Ukrainan konflikti/sota

Tuota kaarta minäkin lähtisin kurmoottamaan, tuo pätkä kun tuosta luhistuu mereen niin ryssällä ei nykyisten talouspakotteiden alla ole kalustoa korjaamiseen.

Siinä vaiheessa kun tuonne pääsee lentämään jollakin jättikokoisella fpv-dronella niin tuo on historiaa. Joko kiinteäsiipisen dronen nokkaan 2 metrinen puomi jossa katkaisupanos tai sitten kopteridronella pari katkaisupanosta kaaren yläpuolelle.
Et taida ihan hahmottaa kuinka paksut (ja täyttä terästä) nuo ovat tuon kokoisessa sillassa. Noin 230 metriä pitkä tuo kaariosuus niin nuo kaaret ovat ihan hatusta vetäen luultavasti ainakin 2m paksut. Siinä ei pikkupaukku riitä kun räjähdyksen voima pääsee purkautuun ilmaan melkein joka suuntaan karkuun. Ei siis mikään helppo homma.
 
Et taida ihan hahmottaa kuinka paksut (ja täyttä terästä) nuo ovat tuon kokoisessa sillassa. Noin 230 metriä pitkä tuo kaariosuus niin nuo kaaret ovat ihan hatusta vetäen luultavasti ainakin 2m paksut. Siinä ei pikkupaukku riitä kun räjähdyksen voima pääsee purkautuun ilmaan melkein joka suuntaan karkuun. Ei siis mikään helppo homma.
Eihän tuollaisia kaaria umpiteräksestä tehdä, ontto palkki, seinämävahvuus 40-60mm luokkaa sen mitä tässä threadissa joskus vastaavien palkkien (vai oliko peräti just kertsinsillan) piirustuksia on tutkittu.

Tuollainen 60mm seinämällä oleva 2x2 metriä palkki menee yhden ukon repussa kuskaamalla r-ainemäärällä kun käytössä on jotain Forcitin dioplexiä tai vastaavaa katkaisupanosta.
 
Päivän luvut:
449191233_821249903521423_584933743383587395_n.jpg
 
Operatiiviset tiedot 29.6.2024 klo 22.00 koskien Venäjän hyökkäystä

Tähän mennessä on tapahtunut 117 taistelua. Päivän aikana kuumin tilanne pysyi tänään Pokrovskin suunnassa.

Päivän aikana vihollinen laukaisi kaksi ohjusta (kolme ohjusta) ja 40 ilmaiskua 72 ilmatorjuntaohjuksella ja 284 kamikaze-dronella Ukrainan alueelle. Hän suoritti yli 3000 hyökkäystä joukkojemme asemiin ja asutuille alueille käyttämällä erilaisia aseita.

Ukrainan ilmavoimat ja ohjusjoukot ja tykistö osuivat miehittäjien johtoasemaan, polttoaine- ja voiteluainevarastoon ja kolmeen alueeseen, joihin vihollisen henkilöstö oli keskittynyt.

Kharkivin suunnalla ukrainalaiset puolustajat pysäyttivät päivän aikana onnistuneesti 12 vihollisen yritystä parantaa asemaansa Vovchanskin alueella. Venäläiset terroristit kärsivät tappioita ja vetäytyivät.

Kupyanskin ja Lymanskin suunnassa taistelukohtausten kokonaismäärä nousi 13:een. Vihollinen yritti irrottaa puolustusvoimat asemistaan Sinkivkan, Stepova Novoselivkan, Stelmahivkan, Grekivkan, Nevskin ja Torskin alueilla. Tähän mennessä 5 hyökkäystä on torjuttu. Taistelut jatkuvat. Tilanne on ukrainalaisten puolustajien hallinnassa.

Myös kuusi yritystä syrjäyttää puolustajiamme paikaltaan Spirnyn ja Viimkan alueella Siverskyin suunnassa epäonnistui.

Seitsemän kertaa hyökkääjä hyökkäsi epäonnistuneesti ukrainalaisten puolustajien kimppuun lähellä Kalynyvka, Hryhorivka ja Chasovoy Yar Kramatorskin suuntaan. Toinen taistelu on käynnissä Novoje-alueella. Asemien ja alueiden menettäminen ei ole sallittua.

Horlivkan - Toretskin suunnassa vihollinen hyökkäsi ilmailun tuella Ukrainan armeijan asemiin seitsemän kertaa. Toinen taistelu jatkuu lähellä New Yorkia. Tilanne on puolustusvoimien hallinnassa.

Pokrovskin suunnassa on edelleen kuuma. Päivän alusta yhteenottojen määrä on noussut 41:een. Vihollisen suurin aktiivisuus on edelleen Ocheretinyn alueelta. Vihollinen ei lakkaa yrittämästä tunkeutua taistelukokoonpanoihimme Novooleksandrivkan, Jevgenivkan, Vozdvizhenkan, Sokolin, Novoselivka Peršojan, Progresin ja Umanskin lähellä. Sotilaamme ovat jo torjuneet 29 hyökkääjän hyökkäystä, 12 yhteenotosta on edelleen käynnissä.
Aiemmin, kuluvan päivän aikana, miehittäjät menettivät 252 ihmistä, joista 106 peruuttamattomasti. Panssarivaunu, seitsemän autoa ja ilmatorjuntatykki raketinheitin BM-21 "Grad" tuhoutuivat. Seitsemän vihollisen asetta ja kranaatinheitintä, kuusi autoa ja neljä panssaroitua taisteluajoneuvoa vaurioituivat.

Kurakhivin suunnassa vihollinen suoritti 14 hyökkäystä Krasnohorivkan, Kostyantynivkan ja Paraskoviivkan alueilla. Tähän mennessä 11 hyökkäystä on torjuttu onnistuneesti. Tilanne on edelleen jännittynyt Krasnohorivkan alueella, jossa on tällä hetkellä käynnissä kolme yhteenottoa. Puolustusvoimat ryhtyvät toimenpiteisiin estääkseen miehittäjien etenemisen syvälle Ukrainan alueelle. Tilanne on hallinnassa.

Edelliseen päivään verrattuna venäläisten miehittäjien aktiivisuus Vremivin alueella on lähes kaksinkertaistunut. Tänään hyökkääjä hyökkäsi puolustuksen etureunaan seitsemän kertaa Vodyanyin, Urozhaynyn ja Staromayorskyin alueilla.

Orihivin suunnassa oli kaksi vihollisen hyökkäystä Mala Tokmachkan ja Novodanilivkan alueilla.

Dneprin suunnassa vihollisen toiset neljä yritystä ottaa sotilaiemme paikat Krynykin alueella epäonnistuivat.
Muissa suunnissa tilanteessa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

On syytä huomata 55. erillisen tykistöprikaatin "Zaporizka Sich" sotilaiden tehokas taistelutyö, joka osui taitavasti ja tarkasti venäläisten hyökkääjien työvoimaan ja sotilasvarusteisiin.
Kunnia ukrainalaisille sotilaille!
Kunnia Ukrainalle!



IMG_4645.jpeg
⚔️ Puolustusvoimat torjuivat vihollisen Serebryanin metsässä

🌊 Tämän operaation suorittivat 12. BrSP "Azov" taistelijat.

🗺 deepstatemap.live


🔰 "Azovilla" on edistystä Serebrian metsässä, mutta jos katsot tarkkaan karttaa ja arvioit joen ympäristöä, ymmärrät, että se on mätä suo: mutaa, vettä, paksua viheraluetta; pojat kärsivät siellä paljon, mutta he tekivät työnsä. Taktinen asema on parantunut, nyt ei ryöstetä lahjoja kolmelta puolelta, vaan on "avattu pussi".

