"Panssarilaivat, sukellusveneet ja mtv:t hankittiin vuoden 1925 laivastolain rahoituksella (kommarit lykkäsivät lain toimeenpanoa vuoteen 1927). Raha ei ihan riittänyt laivojen varusteluun ja puutetta paikkailtiin perushankintavaroista. Sen jälkeen kun Ilmarinen valmistui 1933 niin merivoimien määrärahat menivätkin viideksi vuodeksi minimiin.
Laivastolaki oli ensimmäinen kerta Suomessa kun puolustushaaran kalustoa hankittiin perinpohjaisen analyysin perusteella. Samaan aikaan ilmavoimat muistutti lähinnä ilmailukerhoa ja kalustoa hankittiin samaan tyyliin kuin täällä mp.netissä: kataloogista katsottiin että omg tuo Koolhooven on muuten Masa nyt kova, tilataan toi. Maavoimissa taas keskityttiin lähinnä poliittiseen juonitteluun ja kanssaupseerien selkäänpuukotukseen. Joskus 30-luvun puolivälissä hallitus yhtäkkiä keksi myöntää Kannaksen linnoittamiseen lisämäärärahan. Jäi käyttämättä koska armeijalla ei ollut mitään suunnitelmia mihin rahan olisi voinut käyttää.
Yhtään kranaattia, tykkiä tai konekivääriä ei jäänyt talvisodan kenttäarmeijalle hankkimatta panssarilaivojen tai Blenheimien takia."
Tuo on erinomainen tieto, kiitos. Olen epäilemättä itsekin erehtynyt toistelemaan joskus panssarilaivoihin tuhlausta kenttäarmeijan kustannuksella. Jos ne on hankittu erillisrahoituksella (kuten F-35 nyt) niin ovat syyttömiä kenttäarmeijan tilaan. Ei tietysti poista sitä faktaa, että tykistön kranaatteja oli auttamatta liian vähän sodan alkaessa ja toisaalta kun suursodan uhka oli ilmassa 1939 niin lisähankintoja oli vaikea tehdä kun ostajia oli yhtäkkiä enemmän kuin muutama vuosi aikaisemmin. Arvaisin että samaan suuntaan mennään nytkin: asevalmistajilla tilauskirjat pullollaan muutamaksi vuodeksi ainakin, vaikkei suursotaa tulisikaan. Jo pelkästään Ukrainan avun korvaamisen takia, mutta varmasti myös tehdään uushankintoja sodan oppien perusteella.
Lainaan tuosta tarjoamastasi ketjusta pätkän käyttäjän EK ansiokkaasta kirjoituksesta (hänen viestin spoilerien takana täsmällisempi kuvaus):
LINKKI VIESTIIN
Eli tiivistetysti:
Perushankinnat kuntoon, kuten teltat + muu majoituskalusto, samoin vaatetus yms. Tosin tämä ei ollut talvisodan syttyessä ihan niin heikkoa, kun yleensä annetaan ymmärtää. Suurimmat ongelmat olivat Täydennys-Divisioonien rykmenteillä, eli 60+ ja sodan aikana muodostetuilla joukoilla ja palvelukseen astuneilla.
120 mm:n heittimet käyttöön jo aiemmin. Idea oli olemassa, toteutus ontui. Ranskalaisilta olisi saanut valmiin paketin, jonka kopsasivat neukut ja heiltä saksalaiset.
Tykistön ammustilanne kuntoon.
Pst kuntoon. Boforsin lisenssillä tykkejä ja pst-kivääri käyttöön jo aiemmin. Ideaali talvisotaa varten olisi ollut neuvostoliittolaisen PTRD:n kaltainen simppeli ratkaisu, jolloin olisi päästy massamaiseen käyttöön.
Tykistön ja pst:n puutteet maksoivat eniten verta kaikkialla ja johtivat suoraan pääaseman murtumiseen.
/lainaus loppuun
Eikös olekin erikoista, miten voidaan mennä 80 vuotta ajassa eteenpäin ja nyt Ukrainan sodan osalta ostoslistalla on paljon samaa. On tietysti uutta ja erilaista myös, Ukraina tietysti tarvitsee ilmatorjunnan tutkat sekä ohjukset ja ilmavoimien hävittäjät jotta saa kiistetty ilmaherruuden JA meritorjuntaohjuksia maihinnousun torjuntaan. Maavoimien osalta ehkä pst-kiväärin voi jättää pois, mutta iso kuvio maavoimien osalta sama: tykistöä ja pst-aseita erityisesti, niiden lisäksi sotilaan perusvarusteita kypäristä ja kantolaitteista alkaen.
MUOKKAUS: lainaan hänen viestistä vielä yhden pätkän:
"Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth oli sitä mieltä, että jalkaväen tärkein tehtävä on estää vihollista pääsemästä tykistön tuliasemiin, että tykistö voi torjua vihollisen hyökkäykset. Voipi pitää paikkansa."
Tosiaan tuossa noin 20 vuotta sitten kun suoritin oman asepