Ukrainan konflikti/sota

Heijastusvaikutuksia...

Wall Street Journal: Kiina näki miten länsi pelästyi Putinin ydinasepuheita ja kiihdyttää nyt ydinohjelmaansa​

Taustalla on myös Kiinan ja Yhdysvaltain lisääntynyt vastakkainasettelu Taiwanin suhteen. Kiinan ydinaseiden määrä on edelleen suhteellisen pieni Yhdysvaltoihin ja Venäjään verrattuna.
Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa.

Pitkän matkan ydinohjus DF-31 oli kesällä 2017 näytillä Kiinan sotamuseossa. Kuva: EPA/WU HONG
PETRI BURTSOFF
10.4. 13:01•Päivitetty 10.4. 13:02
Amerikkalaisen Wall Street Journal -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)Kiina kiihdyttää ydinohjelmaansa.
Lehden tiedot perustuvat nimettömiin viranomais- ja sotilaslähteisiin sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa.
Lehden mukaan Kiina teki päätöksen lisätä ydinaseidensa määrää jo presidentti Donald Trumpin presidenttikaudella.
Kiina sai lehden mukaan lisää pontta päätökseensä nähtyään miten länsimaat pelästyivät Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätöstä asettaa maan ydinasejoukot hälytystilaan.
Kiina on kertonut sen ydinohjelman tavoitteena olevan pelotteen muodostamisen, jotta maahan ei kohdistettaisi sotilastoimia.
Kiina on Wall Street Journalin mukaan erityisen huolissaan Yhdysvaltain aikeista Taiwanin suhteen.
Kiina pitää Taiwania osana itseään. Yhdysvallat taas on solminut kahdenväliset suhteet Taiwaniin ja ilmaissut tukensa sille.

Kiinalla on selvästi Yhdysvaltoja ja Venäjää vähemmän ydinaseita​

Kiinalla on lehden mukaan käytössään useita satoja ydinkärkiä. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Kiina saavuttaa tuhannen ydinaseen rajan tämän vuosikymmenen aikana.
Tämä on huomattavasti pienempi määrä kuin Yhdysvalloilla ja Venäjällä, joilla on molemmilla useita tuhansia ydinaseita.
Kiina ei ole virallisesti kertonut kiihdyttävänsä ydinohjelmaansa.
Wall Street Journal esittelee kuitenkin satelliittikuvia väitetyistä kiinalaisista ohjussiiloista, joissa maan uskotaan varastoivan ydinkärkiään.
Kuvista näkyy selvästi rakennusten määrän ja aktiivisuuden lisääntyminen viime kuukausina.

 
Se olisi melkoista riskipeliä Kiinalta. Nythän kiinalaiset yrittävät olla mieliksi sekä ryssälle että lännelle, jotta bisnekset sujuisivat molempien kanssa. Varmaan Kiinalle tuli yllätyksenä Venäjän asevoimien surkea suorituskyky. Putler lienee Xille luvannut, että homma hoidetaan nopeasti eikä länsi ehdi tai halua tilanteeseen voimakkaasti reagoida.

Kiina ei halua Putlerin sortuvan, koska silloin maa jäisi yksin Yhdysvaltoja vastaan. Aseiden toimittamiseen liittyy kuitenkin niin iso riski, että uskaltaako Kiina sellaisen ottaa? Taloudellinen hyvinvointi ja sen lisääntyminen on Kiinan kommunistisen puolueen sisäpoliitikan tärkein kulmakivi, eikä sitä ihan vähällä vaaranneta. Toisin kuin Neuvostoliitto ja sen vasallivaltiot, Kiinan kommunistit ovat onnistuneet talouspolitiikassaan hyvin. Jos tuo hyvinvointi vaarantuu, totalitaristinen sortokoneisto muuttuu kansalle vaikeammin siedettäväksi. Kiinalaisilla on hyvä ymmärrys historiasta, ja tietävät kyllä varmasti, mikä Neukkulassa meni pahiten pieleen ja johti järjestelmän romahdukseen. Se oli tietenkin talous.
Tällä hetkellä Kiinassa on myös sisäisesti vaikea tilanne Covidin kanssa. Oheisessa jutussa Shanghain ruokamellakoista. Eivät varmaan kaipaa mitään lisähäiriöitä talouspuolelle.


ps. en ole perehtynyt asiaan tarkemmin, varmaan joku muu palstalla on ja osaa avata tilanne.
 
