Ukrainan konflikti/sota

Päivän luvut:
417524569_753571713622576_1490071788193571862_n.jpg
85+10 eli näin paljon takalinjojen tavaraa ei ole koskaan ennen mennyt. Ehkä jokin uusi kyvykkyys on saavutettu tai kaukodronetuotanto on moninkertaistettu. Tietysti myös sää on voinut olla poikkeuksellisen erinomainen.

Osaltaan myös tykkejä mennyt paljon ja mahdollisesti nämä ovat tykin hinausautoja.
 
JR2 jakaa Taganrogin droneiskusta kuultuja huhuja - tosin varmaa tietoa vaikutuksesta ei ole vielä (alla olevassa kuvassa väitetään että dronejen ääni muistutti Shahed-136 / Geranium-2 / Geran-2 dronea eli polttomoottorikäyttöinen potkuri?):

The target of the attacks in Taganrog is the Aviation Scientific and Technical Plant Beriev

Modernization works on A-50 aircraft were carried out here, as well as components for Tu-95 and Tu-142 bomber aircraft were overhauled and serviced.

PS. Local observers counted at least 10 explosions.

-

The attack was not a "one-off". It lasted at least two hours. 47 drones have already been counted. In this shot, the drone hits, explodes and causes a secondary explosion of the target.

-

What Russians write:

- these are a new type of drones
- their warheads much stronger than before
- they were flying very low
- they changed their flight direction several times

1709973096419.png


 
Viimeksi muokattu:
Muutama video noista yöllisistä droneiskuista. Harmin paikka jos jotain arvokasta meni paskaksi…


Siellä on ryssillä kädet viuhtoneet ja posmotusta ollut yli kotitarpeiksi It-vaunuissa kun lähemmäs 50 droonia on näkynyt tutkissa, siis isolla oletuksella että edes näkyvät koska noissakaan videoissa ei näy torjuntatulta. Droonien väitetty erittäin matala lentokorkeus kyllä povaa erittäin hyvää tuleville viikoille kun näitä masinoidaan lisää.
 
Muutama video noista yöllisistä droneiskuista. Harmin paikka jos jotain arvokasta meni paskaksi…

No ei ole ainakaan ihan pieniä paukkuja kun tulipallo nousee yli puidenlatvojen. Palavaa tavaraakin näyttää lentävän 2-3x puiden yli eli taistelukärjen pitää tulla läpi jostain hangaarin katosta tms ja räjähtää alempana. Johonkin siis osuttiin kunnolla.
 
Ryssä käyttänyt hieman erilaista liitopommikittiä, jossa mahdollisesti jonkinlainen avustinmoottori - en muista nähneeni tai kuulleeni tällaisesta aikaisemmin JA kuvauksen mukaan merkinnöistä käy ilmi että olisi valmistettu helmikuussa 2024.

Kitin nimeksi tarjotaan UMPB joka on eri kuin ohjautuvien liitopommien UMPK-kitti:

Per the Ukrainian TG channel Colonel of the General Staff, Russia has recently fielded a new precision-guided munition.

The weapon is described as a FAB-250 warhead fitted with a guidance section, folding wings, tail control surfaces and likely an outboard turbojet or turbofan.

The weapon is claimed to have GNSS/INS guidance with an 8-channel Kometa board and a production date of FEB 2024. This kit bears the designation “УМПБ (UMPB),” differing from the UMPK designation of typical Russian glide kits.

This new munition likely indicates an ongoing Russian effort to extend the range of their existing stock of unguided general-purpose bombs, analogous to the U.S. Powered JDAM and JSOW-ER.

H/T @CommanderNizar for flagging this to me


https://t.me/war_home/734

For the first time, the enemy used a new type of universal planning module for unguided aerial bombs.

The specified UMPB device contains the warhead of an aerial bomb (FAB-250) which is integrated into the body of the module itself, an inertial and satellite navigation system (comet with 8 antennas), a system of ailerons and rudders in the tail part and probably an outboard turbojet engine and a fuel tank.

