Ukrainan konflikti/sota

Asioista perillä oleva ystäväni, jota en voi ilmineerata lähteenä, kertoo Venäjällä olevan heti Ukrainan rajan takana huoltoalueita. Taisteluiden jälkeen joukot siirretään rajan taakse huoltoon alueelle, missä ei tarvitse pelätä vastustajan iskuja. Rajan välittömässä läheisyydessä on kahdeksan huoltoaluetta ja lisäksi kauempana on toinen mokoma. Suurimmissa on 3-6 pataljoonaa (2000-4000 taistelijaa) kerrallaan.

Itä-Ukrainassa on bongattu uusi joukko Kauko-Idästä. 128. KK- ja TykD, Babstvo, Juutalaisten autonominen alue.

KK- ja TykD tarkoittavat kuulemma puolustustaisteluun koulutettua divisioonaa.

Että näin.

Onko hänellä tietoa mitä joukkoja Venäjällä on Ukrainan rajalla. Kiinnostaisi siksi että ne on kaikki pois jostain muualta. Ja muualla, eli varuskunnissa on sitten jäljellä enää pelkkää varusmiesten koulutusta.
 
Kun mietitään EuroMajdanin alkua on huomioitava muutamia seikkoja.

Ensinnä liikkeelle lähtivät kiovalaiset opiskelijat, ymmärtääkseni ensimmäisten joukossa olivat kansallisen yliopiston Kyiv Myhola Akademian (nimetty Ukrainan ortodoksisen kirkon elvyttäjän Pedro Mohylan mukaan) opiskelijat ja muita organisoituneita opiskelijajärjestöjä - nämä organisoituneet opiskelijajärjestöt toivat liikkeelle jo selkeän tietyn organisaation tason ja tekivät toiminnasta organisoidumpaa vrt. pelkkä kansan kerääntyminen "äkkipikaistuksissa" kasaan ja kaduille lähteminen, jolloin toiminta muistuttaa enemmän kollektiivista kapinaa tai vallankumoushenkeä, jossa organisoituminen tapahtuu ajan kuluessa - jos tapahtuu.

Seuraavaksi on huomioitava se, että liikkeeseen liittyi hyvin pian ukrainalaisten nationalististen järjestöjen "taistelijoita", oli nuoria ja hiukan vanhempia UNA-UNSOsta/UNSOsta ja muista vastaavista järjestöistä (Pravyj Sektor luotiin marraskuussa 2013, josta myöhemmin lisää). Ja tällöin on otettava huomioon se, että nämä ryhmät olivat jo vuosien tai jopa koko itsenäisyyden ajan harjoitelleet suhteellisen löyhinä organisaatioina mutta harjoitelleet kuitenkin säännöllisesti taistelua vihollisia vastaan ja käytännössä vihollinen oli venäläismieliset ja Janukovitshin valtakaudella harjoittelu muuttui entisestään aktiivisemmaksi ja mukaan tuli elementtejä joissa harjoiteltiin operointia mellakkapoliisia vastaan, kaupunkisotaa, taistelua rakennuksista, hallintorakennusten valtausta etc. toimenpiteitä ja näistä harjoituksista oli melkoista hyötyä EuroMajdanin aikana ja nämä nationalistiset (äärioikeistolaiset) ryhmät toivat olennaisella tapaa sotilaallista tehokkuutta Majdanin tapahtumiin ja yhdistettynä opiskelijajärjestöihin saatiin aikaan yllättävänkin tehokas organisaatio - ja osassa tapauksia samat henkilöt ovat olleet mukana opiskelijajärjestöissä ja nationalistisissa ryhmissä, jolloin yhteistoimintaa on kenties jo harjoitettu ennen EuroMajdania.

Mainitaan vielä sen verran, että esim. UNA-UNSOn/UNSOn taistelijoita on ollut sotimassa ulkomailla, esim. Transnistriassa (taistelivat Moldovaa vastaan pyrkien lisäämään ukrainalaisten vaikutusta alueella). Samoin Georgian sisällissodassa 90-luvulla UNA-UNSOn taistelijoita oli sotimassa abhasialaiskapinallisia vastaan Georgian silloisen hallinnon puolella. Ensimmäisessä Tshetshenian sodassa järjestön taistelijoita oli sotimassa venäläisiä vastaan joitakin kymmeniä. Samoin Kosovossa 90-luvun lopulla järjestön taistelijoita otti osaa konfliktiin.

