Ukrainan konflikti/sota

Liekö tämä video aito vai seppojen propagandaa...? Jos on aito, niin kertoo hiukan siitä miksei Ukrainan sotatoimet välttämättä mee aina ihan putkeen. Aika gonahtaneen oloisia tyyppejä.
 
Liekö tämä video aito vai seppojen propagandaa...? Jos on aito, niin kertoo hiukan siitä miksei Ukrainan sotatoimet välttämättä mee aina ihan putkeen. Aika gonahtaneen oloisia tyyppejä.

Tätä filmiä en tunne, mutta Kazzura on Novorossijan propagandakanava, jossa on ollut myös näyteltyjä pätkiä ainakin kesällä. Joillakin videoilla oli nimittäin samoja tyyppejä aivan eri rooleissa. Ehkä ovat parantaneet siitä.

Tällainen puuha on nykyajan versio lentolehtisistä. Ei sen kummempaa.
 
Tämmöinen kirjoitus löytyi facesta.

Jaan Siitonen
26. helmikuuta kello 22:07

https://www.facebook.com/groups/ukrainantilanne/permalink/891358454220159/


Vaihtelua lehtiartikkeleihin. Olen vierailevana tutkijana Center for Transatlantic -nimisessä ajatushautomossa Washington DC:ssä. Täällä minulla on näköalapaikka nähdä Yhdysvaltojen suhtautumista Ukrainan tilanteeseen. Voin postata tänne aina välillä mielenkiintoisia faktoja, jotka voi jäädä paitsioon pelkkää mediaa seuraamalla.

25.2.2015 Olin seminaarissa, joka käsitteli Ukrainaa (täällä on joka päivä seminaareja Ukrainasta). Paikalla olivat Stanislav Bondarenko (puolistusvoimien uudistaja), entinen Yhdysvaltojen Ukrainan suurlähettiläs Steven Pifer ja Vasyl Filipchuk (International Center for Policy Studies). Seminaaria voi pitää monellakin tapaa kiinnostavana. Esimerkiksi täällä tuli tarkat tiedot Delbatseven taisteluissa käydyistä taisteluista (Ukrainan näkökulma). Noin 1700 kuollutta venäläistä, 4800 haavoittunutta. 130 kuollutta ukrainalaista ja 1280 haavoittunutta.

Yleisesti Ukrainan sodassa, 70 % kaikista ukrainalaistappioista johtuu tykistötulesta. Bondarenko listasi myös tarkat tiedot, mitä aseita ja varusteita Ukraina tarvitsee välittömästi, jotta se pystyy hidastamaan hyökkäyksiä. Voin laittaa tilastoja tulemaan, jos jotain kiinnostavat nämä yksityiskohdat.

Presidentti Obama sai todella kovaa kritiikkiä. Tilaisuudessa nostettiin esille myös hieman vaiettu asia: Yhdysvallat oli suurimmaksi osassa vastuussa Ukrainan kaluston tuhoamisesta 1990-luvulla. Muun muassa kaikki modernit lentokoneet tuhottiin. Se oli osana aseistariisuntasopimusta, jossa Ukraina luopui ydinaseistaan. Vastineeksi Yhdysvallat lupasi turvata Ukrainan koskemattomuuden. Venäjä ei siis ole ainoa osapuoli, joka on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia. Filipchuk sanoikin, että ydinaseista luopuminen oli suuri virhe. Venäjä ei olisi ikinä hyökännyt Ukrainaan, jos tällä vielä olisi ydinase. Ukrainalla on mennyt usko Yhdysvaltojen kykyyn ottaa johtajuutta. Euroopan passiivisuutta ihmetellään suu auki.

Poroshenkoon ollaan yleisesti pettyneitä johtuen surkeasta taloustilanteesta ja rehottavasta korruptiosta. Hänen mahdollisuuksiaan pysyä vallassa epäillään. Venäjä puuttuu todella ankarasti Ukrainan sisäpolitiikkaan ja horjuttaa maan sisäistä vakautta.
Ukraina uskoo, että Harkovan ja Maripolin valloitus alkaa lähiaikoina. Venäjä odottaa ensin, että Ukrainan talous romahtaa.