Upseeri ✙ | Kirjaudu

 
Viimeksi muokattu:
Viime yönä on ollut tämän mukaan suurehko dronehyökkäys useita ryssän alueita vastaan, ei vielä tarkempaa tietoa kohteista tai osumista:

At night, there was a mass drone attack on Kursk, Belgorod and Bryansk regions.

Video: Big fire in Nizhny Novgorod!



-

Lisää:

The Ukrainians conducted a fairly large scale drone strike on Russia tonight. There is currently little information about the results, but the Russian MoD reports it was defeated:

«Last night, an attempt by the Kyiv regime to carry out a terrorist attack using aircraft-type unmanned aerial vehicles was stopped. Duty air defense systems destroyed 15 UAVs over the territory of Kursk, 9 UAVs over the territory of Lipetsk, 4 UAVs each over the territories of Voronezh and Bryansk, and 2 UAVs each over the territories of Oryol and Belgorod regions.»


https://t.me/mod_russia/40478

 
Viimeksi muokattu:
Oletteko pistäneet merkille, täällä puhutaan kaikesta muusta paitsi jalkaväestä= Jalkaväen aseet ei ratkaise sotia nykypäivänä. Ne on lähinnä itsepuolustus vehkeitä ja asutetun alueen työkaluja. "Normaali" ihminen puhuu ainoastaan rynnäkkökivääristä ja siitä kuinka sillä ratkaistaan sodat., ja sen patruunasta.ja sitä kuinka ak on paska eikä sillä tee mitään, kuinkas moni on kokeillut nykyaikaista ak varianttia. 5.45x39 koossa. Paljon parempi kuin vanha 7.62

 
Yli 1000km lentävien dronejen sarjatuotanto käynnistetty (tosin ei puhutaan mitään määristä, mikä on tietysti ymmärrettävää näin sodan aikana):

Ukraine has started mass production of long-range UAVs that can hit strategic targets inside Russia at a distance of 1000km, General Director of Ukroboronprom Herman Smetanin.

https://armyinform.com.ua/2024/06/2...-intervyu-armiyainform-z-germanom-smetaninym/

Progress in cooperation with foreign gunsmiths and advantages over the enemy: ArmiyaInform interview with Herman Smetanin​

INTERVIEW PUBLICATIONS
You will read it in: 5 min.

June 29, 2024, 7:12 am

photo_2024-06-28-17.55.34.jpeg
Photo: Ukroboronprom


General Director of Ukroboronprom Herman Smetanin recently returned from a number of foreign meetings with NATO allies and partners. Our correspondent found out what exactly was discussed during the meeting.


Cooperation with Rheinmetall


— It is already known about the creation of a joint venture with the German arms giant Rheinmetall. If possible, please tell us more about it.

— To date, of all our foreign partners, we have made the most progress with Rheinmetall. In a short time, we went from concluding an agreement and registering a joint venture in October 2023 to the start of production facilities. It was quite a difficult path, but the first German combat vehicles are already being restored on the territory of Ukraine.

Thus, we proved to foreign partners that we are capable of performing highly complex works. Foreigners have their own modern technologies, which are significantly different from what we are used to. However, Ukrainian professionals have gained extensive experience in repairing armored vehicles after battle damage, which has not been seen since the Second World War. Therefore, their development did not become a problem.

Photo: Ukroboronprom
Photo: Ukroboronprom


— What are the future plans for cooperation with Rheinmetall?

— Further development and deepening of cooperation are planned. In the short-term perspective, we will switch to the repair of artillery systems, as well as a large project - the production of the latest German Lynx BMPs at the joint venture site. It is a multi-purpose armored tracked platform that has great potential and will be extremely useful to our Defense Forces. Such a quick jump from the restoration of equipment to its production shows the high potential of partnership with German gunsmiths and trust in the level of professionalism of the Ukrainian defense industry.

I am very grateful to the partners with Rheinmetall for the constructive dialogue and believe that this cooperation should be an example for other foreign defense companies. During the German-Ukrainian defense industry forum " DFNC1: German Edition " , which took place on June 13 in Berlin, I personally invited other German gunsmiths to partner.


— It is already known that during a recent working trip to Europe, the Joint Stock Company "Ukrainian Defense Industry" signed a Memorandum of Intent to create a joint venture with Amentum Services , Inc (USA). What is behind this agreement ?

— Amentum is one of the leading defense companies in the field of global design, project management and solution integration.

Briefly about Amentum's current portfolio of orders, I would say this: this year they have been selected to supply hypersonic technologies to the Ministry of Defense of Great Britain, have a contract to supply microelectronics to the US Navy, etc. That is, it is a company with a world name, which is trusted by the military of NATO countries.

For us, cooperation with Amentum is interesting in the field of restoration and maintenance of American-made armored vehicles. We count on their assistance in obtaining technical documentation for combat vehicles, establishing a rhythmic supply of equipment and spare parts.

The start of cooperation with Amentum should be a signpost for other US defense companies. This is a kind of sign of quality that the Ukrainian defense-industrial complex deserves. We also count on the interest of foreign investors, in particular American ones.


— What, in your opinion, contributes to such progress in relations between foreign arms manufacturers and Ukroboronprom ?

— The reform of corporate governance, which is taking place today in our defense industry, significantly improves the investment climate in the defense industry and the state as a whole.

We invite you to invest in ready-made and proven Ukrainian products that are in service with our Defense Forces. An appropriate ecosystem has already been created for them and a full life cycle is ensured.

The creation of R&D centers (research and development. — Author) is also attractive for our partners. Ukrainians have the experience of a large-scale war against a modern, technologically advanced opponent - almost the only ones in the whole world. Of course, this experience is very interesting for Western defense companies.

About advantages over the enemy

photo_2024-06-28-18.01.29.jpeg
Photo: Ukroboronprom


— Can we say that Ukroboronprom is mastering the most advanced world technologies today ?

— Yes, we are developing and scaling up advanced technologies that appeared in our country during the great war and are continuously being improved taking into account combat application. And thanks to partnerships, we also master the technologies of NATO countries.

— It is known that the Russians now pay a lot of attention to the war and introduce their developments. Nevertheless, many analysts claim that we are ahead of the Russian Federation. In what exactly ?

- The enemy cannot be underestimated, especially one as powerful as Russia. What we managed to surpass them in was achieved by the titanic efforts of the employees of our defense enterprises. For example, in some areas, we quickly master new technologies for us. Yes, in a fairly short period of time, we developed and put into mass production our own long-range strike drones. Now they hit strategic enemy targets at a distance of more than 1000 km.

We have become more non-linear and innovative. Russia has huge resources and a superpowerful industry, so it makes no sense to blindly copy its approach. We are forced to be more flexible and resourceful. In time, David realized that fighting Goliath with Goliath's own methods is a wrong idea. In the end, he chose the weapon that could bring victory, and skillfully used it.

Let me remind you that Ukraine has already successfully launched mass production of FPV drones. A significant contribution was made by our enterprises, which established close cooperation with private individuals and helped them scale up production.

We learn new things very quickly. Our specialists quickly mastered the repair and maintenance of various equipment that comes from the allies. We are also constantly improving our weapons, taking into account the experience of its combat use, listening to the opinions of the military and focusing on the realities of modern warfare. For example, we have made many improvements to the technical documentation of the BTR-4E, thanks to which it remains one of the best combat vehicles of its class in the world. All these are our advantages over the enemy.

