Ukrainan konflikti/sota

Itse sanoisin, että tuo sodan julistamattomuus ja kaatuneiden hautaaminen vähin äänin on kaksiteräinen miekka. Toisaalta on tosiaan niin kuin sanot, eli vapaaehtoisten tuhansittain kaatuminen ei rappaa touhun hyväksyttävyyttä samalla tavoin kuin jos he olisivat varusmiehiä. Toisaalta kun omaa väkeä kuolee "ei me olla sodassa" -sodassa, minkä vuoksi niiden kaatuneiden ja miksei haavoittuneiden ja jopa vain rintamalta terveenä palanneiden uhrausta maansa puolesta voida samalla tavoin julkisissa yhteyksissä arvostaa, tämä laskee touhun kannatusta oman väen silmissä. Oman maan puolesta kuolleet sotilaat ihmiset jotenkin hyväksyvät (Suuressa isänmaallisessa sodassa kuoli aivan käsittämätön määrä venäläisiä ja siitä huolimatta touhu saatiin pidettyä kasassa), mutta jos heidän uhrauksellaan valtiojohto pyyhkii persettään, kansalta voi palaa pinna paljon helpommalla. Afganistan oli vähän tällainen NL:lle. Siellä kuoli ja haavoittui porukkaa, mutta heidän uhrauksiaan ei arvostettu samalla tavoin kuin Suuressa isänmaallisessa sodassa kaatuneiden ja haavoittuneiden. Vietnam oli USA:ssa vähän sama juttu.

Toinen juttu on sitten sodan kestäminen. Irakin sota valheistaan huolimatta oli alkuun varsin suosittu USA:ssa, koska se meni hyvin. Kokonaisuutena laskienkaan siellä ei loppujen lopuksi tullut hirvittävän suurta kaatuneiden määrää (vähän reilut 4000 kaatunutta yli kymmenen vuoden sodassa ei USA:n kokoiselle valtiolle ole erityisen suuri luku), mutta rahaa se vei ihan helvetisti ja tämä kypsytti kansan niin, että sieltä haluttiin pois. Tässä muutaman mielipidekyselyn kehitys välillä 2003-2008. kaikki näyttävät hidasta trendiä sodan kannatuksesta sen vastustukseen. Venäjän sotiminen Ukrainassa on vasta vuoden pituinen. Siihen liittyy yksi hieno "voitto", eli Krimin valtaaminen käytännössä ilman mitään uhreja. Jos touhu kuitenkin jatkuu nykyisellään, veikkaisin tuon saman kannatuksen kuihtumisen kuin mitä kävi USA:ssa käyvän Venäjälläkin. Siksi en olekaan ihan samaa mieltä, että Putinille olisi hyvä vaihtoehto sodan vuosikausia jatkaminen hiljaisella liekillä.

Venäjä selkeästi valmistautuu kaatuneiden kunnianpalautukseen, kunhan tilanne sen vain sallii. Vainajat on tuotu kotikylän multiin ja heille on järjestetty asialliset hautajaiset hiljakseen. Nykyisessä tilanteessa kaatuneiden palautukset ovat turha ja kaikin puolin hankala rasite, joka voi perustua vain kaatuneille tulevaisuudessa pedattuun asemaan. Läheisten muistoihin ja oppikirjojen kuviin halutaan hoidettuja hautausmaita kotikylän nurkilta, ei suinkaan perunapeltoon hylättyjä vainajia kaukomailla.
 
Kapinalliset ja venäläiset eivät vissiin ole kuulleet, että Itä-Ukrainassa pitäisi olla tulitauko. BBC:n toimittajan raportti krh-keskityksen keskeltä Shyrokynesta Mariupolin liepeiltä. Taktiikka tulee tässä hyvin esille. Ukrainan armeijan mukaan murkulaa rupeaa tulemaan niskaan sen jälkeen, kun ETYJ:n tarkkailijat poistuvat alueelta.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32429614

Iso karhu sanoo terroristeille jatkakaa samaan malliin ja viedään pallo maaliin. Ei siellä mitään rauhaa haluta kun murkulaa ja kalustoa täydennetään minkä keretään.
 
