Niiden ukrainalaisten määrä, jotka ovat valmiita kestämään sodan taakkaa niin kauan kuin on tarpeen, on laskussa. Joulukuussa 2024 57 % ilmaisi tämän valmiuden, mikä on 16 prosenttiyksikköä vähemmän kuin joulukuussa 2023 ja helmikuussa 2024.
Lähde: Kyiv International Institute of Sociologyn (KIIS) joulukuussa 2024 tekemä tutkimus
Lainaus KIIS:stä: "Miehityksen alusta helmikuuhun 2024 asti tilanne pysyi suhteellisen vakaana, ja 71-73 % ilmoitti jatkuvasti olevansa valmis kestämään sotaa niin kauan kuin on tarpeen (ja vielä 2-3 % halukkaita kestämään). Tänä aikana 18–21 % ilmoitti, että turvamarginaali vaihteli muutamasta kuukaudesta kuuteen kuukauteen Vuonna 2024 tapahtui huomattava muutos, kun tarpeen mukaan kestämään halukkaiden osuus putosi ensimmäistä kertaa 63 prosenttiin.
Lokakuun alun ja joulukuun 2024 välisenä aikana havaittiin lievä mutta huomattava lasku niiden ukrainalaisten osuudessa, jotka olivat valmiita kestämään sotaa niin kauan kuin on tarpeen, ja se laski 57 prosenttiin."
Yksityiskohdat: Sosiologit korostavat, että niiden ukrainalaisten osuus, jotka ovat valmiita kestämään sotaa lyhyemmän ajan (muutamasta kuukaudesta kuuteen kuukauteen), on pysynyt suhteellisen vakaana, joulukuussa 21 % verrattuna 18 %:iin lokakuun alussa. Niiden osuus, joiden on "vaikea sanoa", kuinka kauan he kestävät, on kuitenkin noussut 12 prosentista 18 prosenttiin.
"Täten loka-joulukuun välisenä aikana ukrainalaisten turvamarginaali ei laskenut, vaan epävarmuus lisääntyi (heijastaen suurta epävarmuutta, joka johtuu useista ulkoisista tekijöistä, kuten Yhdysvaltain vaaleista ja sisäisistä olosuhteista), " KIIS selitti.
Sosiologit huomauttavat, että vaikka varmuusmarginaalin lasku helmikuun ja lokakuun alun 2024 välillä oli selkeintä Ukrainan eteläosassa ja erityisesti idässä, joulukuuhun 2024 mennessä alueelliset erot olivat "tasoittuneet". Vuoden loppuun mennessä alueiden välinen kuilu pieneni, vaikka idässä oli vielä hieman vähemmän ihmisiä, jotka halusivat kestää niin kauan kuin on tarpeen, ja epävarmuus lisääntyi.
Sosiologit tarkastelivat myös vastaajien vastauksia perheen tulojen perusteella.
"Yhtäältä on olemassa suuntaus, että mitä vauraampi vastaajan perhe, sitä korkeampi varmuusmarginaali. Toisaalta on syytä korostaa, että pienituloistenkin (jotka ovat siis melko haavoittuvia) joukossa 51 % sanoi olevansa valmis kestämään niin kauan kuin on tarpeen", kysely kertoo.
Keskituloisten vastaajien joukossa tämä luku nousi 58 prosenttiin ja korkeatuloisten 70 prosenttiin.
"Nämä tiedot osoittavat, että halukkuus sodan sietämiseen liittyy vain osittain aineellisiin elinoloihin ja että muut tekijät vaikuttavat enemmän turvamarginaaliin", KIIS totesi.
Kysely suoritettiin 2.–17. joulukuuta 2024, ja siihen osallistui 985 vähintään 18-vuotiasta vastaajaa, jotka kaikki asuivat Ukrainan hallituksen hallitsemalla alueella. Osallistujia haastateltiin puhelimitse satunnaisen matkapuhelinnumeroiden avulla.
Otoksen ulkopuolelle jätettiin sellaisten alueiden asukkaat, jotka eivät tilapäisesti olleet Ukrainan hallinnassa (vaikka osa vastaajista oli maan sisällä siirtymään joutuneita henkilöitä näiltä alueilta). Kysely ei sisältänyt kansalaisia, jotka lähtivät Ukrainasta 24.2.2022 jälkeen.
Normaalioloissa tällaisen otoksen tilastollinen virhe (todennäköisyydellä 0,95 ja suunnitteluvaikutus 1,3 huomioon ottaen) ei ylittänyt 4,1 % lähellä 50 % indikaattoreita, 3,5 % lähellä 25 %, 2,5 %. indikaattoreille, jotka ovat lähellä 10 %, ja 1,8 % indikaattoreille, jotka ovat lähellä 5 %.
Sota-aikana voi ilmetä lisää systemaattisia poikkeamia, mutta sosiologit uskovat, että tulokset pysyvät erittäin edustavina ja heijastavat luotettavasti yleisön mielipiteitä.