Ukrainan konflikti/sota

Hiljentämisyrityksistä huolimatta Venäjällä toimii yhä vastarintaverkostoja​

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut järkytys myös monelle venäläiselle. Sotaa vastustavien verkostot säilyvät, vaikka tiedon saantia ja sosiaalisen median käyttöä on rajoitettu.
SOTA19.4.2022 13:36KirjoittanutELISA HELENIUSKuvatARTEM LESHKOLehti03-2022Sota ja rauha -teemanumero

Lukuaika: 4 minuuttia

Voit kuunnella tämän artikkelin! Ääniraita löytyy myös Spotifystä ja muista äänentoistopalveluista.

”Maailma odottaa venäläisiltä valtavaa sodanvastaista protestia, mutta venäläiset eivät voi nyt protestoida, kuten ukrainalaiset tekivät vuosina 2013 ja 2014”, kertoo ukrainalais-venäläinen, Moskovassa asuva dokumenttielokuvien tekijä Ksenia Gaptšenko. “Ukrainan kansalaisyhteiskunta on vahvempi kuin Venäjän. Ukrainalaiset ovat todellisia eurooppalaisia. Venäjä on valitettavasti erilainen. Tällä hetkellä Venäjä ja Valko-Venäjä ovat totalitaarisia valtioita.”
Venäläiset ovat peloissaan. Kulttuuriväki on jo vuosikausia protestoinut rauhan puolesta.
Gaptšenko on osallistunut sodanvastaisiin protesteihin Moskovassa yli 10 vuoden ajan. Hän ei ole kuvannut paljoakaan sodanvastaisia protesteja, koska se on vaarallista.
Venäjän hallinnon vastaiset protestit alkoivat vuonna 2011 Moskovassa kun kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään silloin pääministerinä toiminutta Vladimir Putinia vastaan. Putinin perustama Yhtenäinen venäjä sai niukasti alle puolet äänistä, mutta ehdottoman enemmistön duuman paikoista. Tämän jälkeen säädettiin mielenosoitukset estävä laki Venäjällä.
Laista huolimatta venäläisiä osallistui mielenosoituksiin Ukrainan miehitystä vastaan vuonna 2014 ja tukeakseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita vuosina 2018–2021.
”Monia mielenosoittajia on erotettu työstään, vangittu tai tapettu”, Gaptšenko kertoo.
Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen Venäjä on rajoittanut ennennäkemättömän laajasti mielenosoittajia, riippumattomia uutiskanavia ja ulkomaisia sosiaalisen median palveluita.
Parin sodan ensimmäisen viikon aikana lähes 15 000 ihmistä, mukana myös lapsia ja vanhuksia, on pidätetty Venäjällä sodanvastaisen mielenosoituksen vuoksi. Pelkästään sunnuntaina 6. maaliskuuta poliisi pidätti yhteensä yli 4 300 henkilöä Ukrainan sodan vastaisissa mielenosoituksissa 56 kaupungissa Venäjällä.
Venäjän tiedotusvälineiden sääntelyviranomainen on estänyt yli kahtakymmentä venäläistä mediaa tekemästä työtään tai lopettanut niiden toiminnan. Myös sosiaalisen median alustat Facebook ja Instagram ovat nyt kiellettyjä.
Putin vahvisti maaliskuun alussa lakimuutokset, joiden nojalla armeijaa koskevan ”valheellisen tiedon” eli käytännössä minkä tahansa Venäjän armeijaan tai sotaan Ukrainassa liittyvän informaation levittämisestä voi saada jopa 15 vuoden vankilatuomion.
”Kansalaisyhteiskunta ja ihmisoikeudet ovat tuhoutumassa. Poliisit kuulustelevat jopa lapsia, jotka ilmaisevat mielipiteensä”, Gaptšenko kertoo.

