittämiä" ja he kenties aidosti kuvittelivat menevänsä auttamaan venäläisiä Ukrainassa - ja tätä venäläispropagandaa oli syydetty myös vuosien ajan Donbassin alueelle, joten moni näki Kiovan vallanvaihdon negatiivisena asiana ja fasistisena ja kun tietää millainen voima sanalla fasisti neuvostokulttuurissa oli ollut, ei ihme, että moni neuvostoaikojen perään haikaillut ihminen otti separatistit vastaan, jos ei vapauttajina, niin suojelijoina. Joskin nyttemmin monen silmät ovat avautuneet, separatistit eivät ole tuoneet vaurautta, eivät turvaa, eivät vakautta - eivät yhtikäs mitään mitä Venäjän propagada kertoi Venäjän tuovan alueelle.

L kertoi minulle jo viime vuoden puolella huomanneensa kuinka yhdessä hetkessä ukrainalaiset muuttuivat fasisteiksi venäläismediassa - hän totesi lakonisesti, neuvostoaikoina fasistit asuivat lännessä, he olivat neuvostokansan vihollisia - vallan vaihduttua Kiovassa hänestä ja muista ukrainalaisista tuli yhdessä hetkessä näitä (nyt) venäjän kansan suurimpia vihollisia eli fasisteja. Sanalla "fasisti" on suunnattoman voimakas symbolinen merkitys Venäjällä ja etenkin monille neuvostoajat nähneille sekä venäläisnationalisteille fasistit on se pahin mahdollinen vihollinen, joten ei ihme, että Venäjä on kyennyt mobilisoimaan tuhansittain (kaikkiaan kymmenin tuhansin) vapaaehtoistai taisteluun - vastassa kun on Venäjän (ja sitä ennen Neuvostoliiton) suurin vihollinen - fasistit. Paradoksaalista on sitten se, että Venäjällä itsessään on suunnattoman paljon nationalistisia ryhmiä, jotka jakavat fasistiset arvot ja Venäjä tulee lännessä lukuisia nationalistisia - äärioikeistolaisia - ryhmiä, joiden arvomaailma on olennaisesti fasistisempi ja natsimyönteisempi mitä Kiovan johdon. (Ukrainassakin on tietty äärioikeistolaisia ryhmiä, mutta poliittiselta painoarvoltaa ne ovat ennen sotaa olleet pääsääntöisesti marginaalissa).

vlad.
Esimerkiksi hakusanoilla - opinion poll east-ukreine kiis - löytyy tietoa kyselyistä. Vain pieni osa Itä-Ukrainalaisista, saati koko kansasta haluaa Venäjän yhteyteen. Tulos tulee olemaan sama jos Etyj pääsee järjestämään rehelliset kyselyt tai vaalit. En usko Venäjän suostuvan tähän.
 
Tulos tulee olemaan sama jos Etyj pääsee järjestämään rehelliset kyselyt tai vaalit. En usko Venäjän suostuvan tähän.

Veikkaisin että tulos olisi nyt jyrkemmin sen suuntainen että Ukrainassa pysytään. Tietty sekä 'separatistit' että UA ovat (mahdollisesti "olosuhteiden pakosta") aiheuttaneet siviiliuhreja epäsuoralla, mutta eiköhän tuolla Donbassissa olla nyt nähty millaisen kriminaalilauman Venäjä on ei pelkästään päästänyt mellastamaan vaan auttanut ja rohkaissut ja patistanut sitä joka käänteessä tekemään juuri niin kuin tekee. Jos ei kriminaalilaumasta tähän ole ollut niin sitten on puskettu omaa tykinruokaa sinne paskat välittäen sekä näiden että näiden tappamien ukrainalaisten elämästä.

