Ukrainan parlamentti pelasti sotatilan julistaneen presidentin kasvot – Muuten Putinin vihjailuissa olisi voinut olla perää
Ukrainan presidentti on mielipidetiedusteluissa kolmannella sijalla kun presidentinvaalit ovat ovella. Jos Porošenko olisi saanut tahtonsa läpi, vaalit olisivat siirtyneet.
Pekka Hakala HS
Julkaistu: 1.12. 2:00 , Päivitetty: 1.12. 15:19
VENÄJÄNpresidentti
Vladimir Putin syytti keskiviikkona Ukrainaa ”provokaatiosta”, joka tehtiin Ukrainan ensi vuoden vaaleja silmällä pitäen.
”Provokaationa” Putin piti sitä, että Ukrainan merivoimien alukset ajelivat viime sunnuntaina miten halusivat vesialueella, jonka käyttöön heillä on kansainvälisten sopimusten lisäksi oikeus myös Venäjän kanssa 2003 tehdyn sopimuksen perusteella.
Mutta mitä Putinin mainintaan vaaleista tulee, siinä näyttää olevan perää. Ukrainan presidentti
Petro Porošenko ilmoitti nimittäin heti merivälikohtauksen jälkeen julistavansa koko Ukrainaan kahden kuukauden sotatilan. Tai ”palauttavansa sotatilan”, ilmeisesti siis vuodelta 1945. Itä-Ukrainan sota ei ole Ukrainassa virallisesti sota vaan terrorisminvastainen operaatio.
PARLAMENTTI hyväksyi sotatilan kymmeneen rajamaakuntaan yhden kuukauden ajaksi, ilmeisesti ihan vain Porošenkon kasvot pelastaakseen. Heti perään parlamentti vahvisti, että presidentinvaalit järjestetään ensi maaliskuun viimeisenä päivänä.
Presidentin esitys olisi siirtänyt vaaleja vähintään kuukaudella, sillä vaalikampanjaa ei sotatilan aikana olisi voitu aloittaa lain edellyttämällä tavalla eli kolme kuukautta ennen vaaleja. Ennen parlamentin äänestystä kolme entistä presidenttiä vetosi vaalien järjestämiseksi aiotulla tavalla.
Vetoomuksen allekirjoittivat
Leonid Kravtšuk (presidenttinä 1991–1994),
Leonid Kutšma (1994–2005) ja
Viktor Juštšenko(2005–2010). Vain Venäjälle vuoden 2014 vallankumousta paennut
Viktor Janukovytš (2010–2014) oli joukosta poissa.
ISTUVAN presidentin pelehtiminen vakavalla asialla näyttää tosiaan ilmeiseltä. Marraskuussa on julkistettu viisi valtakunnallista mielipidetiedustelua, ja kaikissa niissä selvä voittaja on
Julija Tymošenko. Porošenko ylsi kakkoseksi vain kahdessa tiedustelussa, kolmessa hän jäi kolmoseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Tymošenko on entinen pääministeri, jota aikoinaan tituleerattiin kaasuliiketoimien vuoksi ”kaasuprinsessaksi”. Janukovytš pisti hänet linnaan Venäjän kanssa tehdyistä kaasudiileistä, mitkä tosin olivat ilmeinen tekosyy äänekkään kilpailijan hiljentämiseksi.
SELVÄÄ joka tapauksessa on, että vaaleissa mennään toiselle kierrokselle. PPI-tutkimuslaitoksen syyskuisen selvityksen mukaan Porošenko häviäisi toisella kierroksella Tymošenkolle prosenttiluvuin 66–34, mutta asetelma ei ole se todennäköisin. Tutkimuslaitoksen mukaan todennäköisempää on, että toisella kierroksella ovat Tymošenko ja
Juri Boiko, jonka Tymošenko voittaisi luvuin 63–37.
Boiko on pitkäaikainen energiaministeri, kotoisin Horlivkasta Donetskin alueelta ja maanpakoon pötkineen Janukovytšin entinen kaveri. Hänen läheinen liikekumppaninsa on
Dmytro Firtaš, joka taas on juuri se kaveri, joka tienasi eniten Tymošenkon tekemien kaasusopimusten jälkeen venäläisten kanssa puuhatuilla suhmuroinneilla.
Syyskuun tutkimuksen mukaan toiselle kierrokselle Tymošenkolle häviämään voisi nousta hyvässä lykyssä myös
Anatoli Hrytsenko. Hän on entinen puolustusministeri, jota syytetään laajasta korruptiosta ja armeijan kaluston myymisestä omaan laskuun.
ORANSSI vallankumous 2004 ja uusi vallankumous 2014, ja tässä lopputulos: sama piiri pyörii. Jaa, tuoreiden mielipidetiedustelujen valossa presidentinvaalien kärkijoukkoon on kyllä työntymässä yksi uusi kasvo, 40-vuotias
Vladimir Zelenski.
No uusi ja uusi. Juristi, tv-tuottaja ja koomikko Zelenski nousi kestojulkkiseksi voittamalla ammattiparinsa kanssa Ukrainan ensimmäisen Tanssii tähtien kanssa -kilvan 2006.