Ukrainan konflikti/sota

Varsin turhauttavaa lukea millaisessa limbossa ukrainalaiset joutuvat elämään ja miten valtaapitävät ovat tarrautuneet kynsin hampain etuoikeuksiinsa tajuamatta että jos kansakunta menee alta niin sitten menee omakin kaukalo nurin.

Mannerheim huomautti aikanaan Suomalaisten poliitikkojen touhuista: ”Niin, kaikki viittaa siihen, että poliitikkojen häikäilemätön kaupankäynti vallasta ei vain onnistu ennen pitkää hävittämään kauniita menneiltä sukupolvilta perittyjä traditioita, vaan ajaa vähitellen heidän kansansa perikatoon.” Ukrainassa on vaarana että käy juuri näin.

Ukrainan valtarakenne istuu tiukassa
Pääkirjoitus | Turun Sanomat

Ukrainan sota- ja kriisiuutisten yhteydessä helposti unohtuu, että kriisissä on myös maan sisäpolitiikka. Pääministeri Arseni Jatsenjukin sunnuntaista eroilmoitusta ei voi pitää suurena yllätyksenä.

Presidentti Petro Poroshenko kehotti viimeksi helmikuussa pääministeriä eroamaan. Parlamentti on pitänyt hallitusta pitkään toimintakyvyttömänä, mutta ei ole suostunut hyväksymään epäluottamuslausetta.

Hallituksen pitkässä kujanjuoksussa Jatsenjukin oma puolue on marginalisoitunut parin prosentin kannatuksen liikkeeksi.

Uudeksi pääministeriksi on nousemassa parlamentin puhemies Volodomyr Groysman, presidentti Poroshenkon vankka tukija. Pääministerinvaihdoksen arvellaan vahvistavan presidentin asemaa entisestään. Uusia vaaleja ei ainakaan tällä tietoa ole luvassa.

Jatsenjukin hallitus ei ole kyennyt vastaamaan sille asetettuihin toiveisiin ja odotuksiin. Maan vanhanaikainen talous on sekasorron tilassa, pankit kriisissä ja energiahuolto ja -tuotanto pahoissa vaikeuksissa. Korruptio rehottaa valtoimenaan.
Itä-Ukrainan sotatila, Krimin menetys ja Venäjän-kaupan tyrehtyminen varjostavat optimismin hentoja oraita.

Osa ratkaisun avaimista on Ukrainan hallituksen omissa käsissä. Syvälle juurtuneen korruption kitkemiseksi on tehty luvattoman vähän. Eurooppalaistyylistä tehokasta hallintoa ei ole saatu aikaan oligarkien hallitsemassa yhteiskunnassa.

Talouden ja tuotannon suunnanmuutos vaatisi pääomia, innovaatioita ja kovaa tahtoa. Venäjän markkinoille tarkoitetut koneet ja laitteet eivät käy kaupaksi länteen. Muutkin talousreformit ovat jääneet tekemättä.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen EU:n lähentymis- ja vapaakauppasopimuksen viivästyttäminen ei auttanut Ukrainaa sopeuttamaan talouttaan EU:ta vakuuttavaksi. EU:n osuus Ukrainan ulkomaankaupasta on hitaasti kasvanut, mutta Venäjän-kaupan menetyksiä kasvu ei ole kompensoinut.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EU ovat panneet osan yli 20 miljardin euron velkaohjelmistaan jäihin, koska talouden ja yhteiskunnan uudistukset eivät etene velkaehtojen mukaisesti. IMF on väläytellyt velkojen uudelleen järjestelyä, Ukraina anteeksiantoa. Korruption ja reformien puutteen takia niitä ei voi harkita.
Tuleva pääministeri on saanut kehuja uudistusmielisyydestään. Nopeita ratkaisuja kohti parempaa on silti turha odottaa. Vanhat valtarakennelmat ovat paikallaan.

Itä-Ukrainan kriisin ja EU:n ja Venäjän suhteiden liennyttäminen loisivat edellytyksiä talousuudistuksiin ja -kasvuun. Ukrainan omat vaikutusmahdollisuudet ovat tällä tiellä rajalliset. Ukrainan hyvinvoinnin kasvu ja vakaus palvelisivat ajan mittaan myös Venäjän etua.

__________________________________________________________________________________________

Pääkirjoitus
Ukrainassa valta ja vastuu keskittyvät Porošenkolle
Ukrainan pääministerin vaihtuminen selkiinnyttää päätöksentekoa, mutta kertoo myös politiikan pinttyneestä sisäpiirin edunvalvonnasta
Pääkirjoitus 12.4.2016 2:00
Helsingin Sanomat

Ukrainalla on takanaan kaikilla mittareilla vaikea viikko.

