Ukrainan konflikti/sota

Mihin toiveikkuutesi perustuu? Ukrainan kehitys on ollut Maidanin vallankumouksen jälkeen karmea. Esimerkiksi maan bruttokansantuote on supistunut ulkomuistista noin 30% sitten loppuvuoden 2013. Jopa Mihail Saakashvili - Odessan venäläisvastainen pormestari - arvioi että Ukrainalta kuluu ainakin 20 vuotta ennenkuin maa saavuttaa sen elintason joka sillä oli Viktor Janukovitshin aikana. Lähteenä tämä ukrainalais- ja Maidan-mielinen sivusto: http://uaposition.com/ria-novosti/s...-years-to-reach-level-of-yanukovychs-ukraine/


Riippuu vähän siitä mihin ajanhetkeen sen "lähtötilanteen" asettaa. Jos sen asettaa vuoteen 1991 - siis Ukrainan itsenäistymisen vuoteen - oli Ukrainan tilanne tuolloin monin verroin Venäjää parempi. Suurin osa Neuvostoliiton teollisuudesta ja maataloustuotannosta oli Ukrainassa. Ukraina oli Baltian maiden ohella Neuvostoliiton vaurain osa, sen teollisuuden keskus ja vilja-aitta. Vuoden 1991 Venäjä oli Ukrainaan verrattuna köyhä ja takapajuinen.

Lisäksi on huomioitava, että Ukraina sai aloittaa itsenäisenä valtiona puhtaalta pöydältä ilman velkaa, sillä Venäjä otti maksettavakseen koko Neuvostoliiton valtavan ulkomaanvelan. Nythän Venäjä on tuon velan ehtinyt maksaa jo pois, kiitos pitkään korkealla olleiden energian ja raaka-aineen hintojen.

Nyt vuonna 2016 voidaan sanoa, että Venäjä on mennyt Ukrainasta ohi kaikilla taloudellisilla ja sosioekonomisilla mittareilla mitattuna. Venäjän bruttokansantuote/asukas on 3-4 kertaa korkeampi kuin Ukrainassa. Venäjällä ei ole ulkomaanvelkaa siinä missä Ukrainan selviäminen on kiinni siitä, saako se lainaa kansainvälisiltä lainanantajilta. Lisäksi Venäjän väkiluku kasvaa ja Venäjän syntyvyys on juuri tällä hetkellä korkeinta koko Euroopassa siinä missä Ukrainan väkiluku supistuu nopeasti alhaisen syntyvyyden ja kovan maastamuuton takia.

Erityisen heikkoa Ukrainan kehitys on ollut vuosina 2014-2016 eli Maidan-hallinnon aikana, jolloin maa on menettänyt 30% bruttokansantuotteestaan (asukasta kohden laskettuna).

Jos verrataan kehitystä Venäjään voidaan sanoa Venäjän hoitaneen asiansa paljon Ukrainaa paremmin. Näin varsinkin vuosina 1999-2016. Vuodet 1991-1998 olivat myös Venäjän osalta erittäin heikkoja, jona aikana maan yhteiskunnallinen, taloudellinen ja sosiaaliekonominen tilanne romahti, ja samalla maan armeija koki täydellisen mahalaskun. Mutta vuosina 1999-2016 Venäjällä ja myös maailmassa tapahtui tiettyjä asioita, mitkä mahdollistivat Venäjän yhteiskunnallisen, taloudellisen, sosiaaliekonomisen ja sotilaallisen elpymisen.
Alkaa Rölliköiden propaganda olla pikkuisen epätoivoisen kuuloista ja en tiedä, maksaako vaivaa edes vastata! Tässä on kuitenkin muistin virkistämiseksi vertailua Venäjän, Ukrainan ja Suomen osalta. Tämä on valtaosin kopioitu "Suomi on puolustamisen arvoinen maa" -ketjun aloituksesta, mutta sopii hyvin tähänkin.



1) Korruptio

Transparency international, Corruption Perceptions Index 2013 -tutkimus:
- Suomi: sija 3/175
- Ukraina: sija 144/175
- Venäjä: sija 127/175

Korruptio on ehdottomasti Ukrainan pahin ongelma, mutta ainakin siihen yritetään puuttua. Tarkistan jossain vaiheessa, onko Transparency International julkaissut tuoreempia lukuja. Venäjän osalta on todettava, että suunta on erityisesti Putinin hallintokaudella ollut jyrkästi alaspäin eikä Venäjällä ilmeisesti vieläkään ole saavutettu korruption pohjatasoa.


2) Järjestäytyneen rikollisuuden valta

Taulukossa siis x-akselilla rikosten kokonaismäärä 11 tavallisen rikoksen mukaan ja y-akselilla järjestäytyneen rikollisuuden osuus. Suomi vasemmassa alareunassa, Venäjä ja Ukraina kilpailevat Georgian ja Valko-Venäjän kanssa mitalikolmikosta järjestäytyneen rikollisuuden vallasta. Absoluuttiinen rikosten määrä on kuitenkin pienempi kuin kehitysmaissa.

Springer: Organized Crime Index
MEDIUM_12117_2007_9013_Fig2_HTML.jpg




3) oikeusjärjestelmän riippumattomuus

Springer, Quality of Rule of Law (including independence of the judiciary) and Prevalence of Organized crime (Composite Organized Crime Index) per country

MEDIUM_12117_2007_9013_Fig3_HTML.jpg

Eli mitä oikeammalla alhaalta maa löytyy, sitä paremmin oikeusjärjestelmä on riippumaton ja järjestäytyneen rikollisuuden valta on pienempi. Suomi löytyy aivan oikeasta reunasta x-akselin päältä (paras sijoitus), Venäjä ja Ukraina on kymmenen huonoimman maan joukossa vasemmalla ylhäällä...


4) Elämän laadun indeksi

http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

68 maata arvioitu 7 eri kriteerillä.

Suomi: 5/68
Ukraina: 61/68
Venäjä 64/68 (jees!)


5) Koulutus

OECD PISA 2012 Creative Problem Solving
http://www.keepeek.com/Digital-Asse...me-v/pisa-2012-data_9789264208070-12-en#page6

OECD-keskiarvo: 500 pistettä
Suomi: jaettu 4. sija 523 pistettä
Venäjä: 489 pistettä
Ukraina: ei arvioitu


6) Taloudellinen hyvinvointi

IMF:n laskema ostovoimakorjattu bruttokansantuote per henkilö USD:nä (GDP PPP). Vertailulukuna käytin vuoden 2013 ennustetta.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...er_capita#IMF_estimates_between_2010_and_2019

USA: 53101 USD (sijoitus 6.)
Suomi: 35617 USD (sijoitus 24.)
Venäjä: 17884 USD (sijoitus 58.)
Ukraina: 7423 USD (sijoitus 106.)