Iso karhu sanoo terroristeille jatkakaa samaan malliin ja viedään pallo maaliin. Ei siellä mitään rauhaa haluta kun murkulaa ja kalustoa täydennetään minkä keretään.
eihän sitä omia "tarkkailijoita" kannata ampua
 
"Shelomovski kertoo nähneensä Asovan pataljoonassa kaksi tshetsheeniä, venäläisen, slovakialaisen ja kuulleensa paljon tarinoita suomalaisista ja ruotsalaisista vapaaehtoisista. "
 
Arvokkuus

11. joulukuuta 2013 minä liukastelen Kiovan lasinliukkaalla pääkadulla Hreštšatykilla. Se johtaa suoraan Maidanille ja on siksi suurimmaksi osaksi suljettu. Mielenosoittajat ovat pystyttäneet tännekin telttoja, pilkkoneet puita, järjestäneet bajamajoja, muodostaneet oman pikku mikroyhteiskunnan. Minä liukastun ja kaadun melkein suoraan kahden eläkeläisinsinöörin syliin, he ovat Irina Kuljutina (72) ja Svetlana Zorina (74). Se mitä he sanovat on minusta kuvaavaa melkein kaikille mielenosoittajille – että Maidan tekee heidät ylpeiksi omasta maastaan.

– Me tarvitsemme [Vitali] Klytškoa ja niitä muita koska he ovat parlamentaarikkoja ja heidän asemansa suojelee heitä. Sotilaat eivät uskalla kajota heihin. Mutta emme me usko että juuri nämä johtajat loisivat meille säteilevän tulevaisuuden. Opimme sen katkerasti oranssista vallankumouksesta, kun luotimme sokeasti Viktor Juštšenkoon, sanovat Kuljutina ja Zorina, jotka käyvät mielenosoituksissa joka päivä.

– Ei tässä ole kyse edes Euroopasta. Kyse on meidän ylpeydestämme ja arvokkuudestamme. Sotilaita ei lähetetä omien kansalaisten kimppuun, sanoo Zorina.

Arvokkuus on sana joka toistuu Maidanilla usein. Mieleeni palautuu mitä [Vladimir] Putinin vastaiset mielenosoittajat sanoivat Moskovassa jossa olin säännöllisesti tarkkailijana viime vuonna.

Me olemme kansalaisia ja tämä on meidän maamme. Lopettakaa varastaminen, lopettakaa valehtelu, osoittakaa kunnioitusta.

Anna-Lena Laurén



EU-sopimus


EU-sopimuksen kannatus oli kuitenkin varsinkin nuorten keskuudessa voimakkaampaa kuin [ukrainalainen tutkija Olga]Shumylo-Tapiola ennusti. Nuorille sopimus oli ylipäätään tie Eurooppaan, ei niinkään taloudellinen kysymys. Esseisti Mykola Riabtšuk toteaa että sopimus oli monille alkanut edustaa tietä ”normaaliin elämään normaalissa maassa” ja jatkaa: ”Nyt kun hallitus on riistänyt tämän toivon, he tuntevat itsensä petetyiksi – asia ei koske vain tätä kysymystä, vaan heidän koko elämäänsä, kaikkea kehitystä tässä maassa, joka on 22 vuoden ajan juuttunut harmaalle vyöhykkeelle idän jälkineuvostolaisten autokratioiden ja lännen yhä demokraattisemmin johdettujen ja paremmin voivien naapureiden välillä.” Naapureilla tarkoitetaan tässä kohdin Puolaa ja Liettuaa, jotka kumpikin ovat kehittyneet kovasti sen jälkeen kun niistä tuli EU:n jäseniä ja jotka molemmat ovat aikoinaan kuuluneet samaan yhteisöön kuin Ukraina. Ja EU-maista juuri nämä ovat vahvimmin tukeneet Ukrainaa.

Varsinkin kaakossa on ihmisiä jotka ajattelevat toisin ja kenties kaipaavat neuvostojärjestystä. Mutta monille EU-sopimus oli ikään kuin viimeinen mahdollisuus katkaista tämä kehitys rauhanomaista tietä, panna vallanpitäjät noudattamaan lakeja ja tavoittaa EU:n tuki pyrkimyksille palauttaa oikeusvaltio. ”Monille heistä, myös minulle, sopimuksella oli kaksi selkeää merkitystä. Hallitukselle se olisi tarkoittanut sitoutumista siihen ettei varasteta, valehdella ja petetä yhtä paljon ja häikäilemättömästi kuin aiemmin. EU:n tehtävä olisi vain ollut valvoa, että tämä sitoumus pitää, ja mahdollisesti auttaa meitä valvomaan että niin tapahtuu.”

Riabtšuk arvelee ettei hallitus koskaan vakavasti aikonut allekirjoittaa EU-sopimusta. Se että [Viktor] Janukovytš ei allekirjoittanut paljasti hänen todellisen karvansa, ja ne joilla oli erilainen kuva tulevaisuudesta reagoivat kerääntymällä Maidanille. Se merkitsi jäähyväisiä harhakuvitelmille ja todellisuuden tunnustamista.

