Ukrainan konflikti/sota

Visiosi on vaarallinen ;)

Ukraina ei oikein täytä EU-kriteerejä, varsinkin korruption suhteen ja muutamien muiden osalta. Puolestani voisivat tulla heti kun asiat on kunnossa.

Tuo venäjän taantuma tarkoittaisi pahempaa pelkoa kuin mihin suomi varautui 1991, rajat pitäisi saada oikeasti kiinni.

Kuten Martti J Karin luennosta voi hyvin päätellä Putin ei ole ainoa ongelma vaan järjestelmä. Uusia yhtä hulluja tai vaikka hullumpia on varmasti jonoksi asti odottamassa vuoroaan, joten suurin lääke tähän on NATO-jäsenyys, joka soisi jo olevan tai tulossa UPS:llä.
Eikös ne poliitikkojen juttujen perusteella pitäisi olla nyt sen verran säpissä, että rajalla voidaan sanoa njet ja osoittaa tulosuuntaan? Mutta kyllä Ukrainan EU jäsenyys on kaukana. Auttaa voidaan niin kuin nyt autetaan mutta jäsenyyden suhteen on mietittävä myös muita asioita. Yhteistä kassaa jakamaan ei yksinkertaisesti voida ottaa enempää maita.
 
Venäläisten sotilaiden äidit ulkomaisia agentteja? Tekeekös se sotilaistakin sitten ulkomaisia - selittää hyvin sen miksei Venäjä koskaan missään kuulemma sodikaan :D (EDIT: anteeksi tuplapostaus, en tajunnut tehdä multilainausta. Tämä alokas pitää päänsä kiinni loppupäivän)
Venäläiset äidit on ulkomaan agentteja. Tämä on sitä Putinin 4d shakkia, jota kukaan ei ymmärrä ei edes Kasparov. 🙃
 
Suomessa hellitty myytti tuokin "Ruotsi on heikko" meme. Kansainväliset tarkkailijat eivät ole kanssasi samaa mieltä.

Global firepower indexissä (joka huomioi muutakin kuin vain ukkelimäärän tai tyhmä-tykistön putkimäärän) Ruotsi on sijalla 25. heti Puolan jälkeen. Suomi on sijalla 59. Notta se siitä Ruotsin veneen syvälläuimisesta.

Global firepower ihan hupiukkosivusto.
Jokainen maa omaa ihan eri doktariinit, geopolitiikat ja geografiat, joka sitten hyvin vahvasti määrittelee millaiset asevoimat on just paras heille.
Todella monet maat jotka pisteytetty korkeammalle kuin joku toinen ottaisi ns heikommalta turpaan 100-0 tietyissä olosuhteissa.
Esim vaikka tämä Ruotsi. Niillä ei tykistöä juuri ole ollenkaan olemassa, eikä Grippeneiden maaiskukyky sitä korvaa lukumäärissä mitä Ruotsilla niitä on, täten jossain suurissa maasodissa Ruotsi ei tule pärjäämään, mutta ei sitä Ruotsin armeijaa sellaiseen ole suuniteltukkaan.
Pohjoismaista Suomi on ainoa jolla mitään realistista kykyä suureen maasotaan, koska Suomi ainoa pohjoismaa jolla 1300km rajaa Venäjän kanssa. Jos Global Firepower indexejä tuijottelis, niin ihan eri kuvan saa.
 
Alkaakohan homma karata käsistä?
Ukraina itsehän on tuon alueen miinoittanut käsittääkseni, eli ei tästä varmaan voi vetää NATOa vielä mukaan. Valitettava onnettomuus, miksiköhän miinoista ei ole kerrottu ja eivätkö tajunneet että sota käynnissä ja viestintä voi tökkiä tämän takia.
 