Ensin presidentti Petro Porošenkon nimi löytyi Panaman papereista veroparatiiseihin yhtiöitä perustaneiden henkilöiden joukosta. Sitten hollantilaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen. Viikonvaihteessa pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti eroavansa valtataistelun jälkeen. Samalla tulitus Itä-Ukrainassa kiihtyi jälleen, ja velkojat seurasivat Ukrainan uudistustahtia epäluuloisina.

Tapahtumien jälkeen valta ja vastuu uudistusten etenemisestä oli entistä selvemmin Porošenkolla, jonka asemaan Panama-paljastukset eivät ainakaan välittömästi vaikuttaneet. Porošenkolla on nyt aiempaa vähemmän mahdollisuuksia syyttää muita, mikäli korruption vastaiset toimet eivät etene Ukrainan lupaamalla tavalla.

Jatsenjukin eroilmoitus osoitti, että myös länsimaat olivat taipuneet pääministerin vaihdon kannalle. Porošenko vaati Jatsenjukin eroa jo helmikuussa, mutta silloin syrjäyttämiselle ei ollut riittävää tukea Ukrainan parlamentissa eikä lännessä. Nyt Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden soitti Jatsenjukille ja kiitti häntä hyvästä työstä mutta ei taivutellut jäämään.

Valtataistelun jatkuessa rintamalinjat parlamentissa ovat liikkuneet niin, että Jatsenjukin johtama puolue kansanrintama ja Porošenkon ryhmä jatkavat hallituksessa, jolla olisi edelleen takanaan myös parlamenttienemmistö. Parlamentin puhemiehenä toiminut Volodymyr Groisman on määrä vahvistaa uudeksi pääministeriksi tänään tiistaina.

Pääministerinvaihdos voi selkiinnyttää päätöksentekoa, koska Groisman tulee Porošenkon ryhmästä. Vaihdos kertoo kuitenkin valitettavan paljon myös tavasta, jolla Ukrainan politiikka yhä toimii.

Hallituksen ehdottomasti tärkeimpänä tehtävänä on kitkeä järjestelmällinen korruptio ja saada hallinto toimimaan. Myös Itä-Ukrainan jatkuvat sotatoimet edellyttävät tätä.

Päätöksissä jokainen kuitenkin suojelee lähipiiriään. Rintamalinjat vaihtelevat, ja ratkaisuissa kuullaan oligarkkeja.

__________________________________________________________________________

Ukrainan tehtävä omat kotiläksynsä
Mikään puolue ei voisi luottaa ukrainalaisten tukeen vaaleissa.Hallitukseen luotetaan vähemmän kuin ennen vallankumousta 2014.
Pääkirjoitukset Julkaistu 12.4.2016 klo 00:05

Ukrainan sisällissota jatkuu ja on viime aikoina jopa kiihtynyt. Vielä syyskuussa molemmat osapuolet uudistivat sitoutumisensa tulitaukoon, mutta Syyrian sodan varjossa tulitus ja kahakointi ovat jatkuneet monin paikoin separatistien hallitsemien alueiden ja Ukrainan hallituksen joukkojen välillä. Ukrainan mukaan Venäjä jatkaa separatistien aseistamista.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on erittäin huolissaan tilanteesta ja erityisesti siitä, että jopa Etyjin siviilitarkkailijoita vastaan on taas hyökätty. Kanervan mukaan on välttämätöntä, että pääministeri Arseni Jatsenjukin erottua maahan saadaan nopeasti hallitus, joka toteuttaa Ukrainan kipeästi kaipaamat korruptionvastaiset ja muut uudistukset teoissa eikä vain sanoissa. Kanerva avasi Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajiston kokouksen maanantaina Kööpenhaminassa.

Ulkopuolinen kuvittelisi, että Venäjän toimista alkunsa saaneen sisällissodan riivaamassa maassa maan laillinen valta, parlamentti, hallitus ja presidentti, yhdessä yrittäisivät toimia tehokkaasti maan valtavien ongelmien ratkaisemiseksi. Silti kilpailevat poliittiset ryhmittymät näyttävät usein keskittyvän riitelemään enemmän keskenään kuin selviämään katastrofaalisesta tilanteesta.

