Eipä tuolla ole tähänkään mennessä nähty mitään uraa-rintamahyökkäyksiä joten rinnastus on typerä.
Se, että liikekannallepanot eivät ole tuottaneet mitään miljoona-armeijaa ei kerro muusta kuin että UA:lla ei ole olemassa suunnitelmaa laajamittaisesta liikekannallepanosta saati että siitä olsi tehty edes kirjoituspöytäharjoituksia. Eikä UA:n johdon ammattitaito muutenkaan häikäise, olisiko hidastimena Putinin pöydän alta käteen työntämä ruplatukku, mene ja tiedä.
Ukrainalaisten maanpuoluustustahdosta kertoo vapaaehtoisjoukkojen aikaansaannokset. Ukrainalaisia on edelleen 45,5 miljoonaa. Tuosta populasta ei tarvita kuin 2% niin kasassa on jo moninkertaisesti enemmän sotilaita kuin Venäjällä on heittää ammattisotilaita ja asevelvollisia Ukrainaan tappelemaan ilman että Venäjälläkin toimeenpannaan liikekannnallepano ja unohdetaan ne puheet että Venäjä ei ole osallisena Ukrainan sodassa.
Venäläisten propakandavideoiden arvo todisteena ukrainalaisten laajamittaisesta käpykaartilaisuudesta taitaa olla vähän niin ja näin.
On todellakin muistettava se, että suurin osa UA:n ylijohdosta on saanut sotilasoppinsa neuvostoaikana sikäläisissä sotilasakatemioissa ja jo ennen kriisin eskaloitumista sodaksi läntiset tahot epäilivät suuresti näiden upseereiden kyvykkyyttä ja etenkin halukkuutta johtaa joukkoja menestykselliseen taisteluun venäläisjoukkoja vastaan*. Vastassa kun saattoi olla jopa yksiköitä ja komentajia joihin on ollut hyvin henkilökohtainen suhde, ja on muistettava, että Janukovitshin kaudessa maan turvallisuuspalvelun ja asevoimien johdossa miehiä vaihdettiin huomattavia määriä ja epäilemättä näistä miehistä melkoisella joukolla on kytkentöjä venäläisiin - ja edelleenkin UA:n palveluksessa on näitä miehiä tai miehiä joiden historia juontaa 80-luvulle saakka. Mutta Janukovitshia ei voi kaikesta syyttää vaan ongelmat juontavat käytännössä koko itsenäisen Ukrainan ajalle, Venäjä on pyrkinyt vaikuttamaan maahan tavalla tai toisella - Jeltsinin kauden alussa vaikutus oli olematonta mutta jo ennen Putinin kautta vaikutus alkoi lisääntyä ja Putinin kaudella vaikutus on kaiken aikaa lisääntynyt ja Venäjä pyrkinyt usein keinoin vaikuttamaan Ukrainaan ja pitämään maata lieassa. Ukrainassa ei siis oikeastaan koskaan aiemmin ole tehty kunnollista perustyötä ja puhdistettu upseerikuntaa epäpätevistä ja mahdollisesti epälojaajeista upseereista. Sama pätee turvallisuuspalveluun.
Sota on myös osoittanut sen, ettei ukrainalaisilla ole kunnollista suunnitelmaa lkp:n suhteen - sitä ei ole nähdyn perusteella harjoiteltu millään tasolla (onko edes annettu mahdollisuutta vai onko sellaista jopa pidetty "vihamielisenä" tekona - naapurimaan taholla?) Muutenkin komentosuhteissa, sodanjohdossa on suuren luokan ongelmia (johtuen osin ensimmäisen kappaleen syistä) ja näyttää myös siltä, että ainakin osa esikunnasta kaipaisi tietojensa päivittämistä 2000-luvulle - toimintametodit tuntuvat niin 80-lukulaisilta ja neuvostoliittolaisilta. Hetkittäin todellakin tulee tunne ja tulee miettineeksi, että kenen riveissä he oikein sotivat.
Poroshenkon antaman tiedon mukaan SBU:n miehistöstä 80 % olisi toiminut vieraan vallan eduksi vallan vaihdon jälkeen (ts. käytännössä välittänyt tietoja Venäjälle hyvinkin reaaliaikaisesti). Epäilen, että lukemassa on hiukan ilmaa - todellinen lukema lienee jossain 50-60 % tietämissä, mikä sekin osoittaa sen, että tilanne on turvallisuuspalvelun puolella ollut hyvin ongelmallinen ja tästä voidaan päätellä sen verran, että myyriä on ollut asevoimienkin upseeristossa kohtalaisesti - ei kuitenkaan välttämättä niin paljon mitä SBU:ssa. Ukrainan turvallisuusorganisaatioista juuri SBU oli se jonka miehistöstä Janukovitsh taisi eniten laittaa kiertoon ja nostaa omia miehiä tilalle ja turvallisuuspalvelun alaisuudessa toimi sitten näitä erikoisjoukkoja joiden miehistöstä moni loikkasi vihollisen puolelle vallanvaihdon jälkeen.
*: Samaa ongelmaa ei uskottu Venäjällä olleen ja olettamus näyttää osuuneen oikeaan. Tämä johtuu useammastakin syystä, ensinnä on tietty se, että Venäjän asevoimien uudistus on tarkoittanut sitä, että myös upseeristoa on vaihdettu ja epälojaaleita on siirretty sivuun. Toisaalta sodat Tshetsheniassa (1 ja 2) sekä sitten Georgiassa ja Kaukasuksella pitkään jatkunut ongelmatilanne on saanut aikaan sen, että luonnollisella tavalla asevoimien ja FSB:n sekä MVD:n johdossa on upseeristoa voitu vaihtaa (kokemattomia on erotettu). Eikä tietty pidä unohtaa vuosikymmenen jatkunutta "ruuvin kiristämistä" ja propagandan lisääntymistä, kyllä sekin vaikuttaa upseereiden haluun ja tahtoon ja entinen liittolainen voidaan hyvinkin nähdä vihollisena - etenkin kun valtiotasolla Kiovan uusi johto on leimattu fasisteiksi.
vlad.