In the last week alone, our enterprises have signed a number of agreements

photo_2024-06-28-18.01.49.jpeg
Photo: Ukroboronprom


— The results of Brussels and Berlin — can we say that the ice has broken ?

There is definitely a lot of progress. We have proven once again that we are a reliable and predictable partner who not only asks to provide something for free, but also does everything possible for joint development. We can offer the world's leading players in the arms market a lot of new things that were born during a full-scale war.

This is a fairly broad list — from production and recovery technologies to the vast experience we gained during the enemy onslaught.

We have proven that we have become a modern company that cares about the effectiveness of corporate management, respects the intellectual property of partners and builds an effective anti-corruption infrastructure. These are also very important beacons for the defense industry of the civilized world.

Potential Western partners see all this, and our task today is to develop existing joint projects and attract new foreign companies to cooperation. In the last week alone, our enterprises have signed a number of agreements.

-

Oleksandr Shulman
ArmyInform correspondent

 
Oletteko pistäneet merkille, täällä puhutaan kaikesta muusta paitsi jalkaväestä= Jalkaväen aseet ei ratkaise sotia nykypäivänä. Ne on lähinnä itsepuolustus vehkeitä ja asutetun alueen työkaluja. "Normaali" ihminen puhuu ainoastaan rynnäkkökivääristä ja siitä kuinka sillä ratkaistaan sodat., ja sen patruunasta.ja sitä kuinka ak on paska eikä sillä tee mitään, kuinkas moni on kokeillut nykyaikaista ak varianttia. 5.45x39 koossa. Paljon parempi kuin vanha 7.62

Ensimmäisessä maailmansodassa tappioista valtaosan aiheuttivat konekiväärit ja tykistö. Toisessa maailmansodassa tykistö ja ilmavoimat. Ensimmäisessä Persianlahden sodassa erittäin vahvasti ilmavoimat ja toisena tykistö. Jalkaväkiaseiden rooli on ollut viimeiset >sata vuotta toimia itsepuolustuksena ja viimeisenä välineenä tappotyöhön.
 
Release of Zmeiny: unique footage of SBU soldiersI

n June 2022, the special forces of the Central Security Service "A" of the SBU, together with their comrades in arms from the Military Intelligence Service and the Armed Forces of Ukraine, conducted a unique and extremely important operation.

We remember the Heroes of Ukraine who gave their lives in this battle.

It consisted of several stages and was of strategic importance, because since then the gradual displacement of the enemy from the Black Sea began.

The special operation to liberate Zmiynyi became an example of boundless bravery and professionalism of our soldiers of the Security and Defense Forces of Ukraine.

Today, we continue the struggle and know: the enemy is doomed, and retribution is inevitable!

If you want to change the course of history side by side with the soldiers of the Security Service of Ukraine - send the questionnaire via the link http://bit.ly/43UpYuge

Operatiiviset tiedot 30.6.2024 klo 10.00 koskien Venäjän hyökkäystä

Kunnia Ukrainalle!
Kahdeksasataaviisikymmentäkahdeksas päivä Venäjän federaation laajamittaista aseellista hyökkäystä Ukrainaa vastaan.
Viimeisen 24 tunnin aikana kirjattiin 138 taistelukohtausta.
Päivitettyjen tietojen mukaan viime vuorokauden aikana vihollinen käynnisti yhteensä kaksi ohjusiskua joukkojemme ja asuttujen alueiden asentoja vastaan kolmella ohjuksella, 48 ilmaiskulla (erityisesti 90 ilmatorjuntaohjuksella), suoritti lähes 3 500 hyökkäystä, joista 119 käytti rakettijärjestelmien salvatulia. Valitettavasti Venäjän terrori-iskujen seurauksena siviiliväestössä on kuolleita ja haavoittuneita. Korkeat ja yksityiset rakennukset sekä muut infrastruktuurikohteet tuhoutuivat ja vaurioituivat.

Yleisesti ottaen venäläisten hyökkääjien kokonaistappiot olivat viime päivänä 1 140 ihmistä, seitsemän panssarivaunua, 19 panssaroitua taisteluajoneuvoa, 53 tykistöjärjestelmää, yksi ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, kaksi ilmapuolustusjärjestelmää, 46 ilmatorjuntaohjuspuolustusjärjestelmää, kaksi ohjuksia, 75 ajoneuvoa ja 12 yksikköä erikoisvarusteita.

Puolustusvoimien ilma- ja ohjusjoukot sekä tykistö osuivat kuluneen vuorokauden aikana lennonjohtopisteeseen, polttoaine- ja voiteluainevarastoon sekä neljään alueeseen, joihin vihollisen henkilöstö on keskittynyt.

Päivän alusta on ollut 47 taistelukohtausta, hyökkääjä on tehnyt kahdeksan ilmaiskua (16 KAB) ja 38 iskua kamikaze-drooneilla, suorittanut 667 hyökkäystä joukkojemme asemiin.

Harkovin suunnassa joukkomme torjuivat onnistuneesti yhden miehittäjien hyökkäyksen Hlybokin alueella.
Viimeisen 24 tunnin aikana vihollinen menetti päivitettyjen tietojen mukaan 168 henkilöä, yhden panssaroidun taisteluajoneuvon, yhden tykistöjärjestelmän ja 11 ajoneuvoa tähän suuntaan. Panssarivaunu, neljä tykistöjärjestelmää ja neljä autoa vaurioituivat.

Kupyan suunta. Taistelu jatkuu Stelmahivkan alueella. Tilanne on hallinnassa.

Lymanskin suunnassa joukkomme estävät kaksi vihollisen hyökkäystä lähellä Nevskiä ja Makiivkaa.

Severskin suunnassa vihollinen hyökkää Spirnyn, Verkhnyokamyanskyn ja Vyimkan alueilla. Kaikkiaan viisi pahoinpitelyä, joista kolme on jo torjuttu.

Kramatorskin suunnassa joukkomme estävät kolme vihollisen hyökkäystä Ivanivskin ja Chasovoy Yarin alueella. Toinen hyökkäys torjuttiin onnistuneesti.

Toretskin suunnassa miehittäjät yrittivät kahdesti onnistumatta parantaa asemaansa pohjoisessa ja etelässä.

Pokrovskin suuntaan on kuuma. Päivän alusta lähtien puolustusvoimat ovat torjuneet 15 vihollisen hyökkäystä. 10 pahoinpitelyä pysäytettiin. Viisi hyökkäystä on käynnissä Progresun, Novooleksandrivkan, Vozdvizhenkan, Jevgenivkan ja Novoselivka Peršajan alueilla.
Tähän suuntaan vihollisen tappiot edellisenä päivänä olivat: 343 sotilasta, kaksi panssarivaunua, kaksi BBM:ää, seitsemän yksikköä autovarusteita ja kaksi tykistöjärjestelmää. Neljä panssaroitua taisteluajoneuvoa, seitsemän ajoneuvoa ja seitsemän tykistöjärjestelmää vaurioituivat.

Kurakhivin suunta. Yhteensä 10 vihollisen hyökkäystä tänään. Kahdeksan vihollisen yritystä murtautua linjojemme läpi epäonnistuivat, kaksi hyökkäystä on meneillään.

