Ukrainan konflikti/sota

Pidän pahemapana uutisena kuin Krimin itsepuolustusjoukkojen värväystä, tämän aamuista uutista jossa kerrottiin John Kerry Ukrainaan tänään maanantaina. Mitä se siellä tekee?
Ymmärrän toki Symbolisen eleen,mutta toivottavasti se jää siihen. Ettei ala kohta paukkumaan. Onko Ukrainassa varteenotettavaa ryhmittymään Usan pelinappulaksi? Tataarit? Tokkopa. Heillä ei ole motivaatiota lähteä marttyyreitä tekemään vaikka muuten protestoikin menoa.
Venäjän ja lännen välinen kuilu saattaa jopa edesauttaa Usan toimia lähi-idässä ja tyynellä merellä. Sen sijaan Eurooppa joutuu kärsijäksi heikentyvän kaupan vuoksi. Usaa se ei haittaa. Niin tai näin. Kerryllä on jotain tuomisia Obamalta.. Kohta kuullaan mitä se oli.
 
Yle 3.3.2014 klo 9:36

Salolainen: "Putinin unelma on murenemassa"
Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan lännessä ei ole kunnolla ymmärretty, kuinka tärkeä Ukraina on Venäjän suurelle strategialle.

Vaikka Ukrainan kriisin nopea eskaloituminen onkin yllättänyt Euroopassa, eivät eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan johtohahmot kerro olevansa yllättyneitä kriisin vakavuudesta tai sotilaallisen voimankäytön uhan palaamisesta Eurooppaan.

– Maailmassa yritetään noudattaa kansainvälistä oikeutta, mutta kyllä se vahvimman oikeus on vielä olemassa. Vielä nyky-Euroopassakin on mahdollista, että perinteisellä voimankäytöllä pyritään saavuttamaan poliittisia päämääriä, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) arvioi Ylen aamu-tv:ssä.

– Se, että tämä kriisi on niin vakava, ei ole sinänsä yllättävää. Tässähän on kysymys siitä, mikä tulee olemaan Ukrainan kansan ja maan sielu tulevaisuudessa, ja mihin se on suuntautunut, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kertoo aamu-tv:lle.

Putinin haaveet murtuvat
Salolaisen mukaan länsimaissa ei ole kunnolla ymmärretty, kuinka merkittävä Ukraina on Venäjän suuressa strategiassa.

– Vladimir Putinin suuri unelma on ollut rakentaa Euraasian alueen talousyhteisö, ja tämä unelma on nyt murenemassa. Ukraina olisi ollut sen keskeisin blokki. Putinilla ei ole varaa menettää Ukrainaa kokonaan, ja sen takia Venäjä iskee niin vahvasti takaisin.

Jussi Niinistön mukaan Krimin kriisi on jo saattanut saavuttaa lakipisteensä, koska Venäjä on jo käytännössä ottanut niemimaan valvontaansa.

– Nyt on suurempi kysymys, mitä tapahtuu Itä-Ukrainassa. Toistaiseksi tilanne näyttää rauhalliselta, mutta lähipäivät näyttävät, mihin suuntaan tämä etenee, Niinistö sanoo.

Krim jää Venäjän etupiiriin
Sekä Niinistön että Salolaisen mukaan Krimin tulevaisuus muistuttaa todennäköisesti Etelä-Ossetian ja Abhasian alueiden tilannetta, jossa konflikti jäätyy ja alueet jatkavat olemassoloa nimellisesti itsenäisinä, Venäjän etupiiriin kuuluvina alueina.

– Jos Venäjä tyytyy siihen, että se nappaa Krimin omaan etupiiriinsä, se riittää myös venäläisille kovan linjan ihmisille, jotka ovat Putinin takana, Salolainen sanoo.

Niinistön mukaan Ukrainan oppitunti Suomelle on, että uskottavaa puolustuskykyä tarvitaan myös tulevaisuudessa.

– Ukrainalla ei ole uskottavaa puolustusta. Venäjä sai toimia käytännössä miten halusi.
 