Ukraina on länsiosien Karpaatteja lukuunottamatta täydellistä panssarimaastoa kiitos arojen

En nyt halua viedä keskustelua pois Ukrainasta, mutta lisäys yllä olevaan kommenttiin: arot jatkuvat käytännössä yhtenäisinä syvälle itään. Ural-vuoristoa moni luulee yhdeksi pitkäksi pohjois-etelä suuntaiseksi esteeksi, mutta sen eteläpäässäkin on aroja jotka jatkuu syvälle Aasiaan.

Tämä on se reitti mistä Aasian hevosmiehet ja -kansat on kautta historian puskeneet Eurooppaan. Rooman ajoilta tulee mieleen monet tapaukset ja toisaalta samalla kun agressiivinen massa työntyy Eurooppaa kohti, ovat puskeneet edellään muita kansoja. Arot on paitsi avointa, tasaista maastoa myös hyvää laidunmaata hevosille, jolloin tällainen hevosen selässä kasvanut porukka pystyy liikkumaan pitkiä matkoja ilman että huolto kärsii pahasti (ei tarvi tuoda heinää kuorma-autoilla).

Talvi on yksi vaikuttava este, toinen historiallinen este on ollut keskinäiset riidat ja sodat sekä Aasian maiden valloitus ja hallinta. Kiinan historiaa jos lukee niin siellä on dynastiat käyneet sotia mongoleita ja muita kansoja vastaan vuosisatoja, välillä joutuneet valloitetuiksi ja välillä "vapautuneet". Kiinan valtion sisäinen korruptio ja valtakoneiston ylläpidon hinta koitui useammankin vahvan "hevosmiehen" kohtaloksi, vaikka sotakentällä olivatkin voitokkaita.

Kiehtova pala historiaa tuokin, aina oppii uutta ja ehtii unohtaa jotain muuta. Ehtymätön määrä luettavaa ja pureksittavaa.
 
Tuosta näkee myös että Venäjä katsoo maailmaa edelleen 1800-luvun asenteella: maantieteellinen sijoittuminen (arot, esteet, vesistöt yms.), resurssien tavoittelu ne omistamalla, voitokas sota tekee valtiosta suurvallan jne.

Onko tuo sitten seurausta siitä kun ei pärjätä teknologisessa kilpailussa, niin voitot pitää hakea muilla keinoilla?

Maantiede ei tietysti ole muuttunut mihinkään ja resurssit voidaan hankkia ostamalla tai koko yhtiön omistajuus hankkimalla, se on totta, kilpailu ei ole hävinnyt mihinkään mutta sivistyneemmät valtiot tekevät sitä pörssissä ja yhtiöitä ostamalla.

Isovenäläinen kusipäisyys. Pienempien naapurimaiden alistaminen on vaan niin kivaa. Putikka on itse ilmeisesti jopa sanonut ääneen että Venäjä ei ole imperiumi ilman Ukrainaa. Ja ihan yleisesti ovat sitä mieltä, että sieltä ei enää peräännytä missä venäläinen sotilassaapas kerran on maaperää tallannut.
 
Kommunismissa ei ole yksityisä yrityksiä.
Ei niitä kyllä ole Venäjälläkään. Yksityiset firmat ovat Putinin ja sisäpiirin talutushihnassa ja jos alat soveltaa toimintaa tai et maksa mitä pyydetään, niin firma sitten ihan oikeasti kansallistetaan. Tästä suurin esimerkki on Hodorkovski, jolle keksittiin todisteet veronkierrosta, vietiin firma ja hänet heitettiin linnaan. Jos firmasi tarvitsee lainaa esim. 2 miljoonaa dollaria, sinä otat itsellesi 3 miljoonan dollarin lainan ja siitä se ylimääräinen miljoona menee suoraan Putinin tai hänen perskärpästen taskuun. Putinin Sisäpiirissä -kirja avaa aika hyvin sitä systeemiä.