Ukrainalaisten luottamus vallanpitäjiin on romahtanut, eikä presidentti Petro Porošenkon nimen paljastuminen Panama-papereista ainakaan edesauta tilannetta. Kansalaisten protesti kohdistuu paljolti nimenomaan siihen, ettei vanhan vallan korruptiorakenteita ole purettu vaan suklaamiljardööri Porošenkon kaltaisilla oligarkeilla on suoraa valtaa ja välillistä vaikutusvaltaa hallinnossa. Mukana hämmentää edelleen myös entinen pääministeri Julija Tymošenko, joka rikastui aikanaan epämääräisillä kaasusopimuksilla Venäjän kanssa. Hänen puolueensa veti tukensa Jatsenjukin hallitukselta jo helmikuussa.

Porošenko on painostanut pääministeriä eroamaan. Syynä on se, että poliittinen kriisi on jäädyttänyt Kansainvälisen valuuttarahaton IMF:n tuen eivätkä kiistat edistä myöskään lähentymistä EU:n kanssa. Jatsenjukin tilalle ainakin väliaikaisesti on nousemassa presidentin tukijoihin laskettu parlamentin puhemies Volodomyr Groysman, mutta hallituspohja säilyy entisellään.

Ukrainan lehdistössä on ollut viime aikoina huhuja siitä, että maan avainpoliitikot – ns. strateginen seitsikko – olisivat olleet kokoamassa yhteistä allianssia välttääkseen uusien vaalien järjestämisen sekasortoisessa tilanteessa. Porošenkon mukaan uusista vaaleista ei ole nyt apua vaan parlamentin ja hallituksen on vietävä lupaamansa uudistukset läpi. Juuri nyt mikään puolue ei voi luottaa kansalaisten tukeen vaaleissa. Hallitukseen luotetaan jopa vähemmän kuin ennen vallankumousta 2014, jossa presidentti Viktor Janukovyts joutui maanpakoon Venäjälle. Myös riski äärinationalistien voimistumisesta on olemassa.

Hollannissa viime viikolla järjestetty kansanäänestys Ukrainan ja EU:n assosiaatiosopimuksesta luultavasti johtaa siihen, ettei vuoden vaihteessa voimaan astunutta sopimusta voida ratifioida. Vaikka äänestysprosentti jäi 32:een, se oli riittävä antaakseen tulokselle vahvistuksen: äänestäneistä 64 prosenttia vastusti Ukraina-sopimusta. Äänestyksen merkittävyyttä nostaa se, että Hollanti hoitaa paraikaa EU:n puheenjohtajuutta.

Venäjän pyrkimyksille hajottaa EU:ta ja painostaa Ukrainaa Hollannin äänestystulos oli herkullinen voitto. Venäjä pystyy osoittamaan ukrainalaisille, ettei EU edes tahdo auttaa teitä. Vähin mitä EU voi Ukrainalta vaatia, on omien kotiläksyjen hoitaminen ja uuden ratkaisukeskeisen hallituksen kokoaminen. Hollannissa äänestäneistä 64 prosenttia vastusti EU:n Ukraina-sopimusta. Äänestystulos oli herkullinen voitto Venäjälle.
 
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/186840-suomalaishavainto-ukrainasta-uusi-taistelu-kontrollista

Suomalaishavainto Ukrainasta: ”Uusi taistelu kontrollista”

Ulkomaat|Ukrainan kriisi

Ukrainassa hiljattain vierailleet Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik ja FIMin salkunhoitaja Kuldar Rahuorg ovat molemmat hyvin pessimistisiä Ukrainan nykykehityksen suhteen. Molempien mukaan poliittinen tilanne on Ukrainassa nyt äärimmäisen herkkä.

–Valitettava tosiasia on se, että Kiovassa tuntuu olevan käynnissä valtapeli ja uusi taistelu kontrollista. Uuden, vielä perustettavan, hallituksen on todistettava sekä kansalle että kansainvälisille rahoittajille pysyvänsä uudistusten tiellä. Toivottavasti uudistusten aikataulu on edes jossain määrin odotusten mukainen, Rahuorg toteaa katsauksessaan.

Hän arvioi, että Ukrainan nykyisessä, joskin väistyvässä, hallituksessa on monia ”erittäin kykeneväisiä ja aikaansaavia” henkilöitä, mutta vastavuoroisesti parlamentissa löytyy ”monia, joille entinen meno sopii enemmän kuin hyvin”.

Kristi Raik puolestaan huomauttaa, että uudistusten takkuilu Ukrainassa syö lännen intoa tukea maata.

–Oikeuslaitoksen uudistaminen ja korruption kitkeminen ovat ehtona Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja EU:n taloudellisen tuen jatkumiselle. Kansainvälisen yhteisön velvollisuus puolustaa Ukrainan suvereenisuutta ja alueellista koskemattomuutta ovat asia erikseen – ainakin periaatteessa. Käytännössä on kuitenkin niin, että lännen valmius tukea Ukrainaa Venäjän voimankäyttöä vastaan heikkenee entisestään, jos maan johdon ei katsota sitoutuvan tosissaan uudistuksiin, hän kirjoittaa Kalevan Vieraskynä-palstalla.