Krimin osalta olisi mielenkiintoista tietää mikä olisi ollut tulos ennen ja mikä nyt oikeasti vapaissa vaaleissa. Krim on kyllä mahdollisesti oikea viidennen kolonnan maakunta, mitä ilman Ukrainan voi olla todellisuudessa parempi olla, olkoonkin täysin persiistä miten Venäjä sen kaappasi. Mutta veikkaan että kun asukkaat ovat nyt mm. menettäneet säästönsä eikä infra toimi niin vieläkö se Venäjä on se myyttinen ja ihana onnen ja auvon maa vai olisiko ollut parempi olla Kiovan "banderalaisten fasistien" alaisuudessa. Veikkaan että jos ihan puhtaalta pöydältä äänestettäisiin reiluissa vaaleissa nykytiedolla, niin koko Venäjään liittäminen peruutettaisiin. Ainoa vahingoniloa herättävä juttu on tietysti se, että taloudellisesti koko Krimin homma tulee olemaan Venäjälle törkyisen kallis projekti. Tämmöisiin siellä ollaan valmiita sijoittamaan mutta ei vahingossakaan mihinkään mikä edistää maan kehitystä ja hyvinvointia pitkällä tähtäimellä...
 
Tälle voisi nauraa itsensä kuoliaaksi, jos noilla aseilla ei tapettaisi ukrainalaisia.

B9_wPHhIEAIvtxI.png
 
Ei helv....

Mikään salaliittoteoria taikka vetkutus ei ole niin typerä, etteikö nämä trollit niihin vetoaisi.
 
Yury Barmin on vahvistettu röllikkä, ei kannata uskoa sanaakaan mitä häneltä tulee ulos.

Joo, olis pitänyt vähän paremmin merkata tuo, kuuluu ehkä hauskat kuvat -osioon ennemminkin.
 
Hämärä tarkoituksenmukaisuus on kantava voima tässä maailmassa ja salaliitotkin ihan arkipäivää...sellaista kutsutaan politiikaksi ja riskien hallinnaksi :D

Sellaiseen suureen kaiken kattavaan salaliittoon en tässä asiassa usko. Eurooppa on heikko kuten venäläiset ovat ihan suoraan sanoneet. Talous on edelleenkin kriisissä, mutta se ei ole Venäjään verrattuna mikään ongelma.

Ongelma on siinä että EU on anarkia, missä Saksa ja Ranska määräävät suuntaviivat kun muut yrittävät parhaansa mukaan rikkoa ne viivat ja kaiken muunkin.

EU toimii markkinavoimien ehdoilla ja demokratia on rahan ja bisneksen tiellä. Kansallisvaltiotkin haittaavat bisnestä, joten monikulttuurisuus on päivän sana. Maanpuolustus on turhaa rahanmenoa, kun maailma elää ja hengittää rahan ja ahneuden ehdoilla.

Venäjä on kääntynyt ja kääntymässä ihan toiseen suuntaan, ainakin leikisti ja propagandan tasolla.

Putin on pelimies helvetistä ja se on iskenyt Euroopan heikkoihin lenkkeihin, niin että rakenteet pöllyää ja balalaikka soi. Hitlerin ex.ystävä ja nykyinen Putinin ystävä suuri ja mahtava Siemens painostaa Merkeliä ja Saksaa. Pankkiirit ja muut rahamiehet kuiskuttelevat Moskovan tuoksuisia sanoja Brysselin korvaan. Kommunistit komppaavat ja äärioikeisto hakee Kremlistä rahaa. Ranskan tuleva presidenttikin saattaa olla samaan aikaan sekä Hitler-fani että Putinin kaveri ja sielunvel...sisar.

Ja sitten on vielä Italia, Espanja, Kreikka ja tämä...

– Orban tekee Unkarista naurettavan kutsumalla Putinin tänne tekemään salaisia sopimuksia, kun samaan aikaan Ukrainassa soditaan...

http://yle.fi/uutiset/putin_unkariin__orban_tekee_unkarista_naurettavan/7809704

Mitenkään USA:ta ja Englantia väheksymättä, ne pelaavat ihan omia pelejään ja kulkevat omia polkujaan...kuten ovat aina kulkeneet.

Eurooppa olisi kusessa ilman Ukrainaakiin, saati sitten sen kanssa. Putin pullistelee lihaksiaan juuri oikeaan aikaan ja se ei todellakaan ole mitään sattumaa. Jos Putin jotain hallitsee niin se on oikea ajoitus, siinä se on aina ollut hyvä.

