Eikö Vlad ole tästä Ukrainan sisäisestä jännitteestä kirjoitellutkin...?
...tai ainakin siitä, että on olemassa oleva pelko sellaisen jännitteen kasvamisesta mikäli merkittäviin uudistuksiin ei ryhdytä ja jos koetaan, että EuroMajdan on epäonnistunut, että uusi hallinto on pettänyt Maidanin alkuperäisen idean on olemassa vaara, että kansa lähtee uudelleen kaduille ja nähdään kolmas Maidan. Tavallaan mielenkiintoista seurata onko tämä konflikti (jota kaikesta huolimatta pidän vielä paikallisena vaikka Yarosh on kutsunut väkeä mielenosoituksiin Kiovaan) alkua kolmannelle Maidanille ja jos on niin mitä siitä seuraa ja kuka on komennossa sen jälkeen.
Olen pitänyt nykyistä tilannetta Ukrainan hallinnon kannalta ongelmallisena. Sodan tähden maassa ei ole ryhdytty tarvittaviin uudistuksiin, sotaa on voitu pitää - perusteltuna syynä - uudistusten olemattomuudelle, mutta samalla on kyllä otettu kohtalaisen suuri riski sen suhteen, että kansa kokee tilanteen sellaisena, että yhtä korruptoitunutta johtajaa on seurannut joukko uusia korruptoituneita johtajia ts. mikään maassa ei muutu miksikään. Ennen raha meni Janukovitshin klaanille nyt se menee toisaalle...
Asetelma on sellainen jossa on olemassa oleva riski sille, että alunperin suhteellisen pienen ryhmän onnistuu kasvaa vaikutusvallaltaan kokoaan olennaisesti merkittävämmäksi ja jos tällaisella ryhmällä on karismaattinen johtaja, seuraukset voivat olla ennalta-arvaamattomia. Katsotaan millaiseen peliin Dmytro Yarosh ryhtyy ja lyödäänkö nyt alkutahdit vol. kolmoselle.
Ja tietenkin nämä vapaaehtoispataljoonat ovat riski, se on tunnustettava - mutta kuten olen aiemmin todennut, ilman niitä Ukrainan tilanne olisi huomattavasti heikompi ja keväällä että alkukesästä 2014 separatistit olisivat edenneet kauemmas länteen jolleivat vapaaehtoisjoukot olisi taistelleet niitä vastaan (usein vajaalukuisina) Donetskin oblastin länsiosissa. Parhaimmillaan separatistien oli onnistunut edetä Krasnoarmiiskin lähelle Donetskin oblastin länsiosiin toukokuussa, alueella Donbass Battalion toteutti useita operaatiota separatisteja vastaan. Eli on ymmärrettävää, että Ukrainan silloinen hallinto turvautui vapaaehtoisiin nähdyllä tavalla mutta ehkäpä kesän jälkeen olisi ollut järkevämpää ryhtyä laajamittaiseen aseistariisuntaan/joukkojen yhdistämiseen asevoimiin - asetettu takarajat joita olisi noudatettava. Koska nyt erilaiset "yksityisarmeijat" ja vapaaehtoisjoukot muodostavat ongelman ja on todella suuri vaara sille, että ne ajautuvat nähtyä laajempiin keskinäisiin yhteenottoihin ja että niiden avulla oligarkkien on mahdollista hankkia itselleen entistä enemmän valtaa maassa.
Tämä kaikki sopii tietenkin Venäjälle, ja sen etu on ollut se, että Kiovan kädet ovat olleet sidotut ja ettei maahan ole saatu muodostettua pysyvää rauhaa ettei tulitauko ole pitänyt. Jokainen sisäinen konflikti heikentää Ukrainan hallintoa tai vähintäänkin on signaali siitä, ettei sillä ole kaikki langat käsissään ja seuraus voi olla se, että yksi konflikti johtaa toiseen ja toinen kolmanteen. Tietenkin on syytä myös miettiä, että onko EU:n valitsema linja aivan oikea ja onko luotettu liikaa Putinin "hyväntahtoisuteen".
Ymmärrän vapaaehtoisjoukkojen turhautumisen ja maan johtoon kohdistetun kritiikin, mutta toivoisin, että rivit pysyisivät yhtenäisinä sitä yhteistä vihollista vastaan. Mutta samalla toivon, että Poroshenko & co ymmärtävät ongelman ja ryhtyvät edes joihinkin merkittävimpiin tekoihin - viimekädessä vaikka siihen, että punnitaan maan johdon luottamus.
vlad.