Stanimir Dobrevin tuoreesta "Venäjän talousuutisten katsauksesta" yksi poiminta, koskien kananmunia:
Azerbaijan delivered the next batch of eggs, this time close to 3 truck loads, 55,72 tons or 918 000 eggs.
So far Azerbaijan has delivered 2,1 million eggs since the start of the year.
Russia's shortage is in the hundreds of million of eggs per month.
https://kommersant.ru/doc/6453335?from=vertical_lenta
-
Azerbaijan toimittaisi siis kananmunia ja tämän mukaan 2,1 miljoonaa tänä vuonna eli saman tahdin jatkuessa 4,2 miljoonaa kuukaudessa, kenties vähän enemmän.
Kuitenkin pitää huomioida tarve: Dobrevin lainauksen mukaan puute olisi satoja miljoonia munia per kuukausi.
Mark Galeotti jutteli tästä munaongelmasta tuoreimmassa podcastissaan (julkaistu 7.1.2024) ja jos en muista väärin, hänen mukaansa puute olisi 500 miljoonaa kananmunaa per kuukausi.
Olipa puute satoja miljoonia tai 500 miljoonaa per kuukausi, niin sitä ei paikata muutamalla miljoonalla. Galeottin mukaan munakriisissä juurisyynä on muiden perinteisten elintarvikkeiden hintojen nousu, samalla kun reaalinen palkka ei ole kasvanut (eli palkka riittää vähempään). Tästä syystä kananmunien kysyntä on kasvanut koska ne on otettu näiden kalliimpien elintarvikkeiden korvaajiksi. Kun kysyntä on kasvanut nopeasti, tuotanto ei ole pysynyt perässä, eikä se oikein voikaan pysyä koska kanalat ja niiden kananmunien tuotanto on hyvin pitkälti Neuvostoliiton aikaisilla menetelmillä. Hyvin vaikea skaalata ylöspäin.
Minulle tulee tästä mieleen koronavirus ja vessapaperin hamstraaminen: vessapaperin valmistus on vakiintunut tietylle tasolle koska kulutus on hyvin lähellä vakiota. Ei ole kannattavaa omistaa tai ylläpitää suurempaa kapasiteettia koska sille ei ole tarvetta. Kysynnän kasvaessa nopeasti ei kyetä vastaamaan siihen koska ei ole mitään kapasiteettia joka ottaa käyttöön, mistä seuraa hintojen nousu ja tyhjät hyllyt kaupassa.
Kananmunien osalta vaikuttaa siltä että ei voi verrata vessapaperiongelmaan: vessapaperin hamstraaminen oli paniikkireaktio, joka laantui kun pahin paniikki oli ohitse. Kananmunien tapauksessa kyse ei ole niinkään paniikista vaan elämän perusedellytyksistä eli syömisestä. Spekuloin että moni venäläinen on saattanut alkaa leipomaan aikaisempaa enemmän, varsinkin jos leivän hinta on noussut selvästi. Leivästä riippuen kananmunat ovat yksi raaka-aine. Toki on varmasti myös niitä, jotka nauttivat kananmunansa keitettynä tai pannulla paistettuna.
Galeottin podcastissa oli monia teräviä havaintoja ja ajatuksia mutta yksi jäi hyvin mieleen: hän kertoi haastatelleensa erästä nyt jo eläkkeellä olevaa FSB:n miestä jonka työtehtävänä oli varmistaa ettei hänen vastuualueellaan (tietty alue Venäjällä) nähdä Puolan solidaarisuusliikkeen kaltaista liikehdintää. Solidaarisuuskin alkoi teollisuuden parista lakkoiluna, mutta levisi nopeasti koko kansan vallankumousliikkeeksi. Galeottin mukaan tämä FSB:n mies arveli että vastaava olisi mahdollista myös Venäjällä ja juurisyiksi hän näki joko yksilön talouden riittävän kurjistumisen tai ruuan puutteen / ruokahuollon riittävän pitkään jatkuneet vaikeudet. Tämä FSB:n mies oli sanonut että tällaisten ongelmien kitkeminen on hyvin vaikeaa, toisin kuin perinteisen opposition kampittaminen ja tällaiset pitkälti talouden vaikeuksista johtuvat protestiliikkeet ovat usein johtajattomia mutta niillä on kansan parissa laaja kannatus. Hän oli sanonut että jos tällainen protestiliike kasvaa vallankumoukseksi, myöhemmässä vaiheessa "venäläiset päättävät, onko kyseessä vasemmistolainen vai oikeistolainen vallankumous".
Jäi epäselväksi, kuinka tuore haastattelu oli kyseessä. Oletan että vuosien takaa, kenties jotain Galeottin kirjaa varten. Silti ajankohtaista, koska tietyt asiat eivät vanhene koskaan.