Militaar.net;ssa irvaillaan suomalaisille, vihjaillaan suomettumiselle.

Soome Nova raadiost eile ja täna hommikul:
1) Simferoopolis olev soome ajakirjanik vastuseks küsimusele, kas tänavatel on näha vene sõdureid: "Vene sõdureid linnas ei ole. Tänavatel on relvastatud sõjaväevormis mehed, aga keegi ei tea, kes nad on"
2) Soome presidendi avaldus: "Sündmused Ukrainas ei puuduta mitte kuidagi Soomet"
3) Mingi strateegia-uurija, kelle nimi libises kõrvust mööda: "Kriisi lahendamise võtmed on Ukraina enda taskus".

Radio Novasta kuultua:
1. Suomalainen toimittaja kysymykselle onko Simferoopolis venäläisiä:" ei ole venäläisiä sotilaita. Kadulla aseistautuneita univormumiehiä mutta kukaan ei tiedä keitä ne ovat". (No daa-a, äly hoi, keitä ne sitten ovat ellei venäläisiä.)
2. Suomen presidentin lauselma: "Ukrainan tapahtumat eivät oikeastaan kosketa Suomea."
3. Joku strategia-tutkija: " kriisin ratkaisu on ukranalaisten omassa kädessä."
 
Mikään ei estäkään, mutta nykyisessä sensorien täyttämässä maailmassa asioiden todellisesta laidasta jää aivan varmasti jälki, johon voidaan palata nopeasti, tai vaihtoehtoisesti savun hälvettyä. Tärkeintä on se, etteivät ukrainalaiset tosiasiallisesti syyllisty tähän.



Minun pitää selvästi hieman avata kantaani: Krimin antaisin irrota väkivallattomasti ja antaisin tilanteen rauhoituttua ajan hoitaa tehtävänsä: Niemimaan keitos kuivuu kasaan ja asiat palaavat demokraattiseen luonnontilaan enemmistön tahdosta, oli se sitten lähentyminen Venäjään tai Ukrainaan. Näkemykseni on jopa, että tosiasiallisesti Krimi on enemmän Venäjää, kuin Ukrainaa.
Mikäli alueella toteutetaan sortotoimia Venäjän tai venäläismielisten johdosta, antaa tämä pretekstin vaikuttaa asioihin. Venäjän kanssa pitää osata pelata sen omaa pragmaattista kylmää peliä, ei vain kauhistella läntisten demokratia- ja koskemattomuusarvojen kanssa vieressä, tai vielä pahempaa joutua pelinappulaksi kyseiseen kusivinoon shakkiin.

Moni tuppaa unohtamaan, että Krimi oli jo ennen tätä autonominen hallintoalue. Laittaakseni asian perspektiiviin: Jos Ukraina ottaa Krimin väkivalloin takaisin, näyttää tilanne ulospäin hieman samalta kuin jos Ahvenanmaa haluaisi, Persujen toimitettua mannermaalla MegaJytkyn, irtautua SäPon/tms. suosiollisella tausta-avustuksella Suomesta ja lähentyä Ruotsiin ja Suomi käyttäisi asevoimiaan sen tuomiseksi takaisin ruotuun. Tässä tilanteessa, jossa Venäjä on jo asetellut ansan valmiiksi, olisi suorastaan nahkapääratkaisu syöksyä siihen suinpäin. Se ei ole taktiikkaa, vaan silkkaa typeryyttä. Jäitä hattuun. Tärkeintä on saattaa Venäjän johdon toimet kyseenalaisiksi sen oman kansan keskuudessa niin laajalti, että muutos alkaa sieltä. Ulkoapäin hyökäten ei saada aikaan muuta, kuin vanjan kansallishurmio ja kolmas maailmansota.

Itse en suomalaisena tykkää kuinka suurvalta kohteli pientä naapuriaan. Ymmärrän tosin Venäjän pelotkin.
 
