Ukrainan konflikti/sota

Onko se koko raportti jossain helposti nähtävillä? Yksi linkki minkä näin vaati jonkinlaista rekisteröitymistä, jota en ainakaan vielä jaksanut tehdä...



Ennen kun on lukenut sitä raporttia, yks hiukan ihmetyttävä asia Venäjän hajoamisen ennustamisessa tuntuis ainakin päällisin puolen olevan Wikipedian maan etninen kartta (montako prossaa väestä missäkin on etnisiä venäläisiä):
Russians_in_Russian_regions_2010.png


Jo vanhojen tuttujen kaukasuksen ongelmapesäkkeiden lisäks ei hirveästi oo muita ainakaan kooltaan (väkimääräkin huomioiden) merkittävämpiä alueita, joissa venäläisiä ois kovin vähän. Tossa kuvan alhaalla keskellä oleva Jakutia on kooltaan suuri, mutta väkeä alle miljoona (siperian "hiukan" kylmempiä ja karumpia alueita). Sellanen joka tapauksessa tuntuis aika utopialta, että mikään sellainen osa Venäjää vois siitä irrottautua ainakaan väkivalloin, joka on venäläisten alueiden saartama. Oisko siis tosiaan niin, että venäläiset haluaa itsekin eroon toisistaan?

Niin, tossa tosiaan valitettavasti Karjalakin on kovin venäläinen nykyään. Kyllä mullekin kelpais saada raja takas sinne Laatokan puoliväliin. Suomi ei taida oikein olla mikään etnisiä puhdistuksia harrastava maa, joten taitaa jäädä haaveilun asteelle...

Onko tästä nyt sitten johtopäätöksenä se, että Stalinin harjoittama kansojen pakkomuutto oli onnistunut, koska suurta ei-venäläistä vähemmistöä ei mistään yksittäisestä alueesta löydy?

Johannes
 
Paavo Väyrynen moittii Ukraina-uutisointia.

"BBC:n julkaisemassa uutisjutussa on Väyrysen mukaan todistettu, että ainakin osa Maidanin aukion sala-ampujien luodeista lähti länsimielisiä mielenosoittajia tukeneiden aseista.

Myös Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet on Väyrysen mukaan kertonut saaneensa todisteita, että sala-ampujat olivat ”uuden koalition” puolelta.

– Maidanin vuosipäivänä Suomessa julkaistiin ilman kriittisiä kommentteja presidentti Petro Poroshenkon väite, että Venäjä oli ollut syyllinen ampumisiin, Väyrynen kummastelee."

VÄYRYNEN kertoo myös Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nulandinantaneen maansa Kiovan suurlähettiläälle ohjeita uuden hallituksen muodostamisesta.

Myös presidentti Barack Obama on Väyrysen mukaan myöntänyt haastattelussa Yhdysvaltain tukeneen vahvasti vallanvaihdosta Kiovassa.

– Mutta tällaisia tosiasioita Suomen tiedostusvälineissä ei kerrota. Median itsekritiikki olisi Suomessa nyt paikallaan, Väyrynen sanoo.

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7347739.html#.VO_6BSr4HOZ.twitter
 
Juuri näin.

Itse näen asian niin että Putin ja hänen johdollaan FSB sekä Venäjän armeija on tehnyt äärettömän suuren rikoksen Ukrainan valtiota ja kansaa kohtaan. Ukraina on kansainvälisesti tunnustettu, suvereeni ja itsenäinen valtio (myös Venäjän tunnustama). Venäjään itseensä ei ole kohdistunut Ukrainan taholta minkäänlaista aseellista/sotilaallista toimintaa, uhkaa, koskemattomuuden loukkausta tms. joka voisi edes teoriassa antaa oikeutusta sodankäyntiin. Eikä Venäjä ole tällaista myöskään tuonut esille, vaan väittää valheellisesti ettei se ole osallisena sotatoimissa.