Ville Haapasalon viimeisessä kirjassa hän teki myös aika hyvin selväksi, että Venäjällä ei käytännössä ole yksityisyrityksiä.
 

Hyytävä paluu koivun ja tähden aikaan​

Topeliuksen ikivanhasta sadusta on tullut Ukrainan sodan sytyttyä liiankin totta.

Antero Mukka HS

2:00 | Päivitetty 6:24

79e0defda88ce6b20b724d3e92c28624.jpg

TARINAN voima on häkellyttävä. Luulin unohtaneeni kummitätini, nyt jo edesmenneen, kirjahyllystä löytyneen Zacharias Topeliuksen satukokoelman, jonka äärelle palasin lapsena kerta toisensa jälkeen. Unohdin Koivun ja tähden vuosikymmeniksi, mutta viime viikkoina tuo koskettava kertomus on puskenut muistoistani pintaan.

Tiedän toki syyn, ja niin tiedätte tekin. Helmikuun lopulla käynnistynyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasannut rinnan päälle painolastin, voimattomuuden tunteen ja pahan olon, joka saa mielen myllertämään päivin ja öin.


Tässä herkkyystilassa tunnen, kuinka ikivanhasta sadusta tuli liian totta.


TOIMITTAJA Heikki Aittokoski luonnehti viime kesänä Kuukausiliitteessä julkaistussa jutussaan isonvihan aikaa hirvittävimmäksi, mitä Suomessa on kuunaan koettu. Isoviha päättyi Uudenkaupungin rauhaan, josta tuli viime vuonna kuluneeksi 300 vuotta.

Isoviha oli terrorintäyteinen Venäjän miehitysaika Suomessa. Venäläisten sotilaiden ja kasakkojen harjoittaman hävityksen, ryöstelyn ja väkivallan ohella julmaa satoaan niitti isoksi kuolemaksi kutsuttu rutto.


Tuhansia suomalaisia vietiin väkivalloin Venäjälle. Heitä päätyi muun muassa maaorjiksi ja seksiorjiksi.


Tähän maisemaan asettui Topeliuksen kuvaus Venäjälle kaapattujen lasten kotimatkasta.


”Sota raivosi joka paikassa, kaupunkeja ja taloja paloi, viljavainiot tallattiin ja ihmisiä kuoli sadoin tuhansin miekan, nälän, maanpakolaisuuden ja hirveitten tautien kautta”, Topelius kuvaa sadussaan tuota kauheata ajanjaksoa.


Sadun tyttö ja poika vietiin "kauaksi vieraalle maalle”, missä he päätyivät onnekseen hyvään perheeseen. Vuosien kuluttua ja rauhan jo tultua he alkoivat kaipailla oikeaan kotiinsa.


Kodistaan he muistivat vain ison koivun, jonka oksilla linnut lauloivat auringonnousun aikaan – ja tähden, joka iltasella kimaltelee koivun lehtien lävitse.


Kahden pikkulinnun johdattamina lapset selviytyvät pitkästä matkasta edelleen elossa olevien vanhempiensa luokse. Pikkulinnun hahmossa lasten tietä varjelleet enkelit olivat heidän kuolleet pikkusiskonsa.


”MITÄÄN rajaa raakuudelle ei ollut. Isonvihan vuosina vainolainen kidutti äitejä ja isiä pikkulasten nähden. Tai sitten pikkulapsia äitien ja isien nähden.”

”Voi vain kuvitella, kuinka riipaisevia tilanteita on koettu Lohtajan pihamailla, kun lapsia on riistetty kodeistaan — epäilemättä myös niin, että lapset ovat ensin joutuneet todistamaan vanhempiensa tappamista.”


Aittokosken kirjaukset isonvihan raakuudesta asettuvat keväällä 2022 luettuna hyytävän todentuntuisempaan valoon kuin vielä muutamia kuukausia aiemmin.

