Ukrainan konflikti/sota

S-ryhmä poistaa venäläiset tuotteet markettiensa valikoimista Suomessa, Alko keskeyttää venäläisten juomien myynnin​

Tekijä
STT
-
28.2.2022 | 8:46

S-ryhmä poistaa venäläistä alkuperää olevat tuotteet markettiensa valikoimista Suomessa Ukrainan tilanteen vuoksi.
– Se, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu, on järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen, sanoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho tiedotteessa.

Valikoimasta poistuu noin 50 tuotetta. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita käyttötavaroita.
S-ryhmän Virossa toimivat Prismat tekivät vastaavan päätöksen perjantaina. S-ryhmällä on Prismoja myös Pietarissa.
 
Valko-Venäjän Lukashenka on saanut valita ruton ja koleran välillä: sanoako Putinille ei ja saada ysimillisestä annos takaraivoon, vai ryhtyä lähettämään omia sotilaita maahanlaskuoperaatiolla huonosti suunniteltuun ja riskialttiiseen hyökkäykseen.

Jos nämä kaksi olivat ainoat vaihtoehdot niin olisihan siinä Putinin vastaisessa vastarinnassa maannut se Suuri Kunnia, jota tuo Likasanko on monessa eri vaiheessa niin suuresti janonnut, mutta koska sillä on vain yksi pelisilmä ja tämä dicktaattori nyt vielä istuu sen päällä niin minkäs sille mahtaa että ei ole tiedossa kunniaa, saavutuksia ja ihailua.

Tarjoilut historiankirjojen kansien välissä katetaan teoilla ansaittujen ansioiden mukaan eli Likasankolle jää tarjolle vain inhoa, halveksuntaa ja vihaa.
 
Ymmärtääkseni ilmatorjunnan heiniä jota tuolla ei ole ryssällä liiaksi. Ilmavoimat eivät myöskään hallitse ilmatilaa sen enempää.
Molempien yhtäaikainen käyttäminen on tänäkin päivänä haastavaa, koska helposti osuu omiin, kaikista datalinkeistä ja IFFeistä huolimatta. Niinpä paikallisesti torjunta on voitu jättää jommalle tai kummalle.
 
Suomalaiset bussi yhtiöt voisivat lähteä helpottamaan tilannetta Puolan rajalle ja mukana voisi mennä myös ulkoministeriön virkamiehiä sekä avustajia. Painetta pitäisi helpottaa ja tuoda ihmisiä turvaan tuolta jotta Puolan resurssit eivät ylikuormitu.
Eiköhän valtio voisi ostaa Finnarilta hiema laajarunkokapasiteettia, kun Kiinan/Japanin/Korean lennot seis?
 
Missä ne pantsirit ym.joukkojen liikettä suojaavat värkit nyt on? Tässä on suorastaan tuntenut itsensä petetyksi, kun tuota rämpimistä seuraa. Mikään ei toimi niinkuin on pullisteltu.
 

Yksi kuva näyttää: Näin riippuvainen Suomi on Venäjän öljystä – kaupan katkeaminen aiheuttaisi hintashokin​

Asiantuntijoiden mukaan on mahdollista, että ”energia-ase” otetaan käyttöön Venäjän hyökkäyssodan seurauksena.
Energiakaupan katkaisu Venäjältä nostaisi Euroopassa energian ja polttoaineiden hintoja.
Energiakaupan katkaisu Venäjältä nostaisi Euroopassa energian ja polttoaineiden hintoja.

Energiakaupan katkaisu Venäjältä nostaisi Euroopassa energian ja polttoaineiden hintoja. PENTTI J. RÖNKKÖ
Tekijän kuva
Elli Harju
[email protected]
Tänään klo 9:00
twitter
  • Energia-asiantuntija Peter Lundin mukaan energiakaupan katkaisu olisi länneltä kovin mahdollinen pakotekeino.
  • Myös Venäjä voisi sulkea energiahanat vastapakotteena.
  • Energiakaupan loppu nostaisi energian ja polttoaineen hintaa Euroopassa, ja sillä voisi Lundin mukaan olla laajat taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset.