7) Tulonjaon tasaisuus

Maailmanpankin GINI-indeksin mukaisesti.
Gini index measures the extent to which the distribution of income or consumption expenditure among individuals or households within an economy deviates from a perfectly equal distribution. A Lorenz curve plots the cumulative percentages of total income received against the cumulative number of recipients, starting with the poorest individual or household. The Gini index measures the area between the Lorenz curve and a hypothetical line of absolute equality, expressed as a percentage of the maximum area under the line. Thus a Gini index of 0 represents perfect equality, while an index of 100 implies perfect inequality.

http://wdi.worldbank.org/table/2.9

Suomi: indeksi 27 (vuosi 2000)
Venäjä: indeksi 40 (vuosi 2009)
Ukraina: indeksi 26 (vuosi 2010)

8) Eliniänodote

Lähteenä CIA World Fact Book 2009
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2102.html

Euroopan unioni: miehet 77,01 vuotta, naiset 82,87 vuotta
Suomi: miehet 76,24 vuotta, naiset 83,29 vuotta
Venäjä: miehet 64,37 vuotta, naiset 76,30 vuotta
Ukraina:miehet 63,78 vuotta, naiset 74,86 vuotta

9) Lehdistönvapaus

Lähteenä Reporter without Borders, tutkimus 2013
http://rsf.org/index2014/en-index2014.php

184 maata arvioitu

Suomi: sijoitus 1.
Venäjä: sijoitus 148.
Ukraina: sijoitus 127.

10) Naisten ja miesten tasa-arvo

Lähteenä World Economic Forumin The Global Gender Gap Report 2013
http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2013

Arvioitu 133 maata

Suomi: sijoitus 2.
Venäjä: sijoitus 61.
Ukraina: sijoitus 64.

11) Panostukset tuotekehitykseen

https://www.gov.uk/government/uploa...is-14-p188-innovation-report-2014-revised.pdf

Iso-Britannian Department for Business Innovation & Skills, Innovation Report 2014, sivu 20

Tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta
Suomi: 3,5 % BKT:stä
Iso-Britannia: 1,7 % BKT:stä
Venäjä: 1,1 % BKT:stä
Ukraina: ei analysoitu

Myös kannattaa katsoa sivun 30 kaavio tekniikan tohtoreiden osuus väestöstä. Raportista löytyy aika mielenkiintoista lisätietoa mm. yksityisen ja julkisen sektorin tuotekehityspanostuksista jne. Suomi sijoittuu vertailumaiden osalta jokaisella mittarilla varsin hyvin.

12) Innovaatiot

The Global Innovation Index 2013
http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=data-analysis

Analysoitu 142 maata

Suomi: sijoitus 6.
USA: sijoitus 5.
Venäjä: sijoitus 62.
Ukraina: sijoitus 71.
 
Tämä ei lupaa hyvää Ukrainalle...

Shoigu sanoi, että joukot etelässä, osa joukoista ja kalustosta lännen ja keskisen alueen sotilapiireissä, pohjoinen laivasto, komentokeskus ilmavoimissa ja maahanlaskujoukoissa on asetettu täyteen taisteluvalmiuteen torstaiaamuna kello 7 Moskovan aikaa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016082522221097_ul.shtml

Aiemmin Venäjä on tunkeutunut vuonna 2008 Georgiaan ja vuonna 2014 Krimille ja sittemmin Itä-Ukrainaan valmiusharjoitustensa yhteydessä.

Itäisestä sotilapiiristä ei puhuta mitään, mutta Venäjän kohdalla oleellista ei ole se mitä sanotaan, vaan se mitä jätetään sanomatta...ja jos jotain kuitenkin sanotaan, niin silloin valehdellaan :D Tässä tapauksessa voisi kuvitella että nyt laitetaan painetta EU:n ja Kiovan suuntaan ja sitten tehdään sen takana jotain aivan muuta...saa nähdä.

– Käsken varapuolustusministeri Anatoli Antonovin ilmoittamaan ulkomaiden sotilasvastaaville yllätyksellisestä asevoimien yleisen taisteluvalmiuden tarkastuksesta, Shoigu totesi televisiossa.

Omien laskelmieni mukaan Venäjä hyökkää Ukrainaan juuri nyt, jos se sinne avoimesti on menossa...

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001241619.html

Muussa tapauksessa sota jatkunee nykyisen kaavan mukaan ties miten pitkään...ainakin tämän vuoden ja melko varmasti seuraavankin ja sitä seuraavan.
Venäjän suuret valmiusharjoitukset ovat jo itsessään maskirovkaa. Mitä useammin niitä pidetään, sitä vähemmän niihin jaksetaan muualla reagoida. Kunnes sitten...

Mutta ihan selvästi Venäjä lisää nyt painetta Mustanmeren suunnalla, eikä kukaan tiedä onko kaikki pelkkää teatteria vai onko tosi kyseessä.
 
Tässä penäsit Hanski minulta de factoja Ukrainan Asiassa. Itse postasit nyt aika jymypaketin, jossa voidaan selvästi lukea kuinka RUS-UKR kilpailevat samassa mutasarjassa keskenään ja kahdestaan.

Ukrainan tosiolemusta ei saa siis arvostella ilman rautaisia de factoja, mutta kiitos sinulle, että dafactoitit iha itse väitteilleni pohjaa.:rolleyes: Ja kaiketi timantisti. Sovitaanko tästä lähtien, että kun ylistätte kyynel silmässä entisiä itä-blokin maita ml. baltia, niin de factoitatte ylistysvirret ja lujasti.....pelkkää venäläisvastaisuutta ei sentään katsottane riittäväksi ylistysvirren aiheeksi? Taisi upota eurooppalaisiin hetken.....mutta ei näköjään pidemmän päälle, kun katsoo, miten Italia, Ranska, Saksa aikovat ratkoa suhteensa Venäjään. Ruotsikaan ei halua iskeä kiinni wanhaan kunnon reunavaltiopolitiikkaan, tällä saitilla siihen riittää näköjään intoa. Muutoin toki Suomessa melkoisesti vähemmän.
 
Tässä penäsit Hanski minulta de factoja Ukrainan Asiassa. Itse postasit nyt aika jymypaketin, jossa voidaan selvästi lukea kuinka RUS-UKR kilpailevat samassa mutasarjassa keskenään ja kahdestaan.