Peter Lodenius



”Venäjämieliset”


Tapaan Itä-Ukrainassa monia jotka edelleenkin haluavat kuulua Ukrainaan, mutta eivät tunnusta Kiovan hallitusta. Heidän mielestään kyse on pikemminkin luottamuspulasta kuin itsenäisyyspyrkimyksistä. Mutta tapahtumat alkavat kohta vyöryä ja tilanne kehittyy omalla painollaan. Kuulen ihmisten toistelevan asioita jotka ovat muuttuneet totuudeksi, sanoja joihin on totuttu miettimättä hetkeäkään mitä ne oikeasti tarkoittavat.

Kiovan hallitus on juntta. Ukrainan sotilaat ovat fasisteja. Kiova tahtoo kieltää meitä puhumasta venäjää. Koko Länsi-Ukraina vihaa meitä. Sotaa Ukrainassa käy USA.

Samalla tavoin Ukrainan ja Euroopan tiedotusvälineissä toistellaan yleistyksiä ja ennakkoluuloja Itä-Ukrainasta. Itäukrainalaiset ovat zombeja. Homo sovieticuksia jotka eivät itse pysty ajattelemaan. Eivät osaa englantia, eivät halua muutoksia, haluavat vain tehdä työtä tehtaissaan ja töllöttää Venäjän teeveetä. [George] Sorosin rahoittamassa Kiovan lehdistökeskuksessa jaetaan lehtisiä joissa länsiukrainalaiset kuvataan avoimiksi, kansainvälisiksi ja koulutetuiksi, itäukrainalaiset huonosti koulutetuiksi neuvostoihmisiksi, jotka eivät koskaan ole käyneet ulkomailla.

Separatistit eivät ole kansan syvistä riveistä syntynyt liike. He ovat jonkinlainen miliisi joka koostuu erilaisista aineksista – he ovat muualta tulleita palkkasotilaita, muun muassa venäläisiä ja kaukasialaisia, Afganistanin-veteraaneja (jotka osallistuivat 1980-luvulla Neuvostoliiton Afganistanin sotaan), tehdas- ja kaivostyöläisiä, paikalliskihoja jotka pyrkivät kohentamaan asemaansa, ja ylempää johtajistoa jonka Venäjä on asettanut. Heidän yhteytensä kansaan jota he väittävät suojelevansa ovat häälyviä ja eri ryhmäkuntien välille syntyy jatkuvasti yhteenottoja.

Donbass ajautuu pian ei-kenenkään-maaksi joka yhtäältä on Moskovasta riippuvainen, toisaalta ei kuulu Venäjään sen paremmin kuin Ukrainaankaan. Eniten tässä kärsivät siviilit jotka yrittävät pelastaa kotinsa, omaisuutensa ja henkensä.

Vaikka vieroksun vahvasti sanoja ”venäjämielinen” ja ”ukrainamielinen”, niitä on paremman puutteessa pakko käyttää. Mutta joka kerta haluaisin lisätä:

Niin kutsuttu venäjämielinen ei välttämättä halua Donbassin kuuluvan Venäjään.

Niin kutsuttu ukrainamielinen puhuu usein venäjää äidinkielenään.

Suuri osa donbassilaisista ei halua ylipäätään ottaa kantaa. He haluavat vain että ampuminen ja pommitukset loppuvat jotta he voivat jatkaa elämäänsä.

Anna-Lena Laurén



Väittely


Väittely Itä-Ukrainan sodasta ei muistuta mitään aiemmin seuraamaani väittelyä. Mediankäyttäjät, lukijat, kuulijat ja katsojat jakautuvat salamannopeasti leireihin ja linnoittautuvat ällistyttävän vuorenvarmuuden seinämän taa. Twitterissä leirit pommittavat toisiaan täysin yhdentekevillä joukkojensiirtoja kuvaavilla kartoilla, joilla parin tunnin päästä ei ole mitään merkitystä.

Saan hurjistuneita vastaväitteitä lukijoilta, sekä venäjämielisiltä että ukrainamielisiltä. On ilmeisesti mahdotonta todeta tiettyjä kiistämättömiä tosiasioita ilman että jompikumpi osapuoli alkaa laukoa raivokkaita syytöksiä joko siitä että on fasisti tai että on putinisti. Kun kirjoitan Venäjän sekaantumisesta Itä-Ukrainan asioihin, minua väitetään valehtelijaksi. Kun kirjoitan äärioikeistolaisuudesta tietyissä Ukrainan vapaaehtoispataljoonissa, minun väitetään olevan Putinin asialla.