Euroopan unionin ja Venäjän välinen energiakauppa voi pahimmassa tapauksessa katketa Venäjän hyökkäyssodan seurauksena, arvioi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund. EU:n mukana kauppa katkeaisi myös Suomen ja Venäjän välillä.
Tähän mennessä EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat pakotteet eivät ole vaikuttaneet energian tuontiin Venäjältä. ”Energia-ase” olisi Lundin mukaan dramaattinen päätös, jolla olisi mittavat vaikutukset niin Eurooppaan kuin Venäjälle – päätös näkyisi myös ihmisten sähkölaskussa ja bensapumpuilla.
Lund arvioi, että kauppa on mahdollista katketa joko EU:n asettamilla pakotteilla tai Venäjän vastapakotteilla.
– Se on kova kortti, jos Eurooppa sanoo, että me emme osta. Se on todennäköisesti viimeinen iso sanktio, mitä voidaan laittaa. Sen jälkeen jäljelle jäävät sotilaalliset toimenpiteet, Lund sanoo.
Myös Elinkeinoelämän keskusliiton ennustepäällikkö Markku Lehmus arvioi, että on olemassa mahdollisuus, että keino otettaisiin käyttöön.
– Sanoisin, että se on äärimmäinen keino. Mutta kyllähän tässä äärimmäiset keinot ovat olleet esillä myös. Sellaisia voidaan harkita sitten, kun tilanne on todella paha, Lehmus sanoo.

Riippuvuus Venäjän energiasta​

Lund ja Lehmus eivät usko, että Suomen valtio tai suomalaiset yritykset, kuten Neste, tekisivät päätöstä kaupan katkaisusta Venäjälle yksin, vaan päätös olisi esimerkiksi EU:n ja Yhdysvaltojen yhteinen.

Ranskan mukaan Euroopan energiaministerit kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen Brysseliin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Suomessa energian vastuuministeri on elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).
Lund arvioi, että kokouksessa pöydällä on esimerkiksi kysymykset siitä, voisiko Eurooppa katkaista energiahanat Venäjälle ja miten toimitaan, jos kauppa lopuu. Taustalla on energian hintojen nousu jo ennen laajamittaista sotaa Ukrainassa, ja sota nostanee hintoja entisestään.
EU pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2050, ja Venäjältä tuotavasta fossiilisesta polttoaineesta pyritään siis irti joka tapauksessa vähitellen. Vielä Eurooppa ja Suomi on kuitenkin riippuvaisia Venäjän energiasta. Venäjä on Euroopan tärkein energiakumppani.
Suomen tilanne tulee selväksi yllä olevasta taulukosta: kaikki maakaasu ja noin 90 prosenttia raakaöljystä tuli vuonna 2019 Venäjältä. Maakaasun osuus on Suomen energiapaletista pieni, ja tuonnin arvo oli noin 500 miljoonaa euroa. Sen sijaan raakaöljyä tuotiin noin 4,5 miljardilla ja öljytuotteiden miljardilla. Kokonaisuudessaan Suomen energiatuonnista noin 60–65 prosenttia tulee Venäjältä, Lund sanoo.
Puolestaan koko Euroopassa öljystä yli neljännes tulee Venäjältä. Esimerkiksi Saksan, Italian ja Itä-Euroopan maiden lämmitys on puolestaan hyvin riippuvainen Venäjän maakaasusta.
– Kun verrataan suhdetta maan kokoon ja Venäjän energian käyttöön, Suomi on kärkimaita, Lund sanoo energiariippuvuudesta.
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Etlan Markku Lehmus arvioi, että pitkän tähtäimen hankkeiden osalta Suomi voi tehdä itsenäisiä päätöksiä. Näin on tapahtumassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen osalta, josta ministeri Mika Lintilä sanoi, että hankkeen rakennuslupaprosessi jäädytetään. Venäläisyhtiö on hankkeen osaomistaja.
Etlan Markku Lehmus arvioi, että pitkän tähtäimen hankkeiden osalta Suomi voi tehdä itsenäisiä päätöksiä. Näin on tapahtumassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen osalta, josta ministeri Mika Lintilä sanoi, että hankkeen rakennuslupaprosessi jäädytetään. Venäläisyhtiö on hankkeen osaomistaja.