Venäjä haluaa kasvataa valtaansa Euroopassa ja melko varmasti tulee siinä myös onnistumaan. Saksa ja Ranska voivat ainakin toistaiseksi nukkua yönsä rauhassa, mutta Venäjän lähinaapureiden kannattaa olla äärimmäisen tarkkana ja haisella niitä Moskovan tuulia, aina kun sieltä päin alkaa kaalihöyryt puhaltamaan.

Erityisen huolissani olen siitä perkeleen idiootista joka ei ole hankkinut turvatakuita lännestä, vaikka olisi voinut ja yhteistä rajaa Venäjän kanssa on niin vitusti.
 
Paradoksaalista on sitten se, että Venäjällä itsessään on suunnattoman paljon nationalistisia ryhmiä, jotka jakavat fasistiset arvot ja Venäjä tulee lännessä lukuisia nationalistisia - äärioikeistolaisia - ryhmiä, joiden arvomaailma on olennaisesti fasistisempi ja natsimyönteisempi mitä Kiovan johdon.

lwB5+

No tässä on yksi, hakaristeja täynnä venäläiset nationalistit menevät tappamaan Ukrainaan "fasisteja". Fasismia on sitäkin kun lietsotaan suunnatonta vihaa ympäröivään maailmaan tarkoituksellisesti, ja samalla korostetaan oma ainutlaatuista erinomaisuutta, ylivertaisuutta, erityistä "jumalutta ja hengellisyyttä ja erityisen suurta sielua" ja muut ovat roskaa. Näin on juuri Venäjällä. Nämä tyhjät päät, jotka Ukrainaan tappamaan menevät ajattelevat, jos on millä ajatella, juuri näin.

Suurella osalla 2 MS ei ole tietoakaan. Historiaa siellä ei tunneta, ei edes opeteta sellaisena kun länsimaissa
, heillä muutenkin vain voittokulkuista ikuista glooria joka puolella, ne ovat voittaneet jokaista ja helposti, moni venäläinen tietää vain suuresta isänmaallisesta sodasta, jota he tietenkin myös voittaneet. Mitkä amerikkalaiset, Landlease..häh..ei ne koskaan kuuletkaan..minulle on naurattu joukolla, kun yritin kertoa että Hitlerin Saksan fasismia on voitettu maailmalla yhteisvoimiin. Nyt muuten Venäjällä tehdään lakipykälä, jonka mukaan Venäjän voittokulkuisen historian vääristäminen on rikos. Voin vai kuvitella mitä sinne vielä tullaan lisäämään.

Iso Venäjä ei voittanut edes pientä Tsetsenia, mutta maksamaan joukkomurhasta ja maan pommittamisesta maan tasalle ne joutuvat vieläkin ja kenties ikuisesti, ja kallisti, paitsi se menee yhdelle ihmiselle - Kadyroville. Hän sitten pyytää mitä halua ja mihin halua, elää kuin kuningas ja Putinin Venäjän sankarimitalilla palkittu, hänet tunnetaan lauseesta, miten hän tappoi ensimmäisen venäläisen jo 16 vuotiana. Voidaanko edes kuvitella, että Suomessa presidentti palkitse Suomen kunniamitalilla jonkun terroristin, joka kertoo miten ja milloin hän tappanut ensimmäisen suomalaisen? o_O
 
Huomatkaa yksi asia tämän kriisin kestäessä: mitkä Euroopan maat ovat kasvattaneet sotilaallista valmiuttaan, tehneet jykeviä päätöksiä puolustuksensa vahvistamiseksi? Pankaahan lista naukumaan. Ja sitten kysymys: miksi? Miksi tuo lista saattaa jäädä hieman lyhyeksi? Perustuuko reagointi johonkin sellaiseen tietoon, jota meillä ei ole vai onko takana aivan taattu ja todellinen lapatossumaisuus, josta ei hennota nyt päästää irti?
Eikö ole luontevaa lähteä rakentamaan omaa ratkaisua sen mukaan minkä olettaa olevan putinin tavoite? Voisiko se olla itäisen Euroopan, tai edes Ukrainan, sotilaallinen valloittaminen? Jo lukuja kaivamatta jokainen palstan lukija voi todeta että sotilaallisesti putin nokittaa länttä aika vaatimattomilla korteilla.

