Mutta jos Orlaneja valmistetaan tarpeeksi paljon loppuuko Crotalelta ohjukset? Sehän monilla alueilla kuulostaa nyt olevan ongelma että monilta IT-aseilta on ohjukset loppu ja korkealla lentävät dronet saavat lentää rauhassa.
Kuuntelin Justin Bronkin tuoreen haastattelun jossa keskityttiin F-16 hävittäjien saapumiseen Ukrainaan ja mitä niiltä on realistista odottaa:
Haastattelun lopussa hän kommentoi että ryssän dronetiedustelu ja niiden ohjaama ballististen ohjusten käyttö on se ongelma, johon Ukrainan pitäisi löytää ratkaisu, jos hävittäjiä halutaan käyttää siellä missä niitä tarvitaan.
Jokunen aika sitten oli tosiaan useita videoita missä Orlan-10 tai vastaava lensi itäisen Ukrainan alueella sijaitsevan lentotukikohdan yllä ja myöhemmin sinne saapui Iskander-M ballistinen ohjus.
Tämä ei ole uusi asia, Ukraina on itsekin kommentoinut että nämä tuottavat ongelmia.
Miksi ne ovat ongelma? Justin Bronk sanoi että ne lentävät yleensä olkapääohjusten ja ammus-it:n kantaman yläpuolella, jolloin ns. halpa torjunta ei onnistu helposti. Lisäksi pienehkön dronen havaitseminen ei ole täysin triviaali haaste. Toisaalta korkeammalle yltävää it-ohjusaseistusta ei ole joka paikassa ja kalliimman ohjuksen käyttö tällaista "halpaa uhkaa" vastaan on oma ongelmansa. Tietysti ei pitäisi miettiä torjuntavälineen hintaa vs torjuttavan kamppeen hinta, vaan sitä, millaista kohdetta ollaan suojaamassa ELI jos dronen torjumatta jättäminen johtaa siihen että se kykenee ohjaamaan ohjuksen kohteeseen, niin mitä siinä iskussa menetetään? Tutka, hävittäjä, jotain muuta?
Sitten on tietysti kokonaan oma lukunsa se todellisuus, mikä määrä korkeammalle yltäviä torjuntaohjuksia Ukrainalla on käytössään ja miten ne on jaettu eri kohteiden suojaksi. Luulisi että sotilaslentokenttiä pyrittäisiin suojaamaan parhaalla kalustolla, mutta toisaalta hajauttamisesta seuraa se että suojattavia kohteita on paljon. Eikä tasajako ole taktiikkaa?
Mikä määrä eri torjuntaohjuksia kyetään valmistamaan tai antamaan varastoista per kuukausi? Entä miltä näyttää lyhyen ja pitkän aikavälin ennuste? Jos Ukraina käyttää ohjuksia nyt enemmän niin onko odotettavissa että käytetyt ohjukset kyetään korvaamaan?
Positiivisempi havainto viime viikkojen ajalta: ainakin Ukrainan omien ilmoitusten perusteella ovat kyenneet torjumaan erilaisia Orlan-10 kaltaisia tiedusteludroneja useita per päivä ja monena päivänä peräkkäin. Kenties näitä ei ole aikaisemmin raportoitu yhtä tarkasti kuin Shahed-136/131 ja risteilyohjusten torjunnat? Eli kenties muutos johtuu tuosta? Tai kenties Ukraina on onnistunut löytämään kohteet paremmin ja keksimään jotain, millä ne pudotetaan? Eli ehkä kehitys on kehittynyt?
-
Lyhyesti tiivistäen se mitä Justin Bronk kommentoi F-16 hävittäjistä:
Hän toppuuttelee asettamasta liian suuria odotuksia niiden suorituskyvylle tai vaikutuksille. Hävittäjien määrä tulee olemaan aluksi pieni ja käytön harjoittelu oikeassa sodassa vie aikansa. Hän tarkoittaa koko orkesteria eli pilotit, huoltohenkilöstö, kenttähenkilöstö, hajautettu käyttö jne jne.
Ei ole tiedossa, miten Ukraina pyrkii käyttämään näitä mutta olisi loogista aloittaa askel kerrallaan eli ensin tiettyjä, rajattuja tehtäviä ja myöhemmin laajennetaan käyttöä.
Ongelmat ovat samat kuin tähän mennessäkin eli ryssän kauas näkevä ohjus-it rajoittaa korkealla lentämistä. Matalalla tutkakatveessa lentäminen puolestaan kuluttaa paljon enemmän polttoainetta, hän vetää hatusta 5-10 kertaa suurempi polttoaineen kulutus kuin korkealla ohuessa ilmassa lennettäessä. Lisäksi ongelma on siinä että matalalta laukaistu ohjus jonka kohde on korkealla (esim. liitopommeja laukaisevat Su-34 hävittäjät) joutuu kiipeämään matalalta korkealle, mikä vaatii energiaa. JOS sama ohjus voitaisiin laukaista korkealta, sen ei tarvitse kiivetä maan painovoimaa vastaan vaan sama energia voidaan käyttää paremmin nopeuden eli liike-energian kasvattamiseen. Lisäksi korkealla ilma on ohuempaa, jolloin ilmanvastus on pienempi ja ohjus yltää tästäkin syystä kauemmas.
JOS yritettäisiin lentää kovaa ja korkealla, ryssän ilmatorjunta näkee sen jo kaukaa ja voi yrittää torjuntaa. Sama tilanne ryssän hävittäjien osalta.
Bronk ei usko että Ukraina pystyisi jatkossakaan operoimaan korkealla, mistä syystä F-16 ei tule tuomaan tähän muutosta. Hän ei siis usko että niillä kyettäisiin estämään liitopommien laukaisut.
Muutama alustava, looginen käyttötehtävä Justin Bronkin arvion mukaan: Shahed-136/131 ja risteilyohjusten torjunta syvällä Ukrainan oman alueen yllä sekä liitopommien käyttö.
Hän myös varoittaa että F-16 hävittäjät ovat hyvin tärkeä poliittinen kohde, joten ryssän voi olettaa keskittävän suuren määrän erilaisia kykyjä niiden löytämiseen ja tuhoamiseen (mikä voi jopa viedä huomiota pois muilta kohteilta, kenties siis tämä olisi yksi "positiivinen juttu" minkä F-16 hävittäjien saapuminen toisi mukanaan?)