UNA-UNSOn edeltäjä UNSD perustettiin jo 1991 ja sen perustajina toimi henkilöitä, jotka olivat palvelleet neuvostoarmeijassa, joten joukossa on tuolloin ollut miehiä, joilla on kokemusta aina Afganistanista saakka. UNA-UNSOn poliittinen siipi liitettiin Pravyj Sektoriin toukokuussa 2014.

Pravyj Sektor perustettiin marraskuussa 2013, jolloin yhdistyi useita äärioikeistolaisia ryhmiä - kuten Patriot of Ukraine, Carpathian Sich, White Hammer, SNA, Trident (jonka johdossa oli Yarosh, hänestä tuli Pravyj Sektorin johtaja) ja Majdanilla myös yllä mainittu UNA-UNSO yhdistyi Pravyj Sektoriin toiminnaltaan. Eli ei siis pidä ihmetellä sitä miksi toiminta oli yllättävän pian yllättävänkin sotilaallista ja tehokasta, mukana kun oli ryhmiä jotka olivat harjoitelleet tällaista toimintaa vuosien tai vuosikymmenten ajan. Ja joukossa oli taistelijoita joilla oli sotilastaustaa ja kokemusta eriasteisista kriiseistä/sodista.

***

Lukiessani Johannes Remyn teosta Ukrainan historia "törmäsin" mainintaan Uusi Venäjä (Novorossiskaja) vuodelta 1796, jolloin Venäjän tsaari Paavali I perusti UUden Venäjän kuvernementin, alueeseen kuului Krimin lisäksi suurin osa Zaporozhojen (kasakka valtio) maista. Tämä vaihe jäi lyhyeksi Aleksanteri I pilkkoessa Uuden Venäjän kuvernementin useammaksi alueeksi (kuvernementiksi).

vlad.
 
Onko hänellä tietoa mitä joukkoja Venäjällä on Ukrainan rajalla. Kiinnostaisi siksi että ne on kaikki pois jostain muualta. Ja muualla, eli varuskunnissa on sitten jäljellä enää pelkkää varusmiesten koulutusta.

Joukko-osastot eivät ole siellä määrävahvuisina. Tämän he oppivat jo Tshetsenian ensimmäisessä sodassa. Tappiot eivät herätä huomiota, kun kootaan osastot erillisistä pataljoonista eri puolilta. Esimerkiksi Petsamosta on ollut joukkoja Ukrainassa.

Nyt Belgorodissa on ainakin kahdesta prikaatista joukkoja ja kalustoa. Nizhni Novgorodista ja Samarasta.

Tuota kun seuraa, se riittää: https://en.informnapalm.org/
 
Ehkei sentään ole CIAn ansiota se, jos maidanin tapahtumien aikaan nähtiin muutama suora rivi? Ihmiset ohjautuvat yllättävän hyvin, jos joukkoa johtaa edes yksi hlö, joka osaa vetää naruja. Rivi voi olla suorakin, ainakin jonkin aikaa. Muutama suora rivi ei kerro mitään järjestäytyneisyydestä, kun samaan aikaan kaduilla velloo 200k ihmistä.....ja tuo satojen tuhansien ihmisten paine on SE juttu, jota diktaattorikaan ei enää tässä maailmassa voi hallita. Mikään tolkussa oleva armeijan kenraali ei aja tankkeja massojen päälle, voi ajaa, mutta tuskin ajaa. Joukkovoimassa on krauhtoniaa, edelleen.

CIA haluttiin nähdä tietyssä informaatiossa siellä, missä se ei ollut. Kreml halusi osoittaa kuinka länkkärit ohjaavat ukrainalaisia kaduille. Mikähän porkkana saa ihmiset reutomaan satatuhatmäärin kaduilla? Cokis vai kerroshampurilainen? Pah. Kyllä Ukrainassa törmättiin tietyllä tapaa vuoteen nolla viime vuonna, entinen ajoi seinään ja uusi alkoi. Ja tämä uusi oli se, jota Venäjä ei hyväksy ja siksi se masinoi sodan Ukrainaa ja Länttä vastaan.

Ukrainalla oli oikeus päättää lähentymisestä Länteen, sillä on se oikeus edelleen. Miksi ei olisi? Lännellä on vissejä etuja tuossa maassa ja varmasti myös näkymiä, jotka kiihoittavat, mutta länsi ei aloittanut sen enempää maidania kuin sotiakaan.
 
Joukko-osastot eivät ole siellä määrävahvuisina. Tämän he oppivat jo Tshetsenian ensimmäisessä sodassa. Tappiot eivät herätä huomiota, kun kootaan osastot erillisistä pataljoonista eri puolilta. Esimerkiksi Petsamosta on ollut joukkoja Ukrainassa.