Such a cheap cruise missile, production date 02.24

Your options What does the last letter B in the name mean? The only thing that comes to my mind is barrages

Sign up
COLONEL GSH
t.me/war_home/734
2.1Kviews
Mar 8 at 17:35




Guy Plopsky jakaa hieman lisätietoa eilen nähdystä UMPB-liitopommista:

The Fighterbomber TG channel posted a photo showing what this munition reportedly looks like.

Per the post, this is an UMPB D-30SN.

The UMPB reportedly stands for "Universal Interspecific Glide Munition/Bomb".

The "D-30" denotes that its diameter is 30cm.

It's worth noting that here we can see "UMPB" followed by a ".0", so the above-mentioned "UMPB D-30SN" designation may or may not be correct in this case.

1709974248040.png



crests appreciated our new product on the battlefield.

This time it was a wunderwaffle called UMPB D-30SN, which stands for Universal Interspecific Gliding Ammunition (in some sources Bomb) with a diameter of 30 cm.

Essentially, this is a gliding bomb, where all the persimmon is, and these are control and homing units (satellite), wings , and a warhead weighing more than a hundred kilograms is stuffed into a pipe.

Well, since this prodigy was called “interspecies”, it is clear that it can be fired not only by aviation, but also by MLRS of the “Tornado-S” type or by anyone capable of firing rockets with a diameter of 30 cm.

In the case of use with the "Tornado", a jet engine is attached to it, we charge their full cassette and hit the enemy, essentially getting a rocket at the output.

Aviation currently uses a model without an engine, but most likely this shortcoming will be corrected in the near future.

Well, yes, according to reviews from crests, the tests are going quite successfully.

All the best to Ukrainians!

t.me/fighter_bomber/15938
142.7Kviews
Mar 9 at 07:51

1709972277341.png


-

Telegram-viestin tekstin mukaan halkaisija on 300mm ja tätä olisi toistaiseksi testattu hävittäjistä pudotettuna ja ilman moottoria.

Siivekkeet, ohjuskitti (satelliiteihin perustuva eli arvatenkin GPS- ja Glonass) yms. ovat toki käytössä.

Väittää taistelukärjen kooksi yli 100 kg.

Lisäksi väittää että tämä on suunniteltu paitsi hävittäjistä pudotettavaksi niin myös MLRS-raketinheittimestä laukaistavaksi - laukaisulaitteen pitää tietysti kyetä 300mm halkaisijaa olevien rakettien laukaisuun, mainitsee Tornado-S nimeltä, mutta kirjoittaa että muutkin kelpaavat (vaatinee tietysti tietyt muutostyöt).

Maasta laukaistaessa erityisesti rakettimoottori on tietysti pakollinen, mutta kuten nähdään, hävittäjistä pudottaessa ei - hän silti kirjoittaa että sellainen tultaneen näkemään jossain vaiheessa (avustaa kantomatkan osalta tietysti, kun saadaan suurempi nopeus).

-

Minun kommentti: tämän kohdalla ei välttämättä voi puhua "kitistä", toisin kuin UMPK, koska tämä vaikuttaa olevan täysin tarkoitukseen suunniteltu kokonaisuus.

Kenties taistelukärki tai -kärjet käyttävät jotain vanhaa esim. 300mm raketin kärkeä, mutta kaikki muut vaikuttaisi olevan uutta. Loogisesti ajatellen olisi järkevää käyttää näihin raketteihin suunniteltuja, valmiita taistelukärkiä, koska niille on olemassaoleva tuotantolinjansa mutta kenties tällaisen erikoisemman aseen tapauksessa tämäkin osa on kokonaan uusi ja paremmin käyttötarkoitukseen sopiva?
 
Viimeksi muokattu:
Archer sai ainakin vauriota:

Taitaa tuossa videon alussa kääntää putkea ampuma-asentoon tai sitten video pyörii takaperin ja Archer on jo lähdössä, koska tykin putki näyttää kuvassa kuumalta. Tulitehtävän mittaan on saatu lancetti paikalle ja Archeria vastaan hyökätään sen poistuessa.

