Ukrainan konflikti/sota

Näillä ennustuksilla on jostain syystä tapana noudatella propagandalinjaa ja sota loppuu niiden mukaan yleensä ensi vuonna.
Jotenkin huvittaa fakta siitä miten Venäjä aina käyttää ristiin ennustajia ja hyväksikäyttää samaan aikaan kristinuskoa omiin tarkoitusperiinsä. Raamatussa kun ei kovin hyvällä sanota ennustamisesta ja muiden taikuuksien harjoittamisesta. Sitten Moskova tulee ja käyttää ennustajia kertomaan miten heidän voittonsa on varma koska ovat oikeamielisiä. C'mon... Ihmistä mittaamattoman paljon vanhempi, älykkäämpi ja voimakkaampi voima uskoakseni tässä kohtaa latelee asiat menemään päinvastoin. Ensi vuoden voittoja on pitänyt tulla jo monta kertaa. Joten jatkakaa vain Ukrainan käänteistä tukemista siellä Moskovan tehtaassa :D
 


Ukrainan kerrotaan osuneen ATACMS-ohjusiskussa Venäjän moderneimpaan S-500-ilmatorjuntajärjestelmään.


Kremlin propagandassa hehkuttaman S-500 Prometheus -järjestelmän oli tarkoitus suojata miehitetylle Krimin niemimaalle johtavaa siltaa. ”Ihmeaseen” toivottiin osoittautuvan tehokkaammaksi kuin S-300- ja S-400-ilmatorjuntajärjestelmät, jotka eivät ole pystyneet torjumaan Ukrainan iskuja.

Ukrainalaistoimittaja Andriy Tsaplienkon mukaan yli 500 miljoonan euron arvoinen S-500 olisi tuhottu ATACMS:n rypäleohjuksilla.

Newsweekin mukaan Venäjän asevoimilla on käytössään vasta yksi S-500:lla varustettu rykmentti. Kahdella pataljoonalla uskotaan olevan käytössään kaksi ilmatorjuntapatteria, jolloin järjestelmiä olisi yhteensä neljä.

Iskusta kertoi myös ukrainalainen TIVAZ-tykistöyksikkö. Varioiden laajuutta ei ole vielä vahvistettu. Kyiv Post -lehden mukaan lisätietoja saadaan myöhemmin satelliittikuvista.

Krimillä sijaitsevalla Dzhankoin lentotukikohdassa syttyneen laajan tulipalon uskotaan olevan yhteydessä tuoreimpaan iskuun. Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov kertoi aiemmin kesäkuussa, että ainakin osa uusimmista S-500-pattereista olisi siirretty Krimille korvaamaan aiempia tappioita.

Ukraina on kiihdyttänyt kevään aikana iskuja Venäjän ilmapuolustusta vastaan. Tavoitteena voi olla tehostaa maalle toimitettavien F-16-hävittäjien toimintamahdollisuuksia.
 
Operatiiviset tiedot klo 10.00 29.6.2024 Venäjän hyökkäyksestä
Kunnia Ukrainalle!

Kahdeksasataaviisikymmentäseitsemäntenä päivänä Venäjän federaation laajamittainen aseellinen hyökkäys Ukrainaa vastaan.

Ukrainan puolustusvoimat jatkavat puolustusoperaatiota.
Kesäkuun 29. päivän yönä 2024 vihollinen hyökkäsi 10 "Shahed" -tyyppisellä UAV:lla Primorsko-Ahtarskin alueelta (Venäjän federaatio).
Taistelutyön seurauksena kaikki 10 "shaheedia" ammuttiin alas Mykolaivin, Hersonin, Dnipropetrovskin, Kirovohradin, Cherkasyn ja Vinnytsan alueilla.

Viimeisen päivän aikana kirjattiin 170 taistelua.
Yksityiskohtaisten tietojen mukaan vihollinen iski eilen yhteensä joukkojemme ja asutuille alueille kahdella rakettiiskulla käyttäen kolmea rakettia, 88 ilmaiskua (erityisesti pudotti 150 ohjattua ilmapommia), suoritti lähes 4400 hyökkäystä, 110 - rakettisalvojärjestelmien avulla yli 1 200 erityyppistä kamikaze-droonihyökkäystä.