Henkilöt:
Kuldar Rahuorg, Kristi Raik
Muut asiasanat:
ulkomaat, Ukraina
 
Ukrainalaista PST-ohjustyöskentelyä.


Watch: Ukrainian Forces Destroy Russian Armor


BY SOFREP 04.12.2016#VIDEOSEMAIL SHARE TWEET

Ukrainian Forces successfully engaged a Russian armored vehicle with an anti-tank guided missile (ATGM), as it passed through the Russian-backed separatists zone of control and into Ukrainian territory. The engagement occurred in-between the towns of Shchastya and Vesela Hora, Luhans’ka oblast, Ukraine on 11 April 2016.

mpa-1024x477.jpg

The approximate location of the skirmish. The red signifies the area of Ukraine under the control of Russian-backed separatist. Image courtesy of Liveuamap.
The encounter was anticipated, thanks to an OPSEC-SNAFU, turned public announcement that was leaked onto Facebook by Russian-backed separatist from the soi-disant Luhansk People’s Republic (LNR/LPR). The message stated that the LPR was preparing to transfer troops across the Donets river near the village of Shchastya. Ukrainian forces simply had to watch and wait.

The lone vehicle is reported to have been part of a reconnaissance element.

https://sofrep.com/51059/watch-ukrainian-forces-destroy-russian-tank-atgm-11-april-2016/
 
Harmittaa Ukrainan kansan puolesta, että sillä on niin paskat johtajat vuodesta toiseen. Sellaisia uhrauksia Maidanilla ja vapaaehtoisia ponnistuksia murtuman rajaamiseksi ja sitten ne veltot korruptoituneet poliitikot yläportaassa. Paljonko ne Janukovitsista sitten poikkeavat?
 
Harmittaa Ukrainan kansan puolesta, että sillä on niin paskat johtajat vuodesta toiseen. Sellaisia uhrauksia Maidanilla ja vapaaehtoisia ponnistuksia murtuman rajaamiseksi ja sitten ne veltot korruptoituneet poliitikot yläportaassa. Paljonko ne Janukovitsista sitten poikkeavat?

Ukrainassa on yhä edelleenkin Putinin/venäjänmielisiä virkamiehiä jne. jotka hyötyvät korruptiosta. Kestää aikansa saada heidät puhdistettua..

Ilmiö ei ole täysin tuntematon meilläkään..Vaikkei kenties aivan yhtä räikeää kuin Ukrainassa. Tuskinpa esim. Lipponen ja Aho ovat yhteistyössä venäläisten kanssa pelkästä hyväntekeväisyydestä. Todennäköisesti politiikan huipulta löytyy monia muitakin jotka tekevät kaikessa hiljaisuudessa yhteistyötä Putinin ja Venäjän suuntaan.
 
Ukrainassa on yhä edelleenkin Putinin/venäjänmielisiä virkamiehiä jne. jotka hyötyvät korruptiosta. Kestää aikansa saada heidät puhdistettua..

Ilmiö ei ole täysin tuntematon meilläkään..Vaikkei kenties aivan yhtä räikeää kuin Ukrainassa. Tuskinpa esim. Lipponen ja Aho ovat yhteistyössä venäläisten kanssa pelkästä hyväntekeväisyydestä. Todennäköisesti politiikan huipulta löytyy monia muitakin jotka tekevät kaikessa hiljaisuudessa yhteistyötä Putinin ja Venäjän suuntaan.

Vaarallisimpia ovat ne jotka toimivat julkisuudelta piilossa..eli ne jotka kulkevat vaikuttaen varjoissa joista kukaan ei tiedä keitä he ovat...?
 