Päätän tuota pikaa etten enää osallistu väittelyihin vaan vastaan vain täysin asiallisiin kysymyksiin. Kuinka niin moni ihminen voi pelkästään twitterin perusteella luulla tietävänsä mitä Donbassissa tapahtuu, ylittää minun käsityskykyni.

Anna-Lena Laurén



Kansalaisyhteiskunta


Kaikki Venäjän operaatiot maata vastaan vuonna 2014 ovat tehokkaammin kuin mikään muu vakuuttaneet ukrainalaiset siitä etteivät he miltään osin halua kuulua ”venäläiseen maailmaan”. Ukrainaa ei totisesti ole johdettu parhaalla mahdollisella tavalla, mutta Putin on osoittanut että asiat voisivat Venäjän vallan alla olla vielä huonommin. Mielipidetutkimus jonka Kiovan yliopiston sosiologit suorittivat joulukuussa 2014 osoitti, että vain 3,1 % vastanneista toivoi että heidän alueensa liitettäisiin ”venäläiseen maailmaan”, kun taas 88,3 % kieltäytyi kunniasta. Luhanskin ja Donetskin lääneissä tutkimus voitiin suorittaa vain ukrainalaisviranomaisten valvomilla alueilla, mutta vaikka ”muuttohaluisten” osuus kaikissa näissä lääneissä varmaan olisi yli 3 %, ei ole sanottua että se edes siellä olisi enemmistönä. Kysymykseen, halusivatko haastatellut että heidän alueensa olisi itsenäinen eikä sitä liitettäisi Venäjään, vastasi vain 2,6 % kyllä, ja Odessassa ja Hersonissa 0 %.

Viime vuoden tapahtumat näyttävät vaikuttaneen myönteisesti Ukrainan sisäpolitiikkaan. Kansalaisyhteiskunnalla, joka aiemmin oli Ukrainassa hyvin heiveröinen, on nyt selvää vaikutusta politiikkaan, ja myös yksityishenkilöt tuntevat että he voivat ja että heidän pitää vaikuttaa yhteiskuntaan.

Peter Lodenius



Viha


Marraskuussa 2014 tapaan sotajournalisti Arkadi Babtšenkon seminaarissa Moskovassa. Hän on yksi harvoja jotka ovat kuvanneet Tšetšenian sotia koko niiden kauheudessa.

– Alussa ei ole vihaa, Babtšenko sanoo. – Mutta sota on saatava äkkiä loppumaan.

– Mitä muuten tapahtuu?

– Ihmiset alkavat vihata toisiaan. Silloin on liian myöhäistä tehdä mitään.

Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius: Ukraina – rajamaa. Teos & Schildts & Söderströms 2015. 130 sivua.
 
Vaikka vieroksun vahvasti sanoja ”venäjämielinen” ja ”ukrainamielinen”, niitä on paremman puutteessa pakko käyttää. Mutta joka kerta haluaisin lisätä:

Niin kutsuttu venäjämielinen ei välttämättä halua Donbassin kuuluvan Venäjään.

Niin kutsuttu ukrainamielinen puhuu usein venäjää äidinkielenään.

Suuri osa donbassilaisista ei halua ylipäätään ottaa kantaa. He haluavat vain että ampuminen ja pommitukset loppuvat jotta he voivat jatkaa elämäänsä.

Minusta tuntuu, että toimittelija on hieman erehtynyt siitä mitä eri sanat tarkoittavat. "Venäjämielinen" tarkoittaa putlerin pyssymiestä, oli se kotoisin mistä tahansa. Tuo "suuri osa donbassilaisista" ovat yleensä niitä mitä kuvataan sanalla "siviili".
 
"Kun kirjoitan äärioikeistolaisuudesta tietyissä Ukrainan vapaaehtoispataljoonissa, minun väitetään olevan Putinin asialla.

Päätän tuota pikaa etten enää osallistu väittelyihin vaan vastaan vain täysin asiallisiin kysymyksiin. Kuinka niin moni ihminen voi pelkästään twitterin perusteella luulla tietävänsä mitä Donbassissa tapahtuu, ylittää minun käsityskykyni.

Anna-Lena Laurén"

Jos kirjoittaa näinkin vähäpätöisestä asiasta kun muutamasta "äärioikeistoon kuuluvista" tietyistä vapaaehtoispataljoonista, niin ei ihme että tälläinen suututtaa ukrainalaisia.
Kannattako ylipäänsä leimata koko pataljoona muutaman ihmisen takia,puhumatta sitä että kuka ylipäänsä päätti heidän kuuluvan "äärioikeistoon"? Tälläisten asioiden nostaminen Venäjän agression rinnalle on outoa.