Ukrainan tosiolemusta ei saa siis arvostella ilman rautaisia de factoja, mutta kiitos sinulle, että dafactoitit iha itse väitteilleni pohjaa.:rolleyes: Ja kaiketi timantisti. Sovitaanko tästä lähtien, että kun ylistätte kyynel silmässä entisiä itä-blokin maita ml. baltia, niin de factoitatte ylistysvirret ja lujasti.....pelkkää venäläisvastaisuutta ei sentään katsottane riittäväksi ylistysvirren aiheeksi? Taisi upota eurooppalaisiin hetken.....mutta ei näköjään pidemmän päälle, kun katsoo, miten Italia, Ranska, Saksa aikovat ratkoa suhteensa Venäjään. Ruotsikaan ei halua iskeä kiinni wanhaan kunnon reunavaltiopolitiikkaan, tällä saitilla siihen riittää näköjään intoa. Muutoin toki Suomessa melkoisesti vähemmän.
Kyllä, vanhat Neuvostoliiton maat ovat korostuneen hyvin läsnä näillä epäonnistuneiden maiden pohjasijoituksissa. Luvut ovat vuosilta 2013-2014 ja nyt onkin mielenkiintoista verrata sijoitusten muuttumista. Ukraina ja Venäjä olivat tilastojen valossa aika samalla huonolla tasolla 2013. Lähivuosina nähdään, auttoiko maidan Ukrainaa.
 
Lasitasankofantasiointi nyt vaan kuulunee tähän genreen kuin voi tattiin.
Sen lisäksi se kuuluu ikävä kyllä myös Venäjän sotilasdoktriiniin ja käyttökynnystä on doktriinissa laskettu Neuvostoliiton ajoista. Toivottavasti Venäjä ei niiden käyttöön turvaudu, mutta käyttömahdollisuus on syytä tiedostaa.
 
Nuo Youtube military rankkaukset ovat ihan turhia.
Viellä ennen sotaa Ukraina rankattiin parhaimpiin armeijoihin euroopassa, mutta mikä oli todellisuudessa tilanne? Ei kovin hyvä.
Ukrainan Armeija on paremmassa tilanteessa kuin se oli sodan alkamisen mutta ei se vielläkään missäkään hyvässä kunnossa ole.

Pelkällä tyhmällä raudalla ei tee paljoa mitään tasangoilla.

Ukrainan pitäisi saada viestiyhteydet kuntoon, PST ohjukset kuntoon, Ilmavoimat kuntoon, ilmatorjunta kuntoon.
Tietovuodot kuriin jne lista on todella pitkä.
 
Nuo Youtube military rankkaukset ovat ihan turhia.
Viellä ennen sotaa Ukraina rankattiin parhaimpiin armeijoihin euroopassa, mutta mikä oli todellisuudessa tilanne? Ei kovin hyvä.
Ukrainan Armeija on paremmassa tilanteessa kuin se oli sodan alkamisen mutta ei se vielläkään missäkään hyvässä kunnossa ole.

Pelkällä tyhmällä raudalla ei tee paljoa mitään tasangoilla.

Ukrainan pitäisi saada viestiyhteydet kuntoon, PST ohjukset kuntoon, Ilmavoimat kuntoon, ilmatorjunta kuntoon.
Tietovuodot kuriin jne lista on todella pitkä.

Asevoiman taso ja tehokkuus eivät juuri voi ylittää kulttuurista taustaansa. Ja mitä enemmän teknologiaa on pelissä, sitä voimakkaammin tämä asia pätee.
 
Sen lisäksi se kuuluu ikävä kyllä myös Venäjän sotilasdoktriiniin ja käyttökynnystä on doktriinissa laskettu Neuvostoliiton ajoista. Toivottavasti Venäjä ei niiden käyttöön turvaudu, mutta käyttömahdollisuus on syytä tiedostaa.

Pitää paikkansa ja säännöllisesti jopa Venäjän valtion päämies nostaa asian framille. Joka tapauksessa niin tympeää ja vaarallista uhkaamista ja pelottelua, ettei sitä pidä unohtaa ainakaan kahteen miespolveen.
 
@baikal

Ihan vaan kysymyksenä: kuka on väittänyt Ukrainan olevan kyseisissä tilastoissa hyvä?

Vastaus: tuskin kukaan.

Jokainen tietää Ukrainan ongelmat ja lähtötason ja kun lähtötaso on surkea, niin olisi ennemminkin ihme, jos kaikki olisi mennyt putkeen - tai kuten lännessä.

Niin osalle teistä voi todellakin sanoa sen mitä se kiovalainen kirkonmies aikanaan totesi. Kun ette todellakaan ymmärrä yhteiskunnan ongelmien suuruutta, niin kritiikkinne on osin ongelmallista.

Luuletteko todellakin, että kaikki muuttuu hetkessä? Että korruptoitunut roisto muuttuu pyhimykseksi päivässä? Edelleen maassa on liikaa ihmisiä vaikutusvaltaisissa tehtävissä, joiden ajatuksena on se oma hyöty ja se näkyy tällä hetkellä Ukrainassa päätöstenteon hitautena ja ongelmallisuutena. Menee todennäköisesti sukupolvi, jos maalla on aikaa, kunnes merkittävä osa ongelmista on korjattu. Siinä teille realismia!

vlad

edit: @baikal 'ille kohdistetussa viestissä päätelty hänen kommentoineen @Hanski 'n seuraavaa tilastoja käsittelevää viestiä:

Alkaa Rölliköiden propaganda olla pikkuisen epätoivoisen kuuloista ja en tiedä, maksaako vaivaa edes vastata! Tässä on kuitenkin muistin virkistämiseksi vertailua Venäjän, Ukrainan ja Suomen osalta. Tämä on valtaosin kopioitu "Suomi on puolustamisen arvoinen maa" -ketjun aloituksesta, mutta sopii hyvin tähänkin.



1) Korruptio

Transparency international, Corruption Perceptions Index 2013 -tutkimus:
- Suomi: sija 3/175
- Ukraina: sija 144/175
- Venäjä: sija 127/175

Korruptio on ehdottomasti Ukrainan pahin ongelma, mutta ainakin siihen yritetään puuttua. Tarkistan jossain vaiheessa, onko Transparency International julkaissut tuoreempia lukuja. Venäjän osalta on todettava, että suunta on erityisesti Putinin hallintokaudella ollut jyrkästi alaspäin eikä Venäjällä ilmeisesti vieläkään ole saavutettu korruption pohjatasoa.