Ukrainan lehdistössä on ollut viime aikoina huhuja siitä, että maan avainpoliitikot – ns. strateginen seitsikko – olisivat olleet kokoamassa yhteistä allianssia välttääkseen uusien vaalien järjestämisen sekasortoisessa tilanteessa. Porošenkon mukaan uusista vaaleista ei ole nyt apua vaan parlamentin ja hallituksen on vietävä lupaamansa uudistukset läpi. Juuri nyt mikään puolue ei voi luottaa kansalaisten tukeen vaaleissa. Hallitukseen luotetaan jopa vähemmän kuin ennen vallankumousta 2014, jossa presidentti Viktor Janukovyts joutui maanpakoon Venäjälle. Myös riski äärinationalistien voimistumisesta on olemassa.
Kyllä, kansa on hyvin pettynyt. Ketään varastavista virkamiehista ei pidätettyy eikä passitetty vankilaan. Jahdetaan pikkutekijat. Jatsenjukille oligharhit ilmeisesti maksaneet todella paljon, ja siksi hän vieläkin roikkuu siellä. Ukraina on maailman rikkain meripihkasta, kohta koko maata tuhotaan ei tule joku ekologinen katastrofi, meripihaka on kaivettu jo toistakymmentä vuotta, ja kai salakuljetettuu minne milloinkin. On paikkoja jossa koko kylä on mukana siinä, lapsia myöten, jotka tietenkin jättävät jopa koulukäynnin, koska päivässä tienää hyvin paljon, kaivajat ovat aseistetut, poliisikaan heille ei voi mitään. Kaikki pysyy pystyssä laahjusten varassa, maksetaan ihan Radaan asti. Minä en edes tiennyt että Ukrainan alla meripihka, joskus sillä lämmitettetty jopa taloja, kun se paloi kauan, ennen kun ymmärretty kuinka arvokas se on.

Aina kun löytyy uusi salainen kaivupaikka, se ei ole mitään uusi, vaan sitä on kaikessa hiljaisuudessa kaivettu vuosikymmenet. Oligharhit olivat kauan sitten mukana siinäkin. Kukaan vain ei puhunut niistä mitään.

Hän arvioi, että Ukrainan nykyisessä, joskin väistyvässä, hallituksessa on monia ”erittäin kykeneväisiä ja aikaansaavia” henkilöitä, mutta vastavuoroisesti parlamentissa löytyy ”monia, joille entinen meno sopii enemmän kuin hyvin”.

Kristi Raik puolestaan huomauttaa, että uudistusten takkuilu Ukrainassa syö lännen intoa tukea maata.

–Oikeuslaitoksen uudistaminen ja korruption kitkeminen ovat ehtona Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja EU:n taloudellisen tuen jatkumiselle. Kansainvälisen yhteisön velvollisuus puolustaa Ukrainan suvereenisuutta ja alueellista koskemattomuutta ovat asia erikseen – ainakin periaatteessa. Käytännössä on kuitenkin niin, että lännen valmius tukea Ukrainaa Venäjän voimankäyttöä vastaan heikkenee entisestään, jos maan johdon ei katsota sitoutuvan tosissaan uudistuksiin, hän kirjoittaa Kalevan Vieraskynä-palstalla.

Henkilöt:
Kuldar Rahuorg, Kristi Raik
Muut asiasanat:
ulkomaat, Ukraina
Groismania laittaa varaministeriksi on sama kun Jatsenjukin jättäisi paikalle. Ne ovat sama kopla. Ja ketä tahansa Poroshenko määrää varaministeriksi, se ei voi olla Jatsenjukia parempi, muuten heidän oligharhien systeemille tulee häiriö. Ukrainassa on aidosti maan parasta ajatteleva poruukka, mm Saakashvilin ryhmä, jossa paljon koulutettuja nuoria ihmisia, mutta juuri heitä tämä korroptionäärit pelkävätkin kun ruttoa. Jos rehellisia ihmisia saa enemmistöön, ja tuntien Saakashivilin, vankilat alkavat täytymään oikeista rosvoista. Nadezhda Savchenko olisi oikea ihminen vaikka presidendiksi, tuntien hänen luonnetta, hän ei kyllä taipusi ahneiden oligharhien edessä. Siksi Poroshenko ei tehnyt paljin mitään hänen vapauttumiseksi, hänkin pelkkä häntä. Nadezhdalla olisi korkea reitinki kansan keskuudessa.

Kansalle nostetaan hinnat ja asumiskulut, palkoja ei nostetaan, kansan olot ja elämä ei todellakaan muuttunut miksikaan. Yhtä kurjassa kunnossa. :mad:
 
Viimeksi muokattu:
Ukrainassa on yhä edelleenkin Putinin/venäjänmielisiä virkamiehiä jne. jotka hyötyvät korruptiosta. Kestää aikansa saada heidät puhdistettua..

Ilmiö ei ole täysin tuntematon meilläkään..Vaikkei kenties aivan yhtä räikeää kuin Ukrainassa. Tuskinpa esim. Lipponen ja Aho ovat yhteistyössä venäläisten kanssa pelkästä hyväntekeväisyydestä. Todennäköisesti politiikan huipulta löytyy monia muitakin jotka tekevät kaikessa hiljaisuudessa yhteistyötä Putinin ja Venäjän suuntaan.
En jaksa uskoa "hyväntekeväisyyteen", kyllä heitä palkitaan, miten, en tietä.