Ei kai suhtellisuudentaju hukassa? Toki yksityiskohdistakin voi mainita, mutta ottaen huomioon että Venäjä leimasi solvaamalla koko ukrainalainen kansa fasisteiksi, pitääkö tälläisestä ylipäänsä kirjoittaa?!
 
Viimeksi muokattu:
@ Maidan Linkki mukaan, ellet kopioi jostakin kirjasta tai painetusta lehdestä! Ja @Minuteman myös!
Kopion Minutemenin postauksesta pätkän.
Minulla ei ohjelmapäivityksen jälkeen toimii kun aniharvoin osittainen lainaus.
 
"Kun kirjoitan äärioikeistolaisuudesta tietyissä Ukrainan vapaaehtoispataljoonissa, minun väitetään olevan Putinin asialla.

Päätän tuota pikaa etten enää osallistu väittelyihin vaan vastaan vain täysin asiallisiin kysymyksiin. Kuinka niin moni ihminen voi pelkästään twitterin perusteella luulla tietävänsä mitä Donbassissa tapahtuu, ylittää minun käsityskykyni.

Anna-Lena Laurén"

Jos kirjoittaa näinkin vähäpätöisestä asiasta kun muutamasta "äärioikeistoon kuuluvista" tietyistä vapaaehtoispataljoonista, niin ei ihme että tälläinen suuttuttaa.
Kannattako ylipäänsä leimata koko pataljoona muutaman ihmisen takia,puhumatta sitää että kuka päätti heidän kuuluvan "äärioikeistoon"? Tälläisten asioiden nostaminen Venäjän agression rinnalle on outoa.

Ei kai suhtellisuudentaju hukassa? Toki yksityiskohdistakin voi mainita, mutta ottaen huomioon että Venäjä leimasi solvaamalla koko ukrainalainen kansan fasistiksi, pitääkö tälläisestä ylipäänsä kirjoittaa?!

Oma mielipiteeni on, jos puollustaa kotimaataan ulkopuolista hyökkääjää vastaan niin silloin puolustajan poliittisella mielipiteellä ei ole mitään väliä. Kotiaan, perhettään ja maataan saa puolustaa olipa natsi,kommari,liberaali,piraatti tai mikä tahansa. Se miten rivisotilas itsensä asettaa poliittisella kartalla ei tee armeijasta fasistista tai sosialistista hän PUOLLUSTAUTUU hyökkääjää vastaan. Kyllä suomenkin upseerikuntaan varmasti mahtuu monellaistapoliittista mielipidettä ja vielä enemmän niitä löytyy varusmiehistä, silti siellä ollaan rintarinnan samasssa mudassa ja poteroissa torjumassa uhkaajaa.
 
Putinin voisi aika suurella varmuudella sanoa hävinneen Ukrainan lännelle. En näe Putinilla mitään voiton mahdollisuuksia. Tässä on enään kyse siitä koska Putin myöntää hävinneensä ja lopettaa taistelut Ukrainassa ja vetäytyy. Putin otti käyttöön epäonnistuneeksi valinnaksi osoittautuneen väkivallan, joka vain vahvisti, että Ukraina ei halua olla alistettu Venäjän orjuuteen.

Otetaan esimerkiksi Putinin vastaus siihen, että Ukrainaan saapui amerikkalaisia harjoittelemaan ukrainalaisten kanssa. Putin aloitti kiihtyneen tulituksen, joka esitti valehyökkäystä Donbassissa, joka edelleen levensi Ukrainan ja Venäjän välistä railoa. Poroshenko puhui jopa sotatilasta Venäjän ja Ukrainan välillä.

Putin ei uskoakseni ala laajoihin aluevaltauksiin koska Putin ei niille pysty turvaamaan rahoitusta ja hallintoa ja järjestystä. Se on nähty Donbassissa. Venäjän talous ei varmaankaan kestä edes nykyisiä valtauksia saatikka lisävaltauksia.

Tästä voisikin päätellä, että mitä Putin tekee. Putin tekee valehyökkäyksiä tavoitteena vahvistaa omaa asemaansa neuvottelupöydässä. Tosin Ukrainan täytyy joka kerta suhtautua valehyökkäyksiin kuin ne olisivat oikeasti nyt se hyökkäys.

Pitää kuitenkin muistaa, että Putin on perimmältään korruptoitunut kleptokraatti jolla on valvottavanaan kavereiden edut. He haluavat säilyttää etunsa ja elämäntyylinsä. Nauttia muodissa olevista asioista, Rolexeista, Ferrareista ja huvijahdeista ja palatseista.