dscf0448-1024x682.jpg.webp


Ei järjestöjä, vaan verkostoja

Aleksei Navalnyin organisaatio on ollut merkittävä poliittinen voima. Se on ollut kielletty maaliskuusta 2021 lähtien, jolloin Navalnyi joutui vangiksi IK-2-rangaistussiirtolaan.
”Navalnyillä on kuitenkin yhä jäljellä verkostoja”, kertoo Moskovassa vuodet 1999–2012 asunut kansalaisaktivisti Antti Rautiainen.
Hän painottaa sitä, ettei Venäjällä toimi tällä hetkellä sodanvastaisia järjestöjä, koska ne ovat laittomia, vaan verkostoja.
”Sotaa vastaan kamppailevat tällä hetkellä verkostot, jotka tiedottavat lähinnä Telegram-pikaviestimen kanavien kautta. Enää ei niinkään kutsuta ihmisiä mielenosoitukseen tiettyyn aikaan johonkin paikkaan, vaan tehdään hajautetumpia protesteja.”
Telegramissa tiedottavat esimerkiksi pietarilainen Nuorten demokraattinen liike Kevät ja Feministinen sodanvastainen vastarinta.
mainos

”Viranomaiset tarvitsevat Telegramia nyt myös omaan viestintäänsä, minkä vuoksi sitä ei varmaankaan tulla kieltämään”, Rautiainen ajattelee ja jatkaa:
”Viranomaiset perustavat virallisia tilejä tiedottamista varten. He perustavat myös epävirallisia tilejä, joissa levittävät huhuja, disinformaatiota ja ‘epävirallista virallista’ totuutta eli juttuja, joita haluaisivat sanoa, mutta eivät voi sanoa tavallisilla kanavilla, kuten oppositioaktivistien henkilötietoja ja osoitteita.”

dscf1100-1024x683.jpg.webp


Naisverkostoilla pitkä historia

Tunnetuin sodanvastainen liike Venäjällä on vuodesta 1989 asti toiminut Sotilaiden äidit. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB antoi viime lokakuussa määräyksen, joka kielsi Sotilaiden äitejä ja muita järjestöjä keräämästä mitään tietoja asevoimista. Sotilaiden äidit jakaa kuitenkin vanhemmille vuosien saatossa kerättyjä viranomaisten kontaktilistoja, jotta he voisivat kysellä Ukrainan sotaan kadonneita poikiaan.
Myös feministit uhmaavat aktiivisesti valtion sortoa. Maailmanlaajuisesti tunnetuin venäläinen feministiryhmä on Putinia kritisoinut punk-yhtye ja aktivistiryhmä Pussy Riot, joka perustettiin vuonna 2011.
”Ensimmäiset feministiryhmät perustettiin jo Neuvostoliiton aikana”, Antti Rautiainen kertoo. ”Uutta on, että viimeisen 10 vuoden aikana Venäjällä nimenomaan feministit ovat olleet muiden liikkeiden keskiössä ja yhtenä näkyvimpinä osana sodanvastaista toimintaa. Ennen 2010-lukua feministipiirit olivat Venäjällä aika pienet, mutta nyt ne ovat valtavat.”
Hänen mukaansa erityisesti sosiaalisessa mediassa feministisellä sisällöllä on Venäjällä satojatuhansia tai miljoonia seuraajia.
Feministien sodanvastainen vastarinta -liike kertoo Venäjän feministien tilanteesta yhdysvaltalaisessa Jacobin-lehdessä helmikuussa 2022: ”Venäjän viranomaiset eivät pitkään aikaan pitäneet meitä vaarallisena poliittisena liikkeenä, ja siksi valtion sorto vaikutti meihin tilapäisesti vähemmän kuin muihin poliittisiin ryhmiin. Tällä hetkellä yli 45 erilaista feminististä organisaatiota toimii koko maassa Kaliningradista Vladivostokiin, Donin Rostovista Ulan-Udeen ja Murmanskiin.”

