Ukrainan konflikti/sota

6000 MBT 🤑 tykistöä/heittimiä menee nyt todella rajusti. Samoin "other" vehicles/fuel tanks. Joskus ne vaan loppuu. Niin se vain on. Ja ennen kuin joku pessimisti ehtii sanomaan, että niin menee Ukrainaltakin, niin sanon, että ei mene. Ukrainalla ei ole ikimaailmassa ollut 8574 tykkiä/heitintä. Se on pojat ja tytöt täysin järjetön määrä. Jossain myös zyzzä yrittää kovasti, todella kovasti, kun IFV ja MBT sarake kasvaa tuota tahtia.

Kestäkää Ukrainan sankarit, kestäkää. Thank God they are so stupid, miettikää, jos nämä määrät vaunuja ajettaisiin yhteen painopisteeseen ja sen läpi? Ei riittäisi Ukrainalla aseet ja ohjukset sitä vyöryä lopettamaan. Mutta ei, kaaliapurevat ali-ihmiset vaan hyökkivät sieltä täältä hivutellen, ja kuolevat kasoihin. Sama määrä tappioita varmaan tulisi, mutta vain hetkellisesti, kun saisivat ladun auki, nyt nuo örkit kuolevat hitaasti hivuttamalla. Kyllä tässä on pakosti jotain 4D shakkia oltava, ei kukaan vuonna 2024 voi toimia näin? Paitsi örkit, näemmä..
Itse olen tullut pohdinnoissani siihen tulokseen, että Blizkrig aikakausi on ohi. Rommel itse kirjasi muistiinpanoihinsa, että hänen taktiset tankkimanooverinsä ovat nyt loppu koska vastapuolella on ilmaherruus. Ilmaherruus pitää olla vähintään 50-50 tai ainakin edes lähelle sitä, jotta mitään suurempaa voi yrittää taktisesti (löytyy Rommel papers kirjasta). Nyt Ukrainassa sanotaan, että kummallakaan ei ole ilmaherruutta. Tässä ollaan kuitenkin väärässä, koska ilmaherruus pitää nyt droneaikakaudella jakaa erikseen niihin kaikkiin osa-alueisiin mitä ilmavoimavoimien tehtäviin kuuluu. On tiedustelua, tulenjohtoa, täsmäiskuja, pommituksia, ilmatorjuntaa jne. Nämäkin voi jakaa vielä tarkempiin omiin alaluokituksiinsa. Näin huomaamme, että molemmilla on "ilmaherruus" ainakin hetkellisesti osassa näistä alaluokista. Tästä johtuen suuret operaatiot kusevat väkisinkin. Pienelläkin sumputuksella saadaan iso joukko-osasto pysähtymään ja sitten kun siihen sumppuun tuhotaan tarpeeksi kalustoa se alkaa sumputtaa itse itseään. Ajoura ei ole missään tarpeeksi leveä jos siihen tuhotaan riittävästi kalustoa miinoilla, droneilla, heittimillä ja olalta ammuttavilla tulenjohdon ollessa tarkkaa. Siksi tarvitaan läpimurto elektronisessa sodankäynnissä, jotta kaikki vastapuolen dronet saadaan pois tai sitten riittävä hävittäjäkalusto jolla pystyy 24/7 perjaatteella pehmentämään pari viikkoa vastapuolen asemia ennen kuin lähdetään ajamaan eteenpäin.
 
En ole varsinaisesti Sergeille koulutettu vaan S-125 Petsoralle mutta tuli tolla Sergeilläkin ammuttua vähäsen Lohtajalla.
Maalipussi tai RC-kone mitä mekin ammuttiin lienee nopeudessa aika lähellä Shahedia.
Kyllä osuminen oli todella hankalaa vaikka molemmilla jakkaroilla istui ukot.
Ihan silmämääräinen ennakko lienee myös mahdotonta kun ammuksen radat näyttää kaareutuvan kun taivaalla ei ole kiintopisteitä.

Videolla on kaksi mahdollisuutta: Sergein "Robin Hood" tai "Hannu Hanhi"
Itse veikkaan jälkimmäistä...
Itse olin asettaja. Sitä harjoiteltiin todella paljon. Lentokoneen tulokulma tai suunta oli tärkeä osata arvioida. Muistaakseni piti osua kuuden asteen sisään. Eli ympyrä on 360 astetta. Lentokone lähestyi suoraa linjaa. Asettajat pistivät suunnat kohdalleen. Tutkatulosten mukaan sitten tarkastettiin. Lentokoneena toimi joku ropelikone. Kun oli kahdeksan kuukautta treenannut niin meni aina oikeasti todella lähelle oikeaa suuntaa. Nopeus helppo asettaa jos maali tiedossa. Olisko niin että laitetaan nopeus todella pieneksi niin ennakko pysyy pienenä. Sitten suuntaaja tekee itse ekan sarjan jälkeen korjaukset.
 
Sergei video aiheutti sen verran polemiikkia, että saattaahan siellä Ukrainassa olla tällaisia käytössä, mutta kuvataan videolle vanhaa veivikäyttöistä Zu-23-2:sta.