Etlan Markku Lehmus arvioi, että pitkän tähtäimen hankkeiden osalta Suomi voi tehdä itsenäisiä päätöksiä. Näin on tapahtumassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen osalta, josta ministeri Mika Lintilä sanoi, että hankkeen rakennuslupaprosessi jäädytetään. Venäläisyhtiö on hankkeen osaomistaja. ALMA-MEDIAN ARKISTO/FENNOVOIMA

Mitä energiakaupan katkaisu tarkoittaisi?​

Lund arvioi, että mikäli energiakauppa Venäjälle katkaistaisiin, että Suomessa ei tulisi huutavaa energiapulaa. Hän arvioi, että sekä energian että polttoaineiden hinta kuitenkin nousisi.
– Voi hyvin olla, että ei noin vain löydy Euroopan kokoiselle alueelle lisäöljyä. Öljyn varmuusvarastoilla voidaan lieventää tilannetta, mutta öljyn hinta nousisi aivan uusiin lukemiin, Lund sanoo.
– Se vaikuttaa myös kuluttajiin bensiinin hinnassa. Puhuttaisiin hintashokista samaan tapaan kuin öljykriisin aikaan tai vuosina 2007–2008 ennen finanssikriisiä. Se aikaa myöden vaimenisi, kun saadaan lisää tuotantokapasiteettia käyttöön, hän jatkaa.
Keski-Euroopassa venäläinen kaasu on merkittävä kotitalouksien lämmittäjä. Jos venäläisen kaasun osuus pitäisi korvata, se näkyisi sähköntuotannossa myös Keski-Euroopassa, Lund arvioi.
– Jos Keski-Euroopassa sähkön hinta nousee, niin nousee meillä pohjoismaissakin.
Peter Lund pitää energiakaupan katkaisua mahdollisena, koska ”energia-asetta” on käytetty aiemminkin. Venäjä katkaisi maakaasun viennin Ukrainaan vuonna 2006 hintakiistaan liittyvänä poliittisena toimena. Ukraina oli kaasuputken kauttakulkumaa, jolloin kaasun saanti lakkasi myös monessa muussa Euroopan maassa.
Peter Lund pitää energiakaupan katkaisua mahdollisena, koska ”energia-asetta” on käytetty aiemminkin. Venäjä katkaisi maakaasun viennin Ukrainaan vuonna 2006 hintakiistaan liittyvänä poliittisena toimena. Ukraina oli kaasuputken kauttakulkumaa, jolloin kaasun saanti lakkasi myös monessa muussa Euroopan maassa.

Peter Lund pitää energiakaupan katkaisua mahdollisena, koska ”energia-asetta” on käytetty aiemminkin. Venäjä katkaisi maakaasun viennin Ukrainaan vuonna 2006 hintakiistaan liittyvänä poliittisena toimena. Ukraina oli kaasuputken kauttakulkumaa, jolloin kaasun saanti lakkasi myös monessa muussa Euroopan maassa. MAURI RATILAINEN
Energiakaupan katkeaminen olisi kova isku sekä Venäjän että Euroopan taloudelle. Lund arvioi, että se tarkoittaisi Venäjälle jopa 100 miljardin luokan vuosittaista tulonmenetystä.
Suomessa suuret tappiot nähtäisiin yrityspuolella, esimerkiksi Nesteen ja Fortumin kaltaisissa yhtiöissä.