Laitoin tuonne "iso kuva" ketjuun eilisen The Economistin pääkirjoituksen. He ovat sitä mieltä, että putinin päätavoitteet ovat läntisten arvojen etenemisen pysäyttäminen ja läntisiä arvoja suojaavan NATOn uskottavuuden murentaminen. Toteavat että tehokkainta myrkkyä putinille on läntisten arvojen ilosanoman levittäminen ja sen oraiden kasvun aktiivinen tukeminen. Ennustelivat myös että aseiden perässä pitänee lähettää henkilöstöä, jolloin ajaudutaan [putinin tukevalla edesauttamisella] tilanteeseen jossa lännen tuen uskottavuutta [jatkuvuutta] aletaan oikeasti koettelemaan. Henkilökohtaisesti en varsinaisesti yllättyisi jos joku Ukrainaan opastamaan mennyt läntinen sotilas huomaisi joskus heräävänsä moskovassa ja kuulisi olevansa syytettynä jostain tuhotyöstä.

Lähteäkö siis pelaamaan putinen pelikirjan mukaan vaiko ei. Pitäisin opponentin aliarviointina ajatella hänen vain ajautuvan tilanteesta toiseen. Hän on laittanut kotipesän kuriin systemaattisella hankkeella ja tukee Euroopan yhtenäisyyttä nakertavia tahoja, noin niinkuin esimerkiksi.
 

Tee nyt sit sopimuksia tällaisen osapuolen kanssa ....:mad:

Jopa Gustav Hägglund totesi muutoin NATO-vastaisessa kirjassaan, että venäläisten kanssa toimiessa täytyy muistaa, että heillä on hieman eri käsitys 1) laista ja sen soveltamisesta sekä 2) sopimuksista ja niiden soveltamisesta kuin meillä.

YLE:n venäläisyyttä käsittelevä aivan loistava ja kiihkoton sarja haastatteli taas jotain hemmoa, jonka mukaan venäläisille totuus on filosofinen kysymys...
 
Eilinen uutisjuttu BBC:ltä: MI6:tta eli brittien tiedustelupalvelua vuosina 2009-2014 johtanut John Sawers pitää jäädytettyä konfliktia parhaana ratkaisuna Ukrainan kriisiin. Sinänsä tyyppi lienee jossain määrin "kartalla" Venäjän ja Ukrainan kriisin suhteen, että Sawersin johtajakausi päättyi lokakuussa 2014 ja sehän on saletti, että MI6 on kanssa seuraillu parhaansa mukaan sitä, mihin suuntaan Ukrainassa (ja Moskovassa) touhut kääntyy. Sawersin mielipide perustuu siihen, että Venäjällä on Ukrainassa enemmän pelissä kuin lännellä (lännen apu Ukrainalle nähdään Moskovassa aggressiona Venäjää itseään vastaan; Venäjän touhut Ukrainassa ei kosketa länttä niin suoraan). Tän seurauksena Venäjä nokittaa sen mitä länsi tekee ja esim. aseiden toimitus Ukrainaan voisi Sawersin mukaan johtaa nykyisten tuhansien uhrien sijaan kymmeniin tuhansiin uhreihin, ja miten länsi siihen sitten reagoisi? Loppupäätelmä Sawersin mielestä siis se, että vaikka jäätynyt konflikti on Ukrainan kannalta ankea skenaario, se voi olla vähiten huonoin ratkaisu mitä voidaan saavuttaa.

Sitähän jotkut kanssa spekuloi, että jos länsi aseistaisi Ukrainaa, Venäjä voisi epäsymmetrisenä vastineena aseistaa Irania. Eli aika monenlaisia riskejä lännen johtajat, myös Washingtonissa, joutuu huomioimaan pohtiessaan aseiden vientiä Ukrainaan. Helppoja ratkaisuja ei oikein ole näköpiirissä (vaikka kotisohvalta käsin tietty voi aina helposti kaikkea ehdotellakin...).
 
Jopa Gustav Hägglund totesi muutoin NATO-vastaisessa kirjassaan, että venäläisten kanssa toimiessa täytyy muistaa, että heillä on hieman eri käsitys 1) laista ja sen soveltamisesta sekä 2) sopimuksista ja niiden soveltamisesta kuin meillä.