Puolalaisten modernisointi nostaa noiden torjuntakykyä melkoisesti ja vähentää miehistön tarvetta.

Valmistajan sivulla sanotaan, että tuohon voisi asennuttaa ohjuksenkin. Saattaa tosin olla käännösvirhekin, sen verran hurjalta kuulostaa.


 


Chelyabinsk on aikas kaukana. Tuossahan samalla voisi viedä jotain junaradoille, kun oikealla suunnalla ollaan

 
Onko kellään mitään havaintoa, mikä mahtoi olla torjunta etäisyys? Veikkaampa sen olleen varsin lyhyt, koska yksi herra käytti rynkkyäkin. Mahtaako tuo ilmeisen erittäin lyhyt torjuntaetäisyys vaikuttaa ryhmän työskentelyyn.

Ihan hihasta vedyttyä arviotahan tässä täytyy heittää, mutta varmaan jostain sadoista metreistä puhutaan :unsure: Olisi tosiaan kiva tietää millä etäisyydellä Lohtajalla paukutetaan rc-maalilennokeihin Sergeillä? Oikein käytetyillä kokoonpanoilla pudotukset voisi saada paljon paremmille lukemille mopojen tapauksessa jos niitä vielä päästään kyttäämään valmiiksi tiedetyille lentoreiteille.

Kuten joku jo mainitsikin, niin torjutahan voidaan aloittaa lähestyvään maaliin yli 2km päästä. Etäisyys maaliinhan muuttuu joka tapauksessa tuossakin videossa moneen kertaan, kyllä siellä se asettaja pitäisi olla että toiminnasta saataisiin paremmat tehot irti. Kaikki nähty puhuu edelleenkin sen puolesta ettei homma ole riittävän hyvin hanskassa, voisin kuvitella että Sergeillä oppii saamaan kuulaa taivaalle tähtäimen läpi aika pienelläkin opilla ja sitten toisaalta juuri tuo asettajan toiminta on huomattavasti enemmän hepreaa (vaatinee myös teoriaa käytännön treenin lisäksi) täysin maalikolle. Tuossahan edellä kommentoitiin että tornin aikataululla asettajan homma alkoi luistaa 8kk kohdilla...

edit: ymmärrettävää kyllä että näin toimitaan jos osaamista ei vaan ole riittävästi. Jos mopojen nopeus häntäpäästä ja torjunta ajoitetaan mahdollisemman lähietäisyydelle, niin voisiko olla että pelkällä ampujan omalla ennakolla päästäisiin sitten johonkin sidettävään tarkkuuteen? :unsure:
 
Viimeksi muokattu:
MUOKKAUS: hidas, tästä oli jo tuossa ylempänä mutta jääkööt tähän, uutena tietona kentän koordinaatit sekä satelliittikuva.

Lisäksi ryssäläinen fighterbomber Telegram-kanava (jolla on väitetysti tiiviit suhteet ryssän ilmavoimien kanssa) kirjoittaa että Ukraina olisi yrittänyt iskeä dronella saman lentokentän alueelle, parkkeerattuun hävittäjään mutta kyseinen isku olisi mennyt pieleen (hänen mukaansa). JOS tässä olisi mitään perää niin kyseessä ei välttämättä olekaan vahinko. Eikä tästä hänen kirjoituksestaan voi päätellä, että drone olisi lentänyt 1 600 km Ukrainasta Chelyabinskiin. Näkisin todennäköisempänä että olisi viety pienemmän kantomatkan dronen Venäjän alueelle (tai rakennettu sellainen Venäjän alueella sinne tilatuista osista) ja isketty sillä sotilaslentokentälle. Ukraina teki väitetysti tällaisia iskuja viime syksynä, mutta lähempänä Ukrainan rajoja. Sitten iskut päättyivät useamman kuukauden ajaksi. Liekö nyt aloitettu uudestaan?

-

Yksi Su-34 vähemmän, ei Ukrainan sotatoimien takia vaan tulipalon takia yli 1 600 km Ukrainan rajoilta. Silti, yksi vähemmän (jos pitää paikkansa):

Anton Gerashchenko: The Russians are minus one Su-34

An Su-34 fighter-bomber caught fire at the Shagol (55°15′36″N 061°18′0″E) airfield in Chelyabinsk, Russia, last night. The UP reports this with reference to a source in the special services.

“We note that the enemy plane burned down,” the publication quotes the interlocutor.

Thus, about $150 million of Putin’s money became scrap metal. It is reported that the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine is behind the operation.

------------------------------------------------

The airfield is over 1,000 miles (1,600 km) from Ukraine so this is an accident.


https://t.me/Pravda_Gerashchenko/85760

1704364520799.png
-
Update: Does the AFU have a 1,600km weapon?

Russian Channel "Fighterbomber":

"The crests tried to hit a plane in an open parking lot in Chelyabinsk, but the attempt completely failed. Fully! )

But you need to keep vigil and vigil without ceasing; they will constantly try."