Alkutilanne, kuuma putki erottuu, noin muuten Archerilla taitaa olla erinomainen IR-suojaus.
1709973757079.png


Hetki ennen osumaa putki on jäähtynyt eikä näy IR:ssä.

1709973937440.png


Varsinainen osumatilanne ulkopuolelta kertoo, että saattoi mennä täpärästi ohi ja selvittiin ehkä vaurioilla. Tätä puoltaa se, että ei näytetty tilannetta loppuun asti. Ei tainnut palaa eikä edes pysähtyä, ei ryzzä olisi jättänyt näyttämättä palavaa ajoneuvoa ainakaan.
 
Siellä on ryssillä kädet viuhtoneet ja posmotusta ollut yli kotitarpeiksi It-vaunuissa kun lähemmäs 50 droonia on näkynyt tutkissa, siis isolla oletuksella että edes näkyvät koska noissakaan videoissa ei näy torjuntatulta. Droonien väitetty erittäin matala lentokorkeus kyllä povaa erittäin hyvää tuleville viikoille kun näitä masinoidaan lisää.
Tuollaisen 40-50 dronen torjunta alkaa olemaan jo aika haastavaa ja IT ohjuksia tarvitaan vähintään se 100 kappaletta. Ja jos tuo isku vielä tehdään kohtuu nopealla vauhdilla ja pienelle alueelle, niin alueella olevat ohjukset loppuvat hyvin nopeasti kesken.

Olisihan sen mahtavaa, jos Ukraina kykenisi tekemään vastaavan iskun joka yö. Suurin osa venäjän IT ohjuksista olisi poltettu muutamassa kuukaudessa ja IT:llä voitaisiin enää suojata harvoja tärkeimpiä kohteita.

Mieti tuossa myös sitä, että Ukrainalla on luultavasti tiedossa aika tarkalleen, missä venäjän IT järjestelmät ovat. Joten eikö Ukrainan kannattasi rakentaa paljon ns. halpoja ja tyhmiä droneja, jotka navigoivat esim. kompassin avustuksella tiettyyn suuntaan. Ja kun vielä lisätään näihin variaatiota, eli kaikille vähän eri tutkaprofiili, lentokorkeus ja nopeus. Ja sitten tällainen lauma lähetetään kohti IT:llä suojattua kohdetta. Eli, toisin sanoen pakotetaan venäjä tuhlaamaan noita arvokkaita IT ohjuksia. Tämä taas helpotta niiden todellisten iskujen suorittamista, koska IT toimintakyky laskee.
 
Lisää huhuja / väitteitä näistä Taganrogiin hyökkäisten droneista:

Interesting details about the UAVs that attacked Taganrog in the Russian part of the special military operation zone last night.

Appear to be similar to Shaheds.

Difficult to intercept.


1709974578187.png


-

Samaa tietoa kuin aikaisemmin, mutta hieman lisää myös:

- taistelukärjen koko "paljon suurempi kuin aikaisemmat" (the warhead is much more powerful than the previous models)
- lentoaika Kirovskista Taganrogiin noin 1 tunti
- lentonopeus 80-200 km/h
- ainakin tiettyjen alueiden kohdalla dronet tai osa niistä lensi 12-15 metrin korkeudella
- käsiaseiden tuli ei tehonnut (small arms are ineffective when trying to shoot it down) - minun kommentti: voidaan kyseenalaistaa osuttiinko
- tiettyjen dronejen lentoreitin kuvaus: etulinjalta Svetlodarskiin, sieltä Kirovskiin ja kääntyivät sen jälkeen kohti etelää, jonka jälkeen olivat Taganrogin alueella

-

Tässä mainittujen paikkojen sijainnit kartalla, merkitty punaisilla täplillä (karkeasti ottaen ja olettaen että Google Maps haku ohjaa oikeaan paikkaan):

Svitlodars'k = Світлодарськ = 48.4024419, 37.0698963

Khrestivka (Kirovske) = Хрестівка = 48.1463954, 37.7011702

1709975428316.png

HUOM: ihmettelen väitettä "kääntyivät Kirovsken jälkeen kohti etelää" koska kartalla nämä kolme näyttävät asettuvan samaan linjaan.

