Nyt taas vähän katkeraa lääkettä pussihousukaartien ihailijoille ja muille joilta todellisuus on unohtunut.
Ulkomaat 21.7.2015 klo 16:43 | päivitetty 21.7.2015 klo 16:51
Ukrainasta vyöryy laitonta työvoimaa Krimille
Ukrainalainen Elena tekee laittomasti 12-tuntisia työpäiviä myymällä leluja torilla Krimin länsirannikolla vajaan seitsemän euron päiväpalkalla. Sekin auttaa, sillä opettajan palkka Ukrainassa ei riitä normaaliin elämiseen.
Matkailu on Krimillä merkittävä kausityöntekijöitä työllistävä ala. Kuva: Yle
Runsas vuosi sitten Venäjään liitetystä Krimin niemimaasta on tullut pelastus monelle ukrainalaiselle. Lisäansioiden toivossa alueelle on tullut tänä vuonna jo tuhansia kausityöläisiä laittomasti ilman työlupia.
Laittoman työvoiman kasvamisen taustalla on kaksi vastakkaista ilmiötä: Ukrainan talous on romahtanut ja Krimillä puolestaan elinkeinoelämä on alkanut elpyä. Viimevuotinen suurtyöttömyys on vaihtunut Krimillä työvoimapulaksi. Työttömyysaste on nyt alle prosentin.
Krimin varatyöministeri Leonid Mihalevski kertoo, että Venäjän lupaamien miljardien eurojen vaikutus on alkanut näkyä. Ukrainan aikana suljettuja teollisuuslaitoksia on avattu uudelleen ja kunnallistekniikkaa rakennetaan.
– Nyt tarvitaan monenlaisia ammattilaisia, sanoo Mihalevski. Matkailusta elävällä Krimillä pulaa on erityisesti siivoojista, kokeista ja tarjoilijoista, mutta myös korkeammin koulutetuista työntekijöistä kuten lääkäreistä ja insinööreistä.
Työtä saadakseen ei tarvitse mennä edes työvoimatoimistoon. Esimerkiksi Krimin pääkaupungin, Simferopolin katukuvassa suorastaan vilisee ilmoituksia vapaista työpaikoista.
”Täällä kaikki ovat Ukrainasta”
Ennen Venäjä-liitosta Manner-Ukrainasta oli helppo tulla kausitöihin Krimille. Töitä tarjosivat etenkin niemimaan maatalous ja matkailuala.
Nyt Krimillä noudatetaan Venäjän lainsäädäntöä ja tulijoilta vaaditaan maksullinen ja vaikeasti haettava työlupa, jos he eivät aio muuttaa Krimille pysyvästi ja hakea Venäjän passia.
Ukrainalainen Elena (kuvassa oik.) myy työkseen leluja torilla. Kuva: Yle
Suuri osa tulijoista ei vaivaudu hakemaan työlupaa, vaan ottaa mieluummin riskin kiinnijäämisestä.
Riskin välttämiseksi Elena ei halua, että kerromme tarkasti, missä hän laitonta työtään tekee.
– Täällä kaikki ovat jostakin päin Ukrainaa, hän selittää.
Valtaosa tulee sodan runtelemasta Itä-Ukrainasta, mutta tulijoita on myös maan länsi- ja keskiosista.
”Ukrainassa ei ole toivoa huomisesta”
– Meitä tarvitaan ja meihin suhtaudutaan täällä hyvin, kertoo Elena.
Hyöty onkin molemminpuolinen. Työnantajat saavat halpaa työvoimaa ja laiton työntekijä pienen palkan lisäksi usein myös majoituksen ja päivittäisen ruoan.
– Mitä muuta voisimme tehdä, kysyy Elena. Ukrainassa ei ole toivoa huomisesta, ei ainakaan siellä, missä itse asun, hän sanoo. Emme edes tiedä, mitä huomenna tapahtuu.
Krimin viranomaiset lupaavat helpottaa ukrainalaisten työlupien saantia, sillä niemimaa alkaa olla laittomastakin työvoimasta riippuvainen.
Muutos onkin tarpeen, sillä työvoimaa ei ole juurikaan saatavilla muualta kuin juuri Ukrainasta, josta on tullut runsaan vuoden aikana myös kymmeniä tuhansia pakolaisia.
Venäjän keskitasoa alemmat palkat eivät näytä houkuttelevan Krimille venäläisiä. Keskipalkka Krimillä on noin 15 000 ruplaa eli vajaat 250 euroa kuukaudessa.
Marja Manninen, Yle Uutiset
Simferopol
http://yle.fi/uutiset/ukrainasta_vyoryy_laitonta_tyovoimaa_krimille/8168470