YLE:n venäläisyyttä käsittelevä aivan loistava ja kiihkoton sarja haastatteli taas jotain hemmoa, jonka mukaan venäläisille totuus on filosofinen kysymys...

Asiaan liittyy läheisesti Otto v. Bismarckin suuhun soviteltu toteamus:
Ei pidä tapella venäläisen kanssa, koska sen tyhmyys estää itseäsi tappelemasta järkevästi.
 
Hmmm... tilanne on monen maan kannalta ongelmallinen, johtuen osin totaalisesta väärintulkinnasta Venäjän toimien suhteen - olisi pitänyt herätä aiemmin kuuntelemaan tiettyjä tahoja, viimeistään Georgian sodan jälkeen.

Moni maa on ajanut asevoimansa tilaan, jossa uudistusten tekeminen vaatii todella massiivisia muutoksia ja myös huomattavia korotuksia määrärahoihin - Saksan tilanne on hyvä vain paperilla, todellisuus paljastaa sitten sen, että Bundeswehr on kaikkea muuta kuin ne lukemat mitä papereihin on kirjoitettu. Saksan kannalta huonoimmillaan tilanne on samaa luokkaa mitä Ukrainalla, numerot ovat hyviä mutta operointikuntoista kalustoa saattaa olla käytössä vain viidennes vrt. kokonainmäärä. (Suomen sotilaassa julkaistiin karu artikkeli Bundeswehrin tilasta, en nyt muista lehden numeroa). Eikä Saksa ole yksin, joukon jatkona on lukemattomia läntisiä maita. Monien maiden asevoimat oli ajettu tilaan, jossa niiden tarkoitusperät liittyivät olennaisella tapaa kv. operaatioiden suorittamiseen ei missään nimessä laajamittaisen sodan harjoittamiseen tai edes oman maa riittävän puolutuskyvyn ylläpitämiseen.

En tiedä eikö lännessä sitten haluta vielä tehdä sitä päätöstä jonka jälkeen puolustusmenojen asemaa tarkastellaan aivan uudella tapaa ja huomioidaan muuttuneet uhkakuvat myös rahoituksessa? Edellisestä johtuen toimitaan sitten "lapatossumaisesti" - mutta jostain syystä minulla on tunne, että mukana on myös jotain muutakin - on haluttomuutta tunnustaa vallitsevaa tilannetta, mutta entä mikä vaikutus sitten erilaisilla vihreillä ja vasemmistolaisilla aatteilla on siihen ettei muutokseen haluta ryhtyä, tai Venäjää ei nähdä sellaisena uhkana millainen se todellisuudessa alkaa olemaan? Ja toisaalta sitten puoluekentän toisesta laidasta löytyy tahoja, jotka nauttivat suuren suurta tukea että luottamusta Moskovan suunnalta (Moskovan raakaa peliä, veikkaan ma) ja tämä voi näkyä siinä, että useamman EU-maan taholla halutaan tehdä individualistista politiikkaa suhteessa Moskovaan ja jopa asetelma kääntyy päinvastoin, jossa Kiova nähdään sinä lännen uhkana.

Onko länsi - naiiviuttaan - antanut Moskovan rakentaa "viidettä kolonnaa" omalle maaperälleen vuosien ajan reagoimatta tähän ja nyt kun Moskovan aika on käsillä reagointi on olennaisen hankalaa useammasta syystä johtuen, poliittinen kenttä on hajanainen, suhtautuminen Venäjään ei ole yhtenäistä, demokratia toimii tällaisissa tilanteissa hitaasti ja vielä hitaammin se toimii jos/kun joku heittää kapuloita rattaisiin, oman virheen tunnustaminen on vaikeaa - myös poliitikkojen kohdalla etc.

