Niin, kyllä ne tietyt realiteetti täytyy myöntää, mutta jos rahasta lähdetään puhumaan, niin puhutaan todella pienistä summista, verrattuna esim. mitä Irakiin ja Afganistaniin pumpattiin. Joten, kyllä tässä nähdään aikamoiset merkit Yhdysvaltojen ulko- ja sisäpoliittisesta heikkoudesta. Ja Kiina varmaan tulee käyttämään sen heikkouden hyväksi.
Mutta sitten taas toisaalta, tämä sota ei todellakaan ole venäjälle mikään voitto. Se mitä venäjä on tässä sodassa hävinnyt, niin niitä on helppo listata. Ja tässä ei ole edes kaikki.
- Sodan suorat kustannukset noin 1 biljoona, epäsuorat noin 3-4 biljoonaan. Suomeen suhteutettuna puhutaan noin 4-500 miljardin laskusta.
- Mustanmeren laivasto on käytännössä tuhottu.
- Maavoimat on tuhottu lähes käytännössä kokonaan ja on menetetty valtava määrä osaavia upseereita. Lisäksi lähes kaikkia maavoimien kalusto on paljastunut vanhentuneeksi, sekä suorituskyvyltään heikommaksi mitä luultiin. Joten tarvitaan valtava panostus uusi asejärjestelmien kehittämiseen.
- Ilmavoimat eivät pärjänneet oikeastaan yhtään sen paremmin ja koneita menetettiin valtava määrä.
- Suomi ja Ruotsi Natoon, joka on heikentänyt venäjän asemaa Itämerellä erittäin paljon.
- Syyria ja al-Assadin hallinon romahtaminen, jonka takia venäjä menetti käytännössä ainoan merkittävän tukikohdan Lähi-Idässä.
- Valko-Venäjä ja Georgia. Vaikka kummassakin maassa on toistaiseksi venäjälle myötämielinen hallinto, niin kummankin maan liukuminen pois venäjän valtapiiristä lienee enää ajan kysymys. Edelleenkin muistetaan. kuinka nopeasti tilanne eteni Syyriassa ja kuinka vähän venäjä pystyi asialle tekemään. Lisäksi kumpikin maa syö valtavasti venäjän muutenkin vähissä olevia valuuttavaroja.
- Keski aasiassa venäjän asema edelleen heikkenee, kun sekä Turkki että Kiina vahvistavat omaa läsnäoloaan.
- Nämä kaikki edellä mainitut ovat olleet aivan valtavia ulkopoliittisia nöyryytyksiä, joka käytännössä heikentänyt venäjä vaikutusvaltaa koko maailmassa.
- Lisäksi Kiina on päässyt maiden välisessä suhteessa niskan päälle, joten venäjä joutunee jatkossa nöyrtymään Pekingin tahtoon yhä useammin.
- Ja sitten viimeisenä, mutta kaikista tärkeimpänä, menetetty energiakauppa Euroopan kanssa. Edelleen täytyy muistaa, että putinin vallassa pysyminen, sekä venäjän 20 vuotta kestänyt talouskasvu, perustuvat oikeastaan pelkästään Euroopan kanssa käytyyn ja samalla hyvin tuottoisaan energiakauppaan. Se on nyt pitkälle menetetty ja venäjällä ei ole mitään sellaista taloudellista keinoa, millä sen menetetyt tulot voidaan korvata. Joten oli tilanne mikä tahansa, niin venäjällä ei vaan ole enää rahaa käytettävissä niin paljon, mitä sitä ole ennen sotaa.
Joten, jos tämä sodan takia kaikki on mennyt ulkopoliittisesti päin helvettiä, niin kuinka vaikeaa tulee putinin aseman olemaan sisäpoliittisesti, kun sota on ohi? Ja mitä kauemmin putin pysyy vallassa, sitä syvemmälle hän venäjän vetää mukanaan.