Miten minusta tuntuu massiiviselta virheeltä lähteä kokeilemaan kerran vielä samalla konstilla millä on epäonnistuttu tähän asti, paitsi etelässä? Ei sillä että haluaisin keskeyttää ryssän kun se on ampumassa itseään niskaan, mutta ihmettelen silti. Mitä ne tekevät eri lailla että saavat tuloksia?
Mitä talvisodan helmikuussa ryssä teki eri lailla kuin joulukuussa?
Vaikka kaikki ryssät ovat roistoja, he eivät ole kaikki typeryksiä. Vaihtelevat tulokset tuovat esiin kyvykkäitä upseereita ja voit olla varma että aika moni iivana on kysynyt itseltään tuota samaa kysymystä: mitä meidän on tehtävä eri tavalla saadaksemme tuloksia?
Ryssän sotajoukko on kokonaisuutena liian pieni kovin suuriin manöövereihin. Keskittyminen Itä-Ukrainaan antaa heille mahdollisuuden
keskittää vähiä voimiaan ja käyttää sitä ainakin minun päähäni taottua mallia, että hyökkäyksellä on
syvyyttä. Joukkoa peräkkäin samalle uralle kuin Bagration-operaatiossa aikoinaan.
Johtaminen helpottuu kun etäisyydet ovat verraten pieniä ja voidaan panna pystyviksi osoittautuneet miehet vetämään.
Huoltoyhteydet ovat lyhyitä ja niiden
suojaaminen onnistuu kuin itsestään kun on niitä ryhmityksen portaita.
Operaation tavoitteen asettaisin itse kaksiosaiseksi. Ykköshommana on
lyödä iso osa Ukrainan asevoimista. Vain tämä luo edellytyksiä millekään rauhalle, jossa Ukraina tekee myönnytyksiä. Toissijaisena tavoitteena on hakea sellainen
alueellinen asetelma, että sen kanssa voidaan elää jatkoja luokkaa vuosia, jos sodan intensiteettiä lasketaan vuosien 2015-21 -tasolle. Ukraina joutuu riskeeraamaan asevoimiaan puolustaakseen tärkeitä alueita ja sillä tavalla näitä molempia tavoitteita voidaan hakea samalla kertaa: Ukraina ei voi noin vain vetäytyä jos se huomaa hyökkäyksen ylivoimaiseksi. Pohjoisesta ja etelästä yhtä aikaa suuntautuva saarrostava hyökkäys mallia Stalingrad tuottaa mahdollisen motin.
Ässinä hihassa laskisin liikkeelle väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä tai jotain vastaavaa näätäsikailua.
Edit. Iivanan heikkoutena on sodan seuraavassakin vaiheessa suhteellisen vähäinen tossuparien määrä. Uutena heikkoutena on Kiovan suunnalta siirrettyjen joukkojen kehno tila. Ei ole antaa niille aikaa järjestää itseään kuntoon. Vai onko ryssällä oikeasti kova kiire? Entä jos se ottaakin nyt kunnon paussin?