Tuota ihan samaa tekivät jo silloin 2014-2015 Itä-Ukrainassa kun sinne seppojen vahvistukseksi alkoi ilmaantua ryssän joukkoja. Muistan niitä videoita, joissa vangit kertoivat ukrainalaisille kuulustelijoille etteivät kuulu Venäjän armeijaan. Lomalaisia ja vapaaehtoisia näet olivat.
Luultavasti eniten pelkäävät, että heidät tapetaan heti, kun ovat allekirjoittaneet. Venäjään armeija voi sanoa, kun ruumiit luovutetaan äideille, että armeijalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Olivat palkkasotureita. Piruparat- käy kyllä sääliksi
 
Virolainen alus ajoi miinaan ja upposi:
Daily Mail: Eesti firmale kuuluv kaubalaev sõitis Ukraina ranniku lähistel miini otsa ja uppus. Neli meeskonnaliiget on kadunud - Delfi
 
Eikä pelkästään NATO-maiden ulkoministereille, vaan mukana kokouksessa ovat myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit...
Toivottavasti tämä johtaa Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyyteen. Se olisi napakymppi. Napakymppi sen sijaan ei olisi, jos NATO-maiden tiedustelu esittelisi ikävästi sijoitettuja Venäjän armeijan taisteluryhmittymiä Pihkovassa, Laatokan suunnalla ja Kaliningradissa..

Onko kenellekään osunut silmään, että kuinka paljon Pihkovasta on väkeä sotimassa Ukrainassa?
 
No miksi käyttäydyt sitten kuin Halos-sympaatikko?

Tuolle tiitisenlistalaiselle olisi aika lyödä maanpetossyyte naaman eteen aivan kuten Saksan Schröderillekin.

Sinulla on kompassissasi hirttänyt neula kiinni ja tuntuu, että enenevä määrä foorumilaisia saa nauttia siitä solvauksina ja panetteluna milloin mistäkin. Melkoinen suoritus näin nopeasti :facepalm:
 
Hesarin keskustelupalstalla Suomen Nato jäsenyyden vastustajat ja Naton vastustajat ovat saaneet uuden aseen.

"Katsokaa kuinka paljon Ukrainakin saa apua. Vaikkei se ole edes EU:n jäsen. Suomi saisi yhtäpaljon apua kuin Ukrainakin sodan sattuessa."

Pessimisti minäni kommentoin että tuskin Ukrainakaan haluaa olla eurooppalaisen tekstiilijätteen kaatopaikka. Vaan tarvitsisi oikeaa apua.
 
Viimeksi muokattu:
Olen itse NATO-kannalla, mutta tuo oli kyllä aika pohjaveto. Kyllä Ukraina ihan oikeita aseitakin on saanut ja sellaisiin täydennystä mitä tämä on menestyksekkäästi käytänyt, eikä vaan ole joku "eurooppalaisten tekstiilijätteen kaatopaikka".
 
Viimeksi muokattu:
Sinulla on kompassissasi hirttänyt neula kiinni ja tuntuu, että enenevä määrä foorumilaisia saa nauttia siitä solvauksina ja panetteluna milloin mistäkin. Melkoinen suoritus näin nopeasti :facepalm:

Jep. Jos nyt kaikki keskityttäisiin Ukrainaan. Haloska ei ole nyt ohjaksissa ja viikonloppuna varmaan tiedetään jo paljon enemmän ylipäällikön reissusta jne.

Ajat ovat nyt muuttuneet. Ehkä tästä seuraisi meille jopa jotain hyvää kaiken tämän paskan keskellä.

edit: en siis veli hansaita tässä moittinut.:whistle:
 

Paavo Lipponen Ylelle: "Niinistöllä voi olla hyvin tärkeä rooli Ukrainan kriisin ratkaisussa"​

Pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen peräänkuuluttaa valtiojohdon näkemystä Suomen puolustuksen päälinjoista. Nato on ollut ja on edelleen vaihtoehto, hän sanoo. Niinistölle hän antaa täyden tukensa.
Paavo Lipponen lähikuvassa.

Paavo Lipponen uskoo, että Suomi on jatkossa yhä enemmän mukana EU:n yhteisessä Venäjä-politiikassa mutta tarvitsee silti jonkinlaiset kahdenväliset suhteet. Kuva: Petteri Bülow / Yle
TIMO KERÄNEN
3.3. 15:40