Nyt Belgorodissa on ainakin kahdesta prikaatista joukkoja ja kalustoa. Nizhni Novgorodista ja Samarasta.

Tuota kun seuraa, se riittää: https://en.informnapalm.org/

On ihan selvää, että sota-alueelle tulee joukkoja ja yksiköitä ympäri imperiumia. Niin se on ollut ennenkin.
 
Kangaspuro oli aamutelkussa. Joku typykkä haastatteli. Sävy oli sellainen, että Maidan on vähän kuin EU:n vika, koska 5000 miestä teki vallankaappauksen eikä noudattanut sopimusta. Ukrainalla olisi kuulemma vielä Krimkin, jos viimeistä sopimusta olisi noudatettu...

:) :)

Eikä Yle ketään muuta löydä Maidanin vuosipäiviin studioon?
 
Taikina nousee Mariopoulin itäpuolella. Pysyykö Venäjä omalla puolen rajaa ja tyytyy täydentämään vaivihkaa apulaisiaan ja "vapaaehtoisiaan", vai alkaako kohta olla avoimen hyökkäyksen aika. Mikä mahtaa olla se provo, johon perustuen hyökkäys saataisiin käyntiin?
 
Ukrit posauttivat venäläisen tiedustelulennokin alas Starobilskissa (70 km rajalta).

Joo,. Sijainti ihmetytti. Vallatun itäukrainan ja Venäjä-Ukraina pohjoisrajan välissä on kiusallinen alue jossa ei sodita. Ei sellainen pussi sovi joka työntyy itään ja saartaa Novorussiaa pohjoisesta.
Novorussian pitäisi laajentua etelään sekä pohjoiseen ja sitten vielä länteen. Eli kolme Minskiä tarvitaan vielä.
 
Tankkikolonna tulossa Venäjältä isoa tietä pitkin kohti Harkovaa??
Ei tuosta itäukrainaan kai mennä pikkuteitä pitkin. Nyt on tankit ihan väärässä paikassa, vai liittyykä pommi-iskuun ja muuhun. Edit: Kaverithan on asevelvollisia. Ei noista vaaraa ole

Column of #Russian troops/APC's in #Belgorod, RU. Solider says going to Ukraine to shoot

 
Kangaspuro oli aamutelkussa. Joku typykkä haastatteli. Sävy oli sellainen, että Maidan on vähän kuin EU:n vika, koska 5000 miestä teki vallankaappauksen eikä noudattanut sopimusta. Ukrainalla olisi kuulemma vielä Krimkin, jos viimeistä sopimusta olisi noudatettu...

:) :)

Eikä Yle ketään muuta löydä Maidanin vuosipäiviin studioon?

Tää on just tätä uutisointia ja keskustelua. 5k miestä teki kumouksen ja kätevästi unohtuvat ne sadattuhannet kadulla......ei sellainen ihmismäärä vello silkasta ulkoilunhalusta savujen ja laukausten keskellä, pitää olla muuta ponninta, kun pelkona on päästä berkutin pieksettäväksi tai jopa "kadota" ikuisiksi ajoiksi......katsoin hetken tuota ja välillä meinasi itkettää, myötähäpeän tunteita vilahteli maston huipulla ja hilse pölisi, kun raavin lähes kaljua päätäni. Valtataistelun narut eivät olleet länkkäreiden käsissä, kyllä niitä ihan kotikutoisesti vedeltiin.
 
Muutama sana edelliseen viestiini liittyen.

On tietenkin ymmärrettävää, että EuroMajdanin aikana toiminta oli monilta osin koordinoidumpaa ja hallitumpaa, koska oli yhteinen päämäärä jota kohden pyrkiä - tämä sai joukkiot puhaltamaan yhteen hiileen. Joskin jo tuolloin oli havaittavissa se, että oppositiopoliitikkojen ja majdanilaisten intressit eivät kaikkialla kohdanneet ja majdanilaiset pitivät oppositiopoliitikkojenkin toimintaa liian "löperönä" ja passiivisena, mutta pääsääntöisesti intressit olivat yhteneviä ja oli selkeä päämäärä johon edetä.

EuroMajdanin jälkeen on ilmennyt ongelmia, joista osa johtuu - ymmärrettävistä syitä - eli Krimin miehityksestä ja Donbassin alueelle sytytetystä separatismiliikkeestä, jota Venäjä hyvin voimakkaasti tukee (miehin ja asein). Nämä toimet omalta osaltaan ovat vaikeuttaneet ensin vt. hallinnon toimia ja myös nykyisen hallinnon toimia, josta syntyy tunne siitä, että toiminta on päämäärätöntä ja sekavaa. Se EuroMajdanin aikana nähty organisoituneisuus on hajonnut.