Yle 3.3.2014 klo 10:37 | päivitetty 3.3.2014 klo 10:46
Näkökulma: Kylmä rintama lähestyy idästä
Aloitin toimittajan työt reilut 25 vuotta sitten, hiukan ennen Berliinin muurin murtumista ja kylmän sodan päättymistä. Tänään tuntuu siltä, että Putin on kääntänyt kelloa 25 vuotta taaksepäin, kirjoittaa Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.


Kuva: Alexey Furman / EPA
Venäjä on taas se vanha Neuvostoliitto, kaunainen ja vainoharhainen taantuva suurvalta, jonka naapurustossa elämä on yllätyksellistä ja epäterveellistä, ja joka on valmis lähes mihin tahansa ottaakseen sen mitä milloinkin sattuu haluamaan.

Neuvostoliittoa motivoi aikoinaan fanaattinen ideologinen missio, josta Venäjä peri onneksi vain kevytversion, vielä 90-luvulla melko vaarattomalta tuntuneen nationalismin. Zhirinovskikin haukkui kovemmin kuin puri.

Pitkään kuvittelin, että kommunismin jättämä aukko olisi täyttynyt itsekkäällä mutta muuten normaalilla rationalismilla. Ei siltä näytä. Krimin valtaus ja länsisuhteiden katkaiseminen ei voi millään vaa'alla mitattuna olla pitkällä tähtäimellä taloudellisesti tai ulkopoliittisesti järkevää, mikä taas kertoo muiden, naapurimaiden kannalta ikävämpien motiivien tärkeydestä Kremlissä.

Suomi on melkein yhtä yksin kuin ennen EU-jäsenyyttä. Krimin miehitys on antanut sinänsä terveellisen muistutuksen siitä, että EU euroineen ei ole puolustusliitto. Ehkäpä Suomenkin vallan kulisseissa aletaan uudella tarmolla pohtia vakuutuksen hankkimista, mieluiten mahdollisimman uskottavalta ja isolta firmalta. Tai sitten pitää olla aika paljon vararahastoa omasta takaa.

Jos Krimin suhteen ei äkkiä päästä sopuun, Suomi on lirissä – ensin lähinnä taloudellisesti. Lännen – ja tiimiin kuuluvan Suomen – on pakko reagoida jotenkin, eli helpoimmasta päästä talouspakotteilla.

Krimin miehitys on antanut sinänsä terveellisen muistutuksen siitä, että EU euroineen ei ole puolustusliitto.

Muuten hyvä juttu, mutta ne iskevät Suomeen paljon kovemmin kuin mihin tahansa muuhun EU-maahan. Vaivihkaa Suomi on tullut taloudellisesti yhtä riippuvaiseksi Venäjästä kuin ennen 90-luvun lamaa.

Uuden kylmän sodan oloissa itämarkkinoilta ei kannata paljoa odottaa. Russovoim… eikun siis Fennovoiman ydinvoimala voi jäädä suunnitelman tasolle kun harva enää haluaa lisätä riippuvuutta Venäjästä energia-alalla.

Tuskinpa suomalaisfirmoiltakaan löytyy enää suuria investointihaluja Venäjälle, kun demokratian ja oikeusvaltion ideat ovat jääneet sloganeiksi, ja niemimaat saati sitten pienemmät omaisuuserät voivat vaihtaa viikossa omistajaa.

Ja se turismibisneksen havittelema viisumivapaus Venäjän kanssa voi äkkiä saada Brysselin tiskillä uuden jonotusnumeron hankkeiden häntäpäästä.

Ikään kuin näitä kotitekoisia talousongelmia ei olisi tarpeeksi. Leikkauslistojen laatiminen tosin on sikäli suoraviivaisempaa, että yksi ministeriö taitaa tulevaisuudessa säästyä säästöiltä. Eikä Dragsvikia lakkauteta edes seuraavalla vaalikaudella.