Putinin politiikka heikentää Venäjän vakautta. Venäjän valtionkassa tyhjentyy siinä vaiheessa, kun Putin alkaa suunnata rahaa vain tärkeimpiin asioihin joka on hänen lähimpien kavereidensa uskollisuuden ostaminen.

Venäjän kansa ja sen hyvinvointi ja julkiset palvelut ja infra eivät ole niin tärkeitä kuin jatkuva rahavirta Putinin kavereille, joka tuleekin jossain vaiheessa suistamaan systeemin vallasta kansasta alkavan vallankumouksen toimesta.
 
Viimeksi muokattu:
Suuri osa donbassilaisista ei halua ylipäätään ottaa kantaa. He haluavat vain että ampuminen ja pommitukset loppuvat jotta he voivat jatkaa elämäänsä.

Anna-Lena Laurén


Uskon, että Laurén on vilpittömin mielin liikkeellä kirjoittaessaan "donbassilaisista" tässä kontekstissa mutta käyttäessään tätä termiä hän tulee niputtaneeksi melkoisen joukon ihmisiä, jotka mieltävät taustansa kovin eritavalla, yhteen. Tässä yhteydessä käyttäisin mielummin @SJ :n tapaan termiä siviili - näin tarkoitetaan juuri niitä siviileitä, jotka taustasta riippumatta kärsivät tästä sodasta. Donbassilaisen kun voi ymmärtää kovin monella tapaa - yksinkertaisimmillaan hän on ihminen joka asuu Donbassin alueella mutta tällöin unohdetaan kovin monta asiaa. Tuleeko helsinkiläisestä savolainen hänen muuttaessa Kuopioon?

Alueen asukkaat mieltävät itsensä monella eri tavalla. Osa pitää itseään edelleen venäläisinä vaikka ovat asuneet alueella vuosikymmeniä, Neuvostoliiton ajoista lähtien, mutta osa ei välttämättä kannata alueen liittämistä Venäjään tai alueen itsenäisyyttä. Sitten en etnisesti venäläisiä, jotka mieltävät itsensä ukrainan-venäläisiksi, osa jopa ukrainalaisiksi. Donbassin alueella asuu myös ukrainalaisia, jotka eivät miellä itseään donbassilaisiksi - he ovat ukrainalaisia ja kenties muuttaneet alueelle aikuisiällä muualta. Ja tietenkin on sitten suuri joukko ihmisiä, jotka mieltävät itsensä donbassilaisiksi (ja moni myös ukrainalaisiksi) mutta he tarkastelevat taustaansa juurien, suvun historian, kotiseuturakkauden ja sen henkisen kodin perusteella ja näin he pitävät itseään donbassilaisina ja ovat monella tapaa ylpeitä kotiseudustaan. Moni heistä on syntynyt ja kasvanut alueella ja sukunsa juuret juontavat alueelta tai isänsä ja äitinsä ovat alueelta ja asuvat alueella.

vlad.
 
Putinin voisi aika suurella varmuudella sanoa hävinneen Ukrainan lännelle. En näe Putinilla mitään voiton mahdollisuuksia. Tässä on enään kyse siitä koska Putin myöntää hävinneensä ja lopettaa taistelut Ukrainassa ja vetäytyy. Putin otti käyttöön epäonnistuneeksi valinnaksi osoittautuneen väkivallan, joka vain vahvisti, että Ukraina ei halua olla alistettu Venäjän orjuuteen.

Otetaan esimerkiksi Putinin vastaus siihen, että Ukrainaan saapui amerikkalaisia harjoittelemaan ukrainalaisten kanssa. Putin aloitti kiihtyneen tulituksen, joka esitti valehyökkäystä Donbassissa, joka edelleen levensi Ukrainan ja Venäjän välistä railoa. Poroshenko puhui jopa sotatilasta Venäjän ja Ukrainan välillä.

Putin ei uskoakseni ala laajoihin aluevaltauksiin koska Putin ei niille pysty turvaamaan rahoitusta ja hallintoa ja järjestystä. Se on nähty Donbassissa. Venäjän talous ei varmaankaan kestä edes nykyisiä valtauksia saatikka lisävaltauksia.

Tästä voisikin päätellä, että mitä Putin tekee. Putin tekee valehyökkäyksiä tavoitteena vahvistaa omaa asemaansa neuvottelupöydässä. Tosin Ukrainan täytyy joka kerta suhtautua valehyökkäyksiin kuin ne olisivat oikeasti nyt se hyökkäys.