Venäjän hyökkäyksen laajuus on järkyttänyt myös Suomen pitkäaikaista pääministeriä Paavo Lipposta.
Hän arvioi tuoreeltaan Ylelle, että presidentti Sauli Niinistö on hakemassa perjantaina diplomaattista ratkaisua Ukrainan sotaan Washingtonissa, missä hän tapaa presidentti Joe Bidenin.
– Suomen presidentillä voi olla siinä tärkeä rooli, hän sanoo.
Hän ei halua arvioida, keskustellaanko perjantaina Washingtonissa Yhdysvaltain ja Suomen puolustusyhteistyöstä tai Natosta.
Venäjästä Lipposen arvio on, että Venäjä toteuttaa nyt Putinin missiota rajuimmalla mahdollisella tavalla ja vie sen loppuun asti.Hän sanoo käsityksensä Venäjästä muuttuneen jo Krimin valtauksen jälkeen. Varsinkin Putinin julistus Venäjän historiallisesta tehtävästä Ukrainan suhteen oli hänen mielestään huolestuttava. Sota voi laajentua edelleen.
– On syytä olla huolissaan laajentumisen mahdollisuudesta.
Sota on jo laajentunut massiivisiin EU:n ja USA:n asettamiiin pakotteisiin, joihin Venäjä todennäköisesti vastaa pian omilla pakotteillaan. Pahimmillaan ne vaikuttavat tärkeään energiakauppaan.

Konsultointi päättyi​

Paavo Lipponen on vaikuttanut merkittävästi sekä Suomen EU- että Venäjä-suhteisiin.
Pääministeriaikoinaan vuosina 1995–2003 Lipponen (sd.) tunnettiin EU-myönteisenä poliitikkona, joka kannatti avoimesti vahvaa unionia ja varsinkin sen talouden vahvistamista.
Sama on jatkunut poliitikkouran jälkeen. Lipponen on konsultoinut sveitsiläistä Nord Stream 2 AG -yhtiötä, joka on vastannut Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisesta.
Nord Stream 2:n suurin omistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom. Taustalla on myös useita eurooppalaisia yhtiöitä, muun muassa energiajätti Uniper, josta suomalainen Fortum omistaa valtaosan.
Venäjältä tulee Itämeren kautta kaksi kaasuputkea Saksaan. Näistä uudempi valmistui viime syksynä, mutta sitä ei ole otettu käyttöön.
Kartalla Nordstream-kaasputkien reitit Itämerellä.

Nord Stream 2 kulkee Venäjältä, Ust-Lugasta Saksan Greifswaldiin. Putki on 1 200 kilometriä pitkä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle
Lipponen konsultoi putken rakentanutta sveitsiläisyhtiötä perustamansa Cosmopolis Oy:n kautta.
Ei konsultoi enää. Tiistaina uutisoitiin, että sveitsiläisyhtiö on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö kaatui amerikkalaisten asettamiin pakotteisiin, ja koko Nord Stream 2 -hankkeen jäädyttämiseen viime viikolla.
Samalla päättyi Lipposen konsultointisopimus, joka olisi muutoin saattanut jatkua ensi kesään saakka.
Lipposen konsulttirooli on herättänyt vuosien varrella myös kritiikkiä. Viimeksi EU-parlamentin erityisvaliokunta arvosteli tammikuussa entisiä eurooppalaisia poliitikkoja Venäjän ja Kiinan etujen ajamisesta. Lipponen mainittiin mietinnössä.
Lipponen ei halua kommentoida valiokunnan kannanottoa, mutta käsitystään yhteistyöstä hän ei ole muuttanut. Hän on edelleen sitä mieltä, että energia-ala on parasta kansainvälistä yhteistyötä, tai ainakin voisi olla.
– Kun pakotteet laukeavat, niitä asettaa kumpikin osapuoli. Kaikki häviävät.

EU:lla ei ole kunnollista energiastrategiaa​

Venäjä on Saksalle tärkein kaasun, raakaöljyn, kaasun ja kivihiilen toimittaja. Käytännössä se on hyvin riippuvainen venäläisestä energiasta.
Oliko Saksalta ja koko EU:lta virhe antautua niin paljon venäläisen energian varaan?
Virhe ei Lipposen mukaan ole venäläinen kaasu vaan se, että EU:lta on puuttunut yhtenäinen energiastrategia.
– On tehty kansallisia ratkaisuja, kuten Saksan kohtalokas Energiewende, päätös luopua ydinvoimasta. Etenkin kaasuhuollossa luotettiin Venäjään, joka tosin toimittaa edelleen kaasua Länsi-Eurooppaan sopimusten mukaisesti, hän vastaa.
Lipponen muistuttaa myös, että Euroopassa siirtoverkkoinvestointeja on raskaasti laiminlyöty. Esimerkiksi Espanjasta pitäisi olla kaasuputki pohjoiseen, ja Ruotsissa parempi sähkönsiirtoverkko. EU:n kaasuhuolto on nyt hänen mukaansa vaikea kysymys.
Hän ei halua arvioida, onko Nord Stream 2 haudattu lopullisesti.