Puolustusvoimien ilma- ja ohjusjoukot sekä tykistö osui kuluneen vuorokauden aikana kahteen tykistöpalaan, neljään ilmatorjunta-aseeseen, kahteen EW-asemaan ja 11 vihollisen henkilöstön keskittymisalueeseen.

Tämän seurauksena venäläisten hyökkääjien kokonaistappiot olivat viime päivänä 1 070 ihmistä. Vihollinen menetti myös seitsemän panssarivaunua, 25 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 57 tykistöjärjestelmää, 29 BpLA OTR:ää, kaksi ohjusta, 54 ajoneuvoa ja viisi erikoisvarustusyksikköä.
Tänään tähän mennessä on ollut 37 taistelua. Hyökkääjät tekivät 12 ilmaiskua 35 ilmapuolustusjärjestelmällä ja 25 iskua kamikaze-drooneilla, 630 hyökkäystä joukkojemme asemiin ja asutuille alueille.

Harkovan suuntaan on nyt tapahtunut kuusi miehittäjien hyökkäystä Vovchanskin alueella. Kaksi - torjuttu, yhteenotot neljässä paikassa jatkuvat. Tilanne on hallinnassa. Viime päivänä hyökkääjät menettivät 129 ihmistä, joista 40 peruuttamattomasti. Kolme panssaroitua taisteluajoneuvoa, kahdeksan autoa ja kolme erikoiskalustoa tuhoutuivat. Erityisesti yksi panssarivaunu, kolme BBM-konetta, kolme tykistöjärjestelmää ja kaksi autoa vaurioituivat. 35 vihollisen korsua osui ja yksi ammusvarasto tuhoutui.

Kupjanskin suunnassa hyökkäys Stelmahivkan alueella sijaitsemiimme kohtiin jatkuu. Tilanne on hallinnassa.

Kaksi vihollisen hyökkäystä on jo torjuttu Siverskin suunnassa. Ja hyökkääjien kolme yritystä edetä lähellä Spirnyä ja Vyimkaa jatkuvat. Ukrainan sotilaat aiheuttavat monimutkaisia tulivaurioita viholliselle.

Päivän alusta lähtien Kramatorskin suunnassa on ollut viisi yhteenottoa. Kaksi Kalynyvkan lähellä tehtyä hyökkäystä on torjuttu, taistelut jatkuvat Chasovoy Yarin alueella. Venäjän hyökkääjällä ei ole menestystä.
Vihollinen toimii aktiivisesti Toretskin suuntaan - tänään hän yrittää syrjäyttää puolustajamme asennoista lähellä Toretskia. Taistelu jatkuu kolmessa paikassa.

Vihollinen pysyy erityisen aktiivisena Pokrovskin suunnassa. Päivän alusta hän on yrittänyt kahdeksan kertaa murtautua puolustuksemme läpi Vozdvizhenkan, Progressin ja Sokolin alueilla. Niistä neljä on edelleen kesken. Puolustusvoimat ryhtyvät toimiin käyttääkseen miehittäjien hyökkäyspotentiaalin loppuun.

Kurakhivin suunnassa valloittajien hyökkäys Paraskoviivivkaan jatkuu. Tilanne on puolustusvoimien hallinnassa. Viisi muuta hyökkäystä torjuttiin Kostyantynivkan alueella. Vihollinen kärsi tappioita. Laskenta on käynnissä.

Vremivskin suuntaan venäläinen hyökkääjä yrittää edetä Vodyanin alueella. Ukrainan yksiköt karkottavat hyökkääjät tulella.

Orihivin suunta. Sotilaamme tukahduttivat miehittäjien yrityksen murtautua puolustuksen läpi Novodanilivkan alueella.

Vihollinen ei suorittanut aktiivisia hyökkäysoperaatioita jäljellä oleviin suuntiin.

Liity Puolustusvoimien riveihin! Yhdessä me voitetaan!
Kunnia Ukrainalle!



