Tammikuussa 2016 saksalainen Bild julkaisi verkkosivuillaan laajan artikkelin
How Russia finances the Ukrainian rebel territories, jossa näiden ns. kansantasavaltojen rahoituskuviota avattiin ja etenkin siitä näkökulmasta kuinka paljon Venäjä niitä rahoittaa. Julian Röpcken kokoamassa artikkelissa päädyttiin siihen, että Venäjä rahoittaa aluetta 79,1 miljoonalla eurolla kuukaudessa:
Katso liite: 9045
Käytännössä ilman Venäjän rahoitusta (ja muuta tukea) alue kaatuisi myös taloudellisesti hyvin pian. Sen kyky kerätä veroja alueensa asukkailta on osoittautunut hyvin heikoksi, toisaalta suurin osa alueen asukkaista tuntuu jo nyt elävän Venäjän rahoituksella (tai asia on näennäisesti näin) eli alueen väestä suhteettoman suuri osa on eläkeläisiä ja julkishallinnollisissa tehtävissä työskenteleviä, sen sijaan yksityisyritteliäisyys ja muu avoin liiketoiminta vapailla markkinoilla on hyvin vähäistä eli selkeää tuottavaa työtä tekeviä kansalaisia on vähän, joten tältäkin kantilta tarkasteltuna alueen taloudellinen tuleviauus ilman Venäjän tiukea on heikko. Omasta takaa ei ole palkanmaksajia julkishallinnon työntekijöille, eläkeläisille, sotilaille ja muille ryhmille, jotka nyt elävät käytännössä Venäjältä tulevan rahoituksen turvin.
Erilaisten yrityskaappausten myötä ns. kansantasavaltojen johto on siirtänyt omistukseensa paljonkin alueella toimineita ukrainalaisyrityksiä & monikansallisten yritysten haarakonttoreita, käytännössä toiminta on "laillistettua varastamista" sillä yritysten oikeat omistajat tai omistajatahot eivät tietenkään ole suostuneet kauppoihin, tai eräissä tapauksissa suostumus on saatu uhkausten avulla. Käytännössä kohtalaisen merkittävä osa kierrossa olevista ruplista päätyy jossain vaiheessa alueen johdon rahapussiin kadoten sinne. Näissä ns. kansantasavalloissa kansa köyhtyy kuin Neuvostoliitossa konsanaan ja johto rikastuu ainakin aikansa.
Sikäli mielenkiintoista, että vaikka "kansantasavaltalainen" propaganda ja venäläispropaganda (usein yksi ja sama asia) muistaa mainita kuinka rupla on alueen valuutta ja rupla nostetaan aina esille, useimmille kansalaisille etenkin Donbasin länsiosissa hryvnia ja länsivaluutat ovat vaihdossa merkittävästi tärkeämpiä ja hryvnia on etenkin epävirallisen (mutta myös virallisen) kurssin mukaan huomattavasti ruplaa vahvempi valuutta. Ihan viimeaikojen lukemia minulla ei ole mutta kaikista alueen hallinnon kurssikikkailuista huolimatta (joilla ruplasta yritettiin tehdä keinotekoisesti vahvempaa mitä se onkaan) hryvnia kurssi oli selkeästi parempi. Talvella 1 hryvnialla sai 2+ ruplaa.
vlad