Takatalvi yllätti Suomen. Meilläkin satoi viikonloppuna lunta, vaikka kuvittelin jo kevään alkaneen. Enkä tarkoittanut mitään Kiovan kevättä.
 
New York Times paljasti Merkelin ja Putinin puhelun sisältöä: Putin ei ehkä enää ole kosketuksissa todellisuuteen

Merkel kertoi Obamalle ettei ole enään varma onko Putin täysin järjissään. Hän on kuin toisesta maailmasta.
Kerryn tämän päivän Kiovan matka onkin siirtynyt huomiselle.
Herran jestas sentään
 
New York Times paljasti Merkelin ja Putinin puhelun sisältöä: Putin ei ehkä enää ole kosketuksissa todellisuuteen
Merkel kertoi Obamalle ettei ole enään varma onko Putin täysin järjissään. Hän on kuin toisesta maailmasta.
Kerryn tämän päivän Kiovan matka onkin siirtynyt huomiselle.
Herran jestas sentään

Niinpä.

Kaikki loogiset prognoosit voi unohtaa, jos tämä on totta. Vähän Rooman keisarilta näyttikin olympialaisissa, se asento ja ilmeet ym.

Mutta lehdistö nyt on lehdistö...
 
European foreign ministers will consider imposing targeted asset freezes on Russia at an emergency meeting in Brussels today. With the crisis in Crimea escalating, on Saturday EU foreign policy chief Catherine Ashton convened an extraordinary meeting of foreign ministers, the second such emergency meeting in 10 days.
http://www.irishtimes.com/news/world/europe/eu-to-discuss-freezing-russian-assets-1.1710082

Smart move. The Germans and the Russians. The big fellas of Europe!

Russian President Putin has agreed to a proposal from the German chancellor to form a "fact-finding" mission to calm tensions with Ukraine. The move follows Western outcry over his deployment of troops to Crimea.
http://www.dw.de/putin-agrees-to-ukraine-fact-finding-mission-after-talk-with-merkel/a-17468591

A number of high ranking Ukrainian military and security officials in Crimea have sworn their allegiance to the Autonomous Republic of Crimea, as Simferopol pushes for its autonomy from the self-imposed government in Kiev.
http://rt.com/news/military-commanders-sworn-allegiance-crimea-497/

Russian President Vladimir Putin “is running circles around” the U.S. in his maneuvering on the global stage, a senior House Republican said Sunday following Putin’s military intervention in Ukraine.

“I think Putin is playing chess, and I think we’re playing marbles. It’s not even close,” the chairman of the House Intelligence Committee, Rep. Mike Rogers (R-Mich.), said on “Fox News Sunday.”
http://thehill.com/blogs/global-affairs/europe/199647-putin-running-circles-around-us-rogers-says
 
Viimeksi muokattu:
Niinpä.

Kaikki loogiset prognoosit voi unohtaa, jos tämä on totta. Vähän Rooman keisarilta näyttikin olympialaisissa, se asento ja ilmeet ym.

Mutta lehdistö nyt on lehdistö...

Tämä on pahin skenaario. Mielipuolen seuraavia liikkeitä ei voi koskaan ennakoida. Jos kyseessä tosiaan on uusi Idi Amin tai Robert Mugabe, niin silloin mikä vain voi olla mahdollista. Ei voi odottaa, että siellä oltaisiin rationaalisesti arvioitu heidän peliliikkeidensä täydet seuraukset.

Mugabe otti maatilat pois valkoisilta ja antoi ne maataloudesta mitään tietämättömille mustille ja Zimbabwen talous romahti ja maahan tuli hyperinflaatio. Idi Amin karkotti kaikki intialaiset Ugandasta, vaikka maan talous oli heidän yritystensä varassa. Täysin käsittämättömiä päätöksiä, joiden seuraukset olisi ollut helppo ennakoida ennen päätöksen tekemistä. Toivon todella, että Putin ei ole siirtynyt tähän samaan kastiin, koska tällöin olemme todella pulassa.