Operatiiviset tiedot 29.6.2024 klo 13.00 koskien Venäjän hyökkäystä

Päivän alusta lähtien vihollinen on hyökännyt eniten Pokrovskin suuntaan. Lähes 30 prosenttia kaikista 47 taistelusta koko etulinjalla tapahtui täällä. Puolustajamme vastaavat ankarasti hyökkääjien hyökkäys- ja hyökkäystoimiin, tuhoavat jalkaväen ja varusteet.
Venäläiset terroristit heidän alueeltaan jatkavat Harkovan alueen pommittamista ohjatuilla ilmapommeilla. Erityisesti vihollinen hyökkäsi Vovchanskiin kuudella ilmatorjuntaohjuksella, neljällä Veselyn alueella, ja pudotti yhden ilmapommin Liptsin lähelle. Tähän mennessä Harkovan suunnassa on torjuttu neljä miehittäjien hyökkäystä Vovchanskin alueella. Kaksi, samassa paikassa, ovat edelleen kesken.

Kupyanskin suunnassa taistelu Stelmahivkan lähellä jatkuu. Myös venäläiset terroristit pommittavat Kupyanskin, Stelmahivkan ja Petropavlivkan alueita – käytössä oli yhteensä kahdeksan ilmapuolustusjärjestelmää.

Lymanin suunnassa vihollinen on päivän alusta lähtien tehnyt kolme yritystä parantaakseen taktista sijaintia Nevskin lähellä. Taistelut jatkuvat. Vihollinen aloitti ilmaiskun Siverskin alueella kolmella ilmatorjuntaohjuksella.

Pokrovskin suunnassa, kuten viime aikoina yleensä, vihollisen hyökkäysten voimakkuus on suurin. Vihollisuuksien kokonaismäärä täällä päivän alusta on noussut 13:een. Nyt on meneillään viisi yhteenottoa Novooleksandrivkan, Vozdvizhenkan ja Progresan alueilla.

Orihivin suunnassa vihollinen hyökkäsi kahdesti Novodanilivkan ja Malaya Tokmachkan alueilla. Taistelu jatkuu lähellä viimeistä.

Muissa suunnissa tilanne ei ole juurikaan muuttunut.

Tuhoamme vihollisen taitavasti ja voitokkaasti! Voitetaan yhdessä!

Kunnia Ukrainalle!

 
Jotenkin huvittaa fakta siitä miten Venäjä aina käyttää ristiin ennustajia ja hyväksikäyttää samaan aikaan kristinuskoa omiin tarkoitusperiinsä. Raamatussa kun ei kovin hyvällä sanota ennustamisesta ja muiden taikuuksien harjoittamisesta. Sitten Moskova tulee ja käyttää ennustajia kertomaan miten heidän voittonsa on varma koska ovat oikeamielisiä. C'mon... Ihmistä mittaamattoman paljon vanhempi, älykkäämpi ja voimakkaampi voima uskoakseni tässä kohtaa latelee asiat menemään päinvastoin. Ensi vuoden voittoja on pitänyt tulla jo monta kertaa. Joten jatkakaa vain Ukrainan käänteistä tukemista siellä Moskovan tehtaassa :D
Ihan nazisaksan meininkiä, siellä okkultismi ja paavilaisuus meni sulassa sovussa. Ks. Indiana jonesit.
 
Noin 20 maan edustajat Natosta, liittoutuman kumppaneista ja EU:sta kokoontuivat analysoimaan ja yleistämään kokemusta Ukrainan asevoimien henkilöstön yhdistetystä sotilaskoulutuksesta ja Ukrainan armeijan nuorempien johtajien koulutuksesta.

Suuri symposium pidettiin yhdellä Ison-Britannian harjoituskentistä, jossa ukrainalaisia sotilaita ja naisia koulutetaan osana Interflex-operaatiota. Sen työhön osallistuivat kouluttajat, koulutus- ja koulutusoperaatioiden ja -ohjelmien edustajat eri maista, jotka suoraan järjestävät, helpottavat, logistisesti tarjoavat ja toteuttavat Ukrainan armeijan koulutusta sekä Iso-Britannian alueella että Euroopan unionin maissa.

Erityisesti Ison-Britannian ja Ukrainan asevoimien edustajat esittelivät ja analysoivat kahden vuoden kokemusta yhdistetystä sotilaskoulutuksesta monikansallisen koulutusoperaation Interflex puitteissa Yhdistyneen kuningaskunnan alueella.

Myös Interflex-koulutusoperaation yhteydessä operaatioon osallistuvat maat, erityisesti Kanada, Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja, Australia, Uusi-Seelanti, Romania, Liettua, Hollanti, Viro, Kosovo, keskustelivat ja jakoivat omia kokemuksiaan. kokemusta ukrainalaisten rekrytoijien koulutuksesta.