2) Järjestäytyneen rikollisuuden valta

Taulukossa siis x-akselilla rikosten kokonaismäärä 11 tavallisen rikoksen mukaan ja y-akselilla järjestäytyneen rikollisuuden osuus. Suomi vasemmassa alareunassa, Venäjä ja Ukraina kilpailevat Georgian ja Valko-Venäjän kanssa mitalikolmikosta järjestäytyneen rikollisuuden vallasta. Absoluuttiinen rikosten määrä on kuitenkin pienempi kuin kehitysmaissa.

Springer: Organized Crime Index
MEDIUM_12117_2007_9013_Fig2_HTML.jpg




3) oikeusjärjestelmän riippumattomuus

Springer, Quality of Rule of Law (including independence of the judiciary) and Prevalence of Organized crime (Composite Organized Crime Index) per country

MEDIUM_12117_2007_9013_Fig3_HTML.jpg

Eli mitä oikeammalla alhaalta maa löytyy, sitä paremmin oikeusjärjestelmä on riippumaton ja järjestäytyneen rikollisuuden valta on pienempi. Suomi löytyy aivan oikeasta reunasta x-akselin päältä (paras sijoitus), Venäjä ja Ukraina on kymmenen huonoimman maan joukossa vasemmalla ylhäällä...


4) Elämän laadun indeksi

http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

68 maata arvioitu 7 eri kriteerillä.

Suomi: 5/68
Ukraina: 61/68
Venäjä 64/68 (jees!)


5) Koulutus

OECD PISA 2012 Creative Problem Solving
http://www.keepeek.com/Digital-Asse...me-v/pisa-2012-data_9789264208070-12-en#page6

OECD-keskiarvo: 500 pistettä
Suomi: jaettu 4. sija 523 pistettä
Venäjä: 489 pistettä
Ukraina: ei arvioitu


6) Taloudellinen hyvinvointi

IMF:n laskema ostovoimakorjattu bruttokansantuote per henkilö USD:nä (GDP PPP). Vertailulukuna käytin vuoden 2013 ennustetta.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...er_capita#IMF_estimates_between_2010_and_2019

USA: 53101 USD (sijoitus 6.)
Suomi: 35617 USD (sijoitus 24.)
Venäjä: 17884 USD (sijoitus 58.)
Ukraina: 7423 USD (sijoitus 106.)


7) Tulonjaon tasaisuus

Maailmanpankin GINI-indeksin mukaisesti.
Gini index measures the extent to which the distribution of income or consumption expenditure among individuals or households within an economy deviates from a perfectly equal distribution. A Lorenz curve plots the cumulative percentages of total income received against the cumulative number of recipients, starting with the poorest individual or household. The Gini index measures the area between the Lorenz curve and a hypothetical line of absolute equality, expressed as a percentage of the maximum area under the line. Thus a Gini index of 0 represents perfect equality, while an index of 100 implies perfect inequality.

http://wdi.worldbank.org/table/2.9

Suomi: indeksi 27 (vuosi 2000)
Venäjä: indeksi 40 (vuosi 2009)
Ukraina: indeksi 26 (vuosi 2010)

8) Eliniänodote

Lähteenä CIA World Fact Book 2009
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2102.html

Euroopan unioni: miehet 77,01 vuotta, naiset 82,87 vuotta
Suomi: miehet 76,24 vuotta, naiset 83,29 vuotta
Venäjä: miehet 64,37 vuotta, naiset 76,30 vuotta
Ukraina:miehet 63,78 vuotta, naiset 74,86 vuotta

9) Lehdistönvapaus

Lähteenä Reporter without Borders, tutkimus 2013
http://rsf.org/index2014/en-index2014.php

184 maata arvioitu

Suomi: sijoitus 1.
Venäjä: sijoitus 148.
Ukraina: sijoitus 127.

10) Naisten ja miesten tasa-arvo

Lähteenä World Economic Forumin The Global Gender Gap Report 2013
http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2013

Arvioitu 133 maata

Suomi: sijoitus 2.
Venäjä: sijoitus 61.
Ukraina: sijoitus 64.

11) Panostukset tuotekehitykseen

https://www.gov.uk/government/uploa...is-14-p188-innovation-report-2014-revised.pdf

Iso-Britannian Department for Business Innovation & Skills, Innovation Report 2014, sivu 20

Tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta
Suomi: 3,5 % BKT:stä
Iso-Britannia: 1,7 % BKT:stä
Venäjä: 1,1 % BKT:stä
Ukraina: ei analysoitu

Myös kannattaa katsoa sivun 30 kaavio tekniikan tohtoreiden osuus väestöstä. Raportista löytyy aika mielenkiintoista lisätietoa mm. yksityisen ja julkisen sektorin tuotekehityspanostuksista jne. Suomi sijoittuu vertailumaiden osalta jokaisella mittarilla varsin hyvin.

12) Innovaatiot

The Global Innovation Index 2013
http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=data-analysis

Analysoitu 142 maata

Suomi: sijoitus 6.
USA: sijoitus 5.
Venäjä: sijoitus 62.
Ukraina: sijoitus 71.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän suuret valmiusharjoitukset ovat jo itsessään maskirovkaa. Mitä useammin niitä pidetään, sitä vähemmän niihin jaksetaan muualla reagoida. Kunnes sitten...

Mutta ihan selvästi Venäjä lisää nyt painetta Mustanmeren suunnalla, eikä kukaan tiedä onko kaikki pelkkää teatteria vai onko tosi kyseessä.

Aina välillä eikä kovin harvoin tuntuu ihan siltä että tuo koko maa on jo itsessään pelkkää maskirovkaa :D

Pahoin pelkään että tällä kertaa on tosi kysymyksessä, kun merkkejä siihen suuntaan on ollut ilma täynnä jo pidemmän aikaa. Oletan että tämä kortti katsotaan hyvinkin pian. Jos mitään avoimiin sotatoimiin viittaavaa ei tapahdu 25.-31.8 mennessä tai niillä nurkilla, niin tuskin tapahtuu myöhemminkään.

Se on ihan totta että kun koko ajan heilutellaan veistä kurkulla, niin siihen tottuu eikä se lopulta kiinnosta ketään paitsi ehkä sitä jonka kurkulla se veitsi jatkuvasti heiluu, eikä ihan välttämättä sitäkään.

