Hälyttävät tiedot: Venäjän sotakoneisto täydessä vauhdissa – Tuottaa miljoonittain ammuksia ja pelättyjä uutuusaseita
Ukraina elää sodan tähän asti vaarallisimpia aikoja. Venäjällä on merkittävä etu taistelukentällä, sillä se on saanut sotakoneistonsa täyteen vauhtiin.
Ukraina elää sodan tähän asti vaarallisimpia aikoja. Venäjällä on merkittävä etu taistelukentällä, sillä se on saanut sotakoneistonsa täyteen vauhtiin.
www.iltalehti.fi
Venäjä tuottaa noin 250 000 tykistön ammusta kuukaudessa, mikä tarkoittaa noin kolmea miljoona ammusta vuodessa,
kertoo uutiskanava CNN perustuen Naton tiedustelulähteiden arvioihin.
Yhdysvalloilla ja Euroopalla on kapasiteettia tuottaa vuosittain 1,2 miljoonaa ammusta lähetettäväksi Ukrainaan, kertovat samat CNN:n tiedustelulähteet.
– Olemme tuotantosodassa. Ukrainan sodan lopputulos riippuu nyt osapuolten varustautumisesta, sanoi Naton korkea virkamies CNN:lle.
Kriittiset ajat
Ukraina elää sotatoimien kannalta kriittisiä aikoja. Edessä on vaarallisin hetki sen jälkeen, kun Venäjä uhkasi marssia Kiovaan helmikuussa 2022.
Yhdysvaltain rahat Ukrainan aseistamiseksi ovat loppu, ja republikaanit ovat estäneet uusien varojen antamisen. 60 miljardin dollarin Ukraina-rahoitus on toistaiseksi jumissa kongressissa.
Venäjän uskotaan valmistautuvan uuteen suurhyökkäykseen. Tänä vuonna se on jo edennyt useammalla hyökkäyssuunnalla ja valtasi hiljattain Avdijivkan kaupungin pitkälti tykistöylivoiman avulla.
Yhdysvallat ja Eurooppa ovat antaneet Ukrainalle teknisesti erittäin kehittyneitä järjestelmiä, kuten moderneja taistelupanssarivaunuja ja pian myös F-16 -hävittäjiä. Sotilasanalyytikot sanovat kuitenkin, että sota voitetaan tai hävitään todennäköisesti sen perusteella, kuka ampuu eniten tykistön kranaatteja.
Venäjä ampuu tällä hetkellä noin 10 000 tykistökranaattia päivässä. Samaan aikaan Ukrainan puolelta ammutaan noin 2 000 kranaattia.
Koneisto täydessä vauhdissa
Venäjän ammustehtaat työskentelevät seitsemän päivää viikossa vuorokauden ympäri. Noin 3,5 miljoonaa venäläistä työskentelee puolustusalalla. Ennen sotaa alalla oli noin kaksi miljoonaa työntekijää.
Tämän lisäksi Venäjä tuo ammuksia ainakin Iranista ja Pohjois-Koreasta, joista se on saanut miljoonia tykistön kranaatteja.
Sotilasasiantuntijoiden mukaan Venäjä ei silti tuota riittävästi siihen, että se saisi lähiaikoina suuria voittoja taistelukentällä. Venäjä on kyennyt siirtymään sotatalouteen länttä nopeammin, koska sen talousjärjestelmää voidaan ohjailla itsevaltaisesti.
Länsimaat saavat halutessaan Venäjän lopulta kiinni ja tuottavat samalla parempaa kalustoa, asiantuntijat muistuttavat.
Lennokkeja ja liitopommeja
Tykistöammusten lisäksi Venäjä tuottaa kuukausittain noin 115–130 pitkän kantaman ohjusta ja 300–350 iranilaismallin mukaan rakennettua kamikaze-lennokkia.
Lennokkeja Venäjä käyttää nelinkertaisen määrän viime talveen verrattuna.
Lisäksi Venäjä on modernisoinut neuvostoaikaista kalustoaan ja rakentanut uuden version puolentoista tonnin painoisesta ohjatusta liitopommista, joka tunnetaan nimellä FAB-1500.
Uuden version osumatarkkuus on parantunut huomattavasti, ja Venäjä väittää sen osuvan kohteeseen viiden metrin tarkkuudella. Pommi voidaan tiputtaa kohteeseen 60–70 kilometrin etäisyydeltä.
Ukrainalaissotilas kommentoi asetta CNN:lle:
– Se panee sotilaiden taistelutahdon todella koetukselle. Kaikki kaverit eivät kestä sitä. He ovat jo enemmän tai vähemmän tottuneita (pommin edelliseen versioon) FAB-500:aan, mutta FAB-1500 on yhtä helvettiä.
Venäjän asevienti tyrehtynyt
Tuoreiden tietojen mukaan Ukrainan sodan myötä Venäjän asevienti on
laskenut jyrkästi. Vuonna 2019 Venäjä vei aseita 31 valtioon. Viime vuonna se vei aseita enää 12 valtioon.
Samaan aikaan Yhdysvaltojen asevienti on tilastojen mukaan kasvanut jyrkästi samaan aikaan.
– Yhdysvallat on lisännyt maailmanlaajuista rooliaan aseiden toimittajana, mikä on keskeinen osa sen ulkopolitiikkaa. Se on vienyt enemmän aseita kuin koskaan aikaisemmin, sanoi kansainvälistä asekauppaa monitoroivan Siprin ohjelmajohtaja
Mathew George.