Lisäksi Natoon ja EU:hun kuuluvat kumppanimaat puhuivat myös kokemuksista sotilaallisen avun antamisesta Ukrainalle ukrainalaisen sotilashenkilöstön koulutuksessa eri Euroopan maissa Euroopan unionin Ukrainan sotilaallisen avun operaation puitteissa.
Ukrainan asevoimien edustajat jakoivat erikseen myös tarvittavat havainnot nykyisen koulutuksen mahdollisten muutosten määrittämiseksi Venäjän ja Ukrainan välisen sodan todellisen taistelukokemuksen perusteella. Ukrainan sotilaat korostivat erityisesti niitä muutoksia, joita tulisi parantaa ja toteuttaa, jotta ohjelma täyttää kaikki Ukrainan vihollisuuksien vaatimukset. Lisäksi kiitettiin hiljaisesta taivaasta ja vakaasta harjoitusaikataulusta. Ukrainassahan on jatkuvasti ilmaiskuja Venäjän koko Ukrainan alueen pommitusten vuoksi, ja armeijan laadukkaan koulutuksen on oltava jatkuvaa.

On tärkeää huomata, että kaikilla symposiumin osallistujilla oli mahdollisuus osallistua Ukrainan armeijan koulutukseen kaupunkialueella ja yöharjoitteluun haudoissa.

Monikansallisen koulutusoperaation Interflexin komentaja, Britannian armeijan eversti James Thurstan korosti, että kaikki maat seisovat Ukrainan rinnalla kiivaassa taistelussa vihollista vastaan. Jos Venäjä ei olisi yrittänyt jakaa meitä, olisimme Ukrainan rinnalla voittoon asti. Lisäksi hän totesi, että Operaatio Interflex on kahdenvälinen harjoitus kaikille osallistujille. Symposiumin viimeisessä vaiheessa Interflexin komentaja ilmaisi kiitoksensa myös Ukrainan edustajille ja kumppanimaille luovuttaen heille kolikoita kiitollisuuden ja kunnioituksen merkiksi.
Operaatio INTERFLEX on koulutusohjelma, joka on suunniteltu Ukrainan asevoimien värvätyille, joilla on vähän tai ei ollenkaan aikaisempaa sotilaallista kokemusta.

 
Hyvin mielenkiintoinen lainaus RUSI:n tuoreesta julkaisusta (jota en ole vielä ehtinyt lukemaan):

A new RUSI analysis quoting an internal RU MoD report:

"The production of MLRS [rounds] started from a much lower base, but has increased at a faster rate.

...

This prioritisation of MLRS production is intended to compensate for shortages of replacement barrels in 2025."


1719664154550.png

-

You can read the full analysis here: https://static.rusi.org/methodology-degrading-russian-arms-rusi-op-june-2024.pdf

The quote above can be found on page 7.


-

Lainauksen suomennos:

Vuoden 2022 alussa: 250 000 kpl 152mm laukauksia per vuosi

Vuoden 2023 alussa: yli 1 000 000 kpl 152mm laukauksia per vuosi

Vuoden 2023 aikana tuotantokapasiteettia kyettiin kasvattamaan, mistä syystä odottavat valmistavansa 1 325 000 kpl 152mm laukauksia vuonna 2024.

122mm laukausten tuotantoa on kyetty kasvattamaan, odottavat valmistavansa yli 800 000 kpl vuonna 2024 (näille ei kerrota tuossa lainauksessa aikaisempia datapisteitä)

Raketeista:

Vuonna 2023 valmistivat 33 000 kpl 122mm raketteja (Gradeja varten) mutta odottavat valmistavansa 500 000 kpl vuonna 2024 (mikä tarkoittaisi 15 kertaa suurempaa määrää kuin vuonna 2023).

Vuonna 2023 valmistivat 2 800 kpl 230mm raketteja (Uraganeja varten) mutta odottavat valmistavansa 17 000 kpl vuonna 2024 (mikä on noin 6 kertaa suurempi määrä kuin vuonna 2023) ja odottavat samanlaista tuotantokapasiteetin kasvua vuodelle 2025, minkä voisi olettaa tarkoittavan 6 kertaa suurempaa määrää eli 102 000 kpl vuonna 2025. Tekstissä kirjoitetaan similar rate of increase, jonka toinen tulkinta olisi samanlainen määrän kasvu (ei prosentuaalinen kasvu), jolloin voidaan tarkoittaa 28 400 kpl vuonna 2025.

