Mitä ihmettä tarkoitat tällä? Mikä ihmeen vahva ukrainalainen identiteetti?
Vastaan itsekin omalta osaltani, omasta näkemyksestäni.
Ihan heti alkuun sanon, etten ole minkään sortin asiantuntija ukrainalaisen identiteetin tai yleensäkään ukrainalaisten suhteen. Kuitenkin jotenkin näen ja tunnistan sen selkeästi tietyissä tilanteissa.
Tyypilliseen eurooppalaiseen tyyliin Ukrainassa on niin monenmoista väkeä iloisesti sekaisin, ettei siitä aina oikein tahdo saada selvää. Nähdäkseni siellä on edelleen vanhoja kunnon neuvostojääriä, on suuria erikielisiä ja eriasteisesti integroituneita väestöryhmiä (venäläiset ei suinkaan vähäisimpinä) neuvostoaikojen ja niitä edeltävien aikojen jäljiltä. Nämä sekalaiset porukat, etnisyydestä, alueesta, koulutuksesta ja yhteiskunnallisesta asemastaan riippuen identifioituvat johonkin wanhaan alueeseen, etniseen ryhmään ja/tai maahan tms. (tai jopa siihen suureen mahtavaan).
Ukrainalaiset itse eivät ole yhtä homogeeninen kansa kuin suomalaiset tai virolaiset. Meikäläiset ovatkin jopa naurettavan homogeenista kansaa eurooppalaisittain. Toisaalta ukrainalaiset ovat mielestäni jopa vähän vahvemmin kuin keskivertoeurooppalaiset.
Ukrainalaisilla näyttää olevan asioista monenlaista mielipidettä, vahvojakin, sekä kansalaisten keskuudessa, että hallinnon tasolla. Kiivastakin keskustelua osataan niistä käydä, mutta näinhän sen pitääkin olla oikeasti toimivassa demokratiassa. Maidanin mielenosoittajatkaan eivät suinkaan olleet mikään keskenään samanmielinen joukko, vaikka heitä sitoikin vahvasti tietyt senhetkiset asiat yhteen.
Venäläiset ehtivät, Ukrainan hallinnon halvaannustilan jatkuessa, väkivallan keinoin ja läpikorruptoituneiden poliisivoimien avulla saada haltuunsa useita kaupunkeja Ukrainan itäosissa (Donetsk, Luhansk, Slovjansk, Kramatorsk, jne.), ennen kuin
ukrainalaiset vapaaehtoisjoukot alkoivat ottaa hommaa haltuunsa. Toisaalta esimerkiksi Harkovassa, Odessassa ja Mykolajivissa
ukrainalaiset näyttivät saman tien kaapin paikan terroristeille.
Käpykaartilaisia on riittänyt, moni on menettänyt toivonsa mädän hallinnon ja korruption suhteen ja moni yksinkertaisesti haluaa vain elää elämäänsä jotenkuten ja tehdä töitä kulloisestakin hallinnosta riippumatta, mutta eivät kaikki ole samanlaisia. Eihän Maidaniakaan olisi muuten syntynyt.
Ukrainalaiset ovat joka tapauksessa maassaan ehdoton enemmistö, ovat asuneet ja asuvat paljon laajemmalla alueella kuin nykyinen Ukraina (pl. jossain määrin viime sotien aiheuttamat rajasiirtymät lännessä?). Heillä on myös alueellinen/valtiollinen historiansa aina Kiovan Rusista lähtien (en tiedä miksi jotkut ovat alkaneet kutsua sitä Kiovan Venäjäksi) nyky-Ukrainaan asti. Kieli on myös omanlaisensa, myös kulttuurillisesti, venäjänkieleen nähden, muistuttaen muuten enemmän puolaa kuin venäjää. Vaikka lähes kaikki ukrainalaiset puhuvatkin sujuvasti venäjää, huomattava osa jopa äidinkielenään, siitä ei vain ole pidetty suurta numeroa. Kautta maan tyypillisesti suurissa kaupungeissa puhutaan venäjää ja maaseudulla ukrainaa. Tämä tilanne tietysti elää nyt.
Diaspora. Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista asuu ympäri maailman ja he ovat muodostaneet lukuisia ukrainalaisyhteisöjä ja tyypillisesti tunnustautuvat selkeästi ukrainalaisiksi. Myös Suomessa on aktiivinen ukrainalaisyhteisö, joka järjestää, tai ainakin järjesti ennen koronaa, silloin tällöin erilaisia ruoka-, kulttuuri- yms. tapahtumia.
Kulttuuri. En edes tiedä, mistä aloittaisin. Aihe on laaja. Joka tapauksessa ehdottomasti omanlaisensa. Laitanpa viestin loppuun yhden musavideon, jossa Skrjabin (tunnettu ukrainalainen bändi, sen laulaja Kuzmenko kuoli 2015) melkein kuin vastaa, kun Ukrainalta kysytään 'jak spravi'. Sana 'rujina' tässä muuten tuo minulle mielleyhtymän samannimisenä tunnettuun ajanjaksoon Ukrainan historiassa.
Olen tasan kolmen ukrainalaisen kanssa vaihtanut kasvokkain enemmän kuin pari sanaa. Perheelleen/muille ystäville he hyvin tyypillisesti puhuivat venäjää (en ole ihan satavarma, kun puhuivat niin nopeasti
) ja minulle, hitaalle suomalaiselle, hitaasti, välillä ukrainaa, välillä englantia tai romaniaa. Ihan sujuvasti. Tai no, englantia eivät suomalaisetkaan välttämättä osaa kunnolla puhua.
En tietystikään tiedä kaikista, mutta nuo ainakin osaavat kertoa, rehellisesti ja pitkään, heille sattuneista jutuista ja varsin usein huonoista, jos erehtyy heille heittämään 'jak spravi'a tms.
En koe heitä lainkaan samanlaisiksi, kuin esimerkiksi tähän mennessä kohtaamiani venäläisiä.
Sori, ihan liian pitkä teksti, enkä jaksanut ihan jokaista kappaletta sijoittaa/kirjoittaa puhtaaksi.
Sanoituksen englanninkielinen käännös.
https://lyricstranslate.com/en/ruyina-ruin.html