Ehkä on myös syytä huomioida se että Ukrainan armeija on ollut aina varsin kattavasti venäläisten (ja Venäjällä koulutettujen upseerien) johtama. Venäläisten asiamiehenä toimineen presidenti Junukovich'in aikana venäläismielisten kontrollia vahvistettiin entisestään koko Ukrainan hallinnossa. Kaikki tämä venäläistäminen näkyi konkreettisesti Venäjän hyökkäyksen alkuvaiheissa jolloin Ukrainan armeija oli käytännössä toimintakyvytön, useiden johtavien upseereiden siirtyessä avoimesti Venäjän puolelle, puolustusministeriä (jopa hänen tilalleen valittua uutta) myöten.
Varsin todennäköisesti UA:n johtoon on edelleenkin jäänyt/piiloutunut venäläismielisiä upseereja, armeijan hallinnossa toteutetuista puhdistuksista huolimatta. Kentänee vielä vuosia että upseeristo saadaan kokonaan puhdistettua Venäjän myyristä, soluttautujista agenteista jne. Ja, tuskinpa sitä saadaan koskaan täysin luotettavaksi..
Mutta vapaaehtoiset, uutta itsenäistä Ukrainan edustavat, ns. Pravyj Sektor'in joukko-osastot ovat olleet suurena uhkana venäläisille miehittäjille. Heidän organisaationsa ovat huomattavasti luotettavampia ja mitä todennäköisemmin puhtaampia venäläismielisistä johtajista/sotilaista. Venäjä ei ole kyennyt saamaan heidän operaatioistaan vakoilutietoja tietoa samalla tavalla kuin UA:aan soluttautuneilta pettureilta. Näin he ovat kyenneet aiheuttamaan venäläisille hyökkääjille ja terroristeilla yllätyksiä sekä merkittäviä tappioita. Soden aikaisemmissa vaiheissa Pravyj Sektorin joukot joutuivat eräissä tilanteissa ilmiselvästi jopa UA:n taholta (venäläismielisten soluttautujien) aiheutuneiden petosten uhreiksi..
Venäläiselle nämä Ukrainalle uskolliset joukko-osastot ovat olleet erittäin ikävä piikki. Jopa itse Putin on antanut lausuntoja joissa on tuotu esille katkeruutta Azov- yksiköistä ym. Voisin uskoa että juuri itsenäisen Ukrainan puolustautumiseen sitoutuminen on yhtenä erityisenä syynä siihen että Venäjän propagandassa syytetään kyseisiä sotajoukkoja "fasistisiksi" ja äärioikeistolaisiksi. Venäläisen propagandassa kaikki ne jotka taistelevat itsenäisen Ukrainan puolesta ovat "fasisteja". On syytä huomioida että kyseisen nimityksen historiaan liittyy venäläisten mielissä aivan erityinen merkitys ja juuri siksi Putin purkii muuttamaan tosiasiat ns. päälaelleen.
Onneksi suurimmassa osassa demokraattisesti hallitua maailmaa ymmärretään fasismin merkitys oikealla tavalla..Kaikesta tästä huolimatta meiltä Suomestakin löytyy sekä henkilötasolla että eräissä poliittissa liikkeissä, hyväksyvää suhtautumista sekä kannatusta, poliittista tukea ja yhteistyötä, reaalisesti fasismiin perustuvaa valtiota, valtiojohtoa ja sen hallinnollista diktatuuria kohtaan.
Fasismi = yhden johtajan, yhden puolueen ja kansanliikkeen diktatuuri. Tyypillistä sille on että poliittiset vastustajat murhataan ja heidän kannattajiaan uhkaillaan. Fasismiin liitttyy myös pyrkimys sisäisen järjestysvallan ja sotilaallisen voiman kasvattamiseen sekä oman valtakunnan laajentaminen asevoimin, miehittämällä naapurivaltioita ja kansallisuuksia.
Jokainen joka osaa lukea sekä seuraa maailman asioita, ymmärtää varmasti mikä ja kuka edustaa todellista fasismia....kyseinen valtio ja sen johto ei ole kovin kaukana.
Mainitsemasi seikka on eräs Ukrainan kriisin ja sodan ongelmia, eivätkä läheskään kaikki Ukrainan asemaa ja toimia kritisoineet todellakaan ole ymmärtäneet sitä, että käytännössä koko itsenäisyyden ajan asevoimissa on venäläisten osuus on ollut suhteessa huomattavasti suurempi mitä heidän osuutensa väestöstä on. Sama pätee upseereihin ja upseereiden kohdalla ongelmana on se, että huomattavan moni on/oli käynyt koulunsa neuvostoaikana Venäjällä sijaitsevissa sotilasakatemioissa ja suhde venäläisyksiköihin oli täten vieläkin tiiviimpi. Ja Janukovitshin kaudella tämä epäsuhta entisestään korostui Janukovitshin nimittäessä turvallisuuselimiin hänelle lojaaleita miehiä (ja naisia) ja edelleen epämääräinen joukko upseereita ja turvallisuuselinten palveluksessa olevia henkilöitä on jollain varmuudella Venäjän myyriä.