-

Tuosta ei käy selväksi, tarkoittaako "production" tässä yhteydessä aitoa uustuotantoa vai sisältääkö numero varastoitujen tykistönlaukausten "kunnostamisen", mitä on kuulemma tehty sotavuosien aikana (sama tilanne kuin panssarivaunujen yms. osalta siis: varastoitu kalusto muodostanee suuren osan "tuotannosta" kun taas oikea uustuotanto lienee selvästi pienemmässä roolissa).

-

HUOM: lainauksen vimeinen lause sanoo että tällä rajulla MLRS rakettien tuotannon kasvattamisella pyritään kompensoimaan tykistön tuliputkien puutetta vuonna 2025 (intended to compensate for shortages of replacement barrels in 2025).

Tekstin tulkinnasta riippuen, tuo "pula" voi tarkoittaa paikallista, yhden rintamasektorin pulaa (joka tietysti laajenisi ajan myötä suuremmaksi ongelmaksi) tai kenties pula on jo nyt nähtävissä, jolloin vuoden 2025 osalta ennakoidaan suurempaa ja laajempaa ongelmaa heti kättelyssä. Tuosta ei myöskään käy ilmi, missä vaiheessa vuotta 2025 tuon "pulan" ennakoidaan alkavan.

Lisäksi hyvä muistaa että "korvaavien tuliputkien pula alkaa vuonna 2025" ei tarkoita että kaikki tykistö on ammuttu rihlattomaksi, vaan ainoastaan se että pikkuhiljaa käytettävissä olevien tykkien kokonaismäärä kääntyy laskuun. Verrattavissa varastotukikohtien yleiseen tyhjenemiseen: kun kyseinen resurssi on syöty, tappioiden ja kulutuksen korvaaminen ei ole enää helppoa. Ukrainassa oleva kokonaismäärä kääntyy laskuun, mutta ei voida puhua mistään äkillisestä romahduksesta silti.

JOS tässä on ollut mukana "tolkullisia ihmisiä" niin korvaavan ratkaisun pitäisi olla käytössä ennen kuin pula realisoituu ELI rakettien tuotannon kasvun pitäisi ajoittua ennen sitä hetkeä kuin milloin tykistön tuliputkien suuri pula alkaa. Näin siis tykistön ja raketinheittimien tulenkäyttöön ei tulisi katkosta siitä syystä että tuliputket on ammuttu rihlattomiksi eikä korvaavia putkia ole saatavilla, samaan aikaan kuin rakettien tuotantokapasiteetin nostaminen on pahasti myöhässä / alimittaista määrältään.

Tästä tulee toki mieleen pari ajatusta: ensinnäkin tykistö ja raketinheittimet ovat toisiaan tukevia järjestelmiä joten yhden korvaaminen toisella ei ole mahdollista. Kummallakin on heikkoutensa ja vahvuutensa, mutta molempia tarvitaan. Vaikka ryssä kykenisikin kasvattamaan rakettien tuotantokapasiteettia vuosina 2024 ja 2025, tykistön käytön väheneminen tulee varmasti näkymään taistelukentällä.

Toiseksi hämmästelen rakettien pieniä tuotantomääriä vuonna 2023 eli toisena sotavuotena. Elivätkö he tähän asti varastojen varassa ja nyt ne on syöty (tai kohta syöty) mistä syystä suunnittelevat noin suuria vuodelle 2025? Tuotantokapasiteetin nosto on aina helpommin sanottu kuin tehty mutta toisaalta nämä ovat aika yksinkertaisia raketteja, joten ehkä se onnistuu?