Minua nauratti eilen kuoliaksi, kun luin miten yksi "putinin ihailija" Gerard Depardieu, joka ensin näyttävästi hylkkäsi Ranskaa verotuksen takia, otti Venäjän kansalaisuus,halailut ja juopotellut Putinin rosvo/tappajakoplan kanssa mm. Kadyrovin kanssa, sai valtiolta lajaksi kaksi asuntoa, yksi Samarassa, toinen Groznyssa, elännyt kosteahko elämää siellä lyhyen ajan, sitten myi ne asunnot, maksanut 50% veroja ja häipyi Belgiaan. Mediassa sanoi "Jos haluatte asua paskassa, menkää Venäjälle".
 
Käytännössä on kuitenkin niin, että lännen valmius tukea Ukrainaa Venäjän voimankäyttöä vastaan heikkenee entisestään, jos maan johdon ei katsota sitoutuvan tosissaan uudistuksiin, hän kirjoittaa Kalevan Vieraskynä-palstalla.
Tästä olen eri mieltä. Ei heikkene. Ukrainan puolustuksen tukeminen jatkuu ja todennäköisesti jopa kasvaa kun USA:ssa vaihtuu presidentti, koska Ukraina ainoana maana nyt pidättelee fascistisen Venäjän sotilalliseen agression, sitä autetaan edelleen. Jos auttaminen loppuu, Putin jatkaa eteenpäin ja alkaa ottaa itselleen mitä hyvittaa.
 
Kuka ihmeessä tämä "krimi-meidän" on??

En tunne häntä paremmin, mutta tuo esitelmä oli pelkkää Venäjän hännystelyä..
Hän on sovittanut mielipiteensä sellaisiksi joilla todennäköisesti pääsee eteenpäin virkauralla KEPU:n ja sosialistien johtamassa Suomessa. Hän käsitteli esitelmässään Ukrainaa ikään kuin historiallisena osana Venäjää. Jopa kielikin jota maassa puhutaan on Ukrainan venäjää.

Erityisesti hämmästyttää hänen kannanottonsa Krimistä, jota jota hän pitää jo osana Venäjää. Ymmärtämättä sitä että kansainvälisesti tunnustettujen rajojen ja maiden valtaaminen asevoimin ei ole hyväksyttävää.

Tällainen sanoma suomalaisen upseerin suusta on poliittisesti erityisen surkeaa juuri Suomen kannalta..Sehän käytännössä antaisi Venäjälle ikään kuin laillisen (=poliittisesti legitiimin) keinon miehittää Ahvenanmaan, pitää siellä vaalit ja julistaa sen jälkeen Ahvenanmaan saariston kuuluvaksi Venäjään. Sen jälkeen asia olisi kaikin puolin kunnossa, vai olisiko?

Krimin valtiolliseen asemaan palataan siinä vaiheessa kun Venäjä joutuu rakentamaan uudelleen yhteyksiään muuhun maailmaan. Sekin päivä vielä koittaa tulevaisuudessa. Suomen poliitikot eivät oikein ymmärrä tätä kokonaisuutta. Poliitikolle olisi fiksua ajatella asiaa siten että vaihtaa sanan "Krim" tilalla "Ahvenanmaa" ja miettiä kokonaisuutta sen jälkeen. Samalla tavalla olisi hyvä vertailla "Suomea" ja "Ukrainaa". Venäjän rajanaapureita ollaan kumpikin. Historiassakin paljon samanlaisia yhtymäkohtia.
 
Jahah, on sitten Ukrainan hallituksen ja maan surkean poliittisen tilanteen syy, että venäläiset ja venäjä-mieliset hyökkäilevät päivittäin Itä-Ukrainassa? Kanervalle voisi kertoa, että yhtenäinen Ukraina ajaisi venäläiset ulos maasta. Kanerva peräänkuuluttaa yhtenäisyyttä, mutta eihän Venäjä sitä salli!


http://yle.fi/uutiset/ilkka_kanerva_ukrainan_sekava_sisainen_tilanne_kiihdyttaa_taisteluja/8807351

Politiikka 13.4.2016 klo 8:57 | päivitetty 13.4.2016 klo 8:58
Ilkka Kanerva: Ukrainan sekava sisäinen tilanne kiihdyttää taisteluja
Poliittinen ratkaisu Ukrainan tilanteeseen on entistä syvemmälle, kun taistelut maan itäosissa ovat jälleen kiihtyneet. Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva luottaa, että Ukrainan kansa voisi johtaa maan takaisin uudistusten tielle.
ATV%2013042016%20Ilkka%20Kanerva.jpg