MUTTA toki mainittiin että dronet olisivat muuttaneet suuntaa lennon eri aikana joten kenties tarkoitetaan sitä?

En lisäksi usko että lensivät suoraan asutuskeskusten yli vaan kerrotut paikat tarkoittavat "karkeaa sijaintia", jolloin reitti ei välttämättä ole näin suora kuin miltä se näyttää minun kuvassa.

-

Mittasin karkeasti tässä palvelussa (LINKKI) suoran etäisyyden Kirovske - Taganrog välille ja matka on linnuntietä 100-110 km, toki riippuen siitä, mistä mitataan ja minne mitataan. Koska ylempänä tämän matkan lentoajaksi kerrottiin "noin 1 tunti", lentonopeus voisi olla 100 km/h tai hieman sen alle.
 
Viimeksi muokattu:

Tämä ei varsinaisesti sotimiseen liity, mutta tärkeitä merkkejä länsi siviili teollisuudelta uskoon Ukrainan selviämiseen tässä sodassa ja paluu normaalimpaan päin/ työpaikkojen luomiseksi/ verotulojen saamiseksi...

Muoti Jätti palaa Ukrainaan​

Espanjalainen vaatekonserni Inditex tekee paluun Ukrainaan, Ukrainan ulkoministeriö kertoi Telegramissa perjantaina.

Inditexiin kuuluu monia tunnettuja vaatemerkkejä, kuten Zara, Pull & Bear, Bershka ja Massimo Dutti.

Monet länsibrändit jättivät Ukrainan sodan syttyessä helmikuussa 2022. Ukrainan ulkoministeriö kertoo tehneensä systemaattisesti töitä saadakseen länsimaiset yritykset palaamaan sotaa käyvään maahan. Inditexin lisäksi Ukrainaan on palannut ministeriön mukaan muun muassa ruotsalaisjätti H&M ja pikaruokaketju McDonald's.

"Suurten, kansainvälisten yritysten paluu Ukrainaan luo uusia työpaikkoja, tarjoaa ukrainalaisille hyödykkeitä ja palveluita, tukee sotaa käyvän Ukrainan taloutta ja sitouttaa Ukrainaa maailman talouteen", ministeriö kirjoitti.

Hs
 
Ranska olisi väitetysti toimittanut Ceasareiden mukana parempaa sytytintä. Kommenttien mukaan jo aikaa sitten. Ei tietoa originaalista lähteestä..

France donated RALEC F3 non-contact fuzes for the "Caesar" howitzers to Ukraine.Now UKR gunners will be able to detonate the missiles before they reach the ground.For the infantry in the trenches, it is a real hell from which there is practically no escape.A stunning effect.
 

Sai B-miehen paperit ja passitettiin diplomaatiksi
Tärkein huomio alkuvuodelta on että ryssä ei ole romahtamassa ja kykenee kaivamaan vanhaa paskaa etulinjaan riittävästi kompensoimaan laadulliset puutteet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että sodan voittamiseen aletaan tarvita länsijoukkoja. USA ei poliittisen tilanteen takia ole tätä johtamassa, Saksa ei kykene ja Ranska ei halua. Jäljelle jää UK.
 
Paljon menee ryssiltä rojua mutta selkeästi myös Lancetit saaneet viimeisen 1-2kk aikana taas nostetta. Jossain oli se lancet-iskujen listakin, ehkä joku lisäilee.