Isoviha ei jäänyt 300 vuoden taakse.
Isoviha ei jäänyt 300 vuoden taakse. Ukrainalaiset, 1700-luvun alun esivanhempiemme kohtalotoverit, elävät sitä paraikaa.


HS:n toimittajat Petteri Tuohinen ja Kalle Koponen haastattelivat kuluneella viikolla silminnäkijöitä, jotka kertoivat venäläismiehittäjien sortovallasta, järjestelmällisestä siviilikohteiden tuhoamisesta ja paikallisen väestön terrorisoinnista ukrainalaiskylässä.


Päädyimme laittamaan jutun alkuun varoituksen siitä, että sen sisältö voi järkyttää lukijaa. Niin se tekikin.


SATUIHIN kuuluu onnellinen loppu. Ehkä historian kulku tarjoaa sellaisen lopulta Ukrainallekin. Ehkä jotkut lapset – pakolaisiksi lähteneet tai kotoaan rajan taakse kaapatut – löytävät rauhan tultua tiensä takaisin kotiin. Kenties he löytävät vielä vanhempansa hengissä.

Tämän vuosisadan isoviha taipuu varmasti kertomukseksi, jota ukrainalaiset isät ja äidit siirtävät lapsilleen. Toivoen, ettei jälkipolvien tarvitse ikinä kohdata yhtä hirvittävää ajanjaksoa.

Tätäkään vihan aikakautta, tuhoa ja raakalaismaisia surmatöitä ei saa koskaan unohtaa. Eikä kenellekään tule suoda tilaisuutta häivyttää hirmutekojaan valheen tai vaikenemisen suojiin.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

 
Hyviä kuvia. Itse olen lähinnä katsellut korkeuskäyriä ja miettinyt tilannetta kun olen liikkunut samanlaisten mäkien alueella Suomalaisessa metsämaastossa.

Itä-Ukraina on sellaista kumpuilevaa maastoa, jossa on paljon noin 50-100 metrin korkeuseroa. Pääosin alue on peltoa, paikoitellen metsää. Vaikuttaa, että Venäjä yrittää kiertää metsäisiä alueita peltopitoisten alueiden kautta.

Silti nämä korkeuserot tarjoavat mahdollisuuksia myös muutaman kilometrin kantamalla toimiville panssarintorjunta-aseille. Korkeuserojen takia tarjolla on kuitenkin paremmin väijytyspaikkoja kuin olisi täysin tasaisessa maastossa.

Toki peitteistä metsää saisi olla merkittävästi enemmän.

Katso liite: 59952
Olet 100 % oikeassa. Donbassin allas on haastavampi hyökkääjälle kuin harkova-melitopol.
Ainut asia mihin tartuin oli vertaukset libanoniin.
 
Hyviä kuvia. Itse olen lähinnä katsellut korkeuskäyriä ja miettinyt tilannetta kun olen liikkunut samanlaisten mäkien alueella Suomalaisessa metsämaastossa.

Itä-Ukraina on sellaista kumpuilevaa maastoa, jossa on paljon noin 50-100 metrin korkeuseroa. Pääosin alue on peltoa, paikoitellen metsää. Vaikuttaa, että Venäjä yrittää kiertää metsäisiä alueita peltopitoisten alueiden kautta.

Silti nämä korkeuserot tarjoavat mahdollisuuksia myös muutaman kilometrin kantamalla toimiville panssarintorjunta-aseille. Korkeuserojen takia tarjolla on kuitenkin paremmin väijytyspaikkoja kuin olisi täysin tasaisessa maastossa.

Toki peitteistä metsää saisi olla merkittävästi enemmän.

Katso liite: 59952
Eikös tämä maasto ole erittäin hyvä Javelinille ja Stuhna-P;lle +2km? Nlaw kantama taitaa olla liian pieni.
 
Koska sota loppuu?

– Sitten kun Moskovassa maksetaan olut hryvnialla.

