Venäjä on aiheuttanut Ukrainan talouden haasteet agressiivisella miehitys politiikallaan itä-ukrainassa.
Näkisin että Ukrainan taloudelliset ongelmat ovat ihan itse aiheutettuja. Ukrainan pitäisi kaiken järjen mukaan olla vauras valtio. Suotuisa ilmasto, valtavasti maanviljelyskelpoista maata, meriyhteys ja paljon luonnonvaroja. Silti Ukraina oli jo Janukovitshin aikana Euroopan toiseksi tai kolmanneksi köyhin valtio (Moldovan ja ehkä Albanian jälkeen). Ukrainan pitäisi olla vauraampi valtio kuin esim. Valko-Venäjä, mutta todellisuudessa Lukashenkon valtio on yli kaksi kertaa Ukrainaa vauraampi. Tälle ei ole olemassa mitään hyvää selitystä.
Maidanin jälkeiset tapahtumat ovat nyt suistaneet Ukrainan tilanteeseen, että edes Janukovitshin aikaisen heikon tason saavuttamiseen katsotaan menevän kaksi vuosikymmentä. Eli asiat maassa ovat täysin päin persettä.
Surkeuden selittäminen sodalla on hieman epätoivoista, sillä eihän tuolla mitään varsinaista sotaa ole ollut moneen kuukauteen. Debaltsevon jälkeen rintamalinjat ovat pysyneet samoina ja menetykset molemmin puolin ovat olleet pieniä. Ei tällaisen pitäisi syöstä 40 miljoonan asukkaan maata täydelliseen kurjuuteen, vaan syyt ovat muualla.
Tässä olet oikeassa! Mutta kumpi menettää enemmän? Ukraina on länsimaiden silmissä uhri, jota tullaan auttamaan pitkään.
Luulet länsimaiden olevan valmiita tukemaan vastikkeettomasti Ukrainaa? Länsimaat tulevat toki tukemaan Ukrainaa mutta tuki tulee kohdistumaan vain Ukrainan armeijalle, koska Ukrainan suurin arvo lännelle (Yhdysvalloille) on Venäjän eristäminen Saksasta ja Ranskasta sekä mahdollisesti Ukrainan tuleva militarisoiminen NATO:n sotilastukikohdiksi (vaikka itse en tähän usko, koska se merkitsisi oikeaa sotaa Venäjän kanssa).
Mitään Ukrainan taloutta ja elintasoa kohottavia investointeja lännestä ei ole luvassa. Niitä ei ole tullut tähänkään päivään asti, vaikka Maidanin hallinto on ollut vallassa Ukrainassa puolitoista vuotta. Maidan saa pärjätä yksin, jos pärjää.
Vielä jokin aika sitten oli toivoa siitä, että Ukrainasta voisi muodostua ns. liuskekaasun suurtuottaja. Mutta nyt nuokin haaveet on haudattu. Sekä Shell että Chevron ovat vetäytyneet pois Ukrainasta todettuaan, ettei siellä ole kaasua porattavaksi asti. Sama tapahtui aiemmin Puolassa joku vuosi sitten.
Mitä Venäjään tulee, näen todella rajun taantuman olevan tosiasia ryssien keskuudessa.
Mitään "todella rajua taantumaa" ei Venäjällä ole ollut edes tänä vuonna huolimatta pakotteista ja öljyn hinnan rajusta laskusta. Venäjän taloudessa on tapahtunut pinnan alla paljon positiivisia asioita ja talouden pohja on vähitellen monipuolistumassa. Se tapahtuu hitaasti, mutta varmasti. Maatalous on yksi Venäjän talouden tämän hetken vahvimmista sektoreista noin esimerkkinä. Yleensä jopa erittäin negatiivinen ex-finanssiministeri Aleksei Kudrin ennustaa talouden kääntyvän kasvuun loppuvuonna.
Länsimaiset investoinnit ovat jäissä ja paluu arkeen tulee kestämään vähintään 50v.
Osaksi totta, mutta pakotteita kierretään jatkuvasti. Esimerkiksi Nord Streamin toisen putken rakentamisesta sovittiin vasta Saksan kanssa. Se kaksinkertaistaa kaasuputken kapasiteetin ja auttaa Venäjää toimittamaan enemmän kaasua Eurooppan ohi Ukrainan maaperän.
Samoin Shell ja Gazprom sopivat kesäkuussa mittavan yhteistyön aloittamisesta:
http://www.themoscowtimes.com/busin...ilding-global-alliance-with-shell/524289.html
Eikä pidä unohtaa Kiinaa ja muita Aasian maita, jotka tekevät Venäjälle miljardiluokan investointeja. Iranin kanssa on tulossa isot siviililentokonekaupat jonka arvo mitattiin muistaakseni kymmenissä miljardeissa euroissa.
Venäjän kansa tulee olemaan tämän kriisin suurin maksaja.
Venäjä sai jo Krimin. Krim on Venäjälle etenkin sotilaallisesti mittaamattoman arvokas, koska se on käytännössä upottamaton jättikokoinen lentotukialus keskellä Mustaa merta. Pakotteet ovat varmasti voimassa vielä vuosia, mutta ennenpitkään ne tullaan purkamaan vähitellen ja yksi kerrallaan.
Eipä ole hääviä olla venäläinen nykyisin! Sääliksi käy niitä Venäläisiä, jotka kuvittelivat että Venäjä kehittyy demokratian suuntaan! Nyt me tiedämme että suunta on suoraan totalitääristä diktatuuria kohti maustettuna natsien opeilla jne...
Nyt menee taas aika erikoiseksi tämän keskustelun sävy. Mitä tekemistä demokratialla ja Venäjän oletetulla diktatuurilla on Krimin ja Ukrainan kanssa?
Mutta jos haluat hakea Euroopasta diktatuureja, niin kyllä niitä yksi kappale löytyy: nimittäin Ukraina.
Monet noista Ukrainan venäläisistä tosiaankin käyvät Krimillä töissä. Voisivat muuttaa kokonaan Venäjälle. Heillä ei tule olemaan kovin helppoa elää Ukrainassa tulevaisuudessa. Suomessakin arvot ryssiä kohtaan ovat muuttumassa entistä kielteisimmiksi.
Tässä olen sentään samaa mieltä kanssasi. Mielestäni niiden ukrainalaisten jotka Krimille lähtivät töihin ei kannata enää palata takaisin vaan pyytää Venäjän kansalaisuus, koska he eivät tule olemaan turvassa Ukrainassa, mikäli nykyinen hallinto siellä on vielä pystyssä kun he palaavat.