dscf2257-1024x683.jpg.webp


Sota rikkoo myös ihmissuhteita

voima03-22-1-kansi-701x1024.jpg.webp
Voima 3/2022 on sodan ja rauhan teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan Voiman vuositilausta hintaan 39€.
Näkemykset sodasta riippuvat Venäjällä vahvasti iästä, asuinpaikasta, koulutuksesta ja ennen kaikkea siitä, katsooko vastaaja televisiota. Venäjän valtion propagandakoneisto perustuu televisioon.
Ksenia Gaptšenkon mukaan Venäjällä on yhä mahdollista saada oikeaa informaatiota Ukrainan sodasta. Propagandan kupla rakoilee, kun monet venäläiset käyttävät VPN:ää eli yksityistä verkkoa lukeakseen luotettavia ulkomaalaisia uutisia.
”Monet meistä ovat samaa mieltä Ukrainan median kanssa.”
Gaptšenkon äiti on ukrainalainen, ja hänen sukunimensä on ukrainalainen.
”Maailmani tuhoutui 24. helmikuuta. Yksi läheisimmistä ystävistäni asuu Ukrainassa enkä ole pystynyt olemaan häneen yhteydessä yli kahteen viikkoon. Isäni on aivopesty propagandalla, emmekä voi siksi kommunikoida keskenämme. Olen syvästi surullinen.”
Gaptšenko asuu Moskovassa, mutta toivoo voivansa pian lähteä maasta pienen tyttärensä kanssa.
”Olen Ukrainan puolella. En ole koskaan äänestänyt Putinia. En ole käynyt Krimillä vuoden 2014 jälkeen.”
Hän on ajatellut luopuvansa Venäjän kansalaisuudesta ja hankkivansa Ukrainan kansalaisuuden.
”Venäjän parhaat ihmiset ovat nyt jättämässä maan.”

Artikkelin kuvat on otettu Pietarissa maaliskuussa 2022.

 
Pitäiskö meidän ostaa nuo 100 Marderia? Jos vaikkapa luotaisiin niillä motorisoiduille taisteluosastoille vähän järeämpi kärki kuin Ällitälli ja vapautettaisiin sata ällitälliä sitten vaikkapa alueellisille pataljoonille.
Tai siis 200 marderia? Mutta kyllä. Minusta halpa hinta ottaen huomioon iän vs miten aikaansa edellä oleva laitos on kuitenkin kyseessä.
En tiedä mistään mitään mutta äkkiseltään ratsastaisin tuolla mielummin taisteluun kuin Bmp 2 (toki nyt niitä on päivitetty)

 
Sorry OT mutta voitais vaikka rahankeräyksellä (tod näk. ensiviikolla max 35€ riittää) ostaa toi SU-47 ja varmistaa se, että ryssät ei uskaltaisi tänne lentää enää yhtään millään. Onhan se sentään paljon isompi numero kuin niiden muissa huippuleijoissa ja jo muodosta ja mattamaalista päätellen täysin ylivertainen dogfighteri! :cool:

 

Liitteet

  • SU-47.png
    SU-47.png
    1.9 MB · Luettu: 140

CNN: Uponneella Moskvalla palvelleen varusmiehen isä etsii tietoa pojastaan sosiaalisesta mediasta – "Miksi upseerit elävät mutta poikani on kuollut?"​

Moskva kuvattuna Sevastopolin edustalla elokuussa 2013. VASILIY BATANOV

Eetu Kokkinen

Uponneella Moskva-aluksella palvelleen venäläisvarusmiehen isä etsii tietoa poikansa kohtalosta sosiaalisen median avulla, kertoo CNN.

Dimitri Shkrebets kirjoitti venäläiseen sosiaalisen median palvelu VKontakteen poikansa Igorin palvelleen aluksella kokkina ja olleen sen mukana uppoamisen aikaan.

– Huhtikuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä tapahtui tragedia, josta emme ole kuulleet vielä totuutta. Virallisen tiedon mukaan laivalla syttyi tulipalo ja ammusvarasto räjähti, Shkrebets kirjoittaa.
– Raportoitiin, että koko miehistö evakuoitiin. Se on vale! Törkeä ja kyyninen vale, hän jatkaa.

Hän kertoo, että hänen poikaansa ei oltu kirjattu kuolleiden tai haavoittuneiden joukkoon ja oli sen sijaan kadonneiden listalla.