 
Viimeksi muokattu:
Hahaha, varsinainen natsiarmeija. Yhteinäisen Venäjän oma SS. Oh, the irony.
– Española PMC palkkaa jalkapallorettelöitsijöitä, kaikentyyppisiä venäläisradikaaleja ja etenkin niitä, jotka sympatisoivat natsi-ideologiaa, sekä tavallisia kansalaisia Venäjän köyhiltä alueilta, ja miehitettyjen Ukrainan alueiden asukkaita.
 
Viimeksi muokattu:

Tässä tuon sytytysvideo:
 
Etenkin kun katsoo luvattuja kalustotoimituksia, ei niillä mitään rintamaa romauttavaa läpimurtoa tehdä.

Tässä sodassa tultaneen näkemään ensimmäinen suurhyökkäys/aluevaltaus, jossa droonit näyttelee todella merkittävää osaa tulivalmistelussa ja tuessa etenemisen aikana. Ukrainan pusku sisältänee kymmeniä tuhansia drooneja eri rooleissa. Maastoutuminen tähystykseltä ja suojautuminen tulelta on huomattavasti vaikeampaa kin koskaan aikaisemmin sodankäynnin historiassa ja eri järjestelmien yhteiskäytöllä puolustuksen saturoiminen on hyvin mahdollista. (F-16 suojaamassa yläpuolelta edesauttaa tätä huomattavasti)

Ennustan ryssille erittäin epämiellyttävää kesää.
 
MUOKKAUS: Hyvä huomio tuossa alempana: Financial Times kirjoittaa että BAE Systems käynnistää uudelleen M777 haupitsien osien tuotannon, ei siis suoraan puhuta kokonaisten haupitsien uustuotannosta.

Financial Times kirjoittaa että BAE Systems käynnistää uudelleen M777 haupitsien tuotannon. Tästä oli puhetta jo aikaisemmin mutta oletan tämän olevan virallinen vahvistus sille. Lainauksessa sanotaan "for the US Army" mutta toisaalta kommentoidaan että asejärjestelmää kohtaan kasvaneesta kysynnästä mikä viittaisi potentiaalisiin uusiin asiakkaisiin (toki vaatii vientiluvan yms.).

FT: BAE Systems is set to restart production of parts for the M777 towed howitzer for the US Army as demand for the weapon has surged following its performance in Ukraine.

BAE said it expected the new contract and refreshed production line for parts to lead to orders for whole guns.


https://ft.com/content/60dddcf2-8f0f-43c7-abe5-02f4223505fa

1704368346809.png

 
Viimeksi muokattu:
Teoriat Su-34 koneen menetyksestä "vahingon" takia voitaneen jättää pois laskuista. GUR julkaissut videon jossa kone sytytetään palamaan, väitetysti Chelyabinskin sotilaslentokentällä.

Mikä toki herättää kysymyksiä: ryssällä on väitetysti vartiomiehiä (tai kenties "vartiomiehiä") jokaisella rautatiesillalla ja jokaisen rautatietunnelin suulla ja jokaisella sotilaslentokentällä, mutta niin tai näin joku voi kävellä hävittäjän tykö ja sytyttää sen palamaan? Toki videolla näkyy vain "pieni tuli" mutta tuskin sekään tekee hävittäjälle hyvää.

Lisäksi toki todettava: sotilaslentokentät ovat suuria eli paljon neliöitä vahdittavaksi. Isku on selvästi tehty hämärän aikaan eli ajoitus ollut kohdillaan. Lisäksi kenttä on kaukana Ukrainasta joten "tuskin ne tänne yrittävät"? Eikä ole tietysti varmaa tietoa, tapahtuiko isku viime yönä vai aikaisemmin. Kenties uudenvuoden juhlinta ollut vielä kesken tai sitten sitä seurannut krapula?

Niin tai näin, yksi Su-34 vähemmän tai vähintään yksi joka tarvitsee remontin ennen kuin voidaan palauttaa käyttöön. Kiusa se on pienikin kiusa, varsinkin näin sota-aikana.

Now we know...

Video from the Ukrainian GUR described as someone lighting a Russian Su-34 on fire at the Chelyabinsk Shagol airfield (55.258819, 61.294907).

Were all the guards drunk?

Source: https://t.me/DeepStateUA/18505



-

Tässä suora lähde sekä selkeämpi kuvakaappaus videolta:

Deep inside Russia, #Ukraine's military intelligence reports they've "burnt down" a Russian Su-34 fighter bomber.

I've enhanced a video screen grab, & plane looks like a Su-34.

Fire can be seen on its wing - along with someone making a gesture to the plane.

This reported as the military air field at Shagol - Chelyabinsk Oblast.


https://gur.gov.ua/content/na-rosii-zghoriv-bombarduvalnyk-su-34.html

-

GUR:n tiedotteen tekstin käännös:

Su-34 bomber burned down in Russia

The Main Intelligence Directorate of the Ministry of Defense of Ukraine informs: on the night of January 4, 2024, a Su-34 tactical bomber burned down at the Russian airfield "Shagol" (Chelyabinsk).

https://gur.gov.ua/content/na-rosii-zghoriv-bombarduvalnyk-su-34.html


1704369140515.png

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top