Ja mikä on Moskovan rooli kokonaiskuvassa, paljastuuko tulevaisuudessa Janukovitshin kytkentöjen taustalta jotain sellaista jota emme vielä tiedä. Kuvitteliko hän itsestään ja Moskovan tuesta liikoja ja lopulta ajauduttiinkin tilanteeseen jota hän ei hallinnut - mutta jota Moskova oli odottanut? Ukraina ajautui kaaokseen. (Ja vuosien ajan harjoiteltu operaatio joka kohdistui "tuntemattomalle maaperälle" kyettiin toteuttamaan verettömästi ts. Krim vallattiin).

vlad.
En usko niinkään salaliittoihin kuin peruspsykologiaan. Organisaatioihin kertyy inertiaa joka painaa niiden toimia tiettyyn suuntaan. Euroopassa on jo sukupolven ajan tiedetty että valtioiden välinen perinteinen sota on historiaa, ja Venäjä on ajan myötä modernisoituva ja demokratisoituva strateginen kumppani. Asevoimille ja NATOlle on siksi keksitty uusi käyttötarkoitus kriisinhallinnassa, budjetteja on leikattu ja kalustoa poistettu käytöstä. Tämä ajattelutapa menee läpi koko turvallisuuspoliittisen koneiston ylimmästä päätöksentekijästä aina asevoimien alimpiin rattaisiin.

Sama suhtautuminen puolustukseen on jossain määrin asettautunut jopa meille, vaikka karhun naapurissa asummekin.

Nyt lännessä otetaan pikkuruisia lapsenaskelia oikeaan suuntaan, NATO kasvattaa nopean toiminnan joukkojaan ja harjoittelee Baltiassa. Syvälle juurtunut toimintatapa ei kuitenkaan muutu yhdessä yössä johonkin Krimin valtaukseen. Se vaatii aikaa tai jonkinlaisen täydellisen shokkiherätyksen.
 
Esimerkiksi hakusanoilla - opinion poll east-ukreine kiis - löytyy tietoa kyselyistä. Vain pieni osa Itä-Ukrainalaisista, saati koko kansasta haluaa Venäjän yhteyteen. Tulos tulee olemaan sama jos Etyj pääsee järjestämään rehelliset kyselyt tai vaalit. En usko Venäjän suostuvan tähän.

Tuolla vaalien tulos riipu ihan puhtaasti vaalien järjestäjästä, eikä keinoissa ole juurikaan eroa järjestää vaalit kumpi puoli tahansa.

Muistanette Ukrainan parlamenttivaalit:

Over the past few weeks, Ukrainian political activists have carried out a series of sensational actions, seizing politicians and local officials and throwing them into big bins.
The activists, many from far-right groups, accuse the politicians of various offences, and call their actions "trash bucket challenges" - echoing the "ice bucket challenges" that were recently an internet viral hit. They even have a hashtag: #trashbucketchallenge.
The Ukrainian version, also accompanied by video footage, has been eyecatching - and often brutal.

http://www.bbc.com/news/world-europe-29536641

 
Eilinen uutisjuttu BBC:ltä: MI6:tta eli brittien tiedustelupalvelua vuosina 2009-2014 johtanut John Sawers pitää jäädytettyä konfliktia parhaana ratkaisuna Ukrainan kriisiin. Sinänsä tyyppi lienee jossain määrin "kartalla" Venäjän ja Ukrainan kriisin suhteen, että Sawersin johtajakausi päättyi lokakuussa 2014 ja sehän on saletti, että MI6 on kanssa seuraillu parhaansa mukaan sitä, mihin suuntaan Ukrainassa (ja Moskovassa) touhut kääntyy. Sawersin mielipide perustuu siihen, että Venäjällä on Ukrainassa enemmän pelissä kuin lännellä (lännen apu Ukrainalle nähdään Moskovassa aggressiona Venäjää itseään vastaan; Venäjän touhut Ukrainassa ei kosketa länttä niin suoraan). Tän seurauksena Venäjä nokittaa sen mitä länsi tekee ja esim. aseiden toimitus Ukrainaan voisi Sawersin mukaan johtaa nykyisten tuhansien uhrien sijaan kymmeniin tuhansiin uhreihin, ja miten länsi siihen sitten reagoisi? Loppupäätelmä Sawersin mielestä siis se, että vaikka jäätynyt konflikti on Ukrainan kannalta ankea skenaario, se voi olla vähiten huonoin ratkaisu mitä voidaan saavuttaa.