Vremivskin suunnassa joukkomme torjuvat kaksi vihollisen hyökkäystä Vodyannyn alueella. Myös vihollisen hyökkäystoiminta Urozhanyn alueella pysäytettiin onnistuneesti.

Gulyaipilin suunnassa joukkojemme yksiköt torjuvat yhden vihollisen hyökkäyksen Charivnyin suuntaan.
Orihivin suunta. Puolustusvoimat pysäyttivät kaksi vihollisen hyökkäystä Robotynyn alueella.

Miehittäjät eivät toteuttaneet aktiivisia toimia muissa suunnissa.
Puolustusjärjestelmämme joustavuuden ja yksiköiden toiminnan johdonmukaisuuden ansiosta ukrainalaiset sotilaat pitävät itsevarmasti asemansa ja tuhoavat miehittäjät.
Liity Puolustusvoimiin!
Taistelu jatkuu! Yhdessä me voitetaan!
Kunnia Ukrainalle!

 
Ensimmäisessä maailmansodassa tappioista valtaosan aiheuttivat konekiväärit ja tykistö. Toisessa maailmansodassa tykistö ja ilmavoimat. Ensimmäisessä Persianlahden sodassa erittäin vahvasti ilmavoimat ja toisena tykistö. Jalkaväkiaseiden rooli on ollut viimeiset >sata vuotta toimia itsepuolustuksena ja viimeisenä välineenä tappotyöhön.

Rynnäkkökiväärin rooli näyttää vahvasti olevan se, että sen avulla voidaan pyrkiä pitämään vihollisten päät matalina jotta omaa toimintaa saadaan suojattua. Muistelisin kuulleeni tilastosta jonka mukaan vain noin joka kymmenestuhannes (vai olisiko jopa sitäkin vähemmän) ammuttu rynnäkkökiväärin laukaus johtaa vihollisen kuolemaan.
 
Liittyy niin läheisesti Ukrainan sotaan, että voinee liittää tänne

Lisää aseita Euroopalle​

Aseteollisuuden kasvattaminen on ollut Euroopassa tuskallisen hidasta, vaikka Ukrainassa käydään sotaa. Nyt tuotantoa yritetään kaikin keinoin kiihdyttää. HS vieraili Pariisin suljetuilla asemessuilla, jotka tarjosivat irvokkaan mutta samalla todenmukaisen kuvan maailmasta.

Tilaajille
Kuuntele juttu
Heikki Aittokoski HS
29.6. 2:00
Mitä tarvitaan, kun lanseerataan uusi raketinheitin?

Ainakin savukone ja äänentoistolaitteet.

”Kolme, kaksi, yksi, nolla!” lausuu Rheinmetall-yhtiön toimitusjohtaja Armin Papperger mikrofoniin.

Dramaattinen musiikki kajahtaa ilmoille. Iso sininen muovipressu vedetään sivuun, ja savuverho leviää massiivisen HX 8x8 -mallisen sotilaskuorma-auton ympärille.

Kuorma-auton alustalla on raketinheittimen laukaisinosa, joka nousee sojottamaan tormakkaassa pystykulmassa.

Siinä se nyt on: Gmars.

”Tämä on tulivoimaltaan kaksinkertainen verrattuna Himarsiin, joka on menestyksekäs ja kuuluisa”, Papperger kehuu. ”Taktiselta ja strategiselta liikkuvuudeltaan Gmars on vertaansa vailla.”

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin ja saksalaisen Rheinmetallin yhteistyönä syntynyt Gmars-raketinheitin oli ensiesittelyssä Pariisissa.

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin ja saksalaisen Rheinmetallin yhteistyönä syntynyt Gmars-raketinheitin oli ensiesittelyssä Pariisissa. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Rheinmetallin messuosastolla oli kattava valikoima järeää kalustoa.

Rheinmetallin messuosastolla oli kattava valikoima järeää kalustoa. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Gmars on lyhenne sanoista Global Mobile Artillery Rocket System eli globaali liikkuva tykistörakettijärjestelmä. Se pystyy ampumaan muun muassa täsmäohjuksen yli 400 kilometrin päähän.

Voi olla, että Gmarseja tullaan vielä näkemään Ukrainan rintamalla. Edeltävän sukupolven Himars-raketinheittimillä ukrainalaiset ovat tehneet lukuisia tuhoisia iskuja Venäjän selustaan.

”Vain kahden hengen miehistöllä pystytään uhkaamaan vihollisen komentokeskuksia kellon ympäri”, Papperger toteaa.

Gmarsin ovat kehittäneet Lockheed Martin ja Rheinmetall. Yhdysvaltalainen Lockheed on maailman suurin puolustusteollisuuden yhtiö, ja saksalainen Rheinmetall taas on Euroopan suurimpia.

Suuruus on ihan paikallaan, koska nyt ollaan suurten asioiden äärellä. Kyse on läntisten demokratioiden puolustuskyvystä. Euroopassa on sota.

Olemme Pariisin laitamilla. Eletään kauniita kesäkuun päiviä, ja vierailemme maailman puolustusteollisuuden päätapahtumiin kuuluvilla Eurosatory-messuilla.

Messut levittäytyvät laajalle alueelle sekä halleissa että ulkokentillä. Näytteilleasettajia on 1 700, ja vieraita käy yli 60 000. Tapahtuma ei ole yleisölle avoin vaan tarkoitettu ammattilaisille kuten puolustushankinnoista vastaaville kenraaleille ja virkamiehille.

Pariisissa on näytillä aseita, asejärjestelmiä, sotilasajoneuvoja, kypäriä, luotiliivejä, pimeänäkölaitteita – kaikkea, mitä armeijoiden voi kuvitella tarvitsevan.

Messunäkymät saavat pään pyörälle.

Kas, tuolla seistä tönöttää ranskalais-saksalaisen KNDS-yhtiön 155-millinen Caesar-haupitsi eli kenttätykki, jota Ukrainan sotilaat arvostavat. Ja tuossa Ascalon, saman firman kehittelemä 120-millinen panssaritykki.

Ranskalainen Icarus esittelee omalla messupisteellään droonejaan. Voi vain kuvitella, mitä taistelutantereilla merkitsee, kun kymmenien tai satojen lennokkien hyökkäysparvet muuttuvat todellisuudeksi.

Tuollapa taas sympaattisen näköinen nelijalkainen: kauko-ohjattava robottikoira, jonka voi lähettää tiedustelemaan vaarallisia kohteita. Robottikoiria on jo alettu kouluttaa puheohjauksella toimiviksi, ilmeisen hyvällä menestyksellä.

Jaaha, ulkoalueen kentällä on ärhäkän näköinen vekotin. Se on italialaisen Leonardon uuden sukupolven älykäs taisteluhelikopteri AW-249. Leonardo on Euroopan toiseksi suurin asevalmistaja, suurin on brittiläinen BAE Systems.

Venäjälläkin on valtavia asefirmoja, mutta Venäjä ei ole Eurooppaa, ei ainakaan enää.

Robotiikka ja kauko-ohjattavat laitteet olivat näkyvästi esillä Pariisin aseteollisuusmessuilla. Alalla kehitetään tekoälyn avulla muun muassa puheella ohjattavia robottikoiria, joita voi lähettää tiedustelemaan hankalia kohteita.

Robotiikka ja kauko-ohjattavat laitteet olivat näkyvästi esillä Pariisin aseteollisuusmessuilla. Alalla kehitetään tekoälyn avulla muun muassa puheella ohjattavia robottikoiria, joita voi lähettää tiedustelemaan hankalia kohteita. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Saksalaisen Rheinmetallin edustaja selosti Leopard-panssarivaunun tornin päällä uuden mallin ominaisuuksia kahdelle italialaiskenraalille.

