Suomalaiset varmasti tietävät, että itä-eurooppalaisena maana Ukraina ei ole se kaikkein kehittynein valtio. Toisaalta, ilahduttavasti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen useat Itä-Euroopan maat ovat kehittyneet hienosti. Suomalaisille tutuin esimerkki on varmastikin Viro. Suomessa ajottain pohditaan jopa sitä, että meneekö Viro Suomesta ohi tulevina vuosikymmeninä. Kehitystä on siis tapahtunut.
Mutta, vaikka suomalaiset tietävät, että itä-eurooppalaisena maana Ukraina ei ole se ihanteellisin yhteiskunta, niin suomalaiset voivat silti olla tiedottomina siitä, kuinka huonosti Ukrainassa on oikein mennyt ja menee yhä. Auliisti myönnän, että Ukrainan konfliktin alkuaikoina minut yllätti kaverini mainitsema tieto siitä, että Ukrainan HDI on Venäjän vastaavaa lukua alhaisempi. Toki tällä foorumilla varmaan ollaan Ukrainan kehityksestä hyvin tietoisia sattuneesta syystä.
Vertailin hieman Ukrainan kehitystä minulle ja suomalaisile tutuimpiin itä-eurooppalaisiin valtioihin. Sinänsä tietysti olisi ollut mielenkiintoista verrata Ukrainaa eteläisimpiin maihin, esimerkiksi Romaniaan, mutta ei se varmaan olisi kokonaiskuvaa muuttanut (johonkin Moldovaan verrattuna Ukraina voi olla kehittyneempi maa, mutta se on riman laskemista todella alas). Georgia olisi myös mielenkiintoinen vertailukohta, onhan Venäjä tällä vuosituhannella sotinut Georgiankin kanssa. Tein tämän lähinnä omasta mielenkiinnosta, koska kukapa ei kivan näköisistä käppyröistä pitäisi, ja myös siksi että oli pakko pysyä hereillä muutama tunti, joten piti keksiä jotain puuhasteltavaa.
Aluksi bruttokansantuote asukasta kohti. Heti havaitaan, että Ukrainan lähtötaso ei ollut hääppöinen, mutta vaikuttaa myös siltä, ettei Ukrainan BKT ole kasvanut kovinkaan runsaasti.
Jotta erot BKT:n kasvussa käy ilmi, katsotaanpa BKT:ta joka on indeksoitu lähtötasoon nähden. Tämä vahvistaa vaikutelman siitä, että Ukrainan BKT on kasvanut varsin maltillisesti. Huomionarvoista on se, kuinka läheisesti Ukrainan asukaskohtaisen BKT:n kasvu seurasi Venäjän kehitystä 2008-2009 asti.
Sitten yleisempi indikaattori, eli inhimillisen kehityksen indeksi, HDI. Ei mitään yllättävää bruttokansantuotteen jälkeen. Mielenkiintoista kuinka hienosti Latvian HDI on kehittynyt Ukrainaan verrattuna.
Entäpä sitten korruptio? Metodi muuttui 2011, joten päätin lopettaa vertailun 2010 asti. Korruptio kertonee yhteiskunnallisesta luottamuksesta. Tässä korkeampi luku on parempi. Eipä ole hyviä uutisia Ukrainan osalta.
Sitten vielä alle 5-vuotiaiden kuolleisuus. Ekofasisteja lukuunottamatta kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että alhaisempi lapsikuolleisuus on hyvä juttu. Ukraina ei erotu joukosta positiivisella tavalla.
Näistä yleismaailmallisista indikaattoreista saanee hyvän käsityksen siitä millaista Ukrainan kehitys on ollut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Aika karun kuvan nämä kyllä Ukrainasta antavat. Kun pohtii Ukrainan yhteiskunnallisia realiteetteja, niin eipä se kaiketi ketään yllätä, että moni ukrainalaisnuori pyrkii muille maille. Jostain sain käsityksen, että viime vuosinakin lukuisat ukrainalaiset ovat pyrkineet Ranskan muukalaislegioonaan. Niin, sitä tietysti voisi todeta, että sotilasalan töitä varmasti löytyisi Ukrainastakin, mutta ehkäpä moni ukrainalainen kokee tärkeämmäksi rahan tienaamisen Ranskassa kasarmeja luuttuamalla ja sillä perheensä auttamisen, kuin ukrainalaisen yhteiskunnan puolustamisen itä-Ukrainassa. Suomi ja Ukraina on täysin erilaisia yhteiskuntia, mutta meillä Suomessakin ollaan pohdittu miksi maanpuolustustahto laskee. Siihen on varmasti useita syitä, mutta lienee selvää, että ihmisten tulee kokea, että yhteiskunta tarjoaa tai mahdollistaa heille hyvät elinolosuhteet.