Tuossa aikaisemmin haukuttiin Ukrainaa peräreiäksi ja ei se kyllä mitenkään väärä arvio ole. Sitähän se on tarkastelee asiaa millä mittareilla tahansa ja se on juurikin se syy miksi Venäjä Ukrainaa kiusaa...heikkoja on helppo kiusata kun on itsekin heikko, mutta ei yhtä heikko kun se kiusattava.

Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä että ukrainalaiset ovat hanurista. Maidan oli osoitus siitä että ainakin osa ukrainalaisista haluaisi jotain parempaa ja toivottavasti tulevat sen joskus myös saamaan.

Ukraina on hankala maa sekä sijaintinsa että historiansa puolesta. Toinen hankala maa Puola on tehnyt kaiken suunnilleen toisin kun Ukraina ja uskallan väittää että vieläpä ihan oikealla tavalla eri tavalla, mutta kyllä se Moskova edelleenkin siellä taustalla kummittelee ja tulee kummitteleman vielä pitkään. Krakova on ihan kuin Wien, mutta Varsova vähän kuin Kiova.

Ukrainalla on tolkuttoman pitkä matka edes siihen missä Puola oli muutama vuosikymmen takaperin. Se on ainakin hyvä asia, että Ukraina on vihdoinkin etääntymäsä Venäjästä, millään muulla tavalla Ukrainasta ei voi ikinä tulla yhtään mitään.
 
Viimeksi muokattu:
@baikal

Ihan vaan kysymyksenä: kuka on väittänyt Ukrainan olevan kyseisissä tilastoissa hyvä?

Puhe oli näistä Military Rank -tyyppisistä arvoasteikoista, jotka on huttua. Kun siellä pitkälti vaan katsotaan kaluston raportoitua lukumäärää, väkilukua tms. Kaluston laadulla tai koulutuksella ei ole mitään virkaa... johtamisjärjestelmistä yms. puhumattakaan. 1000 Mig-15:stä tuo paikan auringossa ilmavoimien vertailussa kun plakkarissa tuhat yksikköä hävittäjiä.
 
Puhe oli näistä Military Rank -tyyppisistä arvoasteikoista, jotka on huttua. Kun siellä pitkälti vaan katsotaan kaluston raportoitua lukumäärää, väkilukua tms. Kaluston laadulla tai koulutuksella ei ole mitään virkaa... johtamisjärjestelmistä yms. puhumattakaan. 1000 Mig-15:stä tuo paikan auringossa ilmavoimien vertailussa kun plakkarissa tuhat yksikköä hävittäjiä.

Oma kommenttini oli kohdistettu @baikal 'in viestiin, joka oli kirjoitettu hyvin pian @Hanski 'n tämän viestin perään:

1) Korruptio

Transparency international, Corruption Perceptions Index 2013 -tutkimus:
- Suomi: sija 3/175
- Ukraina: sija 144/175
- Venäjä: sija 127/175

Korruptio on ehdottomasti Ukrainan pahin ongelma, mutta ainakin siihen yritetään puuttua. Tarkistan jossain vaiheessa, onko Transparency International julkaissut tuoreempia lukuja. Venäjän osalta on todettava, että suunta on erityisesti Putinin hallintokaudella ollut jyrkästi alaspäin eikä Venäjällä ilmeisesti vieläkään ole saavutettu korruption pohjatasoa.


2) Järjestäytyneen rikollisuuden valta

Taulukossa siis x-akselilla rikosten kokonaismäärä 11 tavallisen rikoksen mukaan ja y-akselilla järjestäytyneen rikollisuuden osuus. Suomi vasemmassa alareunassa, Venäjä ja Ukraina kilpailevat Georgian ja Valko-Venäjän kanssa mitalikolmikosta järjestäytyneen rikollisuuden vallasta. Absoluuttiinen rikosten määrä on kuitenkin pienempi kuin kehitysmaissa.

Springer: Organized Crime Index
MEDIUM_12117_2007_9013_Fig2_HTML.jpg




3) oikeusjärjestelmän riippumattomuus

Springer, Quality of Rule of Law (including independence of the judiciary) and Prevalence of Organized crime (Composite Organized Crime Index) per country

MEDIUM_12117_2007_9013_Fig3_HTML.jpg

Eli mitä oikeammalla alhaalta maa löytyy, sitä paremmin oikeusjärjestelmä on riippumaton ja järjestäytyneen rikollisuuden valta on pienempi. Suomi löytyy aivan oikeasta reunasta x-akselin päältä (paras sijoitus), Venäjä ja Ukraina on kymmenen huonoimman maan joukossa vasemmalla ylhäällä...


4) Elämän laadun indeksi

http://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

68 maata arvioitu 7 eri kriteerillä.

Suomi: 5/68
Ukraina: 61/68
Venäjä 64/68 (jees!)


5) Koulutus

OECD PISA 2012 Creative Problem Solving
http://www.keepeek.com/Digital-Asse...me-v/pisa-2012-data_9789264208070-12-en#page6

OECD-keskiarvo: 500 pistettä
Suomi: jaettu 4. sija 523 pistettä
Venäjä: 489 pistettä
Ukraina: ei arvioitu


6) Taloudellinen hyvinvointi

IMF:n laskema ostovoimakorjattu bruttokansantuote per henkilö USD:nä (GDP PPP). Vertailulukuna käytin vuoden 2013 ennustetta.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...er_capita#IMF_estimates_between_2010_and_2019

USA: 53101 USD (sijoitus 6.)
Suomi: 35617 USD (sijoitus 24.)
Venäjä: 17884 USD (sijoitus 58.)
Ukraina: 7423 USD (sijoitus 106.)


7) Tulonjaon tasaisuus

Maailmanpankin GINI-indeksin mukaisesti.
Gini index measures the extent to which the distribution of income or consumption expenditure among individuals or households within an economy deviates from a perfectly equal distribution. A Lorenz curve plots the cumulative percentages of total income received against the cumulative number of recipients, starting with the poorest individual or household. The Gini index measures the area between the Lorenz curve and a hypothetical line of absolute equality, expressed as a percentage of the maximum area under the line. Thus a Gini index of 0 represents perfect equality, while an index of 100 implies perfect inequality.

http://wdi.worldbank.org/table/2.9

Suomi: indeksi 27 (vuosi 2000)
Venäjä: indeksi 40 (vuosi 2009)
Ukraina: indeksi 26 (vuosi 2010)

8) Eliniänodote

Lähteenä CIA World Fact Book 2009
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2102.html

Euroopan unioni: miehet 77,01 vuotta, naiset 82,87 vuotta
Suomi: miehet 76,24 vuotta, naiset 83,29 vuotta
Venäjä: miehet 64,37 vuotta, naiset 76,30 vuotta
Ukraina:miehet 63,78 vuotta, naiset 74,86 vuotta

9) Lehdistönvapaus

Lähteenä Reporter without Borders, tutkimus 2013
http://rsf.org/index2014/en-index2014.php

184 maata arvioitu

Suomi: sijoitus 1.
Venäjä: sijoitus 148.
Ukraina: sijoitus 127.