Jokainen voi tehdä omia arvioitaan siitä kuinka hyvin Venäjä on onnistunut/menestynyt hyökkäysodassaan:
- kuinka paljon se on kyennyt valtaamaan ja miehittämään kohteena olevan valtion alueita.
- paljonko se on kyennyt aiheuttamaan tappioita (henkilöstö, talous) hyökkäyksen kohteelle, suhteessa omiin tappioihinsa.
- miten paljon Venäjä on hyötynyt ja mahdollisesti hyötyy tulevaisuudessa miehittämistään alueista
- sodan poliittinen hyöty Venäjälle? Onko sitä? Tai kuinka paljon se hyötyy tulevaisuudessa käydystä sodasta?
- mitkä valloituksista on pysyviä jää nähtäväksi.
- mitkä ovat lopullisen vaikutukset Venäjälle ja sen asemaan osana kansainvälistä yhteisöä?

Sodan lopullinen hyöty Venäjälle selviää vasta sodan ja rauhansopimuksen jälkeen. Sen jälkeen voidaan laskea lopputulos ja ihalla Venäjän nerokasta sotapolitiikkaa..
Venäjä ei ole kuitenkaan toistaiseksi selvinnyt sodasta ilman tappioita. Se on ajautunut poliittisesti kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle mikä on johtanut suuriin ja todennäköisesti pitkäaikaisiin talousvaikeuksiin. Venäjän talous sekä asema kansainvälisesti heikkenee ja koko Venäjän imperiumin olemassaolo/yhtenäisyys vaarantuu.
Sotatilan myötä Putin on toki onnistunut kasvattamaan hetkellisesti omaa suosiotaan, harhauttaen samalla omaa kansaansa äärimmäisen voimakaan media-propagandasodan myötä. Sen vaikutus ei kuitenkaan jää pysyväksi, siitäkään huolimatta että Venäjän hallinto kaiken aikaa kiristää kansalaisvapauksia ja yhteiskunnan valvontaa. Tällainen politiikka tuskin onnistuu edes kommunismin kouluttamalla Venäjällä..ainakaan pysyvästi.

Kun katsoo asiaa hieman kokonaisvaltaisemmin niin en pidä Venäjää voittajana. Päinvastoin. Venäjän sotiminen Ukrainassa sisältää suuria uhkia sille itselleen, tavoiteltavana olevat hyödyt (realisoituessaankin) ovat mitättömät, pelissä olevan kokonaisuuden suhteen.
Asevoimin vallatuista (ja samalla tuhotuista) ja miehitetyistä alueista ei Venäjä pääse hyötymään millään tavoin pitkiin aikoihin. Tulevaisuus niiden osalta on edelleen epävarma, jääkö ne lopullisesti Venäjän hallintaan? Jääkö mitään Venäjän hallintaan?

Mitä enemmän aikaa kuluu niin sitä useammalla taholla ryhdytään kyselemään - Mitä itse Venäjästä jää jäljelle, Putinin diktatuurihallinnon väistämättä tapahtuvan romahduksen jälkeen?

Alkuun painottaen todettu - osin Maidanin kiinnitämään viestiin liittyen - tarkoitukseni ei todellakaan ole kirjoittaa Putinista ihailevaan sävyyn, sen sijaan voin todeta jonkin toiminnan olleen tietyistä päämääristä lähtöisin tarkasteltuna onnistuneita, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että ne olisivat hyväksyttäviä tai sallittuja toimenpiteitä. Tässä sodassa ei ole muita rikollisia kuin Venäjä ja tahot joita se tukee, Ukraina joutuu vaikeassa tilanteessa sotimaan käytettävissään olevin varoin ja keinoin vihollista vastaan, joka käy omilla säännöillään tätä sotaa. Tai oikeastaan sillä ei ole sääntöjä mutta se vaatii muilta sääntöjen noudattamista.

Viesti jossa mainitsin pitäväni Venäjän operaatioita vähintäänkin tyydyttävällä jopa hyvällä tasolla onnistuneina on tietenkin tarkasteltu hyvin suppeasta näkökulmasta eli siitä taktisesta näkökulmasta, Venäjän on onnistunut suhteellisen pienellä vaivalla luoda naapurimaahansa täydellinen kaaos - sota, ja vieläpä sellainen sota joita monien on vaikea määritellä sodaksi ja siksi syyllistää Venäjää sotaakäyväksi maaksi - mitä se faktisesti on. Tietenkin tulee sitten niitä muttia - joihin palaan myöhemmin, joiden jälkeen voidaan miettiä onko sota Ukrainassa kannattava vaiko ei. Ja oikeastaan nykyistäkin tilannetta voidaan pitää Venäjän kannalta onnistuneena luomuksena vain jos se on suunnittelmallisen toiminnan tulos, jos operaation Donbassissa on hallittua kaaosta, kyllä se vähäinenkin taktinen kyvykkyys siitä katoaa ja operaatiota on tarkasteltava toisesta lähtökohdasta alkaen. Krim on ehdottomasti erotettavissa omaksi operaatiokseen, koska se oli tarkoin harkittu operaatio (joka toteutusvaiheessa pistettiin kenties pikaisesti pystyyn, mutta jota oli harjoiteltu vuosia) ja viitteiden mukaan Ukrainankin kohtaloa on Venäjällä treenattu jo vuosien ajan, joten se antaisi ymmärtää, että operaatio Donbassin alueella ei ihan harkittua kaaosta ja summanmutikassa - tilanteen mukaan - etenemistä ole, mutta viitteitä siitä, että toimitaan enemmän "hetkessä" on nähtävillä.

Mutta vaikka Venäjä on kyennyt varsin minimaalisin voimin luomaan kaaottisen tilanteen Ukrainaan, kokonaisuus kääntynee kuitenkin hyvin pian Venäjälle tappiolliseksi - tai on jo varmasti nyt näin tehnyt. Kestänee hyvinkin vuosikymmenen ennen kuin sodanjäljet on raivattu ja sen jälkeen melkoisen tovin kunnes tilanne normalisoitunut, asia joka on tietenkin huomioitava kun tarkastellaan koko sodan onnistumista. Pakkasen puolella ollaan jo nyt ja paljon.

Mutta eri pakotteiden ja sanktioiden kautta sodan vaikutus itse Venäjään on huomattavan suuri ja sodalla voi olla sellaisia vaikutuksia joita Moskova ei ole riittävällä tapaa huomioinut - sodan seuraus voi olla se, että tulevina vuosina näemme naapurina aivan toisen Venäjän, ylpeys käy lankeemuksen edellä ja vuosikymmenen kuluttua naapurina voi olla monella tapaa raunioitunut maa - taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti mutta myös mentaalisesti. Putinin kauden propaganda kasvattaa sukupolven (tai kaksi) joiden näkemys maailmasta on hyvin vinoutunut ja kun tämä sukupolvi herää todellisuuteen (olettaen näin käy joku päivä), toipumisprosessista tulee rankka ja jos tuolloin Venäjällä ei avoimesti käydä läpi historian kipupisteitä koko lähi-historian ajalta (eli tsaarin vallan lopuilta nykyhetkeen) luodaan pohjaa uusille epävarmuuksille. Venäjän olisi tullut perata menneisyytensä Neuvostoliiton tuhouduttua mutta näin ei tehty, nähdäkseni se osaltaan loi otollista maaperää haaveille suuruuden päivien palauttamisesta. Jos Venäjä romahtaa, minusta ulkovaltojen tulisi painostaa tuon "Venäjän" johtajia ja kansaa käymään läpi oma menneisyytensä ja nujertamaan kaikki korruptoituneet tiedustelu- ja puolustuseliitin luomat klikit ja solut.

Eli näen kokonaiskuvan sellaisena, että Venäjä ei tule hyötymään "pitkässä juoksussa" Ukrainan sotaretkestä vaikka hetkellisesti tilanne voi olla sellainen, että se pönkittää ja vankistaa valtaeliitin asemaa ja maa näyttäytyy nationalismin huumassa elävälle kansalle vahvana voittajana jonka edessä maailma kumartaa. Lopputulos voi olla ihan mitä tahansa Putinin syrjäyttämisen ja koko Venäjän romahtamisen välillä. Tulos on siis ehdottoman negatiivinen.

***

Hyvin ohuelti edelliseen arvioon liittyen.

Oikeastaan juuri Venäjän toimien ja meneillään olevan tilanteen tähden olen välttänyt esim. Ukrainan aiemman Janukovitshin jälkeisen vt. hallinnon ja nykyisen vaaleilla valitun hallinnon jyrkkää arvostelua. Syinä on tietty tilanteen erikoislaatuisuus, maa joutui Venäjän aggression kohteeksi tilanteessa jossa se ei ollut lainkaan valmis puolustamaan omaa suvereniuttaan - ja se jäi käytännössä yksin (kv. yhteisön tuki on siksi vähäistä). Olisi myös kohtuutonta arvostella vt. hallinnon toimintaa, koska se sai käsiinsä maan, joka oli kovin lohduttomassa tilassa Janukovitshin valtakauden jäljiltä (toki myös koko itsenäisyyden ajan toimilla on oma vaikutuksensa) - mutta tietty niiltä osin toimia on arvosteltavissa joissa joko vt. hallinto tai nykyinen hallinto on toistanut vanhoja virheitä ottamatta niistä opiksi. Samoin arvosteltavaa on sotilaallisissa toimissa, tiettyyn rajaan saakka. Taloudenpidon suhteen en pahemmin viitsi ryhtyä arvostelemaan, koska on käytännössä lähes mahdotonta luoda taloudellisia uudistuksia tilanteessa jossa maa käy uuvuttavaa sotaa Venäjää ja sen tukemia tahoja vastaan.

Sen sijaan demokraattisten arvojen juurruttamisessa ja vastaavissa toimissa maan uusi johto on onnistunut hyvin - osoituksena kahdet vapaat vaalit, poliittinen monimuotoisuus (ainoastaan Ukrainan kommunistisen puolueen toimintaa on rajoitettu, joskaan en ole varma mikä tilanne on juuri nyt), sananvapaus on olennaisesti paremmalla tolalla mitä "kansantasavalloissa" ja muutenkin yhteiskunnassa on aistittavissa vapauden tuulahdus ja ihmiset voivat olla enemmän aitoja itseään (tällainen kuva on syntynyt Kiovan käynnin yhteydessä kesällä 2014 ja keskustelut L:n ja muiden ukrainalaisten kanssa tukevat tätä ajatusta).

vlad.
 
Onko tästä nyt sitten johtopäätöksenä se, että Stalinin harjoittama kansojen pakkomuutto oli onnistunut, koska suurta ei-venäläistä vähemmistöä ei mistään yksittäisestä alueesta löydy?

Pakkomuutot ja myös ihan luonnollinen väestön sekoittuminen työn jne perässä. Olihan Suomessakin itsenäisyyden alussa Utskjoki lähes 100% saamenkielinen, ja nyt suomalaisia on puolet väestöstä.
Lisäksi Venäjällä myös noita tasavaltoja jne. itsehallintoalueita on myös alueellisesti järjestelty niin että ne eivät ole etnisesti yhtenäisiä. Eli jostain vähemmistökansan alueesta muodostettu 'tasavalta' niin että siihen on lyöty kylkeen naapurina ollut venäläisenemmistöinen alue.
 
Muuta tulitauko-Ukrainasta.

Mobilisaatiosta... 1. 300 reserviläisen joukko saatiin juuri ulos koulutuskeskuksesta Harkovassa ja laitetaan vielä jatko-oppiin. Joukko oli etuajassa peruskoulutuksessa, koska ovat aikanaan saaneet edes jonkinlaisen asevelvolliskoulutuksen. Reserviläisten keski-ikä on 40 vuotta.

Sotilaskalustoa - etenkin ampumatarvikkeita - on saapunut rajan takaa Ilovaiskiin. Opytnessa, Vodyanessa ja Avdiivkassa on tulitettu ukrainalaisten asemia.

Ukrainalaiset vetävät raskaita aseitaan pois.
 
Pakkomuutot ja myös ihan luonnollinen väestön sekoittuminen työn jne perässä. Olihan Suomessakin itsenäisyyden alussa Utskjoki lähes 100% saamenkielinen, ja nyt suomalaisia on puolet väestöstä.
Lisäksi Venäjällä myös noita tasavaltoja jne. itsehallintoalueita on myös alueellisesti järjestelty niin että ne eivät ole etnisesti yhtenäisiä. Eli jostain vähemmistökansan alueesta muodostettu 'tasavalta' niin että siihen on lyöty kylkeen naapurina ollut venäläisenemmistöinen alue.

Aika paljon on Suomessakin eri maan kolkkien välillä sekoituttu vasta sotien jälkeen, kun nuoret ovat vaihdelleet maisemaa opiskelujen ym. perässä ja sitten jääneet ns. sille tielleen lisääntymään paikallisten tai jostain kolmannesta paikasta tulleiden ihmisten kanssa. Omissa lapsissani on pienen selvittelyn jälkeen verenperintöä suurin piirtein joka Suomen kolkasta, kun laajennetaan seuranta minun ja vaimon isovanhempiin saakka. Näin sekoittunut mix ei ollut vielä muutama sukupolvi sitten.
 
Terroristit ovat julkaiseet videon 26.02 jossa ne tulittavat gradeilla ukrainaliselle puolelle, ja kaikki toistavat kun mantra ne loppuun kaluneet sanat "vaarit-sotineet" "soditaan-pyhän-venäjän-puolesta" "uhotaan että "emme-lopeta-mennään-kazahstaniinkin-vielä" "leninit-kaadettu-vaarit-sotineet" ja saman toisto ja toisto. Ja kaikki ovat "Makeevkasta" "jätetty-työt-perheet-menty-sotimaan-pyhän-puolesta-omasta-maasta" (?!) yksi välillä puhuu kuitenkin aivan ryssän venäjää, mutta yrittää korosta välillä g:ta >h:ksi. Välillä unohtaa. (Ukrainalaiset eivät lausuu g kirjainta, puheessa se on aina h-kirjain) niinpä tämä tero yrittää yksinkertaisesti hujata. Haastattelun ottava on on myös ryssä. 100%.

http://censor.net.ua/video_news/326...arushayut_peremirie_i_vedut_obstrel_iz_gradov
 
Näin lähestyvien vaalien kunniaksi lisää Paavo Väyrystä:

"Ukrainan kriisi on lännen syytä"

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/71459-yllattava-arvio-usasta-ukrainan-kriisi-lannen-syyta

"NATO on Yhdysvaltain geopolitiikan väline"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/783...omelle-nato-yhdysvaltain-geopolitiikan-valine

Tämä mies kärkkyy ministerin paikkaa!
Jos kyseessä ei olisi melko vakava asia, niin voisin todeta että lovi mulkkuun jos Paavo pääsee ministeriksi.
 
Paavo Väyrynen moittii Ukraina-uutisointia.

"BBC:n julkaisemassa uutisjutussa on Väyrysen mukaan todistettu, että ainakin osa Maidanin aukion sala-ampujien luodeista lähti länsimielisiä mielenosoittajia tukeneiden aseista.

Myös Viron entinen ulkoministeri Urmas Paet on Väyrysen mukaan kertonut saaneensa todisteita, että sala-ampujat olivat ”uuden koalition” puolelta.

– Maidanin vuosipäivänä Suomessa julkaistiin ilman kriittisiä kommentteja presidentti Petro Poroshenkon väite, että Venäjä oli ollut syyllinen ampumisiin, Väyrynen kummastelee."

VÄYRYNEN kertoo myös Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nulandinantaneen maansa Kiovan suurlähettiläälle ohjeita uuden hallituksen muodostamisesta.

Myös presidentti Barack Obama on Väyrysen mukaan myöntänyt haastattelussa Yhdysvaltain tukeneen vahvasti vallanvaihdosta Kiovassa.

– Mutta tällaisia tosiasioita Suomen tiedostusvälineissä ei kerrota. Median itsekritiikki olisi Suomessa nyt paikallaan, Väyrynen sanoo.

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7347739.html#.VO_6BSr4HOZ.twitter

Näin lähestyvien vaalien kunniaksi lisää Paavo Väyrystä:

"Ukrainan kriisi on lännen syytä"

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/71459-yllattava-arvio-usasta-ukrainan-kriisi-lannen-syyta

"NATO on Yhdysvaltain geopolitiikan väline"

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/783...omelle-nato-yhdysvaltain-geopolitiikan-valine

Tämä mies kärkkyy ministerin paikkaa!

Näitä Väyrysen sanomisia lukiessa ei oikein enää tiedä, että pitääkö tässä olla ylpeä suomalaisen demokratian tilasta ja siitä, että myös Väyrysellä on yhtäläinen mahdollisuus olla mukana poliittisessa elämässä vai onko tässä oltava surullinen siitä ettei Suomessa ole tehty tiliä suomettuneisuuden ajan politikoinnin kanssa ja todella tarkalla kammalla käyty läpi poliittisten vaikuttajien tekemisiä - ettei ole ollut mitään "totuuskomissiota", joka olisi puolueettomasti ilman poliittista ohjailua saanut käydä läpi mahdolliset rikokset ja tarvittaessa nostaa syytteet. Joutunemme odottamaan niin kauan kunnes viimeinenkin "väyrysläinen" on heittänyt henkensä ja Tiitisen lista voidaan käydä läpi ja ihmisten roolit ja osuudet tutkia avoimesti.

Toisaalta Väyrysen ulostulo osoittaa sen, että Suomessa on vapaus sanoa sanottavansa, sitä ei ulkoisesti pahemmin yritetä kontrolloida - sen sijaan ongelmana on ennemminkin median oma sisäinen sensuuri ja valitun linjan mukainen toiminta - linjan josta poikkeamista ei pidetä hyvänä. HS ja YLE ovat eläviä esimerkkejä laitoksista joilla on oma linja ja sitä noudatetaan ja sen mukaan toimintaan ja linjaa tukeva uutisointi on etusijalla (muissa uutisissa olennaisia asioita jätetään kertomatta jos ne eroavat valitusta linjasta).

vlad.
 
Mielenkiintoinen ennakkotapaus tulossa EU:hun :http://yle.fi/uutiset/espanjalaisia...veissa__poliisi_vangitsi_kotimaassaan/7835862

"Separatistien riveissä taistelleet saavat Espanjassa syytteet osallisuudesta murhiin, aseiden hallussapitoon ja Espanjan kansallisten intressien vastaiseen toimintaan."

Erityisesti tuo "kansallisten intressien vastainen toiminta" on mielenkiintoinen. ISIS:sta palaajille on tullut ainakin Tankassa teetä ja sympatiaa, enkä ole huomannut mitään mainintaa "Tanskan intressien vastaisesta toiminnasta". http://yle.fi/uutiset/nain_tanska_hoitaa_jihadistiongelmaa__monet_maat_ottavat_oppia/7543920

 
Näitä Väyrysen sanomisia lukiessa ei oikein enää tiedä, että pitääkö tässä olla ylpeä suomalaisen demokratian tilasta ja siitä, että myös Väyrysellä on yhtäläinen mahdollisuus olla mukana poliittisessa elämässä vai onko tässä oltava surullinen siitä ettei Suomessa ole tehty tiliä suomettuneisuuden ajan politikoinnin kanssa ja todella tarkalla kammalla käyty läpi poliittisten vaikuttajien tekemisiä - ettei ole ollut mitään "totuuskomissiota", joka olisi puolueettomasti ilman poliittista ohjailua saanut käydä läpi mahdolliset rikokset ja tarvittaessa nostaa syytteet. Joutunemme odottamaan niin kauan kunnes viimeinenkin "väyrysläinen" on heittänyt henkensä ja Tiitisen lista voidaan käydä läpi ja ihmisten roolit ja osuudet tutkia avoimesti.

Toisaalta Väyrysen ulostulo osoittaa sen, että Suomessa on vapaus sanoa sanottavansa, sitä ei ulkoisesti pahemmin yritetä kontrolloida - sen sijaan ongelmana on ennemminkin median oma sisäinen sensuuri ja valitun linjan mukainen toiminta - linjan josta poikkeamista ei pidetä hyvänä. HS ja YLE ovat eläviä esimerkkejä laitoksista joilla on oma linja ja sitä noudatetaan ja sen mukaan toimintaan ja linjaa tukeva uutisointi on etusijalla (muissa uutisissa olennaisia asioita jätetään kertomatta jos ne eroavat valitusta linjasta).

vlad.
On maita, jossa kommunismi on rikollista. On erittäin kaksinaamaista rinnastaa Hitlerin Saksan fasismia jotenkin pahemmaksi kun kommunistien rikokset. Itse en näe mitään eroa heidän välillä. Itse asiassa kommunismi naamionsa takana oli jopa hirvittävämpi. Se lopulta oli paljon petollisempi, valhellisempi ja pitkäkestoisempi, ja edelleen tämä pahuus elää. Ymmärrän että 2MS aikana oli valittava mikä heistä oli pahempi, mutta nykyaikana on suuri häpeä ummistaa silmät komministien rikoksista.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top