Pitää kuitenkin muistaa, että Putin on perimmältään korruptoitunut kleptokraatti jolla on valvottavanaan kavereiden edut. He haluavat säilyttää etunsa ja elämäntyylinsä. Nauttia Rolexeista ja Ferrareista ja huvijahdeista ja palatseista.

Putinin politiikka heikentää Venäjän vakautta. Venäjän valtionkassa tyhjentyy siinä vaiheessa, kun Putin alkaa suunnata rahaa vain tärkeimpiin asioihin joka on hänen lähimpien kavereidensa uskollisuuden ostaminen.

Venäjän kansa ja sen hyvinvointi ja julkiset palvelut ja infra eivät ole niin tärkeitä kuin jatkuva rahavirta Putinin kavereille, joka tuleekin jossain vaiheessa suistamaan systeemin vallasta kansasta alkavan vallankumouksen toimesta.

Suurinpiirtein samoilla linjoilla.

Asiasta voidaan kirjoitella monenlaisin pitkin ja monimutkaisin sanakääntein. Myöskin voidaan spekuloida joukkojensiirroilla ja muilla jännillä jutuilla. Blaablaablaa.

Iso kuva on se, että Venäjän Itä-Ukrainan operaatio on täysin kustu. Suomeksi sanottuna, se on mennyt täysin päin persettä. Ei edes diktatuurissa voida tehdä näin pahoja hasardeja aattellisten tai omien tarjoitusperien takia.

Edit. USA:n Vietamin sota muistaakseni maksoi about $150000 per kuollut vietkong sissi/sotilas. Jo tähän mennessä, jos tilastot Ukrainasta yhtään pitävät paikkaansa, Sota on talouspakoitteiden ja suorien kulujen muodossa maksanut Venäjälle vähintään €48000000 per kuollut Ukrainalainen. Alkaako kellot soida?

Spekuloiden, Putinin neuvonantajat ehkä ovat antaneet täysin väärää infoa siitä, kuinka helppo ja hetkenaikainen tuo operaatio tulisi olemaan. Ehkä Ukrainan silloinen johto antoi kuvaa, että Venäjämielisiä olisi paljon enemmän, mitä heitä itseasiassa onkaan.

On absurdia ajatella että Venäjällä olisi mitään mahdollisuutta ryhtyä toimiin, joilla pitkitetään tai laajennetaan sotatoimia. Millään mittarilla arvioiden, Venäjä tai Putin ei voi saada minkäänlaista hyötyä sotatoimien laajentamisessa lähitulevaisuuden vuosien aikana. Jopa sillä koulutuksella, mikä Putinilla on, tuon kyllä ymmärtää. Jos Venäjä tosiaankin hyökkäisi Ukrainaan, selitettävää olisi niin paljon, että lopputuloksena olisi Venäjän siirtyminen takaisin totalitaariseen yhteiskuntaan. No sitä voi jokainen miettiä omalta osaltaan, jos yksi sukupolvi on jo elänyt muussa maailmassa, tuleeko tuo onnistumaan.

Johannes
 
Viimeksi muokattu:
Suurinpiirtein samoilla linjoilla.

Asiasta voidaan kirjoitella monenlaisin pitkin ja monimutkaisin sanakääntein. Myöskin voidaan spekuloida joukkojensiirroilla ja muilla jännillä jutuilla. Blaablaablaa.

Iso kuva on se, että Venäjän Itä-Ukrainan operaatio on täysin kustu. Suomeksi sanottuna, se on mennyt täysin päin persettä. Ei edes diktatuurissa voida tehdä näin pahoja hasardeja aattellisten tai omien tarjoitusperien takia.

Edit. USA:n Vietamin sota muistaakseni maksoi about $150000 per kuollut vietkong sissi/sotilas. Jo tähän mennessä, jos tilastot Ukrainasta yhtään pitävät paikkaansa, Sota on talouspakoitteiden ja suorien kulujen muodossa maksanut Venäjälle vähintään €48000000 per kuollut Ukrainalainen. Alkaako kellot soida?

Spekuloiden, Putinin neuvonantajat ehkä ovat antaneet täysin väärää infoa siitä, kuinka helppo ja hetkenaikainen tuo operaatio tulisi olemaan. Ehkä Ukrainan silloinen johto antoi kuvaa, että Venäjämielisiä olisi paljon enemmän, mitä heitä itseasiassa onkaan.