Saksalaisen Rheinmetallin edustaja selosti Leopard-panssarivaunun tornin päällä uuden mallin ominaisuuksia kahdelle italialaiskenraalille. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Ranskan asevoimien majuri esitteli rynnäkkövaunuja afrikkalaisvaltio Gabonin valtuuskunnalle, joka tutustui ranskalaistarjontaan prikaatikenraali Edouard Tsioban (toinen vas.) johdolla.

Ranskan asevoimien majuri esitteli rynnäkkövaunuja afrikkalaisvaltio Gabonin valtuuskunnalle, joka tutustui ranskalaistarjontaan prikaatikenraali Edouard Tsioban (toinen vas.) johdolla. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Erityisen kuuma kysymys kuuluu, onko juuri Euroopalla tarpeeksi aseita ja ammuksia.
Puolustusalan jättiläismessut ovat pohjimmiltaan outo tapahtuma.

Keskiössä on tehokas tappaminen ja toisaalta tapetuksi tulemiselta suojautuminen.

Eurosatory tarjoaa irvokkaan kuvan maailmasta. Mutta samalla kuva on tosi.

Taakse ovat jääneet ajat, jolloin puhuttiin idealistisesti rauhanosingoista. Kauniilla ajatuksella tarkoitettiin niitä miljardeja ja taas miljardeja dollareita, jotka 1990-luvulla, kylmän sodan päätyttyä, toivottiin voitavan siirtää pysyvästi pois puolustusbudjeteista.

Halusi tai ei, aseet ovat tärkeitä – ja aseiden paljous. Olennainen kysymys ei enää olekaan se, onko maailmassa liikaa aseita vaan se, onko meillä niitä tarpeeksi.

Erityisen kuuma kysymys kuuluu, onko juuri Euroopalla tarpeeksi aseita ja ammuksia.

Ukrainan täytyy pystyä puolustautumaan. Länsivaltojen itsensä täytyy pystyä puolustautumaan.

Siksi Suomenkin Puolustusvoimilla on edustajansa tutustumassa Eurosatory-messujen tarjontaan. Suomen puolustusbudjetti on liki kaksinkertaistunut viidessä vuodessa ja on kuluvana vuonna noin 6,2 miljardia euroa, joista noin 1,5 miljardia euroa on varattu materiaalihankintoihin.

Suomen hankinnat ovat merkittäviä, mutta kansainvälisessä mittakaavassa sittenkin vain pisara meressä.

Vertailun vuoksi: pelkästään yhden yrityksen eli edellä mainitun, muun muassa panssarivaunuja ja haupitseja valmistavan KNDS:n tilauskirjat lihoivat viime vuonna 7,8 miljardilla eurolla. Kaikkiaan yhtiön tilauskanta on 16 miljardia euroa.

Ja KNDS on vain yksi monien joukossa, liikevaihdoltaan vasta maailman 44. suurin puolustuskonserni. Suomi on tilannut siltä ainakin tykistöammuksia.

Euroopassa on syytä huoleen.
Venäjä on valmistautunut täysimittaiseen sotaan jo kauan, ja sotatalouteen komentaminen on sujunut itsevaltaiselta johtajalta Vladimir Putinilta vaivattomasti.

Tuoreeltaan on esitetty arvioita, joiden mukaan Venäjä suoltaa tehtaistaan kolme kertaa enemmän tykistöammuksia kuin yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset valmistajat yhteensä. Tuotantokustannuksetkin olisivat vain neljänneksen läntisistä.

Puolustusalan yritykset eivät tapaa pukahtaa hinnoistaan, mutta kiivas kysyntä on taatusti nostanut niitä. Läntisillä markkinoilla 155-millisten ammusten lähtöhinta on yhdysvaltalaisen Defense News -lehden mukaan noin 4 700 euroa.

Ukrainan puolustussodassa tykistöammukset ovat tuiki tärkeitä. Sitä ne ovat myös Suomen maanpuolustukselle.

Puolustusliitto Naton jäsenmaissa sotatarviketuotannon kasvattaminen on ollut tuskallisen hidasta, ja Euroopassa on syytä huoleen. Ei voi tuudittautua siihen uskoon, että Yhdysvallat tulisi ikuisesti hätiin.

Tästä saatiin jo esimakua viime talvena, kun Yhdysvaltojen massiivinen 60 miljardin dollarin Ukraina-aseapupaketti jumitti kongressissa kuukausikaupalla. Vitkuttelusta maksettiin kovaa hintaa Ukrainan rintamalla, jossa on ollut huutava pula ammuksista.

Ensi marraskuun presidentinvaalien myötä Yhdysvallat voi pahimmillaan käpertyä tyystin itseensä. Euroopan maiden olisi kiireen vilkkaa kiihdytettävä oma ase- ja ammustuotantonsa isommille kierroksille.

Puolustusalan keskusteluissa ehkä yleisin ilmaus on tätä nykyä ramping up eli suomeksi kasvattaminen tai kiihdyttäminen. Sen kuulemiselta ei voi välttyä myöskään Pariisin messuilla.

155 millimetrin tykistökranaatteja ranskalais-saksalaisen KNDS-yhtiön messualueella. Tykistöammukset ovat muodostuneet Ukrainalle annettavan sotilasavun vakavaksi pullonkaulaksi.

155 millimetrin tykistökranaatteja ranskalais-saksalaisen KNDS-yhtiön messualueella. Tykistöammukset ovat muodostuneet Ukrainalle annettavan sotilasavun vakavaksi pullonkaulaksi. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Malesian maavoimien komentaja kenraali Tan Sri Muhammad Hafizuddesin tutustui raskaita konekiväärejä varten suunniteltuun tähtäinkiikariin.

Malesian maavoimien komentaja kenraali Tan Sri Muhammad Hafizuddesin tutustui raskaita konekiväärejä varten suunniteltuun tähtäinkiikariin. KUVA: KALLE KOPONEN / HS

 
Harvinaisen hyvä juttu muuten hesarilta, ei hiukkaakaan moralisointia tai varustautumisen tuomitsemista

utta onnistuuko Eurooppa kasvattamaan tuotantoaan?

Kysytään saksalaiselta Armin Pappergeriltä, jonka johtama Rheinmetall valmistaa monenlaisia aseita ja ammuksia.

”Rheinmetall on investoinut 5,6 miljardia euroa 18 viime kuukauden aikana”, Papperger vastaa.

Tuosta summasta 1,3 miljardia on mennyt kiinteisiin investointeihin eli esimerkiksi tuotantolinjojen kasvattamiseen ja 3,6 miljardia euroa materiaalihankintoihin.



Pariisin asemessuilla julkistettiin uusi Gmars-raketinheitinjärjestelmä

art-2000010489269.html





Lockheed Martinin taktisista ohjuksista vastaava johtaja Paula Hartley ja Rheinmetallin toimitusjohtaja Armin Papperger saapuivat Pariisiin puolustusteollisuuden Eurosatory-messuille julkistamaan yhtiöidensä yhteistyön hedelmän, Gmars-raketinheittimen.