10) Naisten ja miesten tasa-arvo

Lähteenä World Economic Forumin The Global Gender Gap Report 2013
http://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2013

Arvioitu 133 maata

Suomi: sijoitus 2.
Venäjä: sijoitus 61.
Ukraina: sijoitus 64.

11) Panostukset tuotekehitykseen

https://www.gov.uk/government/uploa...is-14-p188-innovation-report-2014-revised.pdf

Iso-Britannian Department for Business Innovation & Skills, Innovation Report 2014, sivu 20

Tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta
Suomi: 3,5 % BKT:stä
Iso-Britannia: 1,7 % BKT:stä
Venäjä: 1,1 % BKT:stä
Ukraina: ei analysoitu

Myös kannattaa katsoa sivun 30 kaavio tekniikan tohtoreiden osuus väestöstä. Raportista löytyy aika mielenkiintoista lisätietoa mm. yksityisen ja julkisen sektorin tuotekehityspanostuksista jne. Suomi sijoittuu vertailumaiden osalta jokaisella mittarilla varsin hyvin.

12) Innovaatiot

The Global Innovation Index 2013
http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=data-analysis

Analysoitu 142 maata

Suomi: sijoitus 6.
USA: sijoitus 5.
Venäjä: sijoitus 62.
Ukraina: sijoitus 71.

Kännykällä en viitsinyt ruveta tekemään monilainauksia tms. ajattelin, että ehdin kotiin tultuani täsmentää asiaa mutta piru vie olit nopeampi!

vlad
 
@baikal

Ihan vaan kysymyksenä: kuka on väittänyt Ukrainan olevan kyseisissä tilastoissa hyvä?

Vastaus: tuskin kukaan.

Jokainen tietää Ukrainan ongelmat ja lähtötason ja kun lähtötaso on surkea, niin olisi ennemminkin ihme, jos kaikki olisi mennyt putkeen - tai kuten lännessä.

Niin osalle teistä voi todellakin sanoa sen mitä se kiovalainen kirkonmies aikanaan totesi. Kun ette todellakaan ymmärrä yhteiskunnan ongelmien suuruutta, niin kritiikkinne on osin ongelmallista.

Luuletteko todellakin, että kaikki muuttuu hetkessä? Että korruptoitunut roisto muuttuu pyhimykseksi päivässä? Edelleen maassa on liikaa ihmisiä vaikutusvaltaisissa tehtävissä, joiden ajatuksena on se oma hyöty ja se näkyy tällä hetkellä Ukrainassa päätöstenteon hitautena ja ongelmallisuutena. Menee todennäköisesti sukupolvi, jos maalla on aikaa, kunnes merkittävä osa ongelmista on korjattu. Siinä teille realismia!

vlad

Olet ihan oikeassa. Ja pyydän -hieman- anteeksi, että liian kärjekkäästi esitin kritiikkiä. Hitaat askeleet eivät vaan sovi minun käsityksiini ja asenteisiini. Turhauttaa niin perhanasti katsoa Ukrainan kohtalon etenemistä....luonteeni vaan kuohahtaa liikaa, kun huomaan lapatossuilua. Miettikääs toisaalta, miten armoton olen itselleni tällaisen elämänasenteen kanssa.....

Pidän kyllä mielessäni papin sanat siitä, ettemme voi ymmärtää Ukrainaa. Tästedes yritän lukea ensin Teidän tekstejänne ennen riehaantumista. :rolleyes:

Ukrainalla olisi mahdollisuuksia Euroopassa. Heidän itsensä on kuitenkin tehtävä SE. Venäjän harjoittama riepottaminen on itsestään perkeliestä, eikä sitä olisi tähän kohtaan tarvittu. Krimille ja Itä-Ukrainaan Venäjä tuli kutsumatta kuin faksit Annelille. Siinä kun faksit myös lähtivät pöydältä äkkiä ei Venäjä näköjään poistu samalla tavoin.
 
Viesteissäsi on todella usein mainittu se että Venäjä todennäköisesti käyttäisi taktisia ydinaseita jos/kun he hyökkäävät isommalla voimalla johonkin.
Mielestäni se on nykymaailmassa vaan niin epätodennäköistä että jos näin tapahtuu niin silloin ollaan jo isomman rähinän äärellä tai päällä. Koska ydinaseiden käytöllä on niin suuri poliittinen hinta että ei kukaan (paitsi ehkä Pohjois-Korea) niitä käytä ja ennen epätodennäköistä käyttöä aseen käytöllä uhattaisiin niin painokkaasti että jo se vaikuttaisi kansainväliseen politiikkaan valtavasti. Jopa niin paljon että sen käytöstä voitaisiin luopua.
Siksi mielestäni on turhaa jankuttaa taktisten y-aseiden käytöstä ennen kuin on konkreettisesti ns. uhka päällä.

Väännän vielä rautalangasta:
Jokainen ydinasevalta käyttää ensin niin paljon konventionaalista voimaa sodassa kuin suinkin pystyy mutta jos turpaan tulee 100-0 ja vihollinen ei suostu vaatimuksiin niin sitten todennäköisesti aletaan puhua (tai jo vähän ennen) niiden käytöstä. Niin ja sodan pitää olla sota, ei konflikti eikä kriisi tms. ja sen pitää uhata valtion koskemattomuutta, eli tapahtua lähialueella.
Nyt sitten sanot että Ukrainan kriisihän on juuri tuollainen jos se eskaloituu sodaksi. Joo, mutta enpä usko että Ukraina missään vaiheessa haluaisi uhata Venäjän koskemattomuutta vaan tyytyisi puolustamaan aluettaan.

Saa niistä puhua mutta en lähtisi niiden käytöstä ihan alvariinsa spekuloimaan.

En pidän ydinaseiden käyttöä kovinkaan todennäköisenä. Venäjä on kuitenkin harjoitellut niiden käyttöä kaikissa suuremmissa sotaharjoituksessa jo likimain 50 vuotta.