Ryssäläinen Lostarmour on kerännyt Lancet-iskujen datan kuvaajaksi (ne mistä saadaan video tai kuvia). LÄHDE

Sivulla on muitakin kuvaajia kuten iskujen jako kohteiden perusteella sekä arvio onnistuneista vs lähiosumat. Antavat numeronsa taulukon muodossa, joten sinänsä helppo vilkaista, mitä siitä näkee (laskin tähän hieman lisää eli summat sekä prosenttiosuudet):

1709983433834.png

Kuten nähdään, SPG ja towed artillery sekä MLRS yhdessä muodostavat 22,0 + 23,0 + 2,9 = 47,9% kokonaismäärästä.

Panssarivaunut ja "kevyesti panssaroidut ajoneuvot" (oletan että IFV + APC) yhdessä muodostavat 17,3 + 10,0 = 27,3% kokonaismäärästä.

Nämä viisi kategoriaa yhdessä muodostavat 47,9 + 27,3 = 75,2% kokonaismäärästä.

Näiden jälkeen seuraava suurempi kokonaisuus on SAM + anti-aircraft (self-propelled) installations + radar and communications, jotka yhdessä muodostavat 4,8 + 1,2 + 6,3 = 12,3 % kokonaismäärästä - tosin ei voida olla varmoja, että "radar and communications" sisältäisi pelkästään tutkia ja ilmatorjuntakalustoa. Tässä mielessä on väärin niputtaa kyseinen numero pelkän "ilmatorjunnan kaluston" kategoriaan.

Tästä on silti todettavissa yleisesti, että "panssaroidut ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunnan kalusto" muodostavat yhdessä 75,2 + 12,3 = 87,5%

Kaikille muille kategorioille jää siis 100 - 87,5 = 12,5% - ei siis merkityksetön määrä, mutta selvästi pienempi osa, varsinkin kun huomioidaan jako eri kohdetyyppien kesken.

Sanoisinkin että kokonaisdatan perusteella voidaan todeta että Lancet-dronejen pääasiallinen kohde ovat "panssaroidut ajoneuvot, tykistö ja ilmatorjunnan kalusto".

HUOM: tästä ei nähdä pidemmän aikavälin trendiä ja sen muutoksia. Sitä varten olisi pitänyt tehdä otoksia sivun datasta sodan eri aikoina. JOS siihen on halua, kenties Wayback Machine tai vastaavien kautta voi kysellä tämän nettisivun otoksia joita otettu talteen eri aikoina, ja laatia niistä ko. ajankohtaa vastaavan taulukon. Näitä taulukoita vertailemalla voisi näkyä, onko Lancet-iskujen kohteissa (tais niistä julkaistuissa videoissa) löydettävissä eri ajanjaksoille trendejä.

Toki olisi kätevintä, jos joku olisi tehnyt tällaista seurantaa jo valmiiksi mutta en muista nähneeni sellaista. Ehkä joku venäläinen?

Voisi kuvitella että keväällä ja kesällä 2023 on kenties isketty panssarivaunuja ja kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan enemmän, kun Ukraina haki läpimurtoa.

Yleisesti ottaen Ukrainan tykistö on varmasti ollut kohteena koko sodan ajan, koska ryssän oman vastatykistön osaamista on haukuttu huonoksi - täten Lancet-droneja olisi käytetty omanlaisena vastatykistönä. En usko että tämä tarve olisi hävinnyt minnekään eli olisi pysynyt vakiona sodan ajan.

Lisäksi hyvä huomata että paljon näkyvyyttä saaneet iskut hävittäjiä, ilmatorjunnan tutkia ja ohjusvaunuja vastaan edustavat kohtuullisen pientä osuutta kokonaisuudesta. Toisaalta nämä ovat kalliimpia ja vaikeammin korvattavissa, joten sinänsä jokainen menetys on otettava vakavasti.

-

Tässä videoiden määrä per kuukausi:

1709979585807.png

Kuvan numeroiden summa 1 219 kpl aikavälillä 2022-07 - 2024-03 eli 20 kuukauden aikana (tosin 2024-03 on vielä kesken, eli täysiä kuukausia on 19 kpl).