Poliitikoiden näytettävä suuntaa​

Suomen omaa puolustusta on Lipposen mielestä vahvistettu jotakuinkin tauotta useita vuosikymmeniä.
Yhdeksänkymmentäluvulla hankittiin Hornet-hävittäjät, luotiin perustaa nykyiselle puolustusjärjestelmälle ja ennen kaikkea alettiin lähestyä rauhankumppanina Natoa jo Lipposen pääministerikausilla.
Kaikille puolustushaaroille on hankittu uutta kalustoa, ja esimerksi Maavoimiin on perustettu valmiusjoukot. Nato-yhteistyön lisäksi Suomi on tehnyt useita yhteistyösopimuksia ulkovaltojen kanssa.
Syksyllä 2019 päätettiin hankkia neljä uutta sotalaivaa Merivoimille, ja viime vuoden lopulla Ilmavoimille uudet F-35-hävittäjät Yhdysvalloista.
Lipponen pitää Suomen turvallisuuspolitiikkaa kaiken kaikkiaan onnistuneena, mutta nyt tarvitaan taas rohkeutta.
– Suomella on ollut uskottava turvallisuuspolitiikka. Odottaisin nykypoliitikoilta vahvempaa itsetuntoa.
Vahvalla itsetunnolla Lipponen viittaa siihen, että poliitikot uskoisivat omaan puolustuskykyyn.
Hallituspuolueet kertoivat tiistaina puolustusmäärärahojen lisäämisestä, mikä on Lipposen mielestä on hyvä asia. Hän kehuu myös sitä, että hallitus pyrkii laajapohjaisiin johtopäätöksiin nykyisessä tilanteessa.
Vaikein päätös on kuitenkin vielä edessä: mahdollinen jäsenhakemus puolustusliitto Natoon. Siinä Lipponen sanoo olevansa presidentti Niinistön linjoilla.
– Asia on punnittava huolellisesti. Nato on ollut ja on oikeasti vaihtoehto.
Lipponen arvioi, että valtiojohto on nyt avainasemassa, kun Suomen puolustuksen päälinjasta päätetään.
– Kansanäänestykseen voidaan mennä vain presidentin ja puolueiden enemmistön kyllä-ehdotuksella. Ei-tulos olisi hänen mielestään katastrofi.
hävittäjä visbyssä lentokentällä

Suomi on lisäänyt puolustusyhteistyötä tuntuvasti Ruotsin kanssa. Yhteisharjoitukseen Gotlannissa maaliskuun alussa osallistui muun muassa hävittäjiä Suomesta ja Ruotsista. Kuva: Daniel Ivarsson

EU:n integraatio voi syventyä​

Vaikka Yhdysvallat on osoittanut pysyvänsä eurooppalaisten liittolaistensa rinnalla, EU:n on Lipposen mielestä vahvistettava omaa puolustustaan. Se kuitenkin edellyttää vahva unionia.
– Suomessa pitää kysyä, mitä me haluamme EU:lta. Pitääkö EU:ta kehittää vahvaksi vai tyydymmekö nykyiseen? Jos näemme, että vahva unioni on Suomen kaltaisen pienen maan etu, meidän pitää antaa EU:lle mahdollisuus hankkia itselleen tarvittavat voimavarat.
Samalla on systemaattisesti kehitettävä unionin puolustusyhteistyötä, pantava jäsenmaiden puolustus kuntoon ja haettava keskinäistä synergiaa, Lipponen sanoo.
Lipponen arvioi, että varsinkin Ranskassa ja Saksassa ymmärretään, mitä nykyinen tilanne tarkoittaa. Siellä tiedetään, mitä kello on lyönyt, hän muotoilee.
– EU on heitetty syvään päähän, ensin Afganistanissa, nyt Venäjän taholta Ukrainassa.
Hän pitää hyvänä merkkinä, että Saksa aikoo vahvistaa puolustustaan, niin kuin Suomi on jo tehnyt.
– Oli jo aikakin, että Saksa ryhdistäytyy. Suomi on malliesimerkki valtiosta, joka on huolehtinut omasta puolustuksestaan.
EU:n yhtenäisyyden hän on joka tapauksessa pannut merkille. Yhtenäisyys on ollut tiiviimpää kuin pandemiassa.
– Tästä tulee toivottavasti lopulta käännekohta EU:n yhteistyön, integraation tiivistämiseksi.
Paavo Lipponen oli Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puheenjohtaja vuosina 1993–2005 ja Suomen pääministeri vuosina 1995–2003.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 4.3. klo 23:een asti.