Toisaalta on muitakin syitä eli se, että poliittisten toimijoiden otettua vallan vallankumoukselta mukaan on tullut astetta kahta enemmän poliittisien intressien eteenpäin viemistä, mikä sitten saa aikaan sen, että kaikessa ei välttämättä löydykään yhteistä linjaa niin helposti mitä Majdanilla löytyi kun oli yksi selkeä kohde johon pyrkiä. Nyt kohteita on useita ja reittejä vieläkin useampia. Mitä useampi kokki, sitä kehnompi keitto - eikä tässä kohdin pitä unohtaa taloudellisten toimijoiden (oligarkkien) mahdollisuutta ja halukkuutta lisätä omaa valtaansa myös poliittisella pelikentällä, vaikka jo ennen Majdania moni oligarkki oli tavalla tai toisella "sotkeutunut" politikointiin ja eri puolueisiin.

Mutta ehkäpä merkittävin syy on kuitenkin se, että nyt on paljastunut todella karulla tavalla Janukovitshin kauden jälkeinen korruptoituneisuus, monin paikoin jopa venäläistäminen ja se, että hallinto oli hyvin epälojaali Ukrainalle - moni vannoi lojaalisuutta aivan muille tahoille kuin ukrainalaisille eli joko ex. presidentti Janukovitshille tai Venäjälle tai molemmille - eikä pidä unohtaa rahan voimaa. Ja ei, minusta Janukovitsh ei presidenttinä ajanut Ukrainan etua, vähäisemmissä määrin hän ajoi Donbassin eli pääasiallisten äänestäjiensä etua mutta eniten hän ajoi omaa ja klikkinsä etua ja sen ohella Venäjän etua. Tämä näkyy edelleenkin Ukrainassa kun nykyinen hallinto tai sen edeltäjä vt. hallitus ei ole kyennyt rauhassa suorittamaan yhteiskunnallista vakautusta ja aloittamaan korruptoituneen virkakoneiston ja asevoimien puhdistamista "myyristä" - joita edelleenkin on vaikka kuinka paljon.

Voidaan vaan miettiä mikä tilanne Ukrainassa olisi EuroMajdanin jälkeen jos Venäjä ei olisi aloittanut operaatiotaan Krimillä ja sen jälkeen Itä-Ukrainassa. Toisaalta sota voi yhdistää lopulta ukrainalaiset ja samalla sota on tullut paljastaneeksi kaikessa karuudessaan sen mädännäisyyden mihin maa oli J:n kauden aikana vajonnut - toki vajoamista oli tapahtunut jo tätä ennen. Itsenäisyyden jälkeen on tehty lukuisia virheitä jotka toivottavasti kyetään Majdanin jälkeen korjaamaan ja lopulta Ukraina voi aloittaa kehittymisensä toimivaksi kansalaisyhteiskunnaksi - toisin kuin itäinen diktatoorisesti johdettu naapurinsa.

vlad.

edit: korjattu sana "kokki".
 
Viimeksi muokattu:
Voisitko vielä avata minulle, mikä siinä "asiassa" pakotti käyttämään kukkaiskieltä.

Se Asia, joka tässä uutisessa on. Saksa ei halua, syystä tai toisesta myydä Baltiaan Boxereita. Miksi? Kun pahimmat arvailut ja pelot alkavat näkyä konkreettisina päätöksinä, niin tekee mieli käyttää kukkaiskieltä. Ei tietysti pitäisi, mutta joskus irtoaa.
 
Kangaspuro oli aamutelkussa. Joku typykkä haastatteli. Sävy oli sellainen, että Maidan on vähän kuin EU:n vika, koska 5000 miestä teki vallankaappauksen eikä noudattanut sopimusta. Ukrainalla olisi kuulemma vielä Krimkin, jos viimeistä sopimusta olisi noudatettu...


Eikä Yle ketään muuta löydä Maidanin vuosipäiviin studioon?

Jotenkin surullista (ehkäpä hiukan väärä termi kuvaamaan tunnetta), että kaikista mahdollisista asiantuntijoista juuri Kangaspuro raahataan paikalle EuroMajdanin vuosipäivänä - henkilö, jonka objektiivisuus on kovin olematonta ja jonka suhde Venäjään ja venäläisiin estää asioiden avoimen tarkastelun tässä(kin) nimenomaisessa tapauksessa, jossa Venäjä on hyvin kiinteästi linkittynyt Ukrainan tapahtumiin.