– Yritettyäni saada selkeämpää tietoa tapauksesta, aluksen päällikkö ja hänen lähin alaisensa lopettivat yhteydenpidon. Kysyin heiltä, miksi te upseerit olette elossa, mutta varusmiehenä palvellut poikani on kuollut?

VENÄJÄN MUSTANMEREN laivaston lippulaiva ohjusristeilijä Moskva upposi viime viikolla sen jälkeen kun laivalla oli tapahtunut räjähdys. Ukrainalaisten mukaan he iskivät alukseen merimaaliohjuksilla. Venäjän viranomaiset tunnustivat aluksen uponneen, mutta väittivät sen johtuneen tulipalosta.

Ksml
 
BMP-1 in action. :love: Torniluukku asianmukaisesti auki, sillä tornin poistoimurin kyky vaihtaa ilmaa on melko olematon. Autolaturi on purettu pois tilaa viemästä ja työturvallisuutta lisäämään, ja vasaraa käytetään ammuksen lopputuuppaukseen, vaikka isot pojat sanoivat, että sen voi tehdä rystysilläkin. En kokeillut. Mutta, mutta… Mitä me oikeastaan ammutaan? Jotain kerrostaloa, kun vaikutusta ei tähystetä? Toivottavasti ei vain TikTokin takia? Lopussa viallinen sähkönalli ja murkulaa vedetään ulos…
:love: Kyllä noissa saattaa autolataus olla paikallaan (toisin kuin meidän vaunuissa oli), mutta se kait toimii ainoastaan ontelolla (pitempi kranaatti). Sirpaleet pitää noidenkin nostella sieltä käsin. Nuo oli kaikki sirpaleita, joita laukoivat. Puunuijan käyttöä lataukseen suositeltiin voimakkaasti, se lukko napsauttaa kynsille ikävästi jos on huolimaton. Nopeampaa se nuijan kanssa on..
 
Viimeksi muokattu:
Voisiko tämä olla totta? :O Ei tosin ollut tullut mieleenkään millä ukrainalaiset lämmittävät jne nyt..
No aika ohi sulta mennyt koko tuo energiakuvio. (Jos et pahastu että näin töykeästi sanon.) Ukrainalta meni vuosia sitten kaasu hetkeksi poikki kun Venäjä keksi että hinnoissa tai maksuissa on riittämättömyyttä. Nuo putket ovat Venäjälle loistava kyykyttämisen väline.

Saksa on pahasti riippuvainen suoraan kaasusta kunnes vanhojen alueiden sähköistäminen etenee, samoin on Unkari. Moni muukin. Mepit eivät edes uskalla puhua tuosta älyttömän kokoisesta infraprojektista mitään, toim huom.
 
Nukeista mitään tiedä mutta olen ollut semmosessa käsityksessä, että ne kärjet säilyy kyllä isältä pojalle mutta polttoaine on se, joka vanhenee. Ja siksi kait vanhoissa leffoissakin aina kriisin tultua "NL/N-Korea/Fuckinstan tms. on aloittanut ohjusten tankkaamisen" tjsp. Ja jos noiden pitäminen käyttökunnossa vaatii sitä, että jotain rakettipolttoainetta valmistetaan ja vaihdetaan jatkuvalla syötöllä ikuisesti tuhansiin ohjuksiin, tai ainakin sinne tukikohtiin, niin sehän maksaa 1-3 vuosikymmenessä miljardeja ellei satoja/tuhansia miljardeja - ja sehän se vasta onkin oiva paikka vetää rahat ohi (ei näitä oikeasti tarvita koskaan!) ja salettiin näin on tehtykin. Tämän päälle vielä kaikkien letkujen ja o-rengastiivisteiden jne jne uusiminen muutaman vuoden välein (kuten autonharrastajat jne tietävät) on ihan helvetinmoinen homma. Siinä voi tosiaan käydä just noin, kuin kirjoitit jos joku urpo erehtyy painamaan nappia. :poop:
Pommien fissioytimissä käytetään tavallisesti tritiumin ja deuteriumin seosta neutronilähteenä ja boostaamassa fissioreaktioita, tritiumin puoliintumisaika on n. 12 vuotta joten sitä on ajoittain vaihdettava.
Lisää voi lukea esim. täältä.
 