Väänsit rautalangasta oman mielipiteesi... Julkisuudesta löytyy toisenlaisiakin näkemyksiä. Muitakin kuin pelkkiä nettikirjoituksia:

Nato varautuu nyt jopa rajoitettuun ydinsotaan
Verkkouutiset
2.5.2015 klo 14:12 (päivitetty 2.5.2015 klo 14:24)
Naton kakkosmies sanoo puolustusliiton varautuvan nyt kaikkeen, jopa rajoitettuun ydinsotaan.

Naton apulaispääsihteeri, suurlähettiläs Alexander Vershbow on silminnähden huolestunut. Niin kolkoista näkymistä on kyse, että huoli on helposti tarttuvaa laatua.

– Venäjän johdon retoriikka, joka on alkanut vilistä uhkaavia viittauksia maan ydinasearsenaaliin, on vastuutonta ja vaarallista. Vastaavaa emme ole joutuneet kuulemaan sitten Kuuban kriisin, hän sanoo Verkkouutisille ja Nykypäivälle myöntämässään haastattelussa.

Ydinaseiden käytön uhka on Tallinnassa vierailleen Vershbow’n mukaan todellinen. Kyse ei ole yksinomaan Kremlin kovista puheista: voimassaolevan sotilasdoktriininsa mukaan Venäjä voi käyttää taktisia ydinaseita kansalliseen olemassaoloonsa kohdistuvan uhan ”de-eskaloimiseksi”.

Vershbow toteaa Naton varautuvan siihen, että Venäjä saattaisi toimia doktriininsa mukaisesti.

Asetelman uhkaavuutta on entisestään lisännyt doktriiniin äskettäin tehty kirjaus, jonka mukaan Nato on epävakauttava voima ja vaara Venäjälle. Vershbow korostaa, että minkäänlaisia uskottavia perusteluja kirjaukselle ei ole esitetty. Silti se raottaa ovea mahdollisuudelle, että kansalliseen olemassaoloon kohdistuvan uhan voitaisiin uskotella olevan todellinen ja akuutti.

– Kreml tietää kyllä, että Nato ei ole tahtonut vastakkainasettelua Venäjän kanssa, ja että haluamme Venäjän luopuvan aggressiivisesta käyttäytymisestään sekä palaavan noudattamaan niitä kansainvälisiä normeja, joista se on itse ollut mukana sopimassa.

Turvallisuustilanteen lientymistä ei Vershbow’n mukaan kuitenkaan ole näköpiirissä. Hän sanoo Venäjän sotavoimien käyttäytyvän nyt tavalla, joka on jo heikentänyt olennaisesti luottamusta ja ennakoitavuutta.

Motiivit Itämeren alueellakin voimakkaasti lisääntyneen Venäjän ilma- ja laivastotoiminnan ja mittasuhteiltaan massiivisten valmiusharjoitusten taustalla ovat pitkälti hämärän peitossa.

– Onko kyse vain voimannäytöstä, jolla presidentti Vladimir Putin pyrkii pelottelemaan ja epävakauttamaan naapureitaan? Vai onko taustalla jokin suurempi strateginen tavoite – viime kädessä koko neuvostoajan valtapiirin palauttaminen tai vieläkin enemmän, Vershbow kysyy.

Ajalle lienee ominaista, että Kremlin ailahtelevilta vaikuttavien liikkeiden tulkitseminen on vaikeaa jopa miehelle, jolla on takanaan useita vuosia Yhdysvaltain suurlähettiläänä Moskovassa.

Kärsivällistä päättäväisyyttä
Se, että Venäjä on päättänyt jopa kiihdyttää varusteluohjelmaansa maan talousvaikeuksista huolimatta, antaa Vershbow’n mukaan aiheen pelätä, että sen läntisiin naapureihinsa kohdistama sotilaallinen painostus jatkuu ja lisääntyy edelleen.

– Naton on vastattava Venäjän paineeseen harkitusti ja provosoimatta. Olemme valmiit tekemään kaiken, mitä on tarpeen tehdä jokaisen jäsenmaamme koskemattomuuden ja suvereniteetin puolustamiseksi sekä alueellisen vakauden vahvistamiseksi.

Naton Walesin huippukokouksessa syksyllä 2014 hyväksytty valmiuden toimintaohjelma (Readiness Action Plan, RAP) osoittaa Vershbow’n mukaan, että puolustusliitto kykenee antamaan vahvan vastauksen Venäjän aggressiiviselle käyttäytymiselle myös käytännössä.

Kaksitoistakohtaisen suunnitelman puitteissa Nato päätti muodostaa kaikista puolustushaaroista koostuvat uudet, erittäin iskukykyisiksi varustettavat nopean toiminnan joukot, joiden kalustosta osa varastoidaan valmiiksi puolustusliiton itäisiin jäsenmaihin. Myös tiedustelukykyä kehitetään nyt nopeassa tahdissa, ja puolustussuunnittelussa varaudutaan aktiivisesti eri skenaarioihin – myös pahimpaan.

Toimintaohjelmaa kokonaisuudessaan Vershbow luonnehtii Naton suurimmaksi panostukseksi yhteiseen puolustukseen vuosikymmeniin.

Hän korostaa, että lännen on tärkeää pysyttäytyä linjallaan tinkimättömästi, kunnes Venäjä on uskottavasti osoittanut palanneensa noudattamaan kansainvälisiä sitoumuksiaan. Vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen tapahtuneelle pikaiselle paluulle tavanomaiseen päiväjärjestykseen ei nyt ole sijaa.

Lue myös: Naton Vershbow: Ovi Suomelle on auki

Lisää samanlaisia:
Venäjän uhkaus puhuttaa: ”Tuli suoraan Vladimir Putinilta”
Jaa artikkeli:
AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookFacebook448Share to TwitterTwitterShare to WhatsAppWhatsApp

us2.jpg

Uusi Suomi
Luotu:
21.3.2015 15:22
Ulkomaat
|
Venäjä
Kööpenhaminan yliopiston Venäjän politiikan dosentti Flemming Splidsboel arvioi, että Venäjän suurlähettilään Tanskalle esittämä uhkaus tuli ”suoraan Moskovasta”.

Venäjän Tanskan-suurlähettiläs Mihail Vanin varoitti perjantai-iltana Jyllands-Posten-lehdessä Tanskaa ydinohjuksista.

-Tanskan laivasto lisätään Venäjän ydinohjusten maalitaulujen joukkoon, jos maa liittyy Yhdysvaltain johtamaan ohjuspuolustusjärjestelmään. Päätös on tietysti teidän - haluan vain muistuttaa, että menetätte sekä rahaa että turvallisuutta, Vanin kirjoitti.