Kangaspurolle olisi tietenkin voinut vastata, että jos Putin ei olisi painostanut Janukovitshia, tämä olisi allekirjoittanut EU-sopimuksen eikä tuolloin olisi mitään EuroMajdania nähty - mikä ei tarkoita sitä etteikö kansa olisi joku toinen kerta jostain toisesta syytä johtuen voinut lähteä kaduille, koska, Ukrainassa kuitenkin oli jo havaittavissa kulpivaa kuohuntaa ja kansan keskuudessa tuntoja siitä, että kovin moni alkoi saada Janukovitshista tarpeekseen. Hänen toimensa ja haaveensa nostattivat paheksuntaa ja kritisointia kansan parissa.

Kangaspuron kohdalla alkaa termi "suomettunut" tuntua liian löysältä, tarvitaan voimakkaampi termi kuvaamaan hänen suhdetta Venäjään - kyse ei ole ainakaan mistään "lievä asteisesta suomettumisesta". Hiukan raivostuttava tapaus...

vlad.
 
Kangaspuro oli aamutelkussa. Joku typykkä haastatteli. Sävy oli sellainen, että Maidan on vähän kuin EU:n vika, koska 5000 miestä teki vallankaappauksen eikä noudattanut sopimusta. Ukrainalla olisi kuulemma vielä Krimkin, jos viimeistä sopimusta olisi noudatettu...

On siinä aikamoinen asiantuntija. Juuri näihin aikoihin vuosi sitten Kangaspuro esitti näkemyksenään että Krim voisi vielä hyvinkin jäädä Ukrainan haltuun, tosin Venäjän ehdoilla. Koko miehen pelkkä näkeminen telkussakin alkaa nostaa meikäläisen verenpainetta. Kangaspurolta on turha odottaa Venäjää tuomitsevia lausuntoja. Ymmärrystä sen sijaan riittää. Ja jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Aleksanteri-instituutti oli yksi sangen merkittävä taustapiru Haloskan ja Rauhanmerkki-Erkin ulkopoliittisen linjan syntymiselle.
 
On siinä aikamoinen asiantuntija. Juuri näihin aikoihin vuosi sitten Kangaspuro esitti näkemyksenään että Krim voisi vielä hyvinkin jäädä Ukrainan haltuun, tosin Venäjän ehdoilla. Koko miehen pelkkä näkeminen telkussakin alkaa nostaa meikäläisen verenpainetta. Kangaspurolta on turha odottaa Venäjää tuomitsevia lausuntoja. Ymmärrystä sen sijaan riittää. Ja jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Aleksanteri-instituutti oli yksi sangen merkittävä taustapiru Haloskan ja Rauhanmerkki-Erkin ulkopoliittisen linjan syntymiselle.

Hyvät ihmiset, koittakaa edes vähän ymmärtää tätä Suomen rauhanpuolustajien puheenjohtajaa. Ei hän niinvain voi katkaista kommarijohtoisen rauhanpuolustuksen 70 -vuotista traditiota. Oikeastaan pitäisi selvittää kuka tämän tyypin kutsuu sinne YLE:n keskusteluihin. Todennäköisesti jostakin korkealta taholta (incl. Tehtaankatu) on opastettu, ettei ainakaan UPI:n Mika Aaltolaa saa kutsua.
 
Se Asia, joka tässä uutisessa on. Saksa ei halua, syystä tai toisesta myydä Baltiaan Boxereita. Miksi? Kun pahimmat arvailut ja pelot alkavat näkyä konkreettisina päätöksinä, niin tekee mieli käyttää kukkaiskieltä. Ei tietysti pitäisi, mutta joskus irtoaa.

Saksan uutisvitjassa puhuttiin, että Liettua ei olisi halunnut odottaa siihen asti että tehdas ehtii heidän tilauksensa valmistaa. Sen sijaan he olisivat halunneet ostaa BW:n jo vastaanottamia tai tilaamia yksilöitä. Siksi kaupat olisi pitänyt tehdä hallitusten välillä.

Jos tuossa on totuus, koko totuus ja vain totuus, niin sitten ymmärrän miksei Saksa halunnut noita myydä. Ne ovat kuitenkin uutta, modernia ja varmasti toimintakuntoista kalustoa, jota kuulemma Saksassakin on tänä päivänä hävettävän vähän.

Jos taustalla on jotain muutakin, niin sitten...
 
Back
Top