Suomessa raakaöljyä Venäjältä ostaa ja jalostaa käytännössä vain Neste Oy, joka ostaa lähes kaiken raakaöljynsä Venäjältä. Lund sanoo, että öljyn voisi ostaa muualtakin, mutta kysymys kuuluu mistä ja millä hinnalla.
Fortumin tytäryhtiö Uniper tuo kaasua Venäjältä Eurooppaan. Lisäksi yhtiö on tehnyt miljardi-investoinnit Venäjälle ja Nordstream-kaasuputkeen, joiden hyöty valuisi hukkaan, Lund arvioi.
– Uniperin liikevaihto on suurempi kuin Suomen valtion budjetti, Lund huomauttaa.

Laajat sosiaaliset vaikutukset​

Lund muistuttaa, että Venäjän energiakaupan katkaisemiseen liittyy myös suuri sosiaalinen kysymys: mikäli energian ja polttoaineiden hinnat nousevat merkittävästi, seurauksena voi olla energiaköyhyyttä ja levottomuutta Euroopassa.
– Tästä voi tulla ketjureaktio, joka murentaa jo Euroopan unionia. Siksi voin kuvitella, että mietitään tarkasti, käyttääkö Eurooppa energia-asetta ja jos Venäjä käyttää, miten toimitaan solidaarisesti jäsenmaiden välillä, jotta ei synny valtavia sosiaalisia ongelmia, Lund sanoo.
– Jos ajatellaan, että bensa lähestyisi kolmea euroa ja ihmiset eivät voisi maksaa sähköstä, kyllä se merkitsee valtavaa haastetta koko Euroopan unionille, Lund jatkaa.
Lund arvioi, että Yhdysvalloista tuotavalla kaasulla voisi osin korvata kaasun menetystä Euroopassa, mikäli maat sopivat tästä keskenään. Lundin mukaan keskeinen kysymys on, saisiko Eurooppa Yhdysvalloilta kaasua samaan sopimushintaan kuin Venäjältä, vai kriisin nostattamaan korkeaan markkinahintaan.
– Tässä punnitaan Yhdysvaltojen ja Euroopan transatlanttisen suhteen syvyyttä. Auttaako Yhdysvallat Eurooppaa vai joudummeko me maksamaan viulut, ja Yhdysvallat tienaa, Lund sanoo.
Lundin mielestä on nähtävissä merkkejä siitä, että Yhdysvaltojen ja Euroopan energiayhteistyöstä on keskusteltu: viikonloppuna Saksa, Italia ja muut aiemmin vastaan hanganneet maat ovat ilmoittaneet suostuvansa sittenkin pudottamaan Venäjän pois Swift-rahansiirtojärjestelmästä.
Swift-pakotekeino vaikuttaisi myös Venäjän ja lännen energiakauppaan. Lund uskoo, että Keski-Euroopan maiden myöntymiseen vaikuttaa se, että niiden kaasun ja öljyn saanti on luvattu turvata jostain muualta, esimerkiksi Yhdysvaltojen lisäksi sen liittolaisilta Persianlahdelta.
– Selvää on, että jonkinlaisia takeita on annettu, Lund sanoo.
 
Eipä noita KESsejä ole yli vahvuuksien, sama kuin nlawien kanssa.
Tykeistä en tiedä ehtiikö järkevästi mukaan.
Viuhkaräjähdepanoksia sinne voisi lähettää, niitä saadaan melko nopeasti kotimaisilta valmistajilta lisää.

Voi juku.. viuhkaräjähdepanokset ne vasta olisivatkin poikaa tuolla Ukrainassa! Varsinkin kun niiden käyttöön ei juurikaan koulutusta tai monimutkaisia ohjeita. Lisähuomiona sen verran että yhden viuhkan kuulista suurin osa pääsisi osallistumaan lihallisiin tai metallisiin ilotteluihin koska tuo itänaapurin sodankäynnin taito näyttää opettaneen poijjaat olemaan mahdollisimman lähekkäin toisiaan.

Viuhkaräjähdepanoksille voisi muuten antaa myös lisänimen: PUTININ TELEVISIO (/Putin-TV), ihan vaan koska sitä kohti suoraan katsoessa tulee aika pitkälti yhtä tajunnan räjäyttävää propagandaa.