Flemming Splidboelin mukaan ydinaseilla uhkaaminen on tyypillistä Putinille.

-Tämä ei ole mitään, minkä suurlähettiläs olisi itse keksinyt. Todennäköisesti käsky tuli suoraan korkeimmalta taholta Moskovasta. Vladimir Putin on jo pitkään luonut poliittista järjestelmää, joka perustuu ajatukseen ulkoisesta vihollisesta. Yleensä se vihollinen on länsi ylipäänsä, ja erityisesti Nato, hän kommentoi Jyllands-Postenille.

Venäjä uhkaa Ukrainaa laajamittaisella maahyökkäyksellä. Se ei kuitenkaan voi käyttää hyökkäyksen tukena ilma-asettaan koska Ukrainalta löytyy erittäin tehokas ohjuksin varustettu ilmatorjunta. Mutta, minkälaisilla aseilla Venäjä voisi yrittää korvata ilmaherruuden puutteen?

Joka tapauksessa Venäjä lisää uhkakuvia ja suoranaista uhkaa Ukrainaa kohtaan. Ehkä osittain myös Ukrainaa tukevia länsimaita kohtaan. Toisekseen Venäjällä pidetään duuman vaalit vajaan kuukauden kuluttua. Mitä tahansa Putin tekeekään asemaansa lujittaakseen niin juuri nyt ei todennäköisesti ryhdytä sellaisiin sotatoimiin jotka voisivat johtaa suuriin omiin miestappioihin.
 
Toisaalta voidaan sanoa, että ukrainalaiselle yhteiskunnalle Venäjän aggressio on myös tietyllä tavalla ollut hyväksi. "Pienellä" potkimisella on ainakin saatu jonkin verran uudistuksia käyntiin. Veikkaan, että ilman Krimin miehitystä ja "kansantasavaltoja" sisäiset uudistukset olisivat edenneet 10x hitaammin...eli käytännössä pysähtyneet.
 
Viimeksi muokattu:
Aina välillä eikä kovin harvoin tuntuu ihan siltä että tuo koko maa on jo itsessään pelkkää maskirovkaa :D

Pahoin pelkään että tällä kertaa on tosi kysymyksessä, kun merkkejä siihen suuntaan on ollut ilma täynnä jo pidemmän aikaa. Oletan että tämä kortti katsotaan hyvinkin pian. Jos mitään avoimiin sotatoimiin viittaavaa ei tapahdu 25.-31.8 mennessä tai niillä nurkilla, niin tuskin tapahtuu myöhemminkään.

Se on ihan totta että kun koko ajan heilutellaan veistä kurkulla, niin siihen tottuu eikä se lopulta kiinnosta ketään paitsi ehkä sitä jonka kurkulla se veitsi jatkuvasti heiluu, eikä ihan välttämättä sitäkään.
Olen näistä kohdista hyvin pitkälti samaa mieltä. Venäjä on kutonut sellaisen valheiden verkon, että pelkään maan johtajien jo kohta uskovan omaa propagandaansa.

Sodalla uhkailu on nyt nähty, jatkuviin vihollisuuksiin milloin kenenkin kanssa turtuu oma kansa eikä uhoaminen kohta enää vaikuta uhoamisen kohteisiinkaan. Vaihtoehtoina ovat Pohjois-Korea tyylinen jatkuva uhkailu "Ihan kohta, kun saamme ohjuksemme kehitettyä, iskemme Yhdysvaltoihin", jota ei enää pidetä kovinkaan uskottavana tai panoksien lisääminen esimerkiksi rajavälikohtauksilla. Toivottavasti Venäjä ei valitse jälkimmäistä!

Heikko kiusaa vielä heikompaa, jälleen jotenkin vertailu koulukiusaajaan toimii. Eipä Venäjän kansainvälinen arvostus tällä menolla ainakaan nouse! Jännä katsoa ensi vuoden IVY-sotaharjoitukset, vieläkö kaikki nykyiset osallistujat saadaan houkuteltua / pakotettua mukaan...
 
En pidän ydinaseiden käyttöä kovinkaan todennäköisenä. Venäjä on kuitenkin harjoitellut niiden käyttöä kaikissa suuremmissa sotaharjoituksessa jo likimain 50 vuotta.

Väänsit rautalangasta oman mielipiteesi... Julkisuudesta löytyy toisenlaisiakin näkemyksiä. Muitakin kuin pelkkiä nettikirjoituksia:



Lisää samanlaisia:


Venäjä uhkaa Ukrainaa laajamittaisella maahyökkäyksellä. Se ei kuitenkaan voi käyttää hyökkäyksen tukena ilma-asettaan koska Ukrainalta löytyy erittäin tehokas ohjuksin varustettu ilmatorjunta. Mutta, minkälaisilla aseilla Venäjä voisi yrittää korvata ilmaherruuden puutteen?

Joka tapauksessa Venäjä lisää uhkakuvia ja suoranaista uhkaa Ukrainaa kohtaan. Ehkä osittain myös Ukrainaa tukevia länsimaita kohtaan. Toisekseen Venäjällä pidetään duuman vaalit vajaan kuukauden kuluttua. Mitä tahansa Putin tekeekään asemaansa lujittaakseen niin juuri nyt ei todennäköisesti ryhdytä sellaisiin sotatoimiin jotka voisivat johtaa suuriin omiin miestappioihin.
Höpöhöpö. Jos venäjä hyökkää niin aivan varmasti käyttää ilmavoimia. Samalla tapaa nuo happanee kuin muutkin varusteet
 
.
 
Joka tapauksessa Venäjä lisää uhkakuvia ja suoranaista uhkaa Ukrainaa kohtaan. Ehkä osittain myös Ukrainaa tukevia länsimaita kohtaan. Toisekseen Venäjällä pidetään duuman vaalit vajaan kuukauden kuluttua. Mitä tahansa Putin tekeekään asemaansa lujittaakseen niin juuri nyt ei todennäköisesti ryhdytä sellaisiin sotatoimiin jotka voisivat johtaa suuriin omiin miestappioihin.
Tai karumpi tulkinta: vaalit voidaan kokonaan peruuttaa, jos Venäjä on sotatilassa... Edelleen tuntuu siltä, että kaikki mahdollisuudet ovat avoinna ja riippuvat siitä, millä tuulella Vladde herää aamulla ja onko Kabajeva ollut suosiollinen yöllä!
 
Back
Top