Silti, jos katsotaan vuoden 2024 tykistön laukausten numeroita, niin 122mm ja 152mm summa on 2 125 000 kpl (johon pitää lisätä Pohjois-Korean tuonti, mikä voi olla tähän mennessä jopa 3 miljoonaa laukausta vuonna 2024 - ehkä jopa enemmän) niin tuollaisen määrän korvaaminen raketeilla tuntuu mahdottomalta. Edelleen todettava että kyseessä lienee rakettien osuuden kasvattaminen samalla kun tykistön osuus pienenee, mutta tykistö ei silti tule häviämään yhdessä yössä.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvin mielenkiintoinen lainaus RUSI:n tuoreesta julkaisusta (jota en ole vielä ehtinyt lukemaan):

A new RUSI analysis quoting an internal RU MoD report:

"The production of MLRS [rounds] started from a much lower base, but has increased at a faster rate.

...

This prioritisation of MLRS production is intended to compensate for shortages of replacement barrels in 2025."



-

You can read the full analysis here: https://static.rusi.org/methodology-degrading-russian-arms-rusi-op-june-2024.pdf

The quote above can be found on page 7.


-

Vuoden 2022 alussa: 250 000 kpl 152mm laukauksia per vuosi

Vuoden 2023 alussa: yli 1 000 000 kpl 152mm laukauksia per vuosi

Vuoden 2023 aikana tuotantokapasiteettia kyettiin kasvattamaan, mistä syystä odottavat valmistavansa 1 325 000 kpl 152mm laukauksia vuonna 2024.

122mm laukausten tuotantoa on kyetty kasvattamaan, odottavat valmistavansa yli 800 000 kpl vuonna 2024 (näille ei kerrota tuossa lainauksessa aikaisempia datapisteitä)

Raketeista:

Vuonna 2023 valmistivat 33 000 kpl 122mm raketteja (Gradeja varten) mutta odottavat valmistavansa 500 000 kpl vuonna 2024 (mikä tarkoittaisi 15 kertaa suurempaa määrää kuin vuonna 2023).

Vuonna 2023 valmistivat 2 800 kpl 230mm raketteja (Uraganeja varten) mutta odottavat valmistavansa 17 000 kpl vuonna 2024 (mikä on noin 6 kertaa suurempi määrä kuin vuonna 2023) ja odottavat samanlaista tuotantokapasiteetin kasvua vuodelle 2025, minkä voisi olettaa tarkoittavan 6 kertaa suurempaa määrää eli 102 000 kpl vuonna 2025. Tekstissä kirjoitetaan similar rate of increase, jonka toinen tulkinta olisi samanlainen määrän kasvu (ei prosentuaalinen kasvu), jolloin voidaan tarkoittaa 28 400 kpl vuonna 2025.

-

HUOM: lainauksen vimeinen lause sanoo että tällä rajulla MLRS rakettien tuotannon kasvattamisella pyritään kompensoimaan tykistön tuliputkien puutetta vuonna 2025 (intended to compensate for shortages of replacement barrels in 2025).

Tekstin tulkinnasta riippuen, tuo "pula" voi tarkoittaa paikallista, yhden rintamasektorin pulaa (joka tietysti laajenisi ajan myötä suuremmaksi ongelmaksi) tai kenties pula on jo nyt nähtävissä, jolloin vuoden 2025 osalta ennakoidaan suurempaa ja laajempaa ongelmaa heti kättelyssä. Tuosta ei myöskään käy ilmi, missä vaiheessa vuotta 2025 tuon "pulan" ennakoidaan alkavan.

Lisäksi hyvä muistaa että "korvaavien tuliputkien pula alkaa vuonna 2025" ei tarkoita että kaikki tykistö on ammuttu rihlattomaksi, vaan ainoastaan se että pikkuhiljaa käytettävissä olevien tykkien kokonaismäärä kääntyy laskuun. Verrattavissa varastotukikohtien yleiseen tyhjenemiseen: kun kyseinen resurssi on syöty, tappioiden ja kulutuksen korvaaminen ei ole enää helppoa. Ukrainassa oleva kokonaismäärä kääntyy laskuun, mutta ei voida puhua mistään äkillisestä romahduksesta silti.

JOS tässä on ollut mukana "tolkullisia ihmisiä" niin korvaavan ratkaisun pitäisi olla käytössä ennen kuin pula realisoituu ELI rakettien tuotannon kasvun pitäisi ajoittua ennen sitä hetkeä kuin milloin tykistön tuliputkien suuri pula alkaa. Näin siis tykistön ja raketinheittimien tulenkäyttöön ei tulisi katkosta siitä syystä että tuliputket on ammuttu rihlattomiksi eikä korvaavia putkia ole saatavilla, samaan aikaan kuin rakettien tuotantokapasiteetin nostaminen on pahasti myöhässä / alimittaista määrältään.