Aika ronskia puhetta Merkeliltä tosin... toisen valtionpäämiehen hulluksi leimaamisesta on aika vaikea palata takaisin rakentavaan vuoropuheluun.

Putinilla on pienenä miehenä selvä Napoleon-kompleksi. Kun on pienikokoinen, niin pitää päteä sitten muilla keinoilla. Jännä sekin, että Putin on ympäröinyt itsensä toisilla pienillä miehillä (tuskin sattumaa) esim. pääministeri Medvedev on yhtä lyhyt ja samoin oli asevoimien entinen komentaja, joka Suomessa herätti kohua nato-uhkailuilla pari vuotta sitten. Ottaen huomioon, että tilastollisesti johtavassa-asemassa olevat miehet ovat keskivertoa selvästi pidempiä, niin se, että Venäjän kolme johtohahmoa olivat alle 170-senttisiä ei voi olla sattumaa, vaan osoitus Putinin alemmuuden tunnosta...
 
yle 3.3.2014 klo 12:44
Lavrov: Venäjän joukkoja tarvitaan Ukrainassa tilanteen normalisoitumiseen asti
Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvostossa puhunut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjä on sitoutunut ihmisoikeuksiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjän joukot ovat Ukrainassa suojelemassa maan kansalaisia ja niiden käyttö on välttämätöntä, kunnes poliittinen tilanne on normalisoitunut.

Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvostossa puhunut Lavrov sanoi, että Venäjä on sitoutunut ihmisoikeuksiin ja että sotilaalliset interventiot siviiliväestö tekosyynä tuottaisivat päinvastaisen tuloksen.

Ukraina on syyttänyt Venäjää sotilaallisesta invaasiosta ja kehottanut sitä vetämään joukkonsa.

Lavrovin mielestä kaikkien osapuolten pitäisi tukea Ukrainan opposition ja presidentti Viktor Janukovitšin välille 21. helmikuuta syntynyttä sopimusta, jossa sovittiin perustuslaillisista uudistuksista.
 
Putinin poliittinen ura on muistuttanut minua usein Hitleristä ja muista hulluista. Tästä olen aina joskus kirjoittanutkin. Se mikä Putinilta vielä puuttuu on viimeinen niitti. Muuten tämä poliittinen nousu, aseiden takominen, samanlaiset kansallismieliset fraasit, suurvaltapyrkimykset, sekä pienet koesodat tuo tuttuja mielikuvia. Kysymysmerkkinä on ollut se että jääkö mies eläkkeelle vai ei. Vanhemmiten nuo aina muuttuvat vastuuttomiksi.

Putinin viimevuodenkin aikana rauhanenkelinä esiintyminen tuntui tulta. Erityisesti se mikä sai viimeksi asiasta kirjoittamaan oli Putinin kansainvälinen Fanclub. Englannissa ja Euroopassa oli politiikkoja jotka ylistivät Putinia ja kirjoittivat hänelle kirjeitä kuinka hän on venäjän pelastaja ja maailman rauhan takaaja. Tämä kun Syyriaan kaavailtu Jenkkien hyökkäys epäonnistui. Tuntuuko tutulta kenestäkään. Herr Hitleristä oli samat jutut vuonna 36.
 
Mikäli tahti jatkuu niin lännenkö on taisteltava Ukrainan taistelut? ketä me tuolla kohta tuemme?

yle 3.3.2014 klo 13:01
Ylen kirjeenvaihtaja Krimillä: 3 000 Ukrainan sotilasta loikannut
Krimin aluehallinto on muun muuassa luvannut antaa tataareille oikeuksia, Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kuvaili maanantaina.

Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Krimin niemimaalla Sevastopolissa tilanne on hämmästyttävän rauhallinen siihen nähden, että Krimin aluehallinnon alaiset joukot ovat ottaneet haltuunsa kaikki tärkeimmät sotilaskohteet, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen paikan päältä.