488b5234867f01d2ce1aaa92f50fccfc.jpg.webp


Nyt venäläisjoukot ovat vetäytyneet kaikkialta Kiovan ympäristöstä, eikä pääkaupunki ole kärsinyt noin viikkoon ilmaiskuistakaan. Fillipov kehottaa silti kaupungista paenneita ihmisiä odottamaan ennen paluuta.

– Aikataulun mukaan Venäjän hyökkäyksen toinen aalto alkaa kahden viikon kuluttua, Fillipov sanoo.

Fillipov puhuu aikataulusta, sillä hän uskoo tuntevansa Venäjän armeijan. Sitä leimaa kaavamaisuus. Käskyt tulevat ylhäältä, ja niitä noudatetaan tilanteesta riippumatta.

– Nato-maiden – ja myös Ukrainan – armeijat toimivat eri tavalla kuin Venäjän, Fillipov sanoo. Meillä joukkueen- ja ryhmänjohtajat voivat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Venäjän armeijassa informaatio valuu hitaasti ylimmiltä komentajilta, ja vain he voivat antaa käskyjä.

Fillipov luettelee useita esimerkkejä taisteluista, joissa venäläiset ovat toistaneet sinnikkäästi samoja virheitä.

– Kukaan ei tiedä, miksi he taistelevat niin, mutta me emme aio estää heitä niin tekemästä.


Fillipovin mukaan edes Venäjän toinen hyökkäysaalto ei jää viimeiseksi.

– Siperiasta ja Kaukoidästä on tulossa lisää tankkeja. Uralin lähellä on paljon metallia, ja he tuovat sitä tänne lisää, Fillipov sanoo.

Hän on kiitollinen länsimailta tulleesta avusta mutta toivoo sitä lisää.

– Voit myös kertoa, että otamme lämpimästi vastaan suomalaiset tarkka-ampujat.

Majuri Serhii Fillipov on tutustunut talvisodan historiaan. Niin sopii odottaakin, sillä hän opiskeli 1980-luvulla Leningradin sotilasakatemiassa.

Nyt Fillipov, 60, taistelee entisiä asetovereitaan vastaan. Hän on palannut eläkkeeltä jo kahdesti aseisiin puolustaakseen Ukrainaa Venäjän hyökkäyksiä vastaan.

Kiovalaista aluepuolustusrykmenttiä johtava Fillipov näkee Ukrainan tapahtumissa paljon yhteyksiä talvisotaan.

– Me uskomme, että taisteluhenkemme on nyt sama kuin se oli Suomessa talvisodan aikaan, Fillipov sanoo.

 

BBC: Länsimaiden täyskielto Venäjältä tuodulle energialle voisi lopettaa sodan Ukrainassa, arvioi Putinin entinen neuvonantaja​

Venäjän Presidentti Vladimir Putinin (kuvassa) entinen neuvonantaja Andrei Illarionov arvioi, että länsimaiden täyskielto Venäjältä tuodulle energialle voisi saada sodan Ukrainassa loppumaan. MIKHAIL KLIMENTYEV

Maarit Vaaherkumpu

Länsimaiden asettama täyskielto Venäjältä tuodulle energialle voisi lopettaa sodan Ukrainassa. Näin arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin entinen talouspoliittinen neuvonantaja Andrei Illarionov BBC:n haastattelussa.

– Jos länsimaat yrittäisivät panna toimeen todellisen kiellon Venäjältä tuodulle öljylle ja maakaasulle, veikkaisin että todennäköisesti kuukauden tai kahden sisällä Venäjän sotilasoperaatiot Ukrainassa loppuisivat, Illarionov sanoo BCC:lle.

Illarionov työskenteli Putinin neuvonantajana vuosina 2000–2005. Hän on sittemmin työskennellyt yhdysvaltalaisessa ajatushautomo Cato Institutessa.

BBC:n mukaan Venäjän öljyn ja kaasun vientitulot vastasivat 36 prosenttia Venäjän valtion kuluista. Tästä suuri osa tulee Euroopan unionista, joka tuo noin 40 prosenttia kaasustaan ja 27 prosenttia öljystään Venäjältä.