Olisi erittäin hyvä jo tässä vaiheessa mutta erityisen hyvä puolustuksellinen ase siinä vaiheessa kun Putinin kaalisoppa kiehuu liedelle entistä pahemmin ja päätyy määräämään politrukit omien joukkojensa selustaan varmistamaan että miehet juoksevat pelotta suorin selin kohti narkkeja ja natseja.
 
En löydä mistään vahvistusta, että onko Venäjän asevoimien komentaja ja Putinin lemmikki Valeri Gerasimov erotettu..Twitterissä lauletaan siellä ja täällä, että kun ei eiliseen mennessä lohjennut Kiova tai Harkova, niin kenkää tuli.


..vai olisiko ollut eri mieltä Puten kanssa ydinaseen käytöstä.

Kukahan tulee tilalle, Putte itse?

Historia opettaa mitä kävi Saksan menestykselle kun korpraali Hitler ryhtyi mikromanageroimaan taistelukentällä.
 
Uskokaa tai älkää.
Diktaattori on vaarallisin kulmaan ajettuna. Venäjän armeijan maine on nyt romutettu, venäläisiä lyödään nyt sotarintamalla ja kotirintamalla.

Eu aloittanut jo melko Isot asetoimitukset Ukrainalle mm hävittäjiä.

Me ei olla nähty vielä kaikkea tässä.
Venäjä tekee varmana jonkinlaisen temppu terävän kostaakseen asian.
Avaa toisen rintaman sotkeakseen eu:n? Muutama ohjus vaikka suomeen ja perään kommenttia että ytimiä niskaan jos ei tuki lopu heti? Mitäpä sillä on enää menetettävää...
 
Niiden parin tunnuksia selittävän kuvan perusteella tsetseeneillä piti olla X tunnusmerkkinään, ja sellaisia ei ole materiaalissa näkynyt kai lainkaan? Tai ehkä se äksä tarkoitti, että ei tiedetä mikä tunnus on käytössä? Tuhottu esitelty kalusto on ollut pääosin Z laatikolla ja ilman, sekä V. Päivitetty tieto noista merkeistä olisi kivaa triviaa saada.
Tsetseenit olivat liikkeellä Venäjän erikois/maahanlaskujoukkojen (Vozdušno-desantnyje voiska) kanssa/kalustolla, joiden lyhenne on VDV ja tunnus ajoneuvoissa "V".

Kertovat vielä tullessaan keitä ovat..
 
Tietysti oli niinkin, että koska Donetskin ja Luhanskin alueiden tilannetta ei oltu kahdeksassa vuodessa saatu ratkaistua niin aseiden oli lopultakin puhuttava ja tilanne ratkaistava, puoleen tai toiseen. Veikkaisin että tänään tai huomenna ratkeaa aika paljon miten käy. Ratkaisu voi tulla myös talouden puolelta, Tsekissä Sperm pankin toiminta oli jo viime perjantaina nihkeää ja ihmiset nostivat rahaa pois minkä kykenivät. Kun Venäjän maan talous kyykkää kynnolla niin toivottavasti loppuu se sotiminenkin.
 
Missä ne pantsirit ym.joukkojen liikettä suojaavat värkit nyt on? Tässä on suorastaan tuntenut itsensä petetyksi, kun tuota rämpimistä seuraa. Mikään ei toimi niinkuin on pullisteltu.
Hyvä kysymys.

Sen jotenkin ymmärtää, että ukrainan kansaa ei ehkä ole haluttu liikaa kurmoottaa eli energiahuoltoon ei ole liiemmin isketty tms. koska tavoitteena oli uuden yhtenäisen slaaviperheen (vanjalle alitettuna tietysti) luominen. Kansan piti ottaa vapauttajat sankareina vastaan!

Mutta se ihmetyttää, että näitä vanjan joukkoja tuhoavia ei ole laitettu kuriin. Ei nähtävästi pystytä. Joko sotalaitos on niin helvetin hitaasti kääntyvä laiva tai sitten ei vaan ole millä laittaa.
 
Back
Top