– Juuri tulleiden tietojen mukaan Krimin alueellisiin joukkoihin on liittynyt jo 3 000 sotilasta tai upseeria Ukrainan armeijan Krimillä olevista joukoista. Näiden loikanneiden sotilaiden määrä on siis vuorokaudessa kaksinkertaistunut. Se tarkoittaa sitä, että jo noin kaksi kolmasosaa sotilaista on siirtynyt alueellisiin joukkoihin.

Muun muassa Ukrainan laivaston komentaja Denis Berezovski vaihtoi puolta Krimin aluehallinnon joukkoihin. Hänet oli nimitetty laivaston johtoon vain vuorokausi aiemmin.

– Eihän tämä ihan spontaania liikehdintää ole ollut, kun sotilaita on uhattu vankilalla, jos he eivät suostu siirtymään aluejoukkoihin, Manninen sanoo.

Krimin niemimaan aluehallinto on ilmoittanut perustavansa oman puolustusministeriön. Manninen kertoo Venäjän luvanneen talousapua Krimille.

Mannisen mukaan aluehallinto on myös luvannut auttaa Krimin tataareja, joita asuu alueella noin neljännesmiljoona. Moni heistä elää köyhyydessä.

– Heille on tarkoitus antaa oikeuksia, joita heillä ei niin sanotusti ole koskaan ollut aiemmin. Tällä varmasti vaiennetaan protestimielialaa, jota juuri tataareilla on ollut.

Myös paikallista mediaa on häiritty ja painostettu, mikäli se ei ole antanut Krimin tilanteesta aluehallinnon haluamaa kuvaa, Manninen kertoo
 
En luota enään tämän Mannisen uut.. köh.propagandaan..siin
 
Tämä on pahin skenaario. Mielipuolen seuraavia liikkeitä ei voi koskaan ennakoida. Jos kyseessä tosiaan on uusi Idi Amin tai Robert Mugabe, niin silloin mikä vain voi olla mahdollista. Ei voi odottaa, että siellä oltaisiin rationaalisesti arvioitu heidän peliliikkeidensä täydet seuraukset.

Mugabe otti maatilat pois valkoisilta ja antoi ne maataloudesta mitään tietämättömille mustille ja Zimbabwen talous romahti ja maahan tuli hyperinflaatio. Idi Amin karkotti kaikki intialaiset Ugandasta, vaikka maan talous oli heidän yritystensä varassa. Täysin käsittämättömiä päätöksiä, joiden seuraukset olisi ollut helppo ennakoida ennen päätöksen tekemistä. Toivon todella, että Putin ei ole siirtynyt tähän samaan kastiin, koska tällöin olemme todella pulassa.

Aika ronskia puhetta Merkeliltä tosin... toisen valtionpäämiehen hulluksi leimaamisesta on aika vaikea palata takaisin rakentavaan vuoropuheluun.

Putinilla on pienenä miehenä selvä Napoleon-kompleksi. Kun on pienikokoinen, niin pitää päteä sitten muilla keinoilla. Jännä sekin, että Putin on ympäröinyt itsensä toisilla pienillä miehillä (tuskin sattumaa) esim. pääministeri Medvedev on yhtä lyhyt ja samoin oli asevoimien entinen komentaja, joka Suomessa herätti kohua nato-uhkailuilla pari vuotta sitten. Ottaen huomioon, että tilastollisesti johtavassa-asemassa olevat miehet ovat keskivertoa selvästi pidempiä, niin se, että Venäjän kolme johtohahmoa olivat alle 170-senttisiä ei voi olla sattumaa, vaan osoitus Putinin alemmuuden tunnosta...

Sivupolku, mutta olen kiinnittänyt huomiota siihen, että New York Timesissa ilmestyy "nimettömänä pysyvien korkeiden virkamiesten" tai "hallitusta lähellä olevien lähteiden" kertomia vihjeitä tärkeistä asioista. Tämäkin uutinen olisi Merkelin ja Obaman kahdenvälisestä keskustelusta eikä sitä ole lehdelle kertonut Merkel.

