Venäjä muutti tapaa, jolla taloustilastoja raportoidaan, ja yhtäkkiä talouskasvu otti harppauksen
Muutokset Venäjän taloustilastoissa ja niiden raportoinnissa herättävät epäilyksiä Venäjän tilastoviranomaisen Rosstatin luotettavuudesta.
Moskovalaisnainen ruokaostoksilla lokakuussa 2016. (KUVA: MAKSIM ZMEJEV / REUTERS)
Aino Frilander HS
Julkaistu: 21.3. 18:44
VENÄJÄN tilastoviranomainen Rosstat on lakannut julkaisemasta kuukausittain tietoja venäläisten reaalituloista, kertoo
the New York Times. Vuosia laskeneet luvut ovat viitanneet venäläisten elintason laskevan.
Rosstat sai uuden johtajan joulukuussa.
Pavel Malkov nimitettiin vain päiviä sen jälkeen kun presidentti
Vladimir Putin kritisoi tilastojen heikkoa laatua.
Seurauksena oli uutta, optimistisempaa tietoa, the New York Times kertoo. Vanhoja lukuja tarkistettiin, ja selvisi muun muassa, että 2016 ei ollutkaan lamavuosi vaan talous kasvoi maltillisesti.
Helmikuussa Rosstat julkisti arvionsa vuoden 2018 talouskasvusta. Sen perusteella viime vuosi oli paras kuuteen vuoteen. Rosstatin mukaan talous kasvoi 2,3 prosenttia siinä, missä itsenäiset analyytikot arvioivat luvun olevan keskimäärin 1,7 prosenttia.
VENÄLÄISTEN reaalitulot ovat laskeneet vuodesta 2014 saakka. Tällä viikolla Rosstat lopetti reaalitulojen kuukausittaisen raportoinnin.
The New York Times näkee siinä yhteyden Putinin suosioon: Putinin kannatusluvut ovat olleet laskussa. Helmikuussa mielipidemittauslaitos
Levada-keskus kertoi kannatuslukujen laskeneen tammikuun 2014 eli Krimin valloitusta edeltävälle tasolle. Viime vuonna Putin lupasi nostaa kansalaisten tuloja, eli juuri sitä, mistä raportointi nyt lopetettiin.
Lue myös: Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta
Rosstatin tiedottaja
Igor Vagan kuitenkin kieltää lehdelle, että kuukausiraportoinnin lopetuksella olisi poliittinen motiivi. Vaganin mukaan tarkoituksena on siirtyä neljännesvuosittaiseen tai vuosittaiseen raportointiin, jotta luvut olisivat tarkempia.
SUOMEN Tilastokeskuksen tilastotuotannon ylijohtaja
Timo Koskimäkiei osaa kommentoida juuri näitä tilastomuutoksia, mutta tilanne ei kuulosta hänen mielestään hälyttävältä.
”Joskus tilastoja revisoidaan [tarkistetaan], joko siitä syystä, että tulee uutta dataa tai siksi, että parannetaan jotain menetelmää”, hän sanoo.
”Voi sanoa, että Venäjän tilastotoimi on osa globaalia tilastotointa, eli he pyrkivät noudattamaan samantyyppisiä standardeja kuin muukin maailma”, Koskimäki sanoo. ”Ja nykymaailmassa tilastoja on aika vaikeaa manipuloida ilman, että siitä jää kiinni ennemmin tai myöhemmin.”
Muun muassa Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto tekevät tilastojen laadunvalvontaa, joka koskee myös Venäjää.
ROSSTATIN riippumattomuudesta oltiin huolissaan viimeksi vuonna 2017, kun se julkisti hälyttäviä tietoja Venäjän taloudesta. Silloin Rosstat kertoi 20 miljoonan venäläisen elävän köyhyysrajan alapuolella. Putin päätti, että Rosstat menettää riippumattoman asemansa ja palaa Venäjän talousministeriön alaisuuteen.
Samana keväänä Venäjän talousministeri kritisoi Rosstatin tilastoja, joiden mukaan kansalaisten reaalitulot kutistuivat.
Helsingin Sanomien
pääkirjoituksessa viestiä pidettiin kiusallisena presidentinvaalien alla. ”Ne olisivat todisteita siitä, että Putinin kansalleen esittämä lupaus elintason noususta on pettänyt.”