Puolalaista analyysia Venäjän ilmavoimien kalustomenetyksistä sekä modernisoinnin sujumisesta / sujumattomuudesta:

THE REGRESSION OF THE RUSSIAN AIR FORCE - Maciej Szopa

Pitää tietysti ajaa kääntäjän läpi, jos ei lue puolaa. HUOM: tuore julkaisu, mutta kirjoitettu 18 päivää taistelujen alkamisen jälkeen. Ei silti haittaa, sisältää enemmän pohdintaa kalustomääristä ja modernisoinnista yleensä, ei niinkään koneiden taktisesta ja strategisesta käytöstä sodassa. Puolassa tietävät mistä puhuvat, heillä on pitkälti sama tilanne vaunujen ja hävittäjien kanssa kuin mitä Venäjällä ja luonnonlait on samat kaikille. Vähemmällä käytöllä koneen elinikää voi tietysti pitkittää vaan sitten jää lentotunnit pieniksi ja osaaminen on sen mukaista. Lainaan tähän pätkän, josta voi makustella:

These planes account for 25% of the fleet currently owned by the Russian Federation. The remaining part of it are machines built back in the times of the USSR, i.e. more than 30 years ago or in the first years after its collapse, i.e. reaching the thirties. The period of 30 years is important here, because it was precisely for such a period of service that the Soviet structures were planned. Extending the service life beyond 30 years is possible, but it generates disproportionately high costs, is associated with risk, and the aircraft, despite its modernization, is rarely able to match the aircraft structures younger than it by 20–30 years.

In Poland, we have a clear example of what happens to airplanes that have exceeded 30 years of service. The same happened in the case of the Polish MiG-29 fighters. They served for 30 years without creating major problems, and a series of accidents followed after that age. This is the situation for 75% of the combat aircraft of the Russian Federation.

Samaa pohdintaa siis mitä tälläkin palstalla on ollut milloin panssarivaunuista, miloin ydinaseista: Neuvostoliiton perintönä saadut romppeet alkavat tulemaan monelta osin käyttöikänsä päähän. Tässä vaiheessa pitää joko 1) korvata uudella, 2) modernisoida vanhaa, jotta voi jatkaa sillä vielä hetken, mutta on naimisissa sen vanhan kanssa myös, tai 3) jatkaa käyttöä ilman isompia temppuja, joko riskit hyväksyen tai niistä välittämättä. Huomiona tähän viimeiseen, muistan että Venäjällä on viime vuosina tippunut hävittäjäkoneita useammankin kerran, ainakin yksi tippui jopa heidän lentotukialukselta mereen oliko heti nousun jälkeen? Muistaakseni osa näistä tapauksista oli vanha kone kyseessä vaan osassa uudempi, ehkä muistan väärin?

MUOKKAUS: Jessus, niitä menetettyjä koneita on paljon enemmän kuin muistinkaan. Lainaus artikkelista:

Until recently, the poor condition of the combat aviation of the Russian Federation was only evidenced by subsequent air accidents. From the beginning of 2010 to the end of last year, Russia lost 46 combat machines, including 8 newly built . It was 11 Su-24, 10 MiG-29 (including two lost by mercenaries in Libya), 7 Su-27, 6 Su-25, 3 Tu-22, 3 Su-30, 3 Su-34, 1 Su- 35S, 1 Su-33 and 1 Su-57.

46 konetta menetetty onnettomuuksissa viimeisen 12 vuoden aikana, keskiarvo 3,8 konetta per vuosi. Artikkelissa myös todetaan että Ukrainassa on pääasiassa käytetty uudempaa kalustoa, mikä kertonee pari asiaa: 1) vanhempien koneiden kunto voi olla paljon oletettua huonompi, jopa sellainen että niillä on vaarallista lentää jo nyt, ja 2) valtaosa menetetyistä koneista on tietysti täten uudempaa tuotantoa, mikä puree kahta kauheammin tällaisiin ilmavoimiin. Se voi olla syynä varovaisemmalle lentotoiminnalle (pommitus korkealta rautapommein tai oman rajan takaa) - jokainen uusi kone alkaa olemaan kullan arvoinen ja jokainen menetys tuntuu pahasti.
 
Viimeksi muokattu:
Puolalaista analyysia Venäjän ilmavoimien kalustomenetyksistä sekä modernisoinnin sujumisesta / sujumattomuudesta:

THE REGRESSION OF THE RUSSIAN AIR FORCE - Maciej Szopa

Pitää tietysti ajaa kääntäjän läpi, jos ei lue puolaa. HUOM: tuore julkaisu, mutta kirjoitettu 18 päivää taistelujen alkamisen jälkeen. Ei silti haittaa, sisältää enemmän pohdintaa kalustomääristä ja modernisoinnista yleensä, ei niinkään koneiden taktisesta ja strategisesta käytöstä sodassa. Puolassa tietävät mistä puhuvat, heillä on pitkälti sama tilanne vaunujen ja hävittäjien kanssa kuin mitä Venäjällä ja luonnonlait on samat kaikille. Vähemmällä käytöllä koneen elinikää voi tietysti pitkittää vaan sitten jää lentotunnit pieniksi ja osaaminen on sen mukaista. Lainaan tähän pätkän, josta voi makustella:

These planes account for 25% of the fleet currently owned by the Russian Federation. The remaining part of it are machines built back in the times of the USSR, i.e. more than 30 years ago or in the first years after its collapse, i.e. reaching the thirties. The period of 30 years is important here, because it was precisely for such a period of service that the Soviet structures were planned. Extending the service life beyond 30 years is possible, but it generates disproportionately high costs, is associated with risk, and the aircraft, despite its modernization, is rarely able to match the aircraft structures younger than it by 20–30 years.

In Poland, we have a clear example of what happens to airplanes that have exceeded 30 years of service. The same happened in the case of the Polish MiG-29 fighters. They served for 30 years without creating major problems, and a series of accidents followed after that age. This is the situation for 75% of the combat aircraft of the Russian Federation.

Samaa pohdintaa siis mitä tälläkin palstalla on ollut milloin panssarivaunuista, miloin ydinaseista: Neuvostoliiton perintönä saadut romppeet alkavat tulemaan monelta osin käyttöikänsä päähän. Tässä vaiheessa pitää joko 1) korvata uudella, 2) modernisoida vanhaa, jotta voi jatkaa sillä vielä hetken, mutta on naimisissa sen vanhan kanssa myös, tai 3) jatkaa käyttöä ilman isompia temppuja, joko riskit hyväksymällä tai niistä välittämättä. Huomiona tähän viimeiseen, muistan että Venäjällä on viime vuosina tippunut hävittäjäkoneita useammankin kerran, ainakin yksi tippui jopa heidän lentotukialukselta mereen oliko heti nousun jälkeen? Muistaakseni osa näistä tapauksista oli vanha kone kyseessä vaan osassa uudempi, ehkä muistan väärin?
Ja kun uusien koneiden tuotanto menee pakotteiden myötä seis, tulee Venäjälle aika rutiköyhät ajat ilmavoimailuun, kun uutta konetta ei tehtaalta tule, ja vanhoja Ukraina pudottaa parhaillaan ja samalla vanhat kuluvat, tulevat vaikeammin ja kalliimmin ylläpidettäviksi ja menettävät suhteellista suorituskykyään.

Suomen 64 F-35 + meidän ilmatorjunta tulee olemaan 2030 vuoden Venäjälle ihan järkyttävä vastus, mikäli siihen asti pakotteet ovat voimassa ja Venäjän hyökkäysvoimat jatkavat kiihtyvästi degeneroitumistaan.
 
Back
Top