Sitähän jotkut kanssa spekuloi, että jos länsi aseistaisi Ukrainaa, Venäjä voisi epäsymmetrisenä vastineena aseistaa Irania. Eli aika monenlaisia riskejä lännen johtajat, myös Washingtonissa, joutuu huomioimaan pohtiessaan aseiden vientiä Ukrainaan. Helppoja ratkaisuja ei oikein ole näköpiirissä (vaikka kotisohvalta käsin tietty voi aina helposti kaikkea ehdotellakin...).

Arvatenkin Iran ja muut kuviot ovat niitä, joita Venäjällä mietitään. Myös USA:n Iran politiikka on viime aikoina ollut lientymään päin.

Ja Venäjän kannalta olisi se pahin vaihtoehto jumittaa Ukrainan peltoaukeille sotaan vuosikausksi. Sotaan, johon he ovat kieltäneet osallistuneensa.

Varmasti noita kuvioita on mietitty myös Washingtonissakin. Aika kivana yllätyksenä tuli tämän Ukrainan kriisin aikana Kuuban talouspakotteiden purkuaikeet ja matkustusvapauden höllentyminen. Sillä kätevästi pelataan pois sitä, ettei kohta olisi seuraava Kuuban ohjuskriisi pystyssä Venäjän kanssa.

Johannes
 
Eilinen uutisjuttu BBC:ltä: MI6:tta eli brittien tiedustelupalvelua vuosina 2009-2014 johtanut John Sawers pitää jäädytettyä konfliktia parhaana ratkaisuna Ukrainan kriisiin...Venäjän touhut Ukrainassa ei kosketa länttä niin suoraan).

Ei kosketa brittejä, eikä jenkkejä ja aika vähän edes fransmanneja, jos laivakauppoja ei lasketa mukaan :D

Meillä muilla tilanne on paljon monimutkaisempi, mutta toki jäätynyt konflikti ja talouspakotteet on paljon parempi vaihtoehto, kun avoin sota idän ja lännen välillä.

Asia on kuitenkin minun mielestä ihan yksiselitteisesti niin että Putinille pitäisi näyttää kaapinpaikka juuri nyt. Mutta milläs näytät kun USA, Englanti ja Ranska eivät halua ja Saksa ei kykene?

Pahoin pelkään ja olen ihan varmakin, että Putin paukuttelee henkseleitä jatkossakin ja Ukraina kärvistelee Helvetin porteilla vielä pitkään. Eikä se Putinin henkseleiden paukuttelu suinkaan Ukrainaan lopu...siitä se vasta kunnolla alkaa.
 
Tuolla vaalien tulos riipu ihan puhtaasti vaalien järjestäjästä, eikä keinoissa ole juurikaan eroa järjestää vaalit kumpi puoli tahansa.

Muistanette Ukrainan parlamenttivaalit:
The Ukrainian version, also accompanied by video footage, has been eyecatching - and often brutal.

http://www.bbc.com/news/world-europe-29536641

Tälläistä roskalaatikko lustraatiota ihmiset alkaneet tehdä kun hallinto ei tehnyt yhtään mitään, umpikorrutoitunut virkamies, joka esim.päästi selvästä rikoksesta epältyn noin vain kävelemään ja sitten hän saattoi häviä jonnekin, tälläinen suututti kansan. Kyllä ihmiset omissa paikkakunnissa tiesi missä on pahimmat varkaat ja ryöhkeimmat korruptoituneet virkamimiehet.

Täytyy muistaa että Ukrainassa korruptio oli huippussa, myös lain ja oikeudenmukaisuuden kanssa tuomioistuimissa ei ollut mitään tekemistä. Se joilla oli rahaa, koskaan ei saanut tuomiota, vain livahti saman tien. Kun kansa koettelee näin ja samalla tappaa ja invalidisoi, niin se voi mennä tollaiseksi.

Itse asiassa, valtava korruptio ja vallassa olevien lain yläpuolella oleminen on vasta brutaalia, ei tavallisen, siihen totaaliseen kypsäksi tullut tavallisen ihmisen reaktio!

Nyt kun Saakashvili päässyt hallitukseen, lustraatio voi saada lisää kierroksia, ja roskalaatikko lustraatiot loppusivat, muutenkin viimeistä olen nähnyt kesällä.
 
Back
Top