Oli asian totuusarvo niin tai näin, pitää miettiä, miksi tällainenkin asia tulee mediaan juuri nyt, kun ruuvia aletaan ehkä kiristää. Merkelhän oli aika sovinnollinen - ehkä liiankin sovinnollinen?

Informaatiosotaa tämä on.
 
”Strutsipolitiikan” loppu ja Suomen ”realitycheck”
3.3.2014 13:38 Arto Luukkanen
Isänmaamme lähihistoriassa on näitä tylyjä paluita todellisuuteen tapahtunut harvoin mutta ne ovatkin olleet siksi niin pysäyttäviä.

Tietysti tylyin näistä äkkipysäytyksistä tapahtui 30.11. 1939, jolloin hyökkäämättömyyssopimuksesta huolimatta Neuvostoliitto aloitti aseellisen hyökkäyksen maatamme vastaan.

Neuvostoliiton invaasioyritys oli shokki kaikille alkaen aina korkeasta poliittisesta johdosta jokaiseen mökin ukkoon saakka.

Eniten Suomen kansaa kansaa raivostutti yrityksen härskiys ja alhaiselle valheelle perustuva savuverhoilu. Kyse oli Neuvostoliiton alastomasta imperialismista, jossa Stalin yritti tuhota maamme itsenäisyyden. Neuvostoliiton johtaja tunnusti tämän talvisodan jälkeen omille sotilasjohtajilleen pitämässä seminaarissa. ”Tilanne oli edullinen…”.

Sota oli järkytys erityisesti järkeville ihmisille. Monet suomalaiset ajattelivat kuten SDP:n johtaja Väinö Tanner, että ihmiskunta on liian järkevä, että sotaa ei tulisi.

Uuden Venäjän imperialismi ja suomalaisten auguurien hämmennys

Samanlainen ”realitys-check” koettiin Suomessa nyt maaliskuun alkupäivinä kun Venäjä brutaalisti miehitti toisen valtion alueen – Krimin niemimaan.

Miehitys oli shokki monille virallisille auguureille, jotka olivat tätä ennen nähneet ennalta vain Venäjän järkevyyden.

Osin tässä harhassa oli mukana ns. ”liian järkevien ihmisten” rationalisointia ja uskoa siihen, että järki voittaa. Osin tässä oli mukana suomettunutta refleksiä; kaluttiin vanhoja luita ”Venäjän legitiimeistä turvallisuuseduista”, ”rationaalisesta” Venäjän voiman ymmärtämisestä, ”Venäjä on suurvalta”, puolustettiin silmät kiinni Janukovitšin ”laillista asemaa”, ynnäs märehdittiin muita läpiummehtuneita jargoneja. Toimittajat värisivät ja hyrisivät mukana tässä todellisuuspakoisessa huurussa.

Kun sitten Venäjä muina miehinä käytti voimaansa toista itsenäistä valtiota vastaan, oli seurauksena ensin lyhyt henkinen epävarmuus ja masennus kun omat ennustukset eivät toteutuneetkaan. Sen jälkeen seurasi takinkääntöjen läiske ja hurlumhei, sitten todettiin Venäjän olevan suurvalta ja että ”kyllä se USA tekee aivan samoin”. Olipa televisiossa eräs everstiluutnantti, joka ei oikein tiennyt kenenkä ne naamioidut sotilaat siellä Krimin niemimaalla oikein olivat.

Nyt maanantaina 2.3. 2014 äänenpainot ovat sellaisia, joissa todetaan Krimin itse asiassa pitkään kuuluneen Venäjälle ja että Venäjälle on annettava tästä jotain etuja. Vanhat hyvät ajat ovat palaamassa; suomettuminen on pian taas in.

Suomen ulkopolitiittisen harhan loppu

Krimin miehitys oli ikävä todellisuussuihku Suomen poliittiselle johdolle.

