No tämäkin pitää saattaa kyllä maailman tietoisuuteen. Kyllä helpottaa nimittäin ulko-ja turvallisuuspolitiikan hoitamista joka paikassa, kunhan saavat kaikki tuon Faktan käyttöönsä.
Eiköhän tämä kuulu ihan normaaliin koulussa opittuun yleistietoon.. Mutta kerrataan hieman.
Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa siirtyminen yksinvaltaisista hallintojärjestelmistä erilaisiksi demokraattisiksi kansalaisvaltioiksi on tapahtunut vaiheittain ja käytännössä vasta viimeisten 200 vuoden aikana. Kansalaisten tietoisuuden lisääntyminen 1800-luvun lopulta alkaen antoi eväitä kehitykselle. Monien maiden ja valtioiden osalta sodat (esim. I- ja II-maailmansota) toivat mukanaan suuria muutoksia.
Näin kävi myös Suomelle.
Venäjällä ei samanlaista yhteiskunnallista muutosta ole päässyt tapahtumaan koskaan. Kolmesataa vuotta kestänyt Romanov-suvun yksinvaltaan perustunut hallinto päättyi I-maailmasotaan..
Tilalle noussut "työväen diktatuuri" eli kommunistinen Neuvostoliitto herätti aluksi suuria toiveita kansalaisyhteiskunnasta - Mutta käytännössä valtaan nousi vielä aikaisempaakin julmempi ja yksinvalttaisempi diktatuuri, ennen kaikkea isä aurinkoinen - Stalin. Sitä työväestön ihanaa valtaa kesti 70 vuotta..kunnes palikat sekaantui ihan omaan mahdottomuuteensa.
Neuvostiliiton jälkeen ja pienen, demokraattisen tuulahduksen tuoneen välivaiheen päätteeksi, valtaan nousi kommunistivallanraunioiden joukosta uusi silovikkien ja KGB/FSB:n johdolla muodostettu Putinin diktatuuri.
- se on nyt pysynyt vallassa lähes 20 vuotta..japikku hiljaa on Venäjällä jouduttu vahvistamaan väkivaltakoneistoa. Samalla kun kaikenlaiset oppositiot ja muut vallan tavoittelijat saatiin eliminoitua.
- koko ajan pakkokeinot ovat Venäjällä lisääntyneet ja raaistuneet. Eikä liene epäilystäkään etteikö sama kehitys jatkuisi edelleenkin. Toistaiseksi ei olla päästy omien kansalaisten tappamisessa Stalinin vauhtiin.
- tulevaisuus näyttää missä vaiheessa Putinin ote vallasta irtoaa..se saattaisi olla alkuna seuraavalle uusjaolle.. Sitä tuskin tarvitsee odotella enää kovin montaa kymmentä vuotta.
Jää nähtäväksi minkälainen hallinto nousee valtaan? Olisiko venäläiset jo siinä vaiheessa oppineet jotain eurooppalaisilta naapureltaan?
Sitä minä en tiedä helpottaako mahdolliset muutokset ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitoa. Tuskinpa niitä näillä saiteilla hoidellaan. Mutta seuraan toki asioita mielenkiinnolla.
- lisäksi minusta on hauskaa että täältä löytyy erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä maailman asioista.. Eikä kukaan ole toinen toistaan parempi tai oikeammassa.
- kaiken lisäksi olen itse mielelläni Venäjän ystävä. Mutta vastustan diktatuuria, murhaajia, muiden alistamista sekä kaikkea muutakin rikollisuutta.