Lockheed Martinin taktisista ohjuksista vastaava johtaja Paula Hartley ja Rheinmetallin toimitusjohtaja Armin Papperger saapuivat Pariisiin puolustusteollisuuden Eurosatory-messuille julkistamaan yhtiöidensä yhteistyön hedelmän, Gmars-raketinheittimen. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Papperger huomauttaa, että Pohjois-Saksan Unterlüssiin rakennetaan kokonaan uusi 400 miljoonan euron tehdas. Sen on määrä valmistaa raketteja, taistelukärkiä sekä 200 000 tykistöammusta vuodessa.

Lisäksi Rheinmetall on tehnyt aiesopimuksen ammustehtaan rakentamisesta Liettuaan.

”Niin, että me siis teemme paljon”, Papperger sanoo. ”Ja nyt me odotamme, että Euroopan maiden hallitukset tekevät tilauksia.”

Hän jatkaa:

”Meidän ei ole paljonkaan järkeä investoida, jos sitten ei tule tilauksia sisään. Tässä on ongelman ydin. Mutta uskon, että useimmat Euroopan hallitukset ovat tästä tietoisia.”

Pappergerin näkemys on aseteollisuuden näkemys. Sen kuulee Pariisin messuilla toistuvasti. Nykyoloissa se on kuitenkin näkemys, jota ei voi sivuuttaa.

Messujen koskettavin näyttelyalue kuuluu Ukrainalle.
Jatketaan käyskentelyä messualueella.

On Heckler & Kochin kivääreitä. On elokuvista tuttuja käsiasebrändejä kuten Colt tai Smith & Wesson.

Saabin osastolla on muun muassa NLAW-panssarintorjuntaohjuksia ja Carl-Gustaf M4 -sinkoja. Vieressä on suomalaisten messupiste, jossa voi tarkastella Patrian johdolla kehiteltävää monikansallista hanketta, panssaroitua tela-ajoneuvoa.

Turkkilaisten osastolla on tavattoman jykeviä ilmatorjuntavaunuja. Sitten on ranskalainen Leclerc Evolution -taistelupanssarivaunu. Tuolla taas futuristinen belgialainen John Cockerill -panssariauto konetykin kera.

BAE Systemsin M777-haupitsi. Maastoajoneuvoon integroitu kranaatinheitin. Kevyitä konekivääreitä. Raskaita konekivääreitä.

Raskas todellisuus.

Pariisin Eurosatory-messuilla esiteltiin runsaasti erilaisia yksittäisen taistelijan aseita.

Pariisin Eurosatory-messuilla esiteltiin runsaasti erilaisia yksittäisen taistelijan aseita. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Messuvieraat tutkivat uutta Leclerc Evolution -taistelupanssarivaunua.

Messuvieraat tutkivat uutta Leclerc Evolution -taistelupanssarivaunua. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Messujen koskettavin näyttelyalue kuuluu Ukrainalle.

Koskettavia eivät ole aseet ja ammukset sinänsä, vaikka niissä on poikkeuksellinen piirre useisiin muihin kansallisiin messupisteisiin verrattuna.

”Kaikki ovat battle-tested”, sanoo Ukrainan hallituksen neuvonantaja Juli Gere. Hän on maan entinen varapuolustusministeri.

Battle-tested on sana, jota niin ikään kuulee näissä piireissä usein. Sillä tarkoitetaan tositilanteessa koeteltua asetta. Ukrainalla tositilannetta on jatkunut kymmenen vuotta.

Ukrainan näyttelyalueella on muun muassa drooninlamauttimia sekä pieniä droonipommeja, joita pudotetaan taivaalta vihollisen niskaan.

Droonipommit ovat viheliäisiä aseita: räjähdyspanoksen ympärillä on metallikuulien kerros, jonka ympärillä taas on muovinen vaippa. Kun droonipommi räjähtää, kuulat sinkoutuvat tuhoisina joka suuntaan.

Tositilanteessa koeteltu on myös viisimetrinen Magura V5 -droonivene, joilla ukrainalaiset ovat upottaneet lukuisia Venäjän Mustanmeren laivaston aluksia.

Ukrainalaisen valtionyhtiö SpetsTechnoExportin miehittämättömien järjestelmien johtaja Ivan Sybyriakov ei tosin puhu Venäjästä tai venäläisistä.

Hän puhuu naapurista, hymähtäen.

Ukrainan messuosastolla esiteltiin muun muassa pieniä pommeja, jotka on kehitelty pudotettaviksi drooneista vihollisen niskaan. Muoviliuskat pitävät kerrosta teräskuulia räjähdysaineen ympärillä. Räjähtäessään pommi sinkoaa kuulat joka suuntaan ympärilleen.

Ukrainan messuosastolla esiteltiin muun muassa pieniä pommeja, jotka on kehitelty pudotettaviksi drooneista vihollisen niskaan. Muoviliuskat pitävät kerrosta teräskuulia räjähdysaineen ympärillä. Räjähtäessään pommi sinkoaa kuulat joka suuntaan ympärilleen. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Ukrainalainen Versibionics esitteli Pariisin messuilla prototyyppiä hermostoon kytkettävästä käsiproteesista, jossa on muun muassa sensorit kosketuspaineelle ja lämpötilalle.

Ukrainalainen Versibionics esitteli Pariisin messuilla prototyyppiä hermostoon kytkettävästä käsiproteesista, jossa on muun muassa sensorit kosketuspaineelle ja lämpötilalle. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Ukrainan näyttelyalueen koskettavuus johtuu kädestä, tai oikeammin käsiproteesista.

Itäisessä Dnipron kaupungissa toimiva startup-yritys Versibionics kehittää suhteellisen edullista robottikättä eli älykästä proteesia. Sen on tarkoitus olla mahdollisimman aidon tuntuinen korvike puuttuvalle kädelle.

Sähköohjauksella pystyy tekemään melko luonnollisia ranneliikkeitä ja taivuttamaan sormia. Ne taas on varustettu erilaisin sensorein, jotka helpottavat esineisiin tarttumista ja reagoivat lämpöön.

On kaikkien tiedossa, miksi Ukrainassa on tarve kehittää käsiproteeseja. Kysyntä ei taida olla vähenemään päin, koska naapuri on mikä on.

”Nyt ollaan sodassa teollisesta kapasiteetista.”
Eurosatory-messuilla on runsaasti oheisohjelmaa. Paneelikeskusteluita on pilvin pimein.

Yhden paneelin aihe on erityisen kiinnostava: ”Onko Euroopan ammusteollisuus valmiina tulevaisuuteen?”

Ammukset – niin tykistöammukset kuin pienikaliiperiset – ovat missä tahansa sodassa kriittisiä, ja niin on varsinkin Ukrainassa. Venäjän aloittama konflikti on yhdistelmä huippumodernia teknologiaa ja ensimmäisen maailmansodan kaltaista kauhistuttavan jauhavaa kulutussotaa.

Mennään siis kuuntelemaan. Paneelikeskusteluun osallistuu KNDS:n ammustuotannosta vastaava johtaja Dominique Guillet, räjähteitä ja ruutia valmistavan ranskalaisen Eurencon toimitusjohtaja Thierry Francou ja puolustusalan yritys Nammon toimitusjohtaja Morten Brandtzaeg.

Puolustusalan konserni Nammon toimitusjohtaja Morten Brandtzaeg puhui Pariisin Eurosatory-messuilla.

Puolustusalan konserni Nammon toimitusjohtaja Morten Brandtzaeg puhui Pariisin Eurosatory-messuilla. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Keskustelusta saa käsityksen, että Ranskasta katsottuna Venäjän uhka tuntuu vähäisemmältä kuin Venäjän naapurustossa.