13:00
Ukrainasta kuuluu taas huolestuttavia uutisia: pääministeri erosi, uudistukset takkuavat ja Itä-Ukrainassa kiihtyy taistelut kiihtyvät. Myös kansa alkaa olla entistä tyytymättömämpää, mikä saattaa purkautua uutena Maidanin mielenosoituksina, kertoo Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva. Video: Yle

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet. Huolestuttavan kehityksen taustalla on osittain Ukrainan sekava sisäinen tilanne, näkee Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

– Sodan osapuolet ovat ne, jotka ratkaisevat sen, syntyykö edellytyksiä poliittiselle ratkaisulle. Kun molempien tahtotila on niin voimakas, niin ainoa purkautumistie näyttää valitettavasti olevan sodan tie, Kanerva sanoi Ylen aamu-tv:ssä.

Ukraina on ajautunut hallituskriisiin, ja viime sunnuntaina maan pääministeri Arseni Jatsenjuk ilmoitti eroavansa. Ero saattaa johtaa ennenaikaisiin vaaleihin. Hallituskriisi on Kanervan mukaan johtamassa siihen, että välttämättömätkään uudistukset eivät etene Ukrainassa.

– Poliittinen levottomuus, epästabiili tilanne velloo tuolla alueella. Pahaa pelkään, että taustalla ovat oligarkkien omat edut, jotka hyvin pitkälti määrittävät, miten poliittinen kenttä toimii siellä, Kanerva muotoili.

Kanervan mukaan lännen tulee jatkaa Ukrainan hallinnon painostamista, jotta maassa saataisiin aikaan uudistuksia. Uudistusten käynnistämisessä Kanerva luottaa myös ukrainalaisiin.

– Saattaa olla, että viime päivien ikävät tapahtumat Ukrainassa ovat saaneet kansan näkemään, että on saatava uudistuksia aikaan. Toivottavasti se ei purkaudu uusina vallankumouksina, vanhan imperiumin vastaiskuna tai sotatoimien lisääntymisenä, vaan päästäisiin stabiloimaan Ukrainan tilannetta.

Tällä hetkellä Etyjillä on Ukrainassa tarkkailijoita, mutta Kanervan mukaan tarvetta saattaisi olla laajemmalle operaatiolle.

– Minä ainakin mietin, että pitäisikö kansainvälisen yhteisön asettaa joko poliisi- tai rauhanturvaoperaatio, jolla olisi vahvemmat valtuudet kuin Etyjin nykyisellä operaatiolla toimia siellä.
 
Krimin valtiolliseen asemaan palataan siinä vaiheessa kun Venäjä joutuu rakentamaan uudelleen yhteyksiään muuhun maailmaan. Sekin päivä vielä koittaa tulevaisuudessa. Suomen poliitikot eivät oikein ymmärrä tätä kokonaisuutta. Poliitikolle olisi fiksua ajatella asiaa siten että vaihtaa sanan "Krim" tilalla "Ahvenanmaa" ja miettiä kokonaisuutta sen jälkeen. Samalla tavalla olisi hyvä vertailla "Suomea" ja "Ukrainaa". Venäjän rajanaapureita ollaan kumpikin. Historiassakin paljon samanlaisia yhtymäkohtia.
Aivan. Ja tämä voi tapahtua ihan oikeasti jos tälläinen tolvana meno jatkuu.
Ukrainan kieli on aivan erilainen kun venäjän, tuo videolla oleva mies törkeästi vääristelee!
Venäläinen, joka ei koskaan kuullut ukrainan kieltä, ei ymmärttäisi sanakaan sitä, esim jos joutuisi Länsi-Ukrainaan. Onneksi ystävälliset länsi-ukrainalaiset puhuu heille venäjää, mitä osavat, vaikka samoihin aikoihin venäjän mediat solvaavat heitä "russofoobisiksi".

Nythän Putlerilla idea "yhdistää slaavit", joten kukaan ei ole turvassa, ei Puolaa, ei Tsekki, ei Valkovenäjä. Suomea ihan hyvin voidaan valloittaa sillä verukkeellä että ne ovat: melkein slaavit, saman kieliryhmään kuuluvat kun Venäjällä olevat komit, karjalaiset ja marit, ja kun olivat joskus lisäksi Venäjän imperiumia, ja ei kun rajojen remarkatio pääll"..sitähän jo ilmassa ollut :mad: Suomenkin kohdalla, Baltian maista puhumatta.
Mitä tahansa paska käy näiden kremlin röyhkeiden fascistien päähään.
 
Harjoitukset Ilovaiskin lähellä.

