Separatisti, terroristi vai reserviläinen – ketkä Itä-Ukrainassa kapinoivat?
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1401166994641?jako=09099f5dcdf7f63c905239b2b6a4dc53
Itä-Ukrainan kriisin osapuolista käytetään useita eri termejä, joista monet ovat värittyneitä.
Separatistit: Länsimedia kutsuu Itä-Ukrainan kapinallisia yleensä separatisteiksi, koska nämä haluavat irrottaa Itä-Ukrainan hallituksen vallasta. Kapinallisten mielestä nykyinen hallitus nousi valtaan vallankaappauksen myötä, eikä sillä siksi ole oikeutusta toimia.
Federalistit: Kapinalliset itse vastustivat separatisti-termiä ja kutsuivat itseään pitkään federalisteiksi, koska he oman selityksensä mukaan halusivat Ukrainasta liittovaltiota. Pidettyään 11. toukokuuta kansanäänestyksen separatistit julistivat alueen itsenäiseksi ja ehdottivat sen liittämistä Venäjään.
Terroristit: Ukrainan hallitus kutsuu separatisteja terroristeiksi ja näitä vastaan käytävää sotilasoperaatiota terrorismin vastaiseksi operaatioksi. Hallitus perustelee termiä sillä, että hallintorakennuksia vallanneet kapinalliset ovat syyllistyneet myös sieppauksiin ja surmiin.
Reserviläiset ja nostoväki: Kapinalliset ovat perustaneet Donbassin alueelle Donetskin kansantasavallan, jonka itsenäisyyttä kansanäänestyksessä tuki heidän mukaansa enemmistö alueen asukkaista. Nyt kansantasavalta kokee olevansa sodassa Ukrainaa vastaan ja käyttää omista asemiehistään termiä reserviläiset tai nostoväki.
Fasistit: Separatistit kutsuvat omassa propagandassaan Ukrainan keskusvaltaa ja länsiukrainalaisia fasisteiksi. Sunnuntaisissa presidentinvaaleissa äärioikeiston ehdokkaat saivat kuitenkin vain hajaääniä.
Venäjän-mieliset: Lännessä kapinallisia kutsutaan yleensä Venäjän-mielisiksi separatisteiksi. Termillä viitataan heidän yhteyksiinsä Venäjään, jonka on katsottu tukevan separatisteja. Venäjä kiistää tämän. Kapinalliset ovat kuitenkin hajanainen joukko, joista osa on puhtaita rikollisryhmiä. Joukossa on myös venäläisiä palkkasotilaita.
Venäjänkieliset: Termi kattaa käytännössä lähes kaikki itäukrainalaiset, joiden joukossa on useita eri näkemyksiä ja identiteettejä. Osa pitää itseään venäläisinä. Osa taas pitää itseään venäjänkielisinä ukrainalaisina. Kapinallisten kannatusta onkin vaikea arvioida. Venäjänkielisten parissa osa kannattaa alueen liittämistä Venäjään, osa laajempaa itsehallintoa ja osa yhtenäistä Ukrainaa.