Guillet pohtii ääneen, saavuttaako Euroopan ampumatarviketeollisuus kysyntähuippunsa kenties 3–4 vuoden kuluttua. Pohdintaan sisältyy ajatus, että tehdasinvestoinneissa pitäisi huomioida ammusten kysynnän mahdollinen hiipuminen lähivuosina.

Tosiasiat Venäjän käytöksessä ja Ukrainan rintamalla eivät tue näin toiveikasta olettamusta. HS kysyy panelisteilta, tuottavatko Euroopan tehtaat riittävästi ammuksia Ukrainan tarpeisiin, jos Yhdysvaltain tuki tyrehtyy. Selvää vastausta ei tule.

Norjalainen Brandtzaeg on kuitenkin eri linjoilla kuin Guillet. Paneelikeskustelun lisäksi tämä käy ilmi erillisessä HS:n haastattelussa.

”Me olemme Ukrainan sodan kolmannessa vaiheessa”, Brandtzaeg luonnehtii.

Ensimmäisessä vaiheessa länsimaat lahjoittivat Ukrainalle aseita ja ammuksia omista varastoistaan, Brandtzaeg sanoo. Toisessa vaiheessa rakennettiin yhteistä rahoitusta ja ostettiin mitä maailmalta saatiin.

”Nyt ollaan sodassa teollisesta kapasiteetista”, Brandtzaeg sanoo. ”Tämä tulee kestämään pitkään.”

Brandtzaegin johtama Nammo on alallaan tärkeä ja suomalaisittain elintärkeä yritys. Sen omistavat puoliksi Norjan valtio ja suomalainen Patria, josta taas Suomen valtio omistaa 50,1 prosenttia.

Nammon suomalainen tytär Nammo Lapua valmistaa Suomessa ampumatarvikkeita useammalla tuotantolaitoksella. Tuotantoa on Suomessa kiihdytetty voimakkaasti.

Juhannuksen alla Nammo kertoi kokonaan uudesta investoinnista, tykistöammuksen kuoria valmistavan tehtaan rakentamisesta Jyväskylään.

Ranskalais-saksalaisen puolustusteollisuusyhtiö KNDS:n myyntimiehet esittelivät pienikaliiberisia tykistöammuksia Egyptin maavoimien komentajalle kenraalimajuri Mahmoud Hassanille ja tämän seurueelle.

Ranskalais-saksalaisen puolustusteollisuusyhtiö KNDS:n myyntimiehet esittelivät pienikaliiberisia tykistöammuksia Egyptin maavoimien komentajalle kenraalimajuri Mahmoud Hassanille ja tämän seurueelle. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Suomalainen messuosallistuja Päivi Leppänen kokeili tuntumaa kevyeen NLAW-panssarintorjuntaohjukseen ruotsalaisyhtiö Saabin messuosastolla.

Suomalainen messuosallistuja Päivi Leppänen kokeili tuntumaa kevyeen NLAW-panssarintorjuntaohjukseen ruotsalaisyhtiö Saabin messuosastolla. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
Investoinnit ovat tuntuvia myös muissa maissa, joissa Nammo toimii.

”Me kasvatamme kapasiteettia paljon rauhan ajan tarpeita suuremmiksi, jotta voidaan tukea Ukrainaa ja täyttää sotatarvikevarastoja”, Brandtzaeg sanoo. ”Nammon tuotteille on syntynyt valtava kysyntä.”

Ukrainan tukeminen ei sinänsä ole Nammon asia. Puolustusalan yhtiöt myyvät tuotteensa enimmäkseen valtioille, jotka taas ohjaavat niitä minne parhaaksi katsovat.

Mutta Ukrainan tukeminen ei onnistu ilman suurta puolustusteollisuutta. Brandtzaeg toteaa, että mittavista uusista investoinneista koituvat liiketoiminnan riskit täytyy jakaa hallitusten ja asefirmojen välillä.

Niin on tapahtunutkin. Nammo on saanut tuotantonsa kasvattamiseen tukea niin Euroopan hallituksilta kuin Yhdysvalloilta – ja myös EU:n Asap-nimisestä ohjelmasta.

Asapilla tuetaan ammustuotannon kasvattamista 500 miljoonalla eurolla. Rahoja ollaan jo jakamassa, ja vastaavia ohjelmia tullee lisää.

Puoli miljardia euroa kuulostaa paljolta, mutta puolustustarviketeollisuudessa se ei taida sitä olla.

”Nammon näkökulmasta on kriittistä, että me olemme vasta alkutaipaleella sotakapasiteettiin investoimisessa”, Brandtzaeg sanoo.

”Riskien jakamisen täytyy jatkua. Siitä ei ole epäilystäkään. Me emme näe tälle loppua.”
 
Ensimmäisessä maailmansodassa tappioista valtaosan aiheuttivat konekiväärit ja tykistö. Toisessa maailmansodassa tykistö ja ilmavoimat. Ensimmäisessä Persianlahden sodassa erittäin vahvasti ilmavoimat ja toisena tykistö. Jalkaväkiaseiden rooli on ollut viimeiset >sata vuotta toimia itsepuolustuksena ja viimeisenä välineenä tappotyöhön.
Ja loppuviimein sen aseen toiminta tai toimimattomuus on aika irrelevanttia isossa kuvassa. Rynnäkkökivääri nosti Suomen armeijan sotamiehen tulivoimaa 300%, sittemmin on ollut hyvinkin sama, mistä aseesta kuti lähtee. Sakolainen rk-62 on hyvä ak variantti, tarkka ja toimiva, todennäköisesti tuo uusikin ak12 on paska ja halpa, mutta toimii aivan kuten aiemmatkin isossa kuvassa. Ainainen nillitys m16 paskuudesta vietnamissa ja akn ylistys on isossa kuvassa täysin triviaaleja asioita, harmi yksittäiselle soturille kun ase jumii, mutta ei ne vinosyötöt sotaa ratko. Eikä myöskään "tarkka 300 metriin asti". Sodassa kuluu kuulaa, nuuskaa ja tupakkaa, kyllä niistä joku osuu joskus.
 
Oletteko pistäneet merkille, täällä puhutaan kaikesta muusta paitsi jalkaväestä= Jalkaväen aseet ei ratkaise sotia nykypäivänä. Ne on lähinnä itsepuolustus vehkeitä ja asutetun alueen työkaluja. "Normaali" ihminen puhuu ainoastaan rynnäkkökivääristä ja siitä kuinka sillä ratkaistaan sodat., ja sen patruunasta.ja sitä kuinka ak on paska eikä sillä tee mitään, kuinkas moni on kokeillut nykyaikaista ak varianttia. 5.45x39 koossa. Paljon parempi kuin vanha 7.62


Täällähän puhutaan melkein ainoastaan jalkaväestä ja yrityksistä estää sen etenemistä. Rynkyistä sen sijaan ei kukaan puhu kun muutenkaan teknisiä läpimurtoja ole tapahtunut. Jos jotain jalkaväen tossutaistelija näyttelee tässä sodassa käsittämättömän suurta roolia.
 
Ryssä on levittänyt ilkeämielisiä valheita siitä kuinka mukamas Zelen rouva olisi shoppaillut lännen avustusrahoilla. Tarkoituksena on tietenkin saada länsi lopettamaan Ukrainan tukeminen. Taitaa olla kuitenkin niin, että se ryssäeliitti itse juhlii ja shoppailee inhoamassaan Gayroopassa minkä ehtii.