Sen hellimä ajatus erinomaisista suhteista Venäjän kanssa osoittautui vain toiveuneksi – strutsipolitiikan (ts. pää pensaaseen) aika on nyt ohitse. Todellisuus paljasti tilanteen, jossa ruusuisten yhteistyönäkymien sijasta meillä onkin naapurissa nyt suurvalta, joka käyttää surutta sotilaallista voimaa pelkästään siksi, että se ei ollut tyytyväinen erääseen sen naapurin kansalaisten valintaan. Venäjää ei miellyttänyt se, että ukrainalaiset hylkäsivät maansa johtajana toimineen pro-venäläisen korruptöörin.

Uusi kylmä totuus Venäjästä oli maamme hallitukselle vastenmielinen ja harmillinen yllätys.

Itänaapurin uudet kasvot eivät olekkaan ne Sotšissa nähdyt kauniit ja jalot kasvot vaan kaiken takana häämöttävät – käyttääkseni hieman vapaampaa kieltä - katugansterin uhkaavat piirteet.

Herätys todellisuuteen on tyly. Syyt Venäjän voimankäyttöön olivat ensisijassa sisäpoliittiset: itsensä uhatuksi kokeva ja sisäisestä heikkoudesta kärsivä suurvalta ulkoistaa omat ongelmansa sotaseikkailuihin.

Tässä on jotain samanlaista traagista historian havinaa kuin ennen I maailmansotaa: silloinen keisarillinen Venäjä lähti surutta sotimaan Saksaa vastaan ennen kaikkea omien sisäpoliittisten ongelmiensa takia. Samoin Habsburgien kaksoismonarkia pyrki lujittamaan murenevaa imperiumiaan sotaisella asenteella Serbiaan kohtaan.

Suomen ulkopoliittinen johto joutuu ottamaan nyt huomioon ns. epärationaalisen tekijän ja arvaamattomuuden.

Krimin miehitys merkitsee myös Halosen-Tuomiojan linjan henkistä konkurssia: itänaapurimme ei todella usko kyyneliin tai karvaisiin kissoihin, Che Guevaraan, solidaarisuuteen, lepertelyyn, solmionkorjaamiseen, aseistariisuntaan, ei rationaliteettiin tai edes Venäjän omin perusetuihin.

Virvoittavaa vettä: Esa Seppänen!

Näinä disinformaation päivinä on hyvä tutustua punnittuun tutkimustietoon. Todellisuuspakoisten asiantuntijoiden louskutuksen metelin sijasta on siksi ollut erityisen miellyttävä tutustua realistiseen ja hyvin kirjoitettuun uuteen Venäjä-oppaaseen: "Venäjä tienhaarassa". (Arthouse)

Entinen presidentti Kekkosen adjutantti ja sotilas on julkaissut kirjan, jossa tekijä marssittaa esille sen autenttisen Venäjän, joka ei hirty nelikenttiin tai vasemmistolaiseen jollotukseen. Seppäsen kirja on erityisen hyvä juuri tällä hetkellä ja sitä lukee yhtä mieluisasti kuin janoinen lähdevettä!

Seppänen on terävimmillään kun hän analysoi korruptiota ja erityisesti maan patriotismia. Seppäsen mukaan Venäjän eliitti käyttää patriotismia sumeilematta poliittisena aseena omaa kansaansa vastaan ja yrittää näin epätoivoisesti säilyttää oman epäoikeudenmukaisen asemansa. Tässä Seppänen tangeeraa Krimin kriisin kanssa loistavasti; kansa pyrki Ukrainassa kiistämään korruptoituneen eliitin aseman ja tämä on lopulta myös se syy miksi Putin oli niin halukas nujertamaan ukrainalaiset. Kyse on kansasta ja sen vallasta.

Varoituksena sana: vielä 5 vuotta sitten Seppänen ei ehkä olisi saanut ääntään kuulluksi - nyt sille on kuuntelijoita.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto
 
Eniten harmittaa ettei Putin tehnyt tätä vuosi-kaksi sitten. Pv:n "uudistus" ei olisi mennyt ikikuuna nykyisenmuotoisena lävitse.
 
Back
Top