Tästä tulee toki mieleen pari ajatusta: ensinnäkin tykistö ja raketinheittimet ovat toisiaan tukevia järjestelmiä joten yhden korvaaminen toisella ei ole mahdollista. Kummallakin on heikkoutensa ja vahvuutensa, mutta molempia tarvitaan. Vaikka ryssä kykenisikin kasvattamaan rakettien tuotantokapasiteettia vuosina 2024 ja 2025, tykistön käytön väheneminen tulee varmasti näkymään taistelukentällä.

Toiseksi hämmästelen rakettien pieniä tuotantomääriä vuonna 2023 eli toisena sotavuotena. Elivätkö he tähän asti varastojen varassa ja nyt ne on syöty (tai kohta syöty) mistä syystä suunnittelevat noin suuria vuodelle 2025? Tuotantokapasiteetin nosto on aina helpommin sanottu kuin tehty mutta toisaalta nämä ovat aika yksinkertaisia raketteja, joten ehkä se onnistuu?

Silti, jos katsotaan vuoden 2024 tykistön laukausten numeroita, niin 122mm ja 152mm summa on 2 125 000 kpl (johon pitää lisätä Pohjois-Korean tuonti, mikä voi olla tähän mennessä jopa 3 miljoonaa laukausta vuonna 2024 - ehkä jopa enemmän) niin tuollaisen määrän korvaaminen raketeilla tuntuu mahdottomalta. Edelleen todettava että kyseessä lienee rakettien osuuden kasvattaminen samalla kun tykistön osuus pienenee, mutta tykistö ei silti tule häviämään yhdessä yössä.
Tuo tykistön ampumatarvikkeiden tuotantokapasiteetin kasvattaminen on mielenkiintoinen ilmiö siinä mielessä, että tykkejä ja raketinheittimiä tuhotaan sellaista tahtia, että jossain kohtaa ryssällä ei ole millä ampua, vaikka olisi reilusti mitä ampua.
 
Mielenkiintoinen lähikuva Yak-52 koneesta joka metsästää ryssän droneja, tämä kuva on otettu Zala-tiedusteludronesta (mietin edelleen, onko kyseessä yksi ja ainoa potkurikone jota käytetään näin vai onko kyseessä laajempi toiminta):

Ukrainian Yak-52, which is used to counter Russian reconnaissance drones.

Photo from a Russian Zala reconnaissance drone published by Russians.


1719665906232.png

 

Ekat iskut F16 Ukrainassa. Odotellaan lisävahvistusta.

Eikö se ilmoitus ollut että kesäkuun aikana tulevat, vielä on kesäkuuta jäljellä.
Nyt sitten vaan hajasijoitusta harjoittamaan ja kaikkien tilapäiskenttienkin kunnossapito pitää olla jatkuvasti tip-top, muuten ryssä kyllä äkkää haukkojen pesien paikat. Toivotan oikealla asialla oleville Ukrainan ilmavoimille metsästysonnea ja menestystä, sekä tietysti onnea noin yleisestikin!
 
Ryssän hiilibisneksen vuosituotot aiemmin äkkilaskemalta 9+ mrd €, nyt 0,5 mrd vauhdissa. On siinäkin vielä varastettavaa, paitsi jos meinaa yritystoimintaa jatkaa, tai sotaa rahoittaa


 
Viimeksi muokattu:
Onko muuten F16 saatavissa jotain ohjusta jolla Kertsinsillan saisi parhaiten poikki?
Tästä oli puhetta viime vuonna kanssa, en löydä nyt vanhempaa artikkelia, mutta tässä samasta:


Sen mukaan sitä ei tuhoa SCALP eikä Taurus. Sen sijaan tällänen voisi: AASM Hammer tai Apache cruise missile

"For a certain and full destruction of the bridge, the French aircraft would need to fly even closer, within 70 km to the target in order to use the AASM Hammer. The name refers to a guidance and gliding kit with a jet engine, that is installed on a previously mentioned BLU-109 bomb of 874 kg in weight."
 
Rakennukseen ajaa videon mukaan aivan eri ajoneuvo kuin alussa. Myöskään ensimmäinen ajoneuvo ei identifioinnin mukaan ole välttämättä M270. Ketjun kommenteissa on tarkemmin.