Kuten nähdään, 2023-07 ja 2023-08 olivat selviä ennätyksiä mutta niitä seurasi neljän kuukauden hiljaiselo (tosin 2023-11 on näistä selvästi merkittävin).

Vuodenvaihteen jälkeen eli 2024-01 ja 2024-02 on palattu 2023-07 ja 2023-08 kanssa samalle tasolle ja jopa menty sen yli.

2024-03 osalta voidaan kokeilla laskea karkeasti:

37 / 9 x 31 = 127,44444

Eli jos käyttö jatkuisi samanlaisena, ollaan samassa kokoluokassa 2023-07 ja 2023-08 kanssa eli 125-135 kpl per kuukausi.

JOS kuukauden kaksi viimeistä kolmannesta ovat aktiivisempia, silloin ollaan 2024-01 ja 2024-02 kanssa samassa kokoluokassa eli 140-160 kpl per kuukausi.

HUOM: helmikuussa 2024 kerrottiin että Ukraina olisi parhaillaan viimeistelemässä oman Lancet-kopion testejä ja sen pitäisi tulla tuotantoon tämän tai ensi kuukauden aikana. Kenties siis seuraavien viikkojen aikana tullaan näkemään niiden videoita?

-

Sivulla on myös tällainen erittely datalle, tosin ei tarkempaa jaottelua:

1709983755384.png

Kuten nähdään, "repeated strikes" on merkitty ainakin 52 kpl iskuista - eli on isketty samaan kohteeseen useita kertoja (tätä ei ole huomioitu yllä olevassa suuremmassa taulukossa).

Lisäksi, jos tulkitsen tätä oikein, ainoastaan 57 kpl iskuista on tehty liikkuvia maaleja vastaan eli 57 / 1 219 = 0,0467596 eli ainoastaan 4,7%.

Tämä numero on kokonaismäärästä 1 219 kpl joka sisältää myös ohi menneet yritykset (93 kpl kokonaismäärästä, yllä olevan taulukon perusteella). Tarkemman datan puutteessa ei voida siis tietää, mikä määrä näistä 57 kpl on osumia ja mikä määrä ohi menneitä yrityksiä. Määrien perusteella on jopa mahdollista, että jokainen liikkuvaan maaliin kohdistettu Lancet on mennyt ohi - tosin ei voida tietää varmaksi.

Sanoisin silti että tämä pieni määrä liikkuvaa maalia vastaan tehtyjä yrityksiä voi kertoa siitä, että Lancet-dronet eivät juurikaan kykene osumaan liikkuvaan maaliin.

-

Sivuhuomiona: kun ryssän hyökkäys alkoi, tämä Lostarmour halusi kiillottaa omaa kilpeä ja tunnustaa väriä, heidän logonsa oli vaihdettu muotoon LoZtarmour.

Näkyy olevan vaihdettu takaisin entiselleen, tainnut olla jo jonkin aikaa:

1709980596483.png

Eivät silti suostu julkaisemaan ryssän joukkojen tappioita (kuten eivät ole tehneet koko sodan aikana), mikä kertoo heistä tarpeeksi.

En ole seurannut heidän tekemäänsä tilastointia Ukrainan tappioista, mutta muistaakseni määrät olivat hieman suuremmat kuin Oryx tai Warspotting -sivuilla. Kenties LostArmour näkee enemmän tai hoitaa tilastoinnin tarkemmin tai suuremmilla resursseilla? Tai kenties eivät malta tässäkään asiassa olla tunnustamatta väriä ja leimaavat tietyn osan ryssän tappioista Ukrainan tappioiksi? Mahdoton tietää, mutta suhtaudun terveellä epäilyksellä näin selvästi puolueellisen sivuston tekemään seurantaan.

Enkä tule unohtamaan heidän asemoitumistaan tässä sodassa, sikäli kun seuraan heidän sivuansa tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top