On absurdia ajatella että Venäjällä olisi mitään mahdollisuutta ryhtyä toimiin, joilla pitkitetään tai laajennetaan sotatoimia. Millään mittarilla arvioiden, Venäjä tai Putin ei voi saada minkäänlaista hyötyä sotatoimien laajentamisessa lähitulevaisuuden vuosien aikana. Jopa sillä koulutuksella, mikä Putinilla on, tuon kyllä ymmärtää. Jos Venäjä tosiaankin hyökkäisi Ukrainaan, selitettävää olisi niin paljon, että lopputuloksena olisi Venäjän siirtyminen takaisin totalitaariseen yhteiskuntaan. No sitä voi jokainen miettiä omalta osaltaan, jos yksi sukupolvi on jo elänyt muussa maailmassa, tuleeko tuo onnistumaan.

Johannes
En ole noin optimistinen.
USA ei saanut Vietnamin sodasta juuri mitään. Ennemmin pitäisi verrata kulunutta rahaa per saavutetut resurssit. Paljonko pelkästään kaasu ja öljy esiintymistä saatavat varat kompensoivat kustannuksia tulevaisuudessa?
Paljonko Moskova joutui selittämään toimiaan Tsetseniassa, Georgiassa ja Krimillä?
Sotatoimien laajentamisella tarpeeksi Ukraina saadaan allekirjoittamaan Kremlin sanelemat rauhanehdot jos länsi jatkaa nykyistä politiikkaansa. Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää, sotakorvaukset Venäjälle, "sotarikollisten" tuomitseminen valvontakomission toimesta, Ukraina irtisanoutuu kauppasopimuksesta EU:n kanssa ja liittyy EEU:hun, Ukrainan armeijan alasajaminen, "fasististen" organisaatioiden ja näiden propagandan kieltäminen, huoltoyhteydet Krimille turvattu, Naton laajeneminen estetty tuolla sektorilla, resurssien vapautuminen muille sektoreille, jne.
 
En ole noin optimistinen.
USA ei saanut Vietnamin sodasta juuri mitään. Ennemmin pitäisi verrata kulunutta rahaa per saavutetut resurssit. Paljonko pelkästään kaasu ja öljy esiintymistä saatavat varat kompensoivat kustannuksia tulevaisuudessa?
Paljonko Moskova joutui selittämään toimiaan Tsetseniassa, Georgiassa ja Krimillä?
Sotatoimien laajentamisella tarpeeksi Ukraina saadaan allekirjoittamaan Kremlin sanelemat rauhanehdot jos länsi jatkaa nykyistä politiikkaansa. Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää, sotakorvaukset Venäjälle, "sotarikollisten" tuomitseminen valvontakomission toimesta, Ukraina irtisanoutuu kauppasopimuksesta EU:n kanssa ja liittyy EEU:hun, Ukrainan armeijan alasajaminen, "fasististen" organisaatioiden ja näiden propagandan kieltäminen, huoltoyhteydet Krimille turvattu, Naton laajeneminen estetty tuolla sektorilla, resurssien vapautuminen muille sektoreille, jne.

Mittareita on monia, se on totta. Tuon mittarin on tarkoitus herättää ihmisiä ajattelemaan sitä matematiikaa, mitä Valkoisessa talossa ja Kremlissä ajatellaan. Jos jo tällä näiveällä sodankäynnillä ja EU:n puolittaisilla talouspakotteilla on saatu aikaan noin paljon, niin mikä tilanne on sen jälkeen, jos Venäjä laajentaa toimiaan. Aika on lännen puolella.

Lähitulevaisuudessa Ukrainan öljy ei tuo Venäjälle onnea. Sen porauskulut ovat varsin kalliit verrattuna Venäjän Siperian varantoihin. Pitkällä aikavälillä ehkä joo, mutta diktatuurit eivät ajattele pitkän aikavälin onnea.

Johannes

 
Mittareita on monia, se on totta. Tuon mittarin on tarkoitus herättää ihmisiä ajattelemaan sitä matematiikaa, mitä Valkoisessa talossa ja Kremlissä ajatellaan. Jos jo tällä näiveällä sodankäynnillä ja EU:n puolittaisilla talouspakotteilla on saatu aikaan noin paljon, niin mikä tilanne on sen jälkeen, jos Venäjä laajentaa toimiaan.
Hyvä kysymys. Paljonko pakotteita voidaan ja halutaan laajentaa jos tilanne eskaloituu ja kuinka pitkäksi aikaa sodan loputtua? Entä taipuuko länsi Venäjän kiristykseen jos pakotteista luopumisella voidaan helpottaa Ukrainan tilannetta?

Aika on lännen puolella.
Mikä puoltaa nopean ratkaisevan voiton saavuttamista Venäjällä. Putin on jo osoittanut olevansa valmis ottamaan koviakin riskejä.
 
Back
Top