Länsimaat jatkavat kuitenkin energian tuontia Venäjältä. Illarionovin mukaan venäläisen energian täyskielto olisi länsimaille hyvin tehokas väline vaikuttaa Venäjään.

VENÄJÄN HYÖKÄTTYÄ Ukrainaan länsimaat ovat jo asettaneet Venäjää vastaan paljon pakotteita. Se on johtanut kaupankäynnin tyrehtymiseen Venäjän kanssa monilla aloilla ja monien länsimaisten yritysten lähtöön Venäjältä. Venäjän talouden ennustetaankin taantuvan voimakkaasti, BBC kertoo.

Illarionov arvioi BBC:lle, että Putin oli valmistautunut kestämään iskun Venäjän talouteen. Illarionovin mukaan tämä osoittaa, että Putinille ilmperialistinen ja alueellinen kunnianhimo on tärkeämpää kuin venäläisten ihmisten toimeentulo tai Venäjän valtion talous.

BBC viittaa Maailmanpankin lukuihin, joiden mukaan melkein 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyydessä.


– Näemme todennäköisesti luvun kaksinkertaistuvan, ehkä jopa kolminkertaistuvan, kun talous heikkenee, Illarionov sanoo BCC:lle.

BBC haastatteli myös Venäjän entistä energiaministerin varamiestä Vladimir Milovia, joka nykyisin kuuluu Alexei Navalnyin oppositiopuolueeseen.

Milov uskoo, että Venäjällä vakavat talousvaikeudet, joihin liittyy hintojen nousu ja voimakas elintason lasku, voivat muuttaa kansalaisten mieltä muutamassa kuukaudessa.

– Useammat ihmiset alkavat puhua ääneen, Milov sanoo BCC:lle.

Ksml
 
Eikös tämä maasto ole erittäin hyvä Javelinille ja Stuhna-P;lle +2km? Nlaw kantama taitaa olla liian pieni.
Kyllä se hyökkääjä tulee myös NLAW kantamalle jos edetä meinaa. Toki nuo pitkän matkan torjujat ovat omiaan noissa maisemissa. Miltä kuulostaisi ajatus porrastetusta puolustuksesta ryyditettynä hyvällä sulutuksella ja epäsuoran tulen yksilöillä?
 
Heijastusvaikutuksia...


Näin se vaan menee.

Länsimaiden viholliset etsivät aina niitä heikkoja kohtia ja iskevät sitten niihin. Tästä johtuen jokainen virhe ja jokainen perääntyminen voi moninkertaistua joskus tulevaisuudessa. Mitä pienemmällä hinnalla yritetään päästä sitä enemmän se tulee pitkällä tähtäimellä maksamaan.
 
Eikös tämä maasto ole erittäin hyvä Javelinille ja Stuhna-P;lle +2km? Nlaw kantama taitaa olla liian pieni.
Nlaw toimii paikoitellen, mutta pääsääntöisesti sen kantama on liian pieni. Javelin ja Stugna-P sopii jo aika moneen paikkaan.

Switchbladelle alue lienee täydellinen. Halvalla pikkudronella on helppo tähystää, että mitä teiltä on tulossa ja ampua sitten pitkän kantaman Switchbladet tehtäväänsä. Joskaan 300-malli ei taida toimia tankkeja vastaan.

"The Switchblade 300 can hit targets at a range of just over 6 miles, and can fly for a total of 15 minutes."
 
Räjähtävä tyhjyys on sissitoimintaa. Oleellista sisseille on kyky liikkua. Eikä tuolla pelloilla ehdi pois alta iskun jälkeen ja uuteen asemaan, jos pitää liikkua jalan. Suomessa sissi katoaa metsän kätköihin varsin nopeasti myös kävellen.
Eikös siitä ollut juttua että kiovaa puolustaneet "drone-joukot" liikkuivat mönkkäreillä ja mukana oli myös Javelineillä ja vastaavalla kalustolla varustautunutta porukkaa.
Droneilla etumaaston tiedustelu, Enduro-mp + kuskilla javelin kyydissä niin siinä ei ryssä ehdi kissaa sanoa kun possujunaan tulee katkoksia.
 
Back
Top