Ulkomaat
Putinin salaisten sotilaiden kohtalot julki: Näin he kaatuivat Ukrainassa
Kasperi Summanen
Venäläisten sotilaiden kohtalot tarjoavat ikkunan Venäjän rooliin Itä-Ukrainan sodassa.
”Sadat, todennäköisesti tuhannet, Venäjän kansalaiset ovat ylittäneet vapaaehtoisesti rajan Ukrainaan. Presidentti
Vladimir Putin on vahvistanut tämän, ja monet innokkaat venäläiset ovat myös täyttäneet netissä hakemuksia liittyäkseen separatisteihin – näin helppoa on ryhtyä separatistitaistelijaksi Ukrainassa”, Atlantic Council -ajatushautomon
tuoreessa raportissa todetaan.
Raportti käsittelee Venäjän roolia Ukrainan konfliktissa.
Newsweek on julkaissut
otteen raportin osiosta, jossa käsitellään tunnettuja tapauksia, joissa Ukrainassa taistelleet tai kaatuneet Venäjän armeijan sotilaat ovat päätyneet tavalla tai toisella julkisuuteen.
Raportissa huomautetaan, että vaikka Venäjältä kantautuu jatkuvasti tietoja Ukrainassa kärsityistä sotilasuhreista niin täyttyvien hautausmaiden kuin omaistenkin kertomusten kautta, kiistää maan johto silti armeijansa osallisuuden Ukrainan kriisiin.
Raportin valmistumisen jälkeen Ukrainassa on myös jäänyt vangiksi kaksi Venäjän erikoisjoukkojen sotilasta.
Verkkouutiset on kertonut heidän tarinansa
tässä ja
tässä.
Presidentti Vladimir Putin päätti myös hiljattain
lakiuudistuksesta, jossa ”rauhan ajan erikoisoperaatioissa” koituneet sotilasuhrit julistettiin valtionsalaisuudeksi.
Raportissa listataan riippumattomien lähteiden vahvistamia tapauksia, joissa venäläisiä sotilaita on menehtynyt Ukrainassa. Lisäksi siinä esitellään kolme venäläistä sotilasta, joiden tiedetään varmuudella taistelleen Ukrainassa.
1.Bato Dambajev
Venäjän armeijan 37. moottoroidussa jalkaväkiprikaatissa taistellut
Bato Dambajev osallistui raportin mukaan kuuluisaan Debaltseven taisteluun, jossa Ukrainan armeija kärsi valtavan tappion separatistijoukoille.
Raportissa käydään läpi Dambajevin kuvapäivityksiä sosiaalisessa mediassa. Niiden perusteella on voitu nähdä, kuinka mies osallistui ensin harjoituksiin suurella koulutusleirillä Venäjän Kuzminkassa, saapui sitten Ukrainaan ja palasi taas myöhemmin takaisin kotitukikohtaansa Burjatiaan Debaltseven taistelujen jälkeen.
Ukrainassa haavoittunut venäläinen panssarisotilas
Dorzhi Batomunkujev vahvisti
runsaasti mediahuomiota saaneessa Novaja Gazetan haastattelussaan harjoitelleensa niin ikään Kuzminkassa ennen osallistumistaan Debaltseven taisteluun. Batomunkujev mainitsi myös nimenomaisesti, että Burjatian Kjahtasta tulleet sopimussotilaat taistelivat hänen rinnallaan Debaltsevessa. 37. moottoroidun jalkaväkiprikaatin kotitukikohta sijaitsee Kjahtassa.
Bato Dambajevin kuvat poistettiin sosiaalisesta mediasta pian niiden julkaisun jälkeen. Monet Ukrainan tapahtumia seuranneet olivat kuitenkin ehtineet ottaa ne talteen tutkimuksia varten.
Raportin mukaan Dambajevin nykyiset päivitykset paljastavat hänen palanneen kotiin perheensä luokse. Maaliskuun lopussa Dambajev jakoi venäläisen
Lentan uutisen, jossa kerrotaan, kuinka burjatialaiset Venäjän armeijan sotilaat olivat osallistuneet Debaltseven taisteluun.