Janukovitshin kaudella myös poliisin miehistöä ja kontrollia muokattiin,
berkut nyt oli tunnetusti hänelle lojaali ja varmistaakseen lojaaliuden Janukovitsh vieläpä siirsi EuroMaidanin aikana idästä Donbassin alueelta ehdottoman uskollisia joukkoja Kiovaan lähinnä siksi, koska uskoi heidän käyttävän helpommin voimatoimia mielenosoittajia ja yleisesti siviilejä vastaan. Tätä tapahtui erityisesti sen jälkeen kun paikallisia ja Ukrainan länsialueilta tulleita berkutin jäseniä siirtyi mielenosoittajien riveihin tai antautui heille. Mutta idässä ongelma oli moninverroin suurempi. Moni ihmetteli reilu vuosi sitten miksi poliisi ei idässä laittanut mielenosoittajia kuriin - miksi he antoivat pro-russia ryhmien vallata alkuvaiheessa pienin voimin rakennuksia ja terrorisoida alueella. Tietenkin siksi, koska jo alkuvaiheessa kohtalainen joukko poliisin palveluksessa olleita siirtyi joko separatistien puolelle tai jäi kotiin - tai kieltäytyi ottamasta vastaan käskyjä Kiovasta tai vielä Ukrainan hallinnolle uskollisilta tahoilta. Toukokuun (2014) alkuun mennessä käytännössä kaikki paikallisen poliisin miehet olivat siirtyneet "kansantasavaltojen" palvelukseen tai jääneet kotiin, Donetskissa oli tuolloin tuskin kourallisen verran Kiovasta tulleita erikoisjoukkojen jäseniä, jotka ottivat ohjeita Kiovasta paikallishallinnon tai separatistien sijaan.
On siis todella ymmärrettävää, että Ukrainan hallinto joutui tällaisessa tilanteessa turvautumaan vapaaehtoispataljoonien apuun ja ilman heitä tilanne olisi ollut olennaisesti heikompi kesän koittaessa. Toukokuussa silloinen Donbass pataljoona taisteli Donetskin oblastin länsiosissa separatistien joukkoja vastaan estäen näiden etenemisen Krasnoarmii'iskiin. Tässä on eräs syy sille miksi minua toisinaan ärsyttää suuresti se, että nostetaan esille nämä vapaaehtoisjoukot ja niiden kytkökset äärioikeistoon - tuntuu siltä, että ihmiset eivät ymmärrä sitä, että sodassa ja taisteltaessa valtion yhtenäisyyden puolesta on toisinaan erityislaatuisissa tilanteissa turvauduttava keinoihin joihin ei rauhan aikana välttämättä turvauduttaisi. Ukrainan hallituksella ei todellisuudessa ollut vuosi sitten muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan hetkenä jolloin asevoimat oli täydellisessä kaaoksessa ja jolloin ei ollut edes varmaa siitä tekeekö Venäjä laajamittaisen intervention Itä-Ukrainaan vaiko ei.
Ja se myös hetkittäin ärsyttää kun tuntuu siltä, että asioita ymmärtävätkin ihmiset tuntuvat edelleen kiinnittävän suhteettoman paljon huomiota näihin vapaaehtoispataljooniin ja nostavan esille sen kytköksen äärioikeistoon (ja moni vielä korostaa kytköstä natsismiin välttämättä edes tietämättä millainen asetelma toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen on ollut). Sen ymmärtää, että Saksassa jokainen kytkös fasismiin/natsismiin on kauhistus eikä sellaista voida pitää missään nimessä hyväksyttävänä, mutta Suomessa (ja monessa muussa maassa) toivoisin malttia tämän suhteen ja huomioitavan myös sen, että tosiasiassa moni näistä alkujaan äärioikeistolaisista ryhmistä on tavalla tai toisella irtisanoutunut myös tekojen tasolla kytköksistä fasistisiin mielipiteisiin - tämä tuntuu monilta unohtuneen näinä aikoina. Näin on tehnyt esim. Pravyj Sektor.
Varmasti Venäjän välittämällä disinformaatiolla on vaikutuksensa siihen, että edelleen moni vapaaehtoispataljoona ja -ryhmä leimataan fasistiseksi - rummutus Moskovan suunnasta on ollut sen luokkaista mustamaalausta. Mutta ne asiantuntijat joilla ei ole värilaseja, heidän tulisi osata tarkastella tätäkin kysymystä rationaalisesti ja objektiivisesti ja korjata selkeitä mediassa esiintyviä virheitä ja väittämiä. Ja vielä parempaa olisi jos aivan avoimesti media kirjoittaisi Venäjällä vallitsevasta ksenofobisesta ilmapiiristä ja rasismista ja äärioikeistolaisista ja fasistisista liikkeistä, jotka lyövät tuttavallisesti kättä valtiohallinnon ja virkamiesten kanssa. Ja onhan Putinin pääideologilla Duginilla omat - hyvinkin selkeät - kytkökset fasistisiin ryhmiin (vaikka hän tietyissä tilanteissa pyrkii kätkemään nämä kytkökset).
Odotan hetkeä jolloin joku valtamedia Suomessa uskaltaa kirjoittaa suoraan ja rehellisesti fasistisesta Venäjästä, siitä, että käytännössä Suomen naapurissa on fasistis-imperialistis-nationalistinen valtio - suurvalta. Yksittäiset kolumnistit ovat näistä kytköksistä kirjoitelleet, siitä heille kiitos - mutta kuten nähtyä - se ei vielä riitä! (Poliittisesti tällaista kirjoittelua voi jopa pitää "itsemurhana" mutta se olisi ainakin rehellistä ja avointa vailla salailua. Sellainen avoin ruotiminen saattaisi avata monen, epäilijän, silmät lopullisesti ja he näkisivät samalla tämän kriisin ja sodan taakse ja ymmärtäisivät paremmin sitä.)
vlad.