Viimepäivinä on kierrätetty ukrainalaisten instabimbojen spinning videota ajatuksella "katsokaa nyt, ei siellä mitään sotaa ole kun tuokin hymyilee ja pyöräilee".

Vanhaa tuttua. Suomalainen näyttää nyt olevan olevan venäjää vihaava fastistinasti.
 
Ihminen kyseenalaistaa ehkä järkeenkäypät mutta jotenkin silti maalaisjärjen vastaiset asiat. Mutta jos juttu on tarpeeksi hullu tai "edistynyt" niin se menee sukkana läpi. Koska aivot eivät edes jaksa alkaa prosessoimaan mikä kaikki voi olla toisin kuin väite on. Tämän jälkeen ihminen joko vain jättää väitteen alitajuntaansa pyörimään tai toteaa suoraan että tämä on niin kehittynyttä että ehkä minä en vain ymmärrä mutta pakkohan sen silloin on niin olla.

Venäjä on yleensä valinnut tuon tarpeeksi hullun. Eli viholliset natseja juutalaisia.

Länsimaissa yleensä käytetään tietyn ryhmittymän puolelta mahdollisimman yli-hilseen meneviä käppyröitä ja termejä saamaan tavan kansalaiselle se olo, että pakko tämän on näin sitten olla kun näin kerrotaan, kun enhän minä tuosta edes mitään ymmärräkään.

Kaksi keinoa ylikuormittaa älyllinen vastustuskyky ja harkintakyky.

PS. Jos se näyttää, haisee ja maistuu paskalta, mutta on brändätty kultasomisteiseksi timantiksi, se yleensä silti on paskaa.
 
Puoli vuotta sitten venäläinen rekkakuski löysi kaatopaikalta "Sotilaalliseen erikoisoperaatioon" tarkoitettuja lääkintätarvikkeita ja lasten kirjeitä sotilaille. Ilmeisesti löytö ja sen julkaisu ei miellyttänyt kaikkia joten häntä on tutkittu tiiviisti.

Kahdessa kotietsinnässä löytyi lopulta 18 vanhaa metsästyskiväärin ammusta jotka olivat jääneet miehen haltuun hänen myytyään laillisen aseensa, häntä syytetään ammusten laittomasta säilyttämisestä.

The Investigative Committee opened a case against a truck driver who found help for SVO soldiers at a landfill. What is he accused of?​

The Investigative Committee (IC) of Russia opened a case against a truck driver and a volunteer who found humanitarian aid for fighters of a special military operation (SVO) at a landfill in Amvrosievka. He is accused of illegal possession of ammunition.

Six months ago, Aleksandr Zakutniy discovered humanitarian aid for Russian servicemen at a dump in Amvrosiivka. The man filmed homemade stretchers, jackets, medicines and letters for the soldiers, rolled into the ground by a bulldozer. Some of what he managed to save — rigid and ribbon stretchers, medicines, gowns, tourniquets — the truck driver gave to soldiers in hospitals. Since then, as the portal 161.ru writes, his home has been constantly searched and he has been summoned for questioning.

According to Zakutniy, he is charged under Article 222 of the Russian Criminal Code (“Illegal storage of ammunition”).

Alexander kept a pack of hunting cartridges at home

He said that security forces had repeatedly interrogated him and the residents of Amvrosievka, who pointed out the find to the volunteer. Zakutny was summoned to the Investigative Committee, the prosecutor's office, and the FSB . At the beginning of June, the house of Alexander and his wife Svetlana , who is also a volunteer, was searched twice.

“We searched for a long time, but found nothing. I voluntarily took out an old safe from the barn, in which I had a pack of hunting cartridges. This is all that could be in my home,” Zakutny shared. According to him, then a second group with a chief arrived and they conducted a search again.

The inquiry report states that Zakutniy himself took out 18 7.62 mm caliber cartridge casings, which were recognized as material evidence.

The license for the ammunition was expired


As Alexander said, he had a shotgun and a carbine. In 2018, he sold the carbine, but a pack of cartridges remained in the safe. He also had a smoothbore shotgun, cartridges, all with a license. The shotgun was confiscated, and the cartridges that the volunteer himself gave away had an expired license.

They did an examination, they say, yes, hunting ones, bought in a store under a license - everything is official. And since my license had expired, I had to dispose of them. I forgot. Now a criminal case has been opened for illegal possession of ammunition.

Abandoned cargo for SVO fighters found in January

Zakutniy showed the stretchers, pouches, and personal hygiene items he had found. "There was a lot of medicine there," the truck driver said at the time. According to Alexander, local residents shared that they were talking about a truck with humanitarian aid. "Everything there had been flattened by a bulldozer and a tractor," the man noted.

The truck driver admitted that he was most surprised by the box of letters from children to SVO participants that he found there. "A local man, (...) when he started telling me this, he started crying," Zakutniy added.

At the same time, it was reported that State Duma deputy Ekaterina Stenyakina contacted law enforcement agencies because of discarded humanitarian aid. The parliamentarian contacted local volunteers, and they confirmed to her that the goods donated to the region were in fact thrown away.

Later, Svetlana Bessarab, a member of the State Duma Committee on Labor, Social Policy, and Veterans' Affairs, told Lenta.ru that those guilty of destroying humanitarian aid must be punished. "This is property in any case. If the property has not yet been transferred to the SVO fighters, then it belonged to some volunteer organization or was transferred by specific people," she said. A criminal case can be opened for damaging someone else's property, the deputy added.
https://lenta.ru/news/2024/06/30/sk...mosch-dlya-boytsov-svo-v-chem-ego-obvinyayut/
 

Ukrainian Jenny meets Ben Hodges on Putin's and Russia's collapse​

Ben Hodges, retired commanding general of United States Army Europe, on targeting Crimea, the Soviet culture in Ukaine's army, F16, naming and shaming big international businesses.

00:00 Greetings
00:56 Thoughts on the current situation.
01:40 Budanov was right.
02:34 Russia's inability and struggles.
03:24 Targetting in Crimea.
04:02 Long-range missiles and the game changer.
07:07 Russia is dangerous for itself and neighbouring countries.
08:03 Political will and Ukraine's victory.
09:53 Putin's collapse.
11:05 Putin's humiliation.
13:18 The happiness of the Russian Federation Collapse.
14:20 China & India.
15:27 Russia should have been defeated last year.
17:10 Modest French contribution and powerful language.
18:37 Ukraine's struggles with recruiting.
21:31 The Soviet culture of Ukraine's Army.
22:35 Foreign Troops on Ukraine's ground.
24:45 Big mistake of President Biden.
27:03 What to expect from Trump.
29:11 F16 and the military doctrine.
32:00 The Sanctions.
35:09 Putin needs to realise he has lost.
35:55 Peace summit.
36:22 Good bye.

Welcome to the Podcast Ukrainian Jenny meets…
This is the project of passion.
Journalist Jenny Klochko talks to Ukrainian people who carry on with their lives under the daily shelling. They joke, dance ballet, paint the pictures, make films, and support their Armed Forces. Because life is stronger than war.
Ukraine in its fight for existence gained international support and these people admire Ukrainian bravery and the spirit of this country.
The interviews on this channel will help you to understand more about Ukraine, people who support it, more than you can see in the daily news, it will give you the context of historical, social, political and cultural life.
About:
Jenny Klochko is a journalist, while living in Ukraine, she worked for TV and presented the BBC Ukrainian live morning show. After relocating to the UK, she contributed to BBC Panorama and ITV NEWS.
 
Back
Top