2. Anton Tumanov
Verkkouutiset on kertonut 20-vuotiaasta
Anton Tumanovista tässä jutussaan. Venäjän armeijan 18. moottoroidun jalkaväkiprikaatin yksikössä 27777 palvellut Tumanov lähetettiin Ukrainaan viime vuoden elokuun alussa. Hän menehtyi elokuun 13. päivänä Ukrainan Snižnessa vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän oli ylittänyt Ukrainan rajan.
Tumanovin äiti on kertonut hänen tarinansa medialle. Kuten muissakin vastaavissa tapauksissa, todetaan Tumanovin kuolintodistuksessa kuolinpaikan kohdalla ainoastaan, että hän sai surmansa ”yksikön 27777 tilapäisessä sijoituspaikassa”.
Tumanov ja hänen yksikkönsä jäsen
Robert Artjunjan kertoivat sosiaalisessa mediassa matkastaan Snižneen. Viimeisessä julkaisemassaan kuvassa he poseeraavat valkoiset nauhat käsissään ja jaloissaan venäläisvalmisteisen BTR-panssariajoneuvon vieressä.
Yksikön sotilas
Rolan Ramazanov on vahvistanut uutistoimisto
Reutersin haastattelussa Tumanovin ja Artjunjanin saaneen surmansa Ukrainan armeijan tykistökeskityksessä hieman myöhemmin. Hän selvisi keskityksestä lievin vammoin.
Tumanovin lisäksi myös saman yksikön luutnantti
Zakhar Timinin on menehtynyt omaistensa medialle antamien tietojen mukaan Ukrainassa.
Verkkouutiset kertoo hänen tarinansa
tässä jutussa. Myös Timinin kuolintodistuksessa puhuttiin ”yksikön 27777 tilapäisestä sijoituspaikasta”.
3. Leonid Kitsatkin
Venäjän armeijan 76. laskuvarjojääkäridivisioonan yksikössä 74268 palvellut
Leonid Kitsatkin menehtyi niin ikään elokuussa. Raportin mukaan hänen kohtaloaan on yritetty peitellä Venäjällä.
Kitsatkinin joukko-osaston kotipaikka on Venäjän Pskovissa. Useiden medialähteiden mukaan useita juuri Pskovista lähteneitä
sotilaita on menehtynyt Ukrainassa.
Verkkouutiset on kertonut aiemmin, kuinka sotilaiden kohtaloita tutkivia
pskovilaisia toimittajia on ahdisteltu. Kaupungin sotilashautausmaalle on myös ilmestynyt useita tuoreita nuorien sotilaiden hautoja sen jälkeen, kun Ukrainan sota alkoi.
Raportin mukaan kymmenet 76. laskuvarjojääkäridivisioonan sotilaat lopettivat yhteydenpidon läheistensä kanssa elokuun puolivälissä. Samoihin aikoihin presidentti Vladimir Putin myönsi yksikölle palkinnon ”onnistuneesta sotilaallisten tehtävien suorittamisessa”.
Kitsatkinin VKontakte-profiilissa julkaistiin elokuun 22. päivänä hänen vaimonsa allekirjoittama päivitys, jossa ”rakkaat ystävät” kutsutaan miehen hautajaisiin.
Raportin perusteella Kitsatkinin tarina on kuitenkin muita menehtyneitä monimutkaisempi. Media sai vihiä hänen hautajaisistaan ja toimittajat alkoivat soitella miehen omaisille. Raportin mukaan kaikki saivat saman vastauksen Kitsatkinin vaimolta. Mies oli hänen mukaansa todellisuudessa elossa ja VKontakte-sivusto hakkeroitu. Esimerkiksi
Echo Moskvy sai myös puhua puhelimessa Kitsatkiniksi esittäytyneelle henkilölle.
Raportissa huomautetaan, että Kitsatkinin hauta löytyy kuitenkin Pskovin sotilashautausmaalta. Miesjoukko ajoi hautoja elokuussa kuvanneen venäläisen toimittajaryhmän pois paikalta.