Edit. Mutta jokatapauksessa päiväsaikaan ajelu pitäisi lopetella.
Näin sodan kolmantena vuotena pitäisi tulla jo länsimäista tekniikkaa, joka pudottaa venäjän tiedustelu- ja itsemurhadronet kauan ennenkuin pääsevät näin syvälle. Tämän pitäisi olla myös suomen puolustusvoimien tuotekehityksen ykkösprioriteetti.
 
Australialta mielenkiintoinen työkalu dronien tuhoamisee. Liittyy vahvasti ryssien perseilyyn Ukrainassa.


Matkalaukun kokoinen laserase kokeilussa – Osuu 100 km/h kulkevaan kolikkoon kilometrin päästä​

Australian armeija testasi maailman tehokkainta kannettavaa korkeaenergistä laserasetta.
AIM Defence Counter-UAS Directed Energy Weapons System sotilasalueella Victoriassa.

Matkalaukun kokoinen.
AIM Defence Counter-UAS Directed Energy Weapons System sotilasalueella Victoriassa.
KUVA: CPL JACOB JOSEPH



Tänään18:00
3cf592e4-13d0-34b3-976d-208325b7eb51

Kristiina Suojanen
Australian ensimmäinen laserase on myös maailman tehokkain kannettava korkeaenerginen laser, joka pystyy tuhoamaan droneja mullistavalla tarkkuudella.
Australia on hankkinut AIM Defencen rakentaman Fractl nimisen kannettavan laserin ja maan armeija testasi sitä äskettäin Puckapunyalin sotilasalueella Victoriassa.
Ase näyttää suurelta mittauslaserilta ja painaa alle 50 kilogrammaa. Laserase on riittävän tehokas polttamaan reiän teräkseen ja se osuu tarkasti euron kolikkoon, joka kulkee sata kilometriä tunnissa yhden kilometrin etäisyydellä.

Kyseinen ase on kooltaan ja hinnaltaan kymmenesosa muiden vastaavien aseiden koosta ja hinnasta.
Ase on äänetön, käytännössä liikkumaton ja sotilaat oppivat käyttämään sitä minuuteissa. Se voidaan kohdistaa tarkasti käsiohjaimella, jonka avulla käyttäjä voi valita, mihin kohtaan droonia korkein teho kohdistetaan.
Laser polttaa reiän drooniin käyttämällä vähemmän tehoa kuin vedenkeitin tarvitsee veden keittämiseen. Tuhoamisen lisäksi se voi myös reagoida vilkkuvilla valoilla, häikäisemällä antureita tai aiheuttamalla valovaurioita.
Puckapunyalin testeissä käyttöön otettava prototyyppi tuhosi 500 metrin korkeudella lentäneen droonin.
 
Tästä oli puhetta viime vuonna kanssa, en löydä nyt vanhempaa artikkelia, mutta tässä samasta:


Sen mukaan sitä ei tuhoa SCALP eikä Taurus. Sen sijaan tällänen voisi: AASM Hammer tai Apache cruise missile
Kyllä se B61:llä tippuu.

Mutta ei siinä muuten niitä varmoja ole. Muuten hyökkäyksen koordinointiin ja avustukseen läpi pääsemuseksi Falconista voi olla hyötyä, mutta itse siltaan osuva pitäisi olla varmaan Tauruksia ja Storm Shadoweita. Tauruksen ajastetusta sytyttimestä ja terminaalivaiheen kuvantavasta hakupäästä on puhuttu
Tuollaista Apachea tai Hammerin ominaisuuksia en tunne.

Itse en usko että noilla Mk84 / BLU109 varianteilla pääsisi niin vapaasti alueella riehumaan. Vaatisi hetkellistä täyttä ilmaherruutta, ja silloinkaan ei voisi maailmatorjunnasta olla varma vaikka kuinka HARMeja syytäisi. Bunker busterit ovat vähän erilaiseen käyttöön suunniteltu, joten osuman pitäisi olla tosi hyvä. En tosin ole varma etteikö niissä olisi jossain niin tarkka hakupää etteikö saisi pylvään sisään, mutta GPS:ään ja inertiaan ei ainakaan voi luottaa.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top