Donetskin alueella kolonna BMP ja MT-LB
 
Tästä olen eri mieltä. Ei heikkene. Ukrainan puolustuksen tukeminen jatkuu ja todennäköisesti jopa kasvaa kun USA:ssa vaihtuu presidentti, koska Ukraina ainoana maana nyt pidättelee fascistisen Venäjän sotilalliseen agression, sitä autetaan edelleen. Jos auttaminen loppuu, Putin jatkaa eteenpäin ja alkaa ottaa itselleen mitä hyvittaa.

Asetelma on vaikea, mikäli Clinton valitaan presidentiksi on hyvin todennäköistä, että linja myötäilee Obaman linjaa, jolloin asetelma saattaa säilyä nykyisenlaisena, mikä käytännössä tarkoittaisi sitä, että Ukrainalle tuskin toimitettaisi edes puolustuksellisia asejärjestelmiä kuten pst-ohjukset, muuta materiaalia todennäköisesti toimitettaisi kuten nytkin.

Trump on useamman kerran linjannut vähentävänsä Euroopan liittolaisille kohdistettua tukea ja vaatinut näitä maita ottamaan enemmän vastuuta itsestään - vaikea siis sanoa kuinka hän suhtautuisi Ukrainan aseelliseen tukemiseen. Ukraina ainakin taistelemalla kantaa vastuun, mutta toisaalta Ukrainaa ei välttämättä lasketa suoranaiseksi liittolaiseksi vrt. Puola, Baltian maat ja muut NATO-maat.

Ted Cruz todennäköisesti tukisi nykyistä laaja-alaisemmin myös Ukrainaa (minulla ei kyllä ole tarkkaa tietoa hänen Ukrainan kannasta). Ymmärtäneeksi hän haluaisi laittaa stopin Putinin toimille ja vastata tiukemmin Venäjän aggressioihin. Mutta onko hän muuten vastaus tarpeeseen?

Bernie Sanders on liene syytä huomioida nyt tarkemmin kuin aikaisemmin, osavaltiovoittoja on tullut siihen malliin ja alkaa näyttää siltä, että demokraattienkin piirissä entistä useampi on kyllästynyt vanhaan valtaklikkiin, johon Clinton kuuluu - muutosta halutaan ja kenties jopa vaaditaan. Mutta Sandersin kohdalla on sitten Euroopan sotilaallisesti liittoutumattomien maiden syytä huomioida se, että hän kanta NATO:n laajenemiseen on kielteinen (koskee siis myös Suomea) ja hän on viestitellyt sen suuntaisesti, että Venäjän kanssa on neuvoteltava.

John Kasichin mahdollisuudet ovat olemattomat, mutta henkilönä hän liene turvallisin. Hänen politiikkansa on tietyllä tapaa rationaalista mutta toisaalta liittolaisia ja läntisiä kumppaneita ei jätetä yksin - myös ei-NATO-maat kuten Suomi saisivat häneltä turvatakuut. Ukrainankin asema liene hyvä jos Kasich olisi tuleva presidentti - asia johon tuskin kukaan enää uskoo.

vlad
 
Merkittävä ongelma syntyy sitten siinä, että länsi ei käytä samoja välineitä Venäjää vastaan. Se ei pyri selkeästi ja voimakkaasti NGO:iden voimilla heikentämään Venäjää - länsi elää rauhaa Venäjän eläessä vähintäänkin hybridisotaa koko länttä vastaan keinovalikoimien ollessa tuolloin sen tasoisia. Toisaalta vielä merkittävämpi ongelma on se, että EU on heikko ja demokratiasta johtuen hidas reagoimaan - heikkoutta pidän todella merkittävänä ongelmana. Demokratiaa en vaihtaisi sen puutteista huolimatta putinilaiseen diktatuuriin.

vlad


No mutta Vlad, millä tavalla Venäjä puuttui Hollannin kansanäänestykseen? Kävikö Lavrov jakamassa pikkuleipiä Amsterdamin keskustorilla?
 
Olen ollut todella pettynyt ja jotenkin äimistynyt siitä miten huonosti Hollannissa on asian suhteen menetelty. Pitää ottaa selvää miten tuohon tilanteeseen on päästy ja ketkä ovat eniten siellä olleet ei äänien puolesta huutelemassa. MH17 alasampumisen jälkeen Hollantihan oli melkein lähettämässä Ukrainan tueksi rauhanturvaajia alueelle tai jotain muita sotilaita. Outo kuvio kaikenkaikkiaan. Olen pettynyt :(
Ehkä Hollannissa on huomattu Ukrainan nykyhallinnon kyvyttömyys ja maan surkea tilanne, eikä tuota riippakiveä halutaö siellä osaksi EU:ta.
 
Back
Top