 

Ovat tuoreita varus miehiä, joita Venäjän laki kieltää käyttämästä ulkomaisissa operaatioissa. Kuvaaja sanoo, että heille kerrottiin tämän olevan harjoitus. Toinen huutaa takaa, että vittuakaan ei ole opetettu. Pidetty nälässä ja jouduttu nukkumaan kylmällä maalla

Sinä taidat ymmärtää venäjää? Minä olen ihan ulkopuolisen käännösavun varassa noiden kanssa...jotain ne vissiin sanoivat, että esimiehet yrittivät saada jotain nimeä lappuun kuinka olisivat eronneet (miten varusmies voi erota?). Lapussa oli taannehtiva päiväys (ajalle ennen sodan alkua) ja ilmeisesti tuossa on ideana, että lappu seivaa upseereiden perseen syytöksiltä miksi tavoitteita ei ole saavutettu ("koska miehistö otti ritolat") Miehistö tietysti voidaan ammuttaa karkuudesta...sitä pelkäsivät ja kukaan ei allekirjoittanut.

Lisäksi moittivat sitä, että he on olleet "pelkkää tykinruokaa" upseeristolle, muka harjoituksissa ("vitun harjoitukset!") ja tässä on ne, jotka on selvinneet hengissä.

Menikö oikein?

Venäjän alueiden itsenäistymispyrkimyksistä:

Vapaa Siperia on vanha idea. Siberian regionalism - Wikipedia

Olisi hyvin varakas valtio, jos syntyisi.




Konsultti ja Nordstream-lobbari Lipposesta: Joutaisi samaan valtakunnanoikeudenkäyntiin yhdessä lobbari-G.Schröderin kanssa. Samalla Venäjän asialla, Eurooppaa vastaan ovat olleet.

Suomen tuntien: ei tule tapahtumaan. Saksassa saattaa tapahtua koska siellä ei Tiitisen listoja laitettu kassakaappiin. Täällä varmaan jatkuu suurimpien maanpetturikonnien ylistys.
 
Ovat tuoreita varus miehiä, joita Venäjän laki kieltää käyttämästä ulkomaisissa operaatioissa. Kuvaaja sanoo, että heille kerrottiin tämän olevan harjoitus. Toinen huutaa takaa, että vittuakaan ei ole opetettu. Pidetty nälässä ja jouduttu nukkumaan kylmällä maalla
Panssarilaiva Potemkin ja pari muuta matruusikapinaa tulee mieleen... 1917 ex- tsaarin armeija yksinkertaisesti lähti lampsimaan kotiin.

Oliko sittenkään hyvä idea antaa sadalle tuhannelle jonnelle ase käteen ja sitten hylätä keskelle hevonvittua nääntymään? Onko tässä Putlerin innokkaita äänestäjiä? Ja mitä nuo tekevät parin päivän päästä omille upseereilleen jos/kun ruokaa, suojaa ja löpöä ei ilmaannu?

Hienon sodan tsaari Vladimir Viimeinen Pieni sai aikaiseksi.
 
Eiköhän tuolla tunnusteluita tehdä, mutta oma veikkaus että varsinaisia uutisia voidaan odotella ehkä joskus parin kuukauden päästä vapun korvilla. Olisin yllättynyt jos tämän kuun aikana kuullaan mitään virallista.
Miinnuu kiinnostaisi mikä on tilanne viikon parinkolmen päästä Suomessa on rauhallista sanon mie.
 
Back
Top