jurppi
Ylipäällikkö
No, kaikkihan tässä on Neuvostoliiton jälkimaininkeja, jos niin halutaan nähdä.Taidat hiukan silotella tota historiaa. Jo 1996 nähtiin sellainen episodi, että Venäjän duuma hylkäsi Neuvostoliiton hajoamisen aloittaneen sopimuksen ("Belavezha accords"). Ei se Venäjän ja Ukrainankaan sopimus, joka lopulta 1997 tehtiin, ollu mitenkään "yksimielisyydessä ja rauhassa" tehty (jos sillä tarkoitetaan sitä, että kummatkin osapuolet ois siihen jotenkin laajalti erityisen tyytyväisiä). Venäjän duuma ei suostunu ratifioimaan sitä sopimusta pariin vuoteen. Jeltsinin toimien rationaalisuudesta voi olla aika montaa mieltä. Se itsekin ilmeisesti tuli ajan mittaan katumapäälle.
https://ukraineanalysis.wordpress.com/2007/04/24/boris-yeltsin-and-ukraine/
Itä-Ukrainassa taistelevien venäläisten / venäjämielisten joukossa on mun nähdäkseni ollu aika paljon sellasta neuvostohenkistä porukkaa, joiden motiivit tulee aika suoraan Neuvostoliiton historiasta.
Krimin separatismipyrkimykset alkoi kyllä ainakin jo joskus 1994. Meinaatko että esim. joku Juri Meshkov poppoineen on Putinin hallinnon kehitelmä? Ja noiden Itä-Ukrainan suunnalla ahkeroivien kasakoiden yms. joukkojenkin historia ja tavoitteet on kyllä aika paljon kauempana kuin Putinin valtaantulossa.
Sitäpaitsi Putinin omatkin touhut kumpuaa pitkälti Neuvostoliiton hajoamisesta. Aika paljonhan Putin näyttä pyrkivän sellaisen uudelleenrakentamiseen, mitä Jeltsinin aikakaudella (lähtien Neuvostoliiton hajoittamisesta) revittiin rikki.
Eli pidän vielä kiinni siitä kannasta, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkipyykeistä näissä eniten on kyse.
Itse näen että Putin kehitti ensimmäisillä virkakausillaan Venäjää varsin hyvään suuntaan, kunnes hän ja hänen taustaporukkansa teki politiikassaan lähes täydellisen käännöksen. Venäjän nykyinen ulkopolitiikka ei johda maata hyvään lopputulokseen. Se voi ainoastaan pidentää Putinin valtakautta..jos sitäkään.