Viimeistään 15.3. mennessä loppuvat Ukrainan valtion kaikki rahat ja hyökkäys alkaa. Venäjä pyrkii nostamaan venäläismielisen hallinnon Kiovaan mutta ei halua sitä valloittaa. Ukraina odottaa, että jos rauhaa saadaan venytettyä 6 kuukaudella, romahtaa puolestaan Venäjän talous ja Venäjältä tuleva uhka hälvenee.

Tämä on puhtaasti raportti siitä, mitä seminaarissa kerrottiin. Mikäli haluatte, että jatkan postailua niin sanokaa se ääneen Hymiö smile
 
Maaliskuussa Kerryn piti tavata Lavrov ja Ukrainan silloinen ulkoministeri asian tiimoilta. Kerry ja Britannian ulkoministeri William Hague sekä Ukrainan ulkoministeri Andri Deschytsia osallistuivat kokoukseen mutta Lavrov ei suostunut. Sitten Kerry tapasi Lavrovin, soiteltiin muutamat puhelut, ja suurvallat sopivat mitä sopivat ja lopputulosta nyt ihmetellään.

Budapestin sopimuksessa (1994) Ukraina suostui luopumaan ydinaseistaan ja vastineeksi muut sopimusosapuolet sitoutuivat puolustamaan Ukrainan rajojen loukkaamattomuutta. Ukraina oli tuolloin maailman kolmanneksi suurin ydinasevalta.
 
Budapestin sopimuksessa (1994) Ukraina suostui luopumaan ydinaseistaan ja vastineeksi muut sopimusosapuolet sitoutuivat puolustamaan Ukrainan rajojen loukkaamattomuutta. Ukraina oli tuolloin maailman kolmanneksi suurin ydinasevalta.

Budapestin sopimuksesta mainitaan lyhyelti John Remyn Ukrainan historia -teoksessa seuraavaa:

"IVYn lisäksi Ukrainan ja Venäjän suhteita hiersivät Ukrainaan sijoitetut Neuvostoliiton ydinaseet. Kravtshuk halusi joko siirtää ne Ukrainan haltuun tai luopua niistä Venäjältä saatavaa kunnollista korvausta vastaan. Tässä kysymyksessä Kravsthuk joutui kuitenkin perääntymään, koska Yhdysvaltojen hallitus ei pitänyt suotavana, että Itä-Euroopassa olisi useita ydinasevaltioita. Kiista ratkaistiin Budapestin sopimuksella 5.12.1994, jonka mukaan Ukraina toimitti ydinaseensa tuhottavaksi Venäjälle. Venäjä, Yhdysvallat ja Iso-Britannia puolestaan sitoutuivat kunnioittamaan Ukrainan itsenäisyyttä nykyisissä rajoissa sekä pidättäytymään sotilaallisen voiman ja taloudellisen vallan käytöstä Ukrainan politiikkaan vaikuttamisen välineenä". (lainaus s. 230).

Käytännössä Venäjä on rikkonut sopimusta jo aiemmin käyttäessään "kaasuasetta" pyrkiessään vaikuttamaan Ukrainassa harjoitettavaan politiikkaan mutta räikein sopimusrikko tapahtui tietenkin Krimin miehittämisen myötä ja sen jälkeisenä aikana. Samalla on todellakin huomioitava, että myös Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat jättäneet noudattamatta Budapestin sopimusta - joskin turvatakuiden määritelmä oli hyvin tulkinnanvarainen.

En kuitenkaan lähde spekuloimaan sillä, että olisiko ydinase estänyt tässä tapauksessa Venäjän offensiivin - vähintäänkin se olisi hidastanut sitä olennaisella tapaa ja Moskovassa olisi jouduttu miettimään vastaiskun todennäköisyyttä aivan toisella tapaa kuin myös mahdollisten sotilaallisten tappioiden olennaista kasvua. Mutta kysymys on tietenkin myös se, että olisiko Ukrainan ydinase ollut enää toimintakuntoinen v. 2014 - mitä voidaan epäillä kun huomioidaan se missä jamassa UA on nyt.

vlad.
 
Kannattaa huomata nyt taas se, että Usa EI HALUNNUT ITÄ-EUROOPPALAISTA ydinasevaltiota. Tämä hetkellä, kun Venäjä tuskin olisi kyennyt asiaa ratkaisemaan. Minusta jatkuvasti jätetään vähälle huomiolle Usan reaktiot eri tilanteissa. Pyrimme näkemään yksinkertaisia ratkaisuja siellä, missä niitä ei ole. Pyrimme löytämään Usan ratkaisuissa seikkoja, jotka taatusti tukisivat omaa näkemystämme.....tai jätämme huomiotta, kylmästi, ne seikat, jotka näyttäisivät romuttavan oman näkemyksemme. Usa on monessa muussakin kohtaa ollut aika "tiukka" suhteessa uusiin ydinasevaltioihin, eikä syyttä. Usa on toiminut mielestäni hyvin -vastuullisesti- mitä se sitten näissä kysymyksissä tarkoittaneekaan.

Kaatuvan NLn ydinaseet varmasti nostivat hikikarpaloita monelle otsalle. Oli varmasti hätä ja hyvä mieli saada korjuuseen nuo vehkeet. Aika hyvin on sivuutettu myös se, että Usa tuki Venäjää tuolloin, ja Usalla oli paljon hlöstöä Venäjällä nimenomaan siinä hommassa, jotta ydinaseet säilyvät kirjoissa ja kansissa.

Budapestin sopimus olisi kokonaisuudessaan joskus mukava ja mielenkiintoinen avattava.
 
En kuitenkaan lähde spekuloimaan sillä, että olisiko ydinase estänyt tässä tapauksessa Venäjän offensiivin - vähintäänkin se olisi hidastanut sitä olennaisella tapaa ja Moskovassa olisi jouduttu miettimään vastaiskun todennäköisyyttä aivan toisella tapaa kuin myös mahdollisten sotilaallisten tappioiden olennaista kasvua. Mutta kysymys on tietenkin myös se, että olisiko Ukrainan ydinase ollut enää toimintakuntoinen v. 2014 - mitä voidaan epäillä kun huomioidaan se missä jamassa UA on nyt.

On mahdollista, että Ukrainan ydinase olisi todellisuudessa heikentänyt Ukrainan tavanomaisten asevoimien taistelukykyä.

Usein unohtuu se, että ydinaseet eivät ole mikään kertahankinnalla saatava asejärjestelmä vaan niiden ylläpito, vartiointi ja ydinaseiskuja varalta pidettävä ennakkovaroitusjärjestelmä vaativat huomattavia ylläpitokustannuksia. Kun miettii miten paljon Ranska joutuu laittamaan rahaa uskottavan ydinasejärjestelmän ylläpitoon niin lysti on kaukana halvasta.

Osa Ukrainan ydinasejärjestelmistä oli kuitenkin sellaisia, että niiden käyttökelpoisuus Venäjää vastaan olisi joka tapauksessa vähäinen.

Ja olisiko paennut valtiojohto antanut ydinaseideen käyttökoodit Poroshenkolle? Vähän epäilen? Olisi voinut hyvinkin käydä niin, että tilanteen ajauduttua sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen ydinkärjet olisi tehty toimintakyvyttömiksi niitä vartioivien joukkojen toimesta?

Ja mikä olisi ollut Venäjälle parempi syy maahantunkeutumiseen? "Ydinaseita vastuuttomissa käsissä. Maahanlaskujoukkomme ovat suorittaneet ennalta ehkäisevän iskun ja ottaneet Itä-Ukrainaan sijoitetut taktiset ydinaseet hallintaansa."
 
Ydinaseet eivät ole oleellisia vaan se, pitikö myös Yhdysvaltain antaa jonkinlaiset turvatakuut Ukrainalle. Se on merkittävää. Nimittäin onhan Suomessakin ollut ideoita siitä, että "suurvallat yhdessä takaisivat koskemattomuutemme, jos emme liittyisi NATOon" tms.

Aika löysä teksti tuo on:

http://en.wikisource.org/wiki/Ukraine._Memorandum_on_Security_Assurances
Täytyy kaikenlaisissa sopimuksissa muistaa se, että ne ovat paperilappusia. Ehrnrooth sanoi hyvin. Sopimus toimii niin kauan kuin se palvelee vahvemman etuja.
 
Sellainen mielikuvahan tästä voimakkaasti välittyy, että Ukrainan armeija vapaaehtoisapuineen ottaa kuokkaan huolella ja mietin että mitenkähän kauan kestävät varsinkin jos Venäjä lisää vähän vaihdetta silmään? Sellainenkin mielenkiintoinen yksityiskohta, että Buk näyttäisi mitätöineen Ukrainan ilma-aseen.
 
Sellainen mielikuvahan tästä voimakkaasti välittyy, että Ukrainan armeija vapaaehtoisapuineen ottaa kuokkaan huolella ja mietin että mitenkähän kauan kestävät varsinkin jos Venäjä lisää vähän vaihdetta silmään? Sellainenkin mielenkiintoinen yksityiskohta, että Buk näyttäisi mitätöineen Ukrainan ilma-aseen.
BUK-M1 ilmeisesti vedetty pois/tuhottu omakätisesti sen MH17 alasampumisen jälkeen, mitä tuolla on sittemmin bongailtu;
-Pantsir-S1
-TOR-M1
-SA-13
-SA-8
-Sekä tietty Iglaa ja ammuttavaa IT-aseistusta.

Joten eipä tuolla tosiaan viitsi paljon lennellä.
 
Kannattaa huomata nyt taas se, että Usa EI HALUNNUT ITÄ-EUROOPPALAISTA ydinasevaltiota. Tämä hetkellä, kun Venäjä tuskin olisi kyennyt asiaa ratkaisemaan. Minusta jatkuvasti jätetään vähälle huomiolle Usan reaktiot eri tilanteissa. Pyrimme näkemään yksinkertaisia ratkaisuja siellä, missä niitä ei ole. Pyrimme löytämään Usan ratkaisuissa seikkoja, jotka taatusti tukisivat omaa näkemystämme.....tai jätämme huomiotta, kylmästi, ne seikat, jotka näyttäisivät romuttavan oman näkemyksemme. Usa on monessa muussakin kohtaa ollut aika "tiukka" suhteessa uusiin ydinasevaltioihin, eikä syyttä. Usa on toiminut mielestäni hyvin -vastuullisesti- mitä se sitten näissä kysymyksissä tarkoittaneekaan.

Kaatuvan NLn ydinaseet varmasti nostivat hikikarpaloita monelle otsalle. Oli varmasti hätä ja hyvä mieli saada korjuuseen nuo vehkeet. Aika hyvin on sivuutettu myös se, että Usa tuki Venäjää tuolloin, ja Usalla oli paljon hlöstöä Venäjällä nimenomaan siinä hommassa, jotta ydinaseet säilyvät kirjoissa ja kansissa.

Budapestin sopimus olisi kokonaisuudessaan joskus mukava ja mielenkiintoinen avattava.

Se on syytä kaikkien muistaa, että 90-luvulla oli todella olemassa oleva pelko siitä, että hajonneen Neuvostoliiton ydinaseet joutuvat vääriin käsiin ja siksi tuolloin oli kaikkien etu se, että niitä ei jää kovinkaan monen itsenäistyneen entisen Neuvostotasavallan haltuun - strategisia ydinaseita oli käytännössä kolmen itsenäistyneen valtion alueella eli Venäjän, Ukrainan ja Kazakshtanin. Joista Kazakshtan luopui ydinaseista muistini mukaan ilman sen kummempia ongelmia, heidän taholta ei taidettu esittää pahemmin vaatimuksia Moskovan suuntaan, Ukrainan kohdalla laadittiin sitten kv. sopimus turvatakuineen.

Suurin ongelma kohdistui tietenkin taktisiin ydinaseisiin, joita oli käytännössä lähes jokaisen SNT:n alueella ja niihin liittyi se konkreettisin pelko vääriin käsiin joutumisesta, koska erilaisia taktisia ydinaseita oli Neuvostoliiton perintönä reilusti yli 10 000 kpl (jopa huomattavasti enemmän) ja oli suuren suuri pelko sille, että rikolliset, äärijärjestöt, diktaattorit, terroristit tms. tahot yrittäisivät korvausta vastaan saada haltuunsa taktisen ydinaseen. Tai että aseet päätyisivät ent. Neuvostoliiton alueella väärien tahojen haltuun. Tietyssä mielessä pelko konkretisoitui pelkoon KGB:n ns. "salkkuydinaseiden" joutumisesta vääriin käsiin.

Yllä mainitut seikat olivat epäilemättä hyvin voimakkaita sille miksi Yhdysvallat niin voimakkaasti oli huolissaan ydinaseiden leviämisestä. Toisaalta Venäjän johdossa oli Boris Jeltsin ja suhteet Yhdysvaltoihin hyvät ja paranivat kaiken aikaa, joten tämäkin osaltaan lisäsi Washingtonin halua toimia Moskovan toivomalla tavalla. Kylmä sota oli takana, Neuvostoliitto hajonnut, Venäjän johdossa uudistusmieliset tahot, joten ei välttämättä pidetty todennäköisenä sitä, että jossain tulevaisuudessa jouduttaisi ongelman eteen joita turvatakuiden myöntäminen tuo muassaan. Että Ukraina joutuisi tilanteeseen jossa Budapestin sopimus konkretisoituisi tai että esim. Venäjä sen rikkoisi.

vlad.
 
BUK-M1 ilmeisesti vedetty pois/tuhottu omakätisesti sen MH17 alasampumisen jälkeen, mitä tuolla on sittemmin bongailtu;
-Pantsir-S1
-TOR-M1
-SA-13
-SA-8
-Sekä tietty Iglaa ja ammuttavaa IT-aseistusta.

Joten eipä tuolla tosiaan viitsi paljon lennellä.
Ukrainan konfliktia seurattanee paljolti opetusmielessä, joten hyvä kysymys tässä onkin, että viitsisikö Venäjän poika lennellä tositilanteessa Suomen ilmatilassa? Olihan Bagdadissakin erinomainen ilmapuolustus numeraalisesti, mutta jenkit lensivät silti. Miten hyviä siis nämä venäläiset ilmatorjunta-aseet todellisuudessa ovat ja ammutaanko Venäjän puolelta S300 kamaa jos on osuma-etäisyydellä? Entä onko Ukrainan hävittäjäkalusto edes välttävässä kunnossa ja onkohan sitä juurikaan enää olemassa?
 
BUK-M1 ilmeisesti vedetty pois/tuhottu omakätisesti sen MH17 alasampumisen jälkeen, mitä tuolla on sittemmin bongailtu;
-Pantsir-S1
-TOR-M1
-SA-13
-SA-8
-Sekä tietty Iglaa ja ammuttavaa IT-aseistusta.

Joten eipä tuolla tosiaan viitsi paljon lennellä.

Näiden lisäksi on syytä huomioida Venäjän puolelle ja Krimille sijoitetut pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmät eli käytännössä S-300 PMU1 ja S-300 PMU2 -järjestelmä, joiden avulla kyetään ulottamaan operointialue jopa 200 km syvyyteen Ukrainan ilmatilaan S-300 PMU2:lla - käytännössä ei kuitenkaan aivan näin syvälle.

Lisäksi ukrainalaiset joutuvat huomioimaan Venäjän ilmavoimien operointivalmiuden ja mahdolliset toimet, hyvin suurella todennäköisyydellä elokuussa 2014 Venäjän ilmavoimat oli osallisena kahdessa tapauksessa jossa UA:n ilmavoimien konetta tulitettiin sen lentäessä itäisen Donbassin alueella - koneet pudotettiin. Jätetään tietty pieni varauma, koska Venäjältä tunnustusta teolle ei ole saatu ja on tietenkin mahdollista, että kyseiset koneet pudotettiin it-ohjuksella, mutta siis hyvin suurella todennäköisyydellä UA:n koneet pudotettiin Venäjän ilmavoimien toimesta.

vlad.
 
Mm. Ilkka Kanerva on puhunut siitä, miten Venäjä haluaa pitää Ukrainan tilanteen epävakaana. Harvoin näen puitavan lännen haluja pitää Ukraina todellisuudessa epävakaana. Kyllä minusta lännelle sopisi sotilaallisessa merkityksessä erinomaisesti Venäjän käsien sitominen Ukrainaan ja samalla saa syyn tuhota Venäjän taloutta sekä Putinia maan sisältä. Kyllä ainakin osa lännestä on tiedostanut Venäjän kasvaneen uhaksi hyvin selkeästi, eikä vain varustelun myötä, vaan myökin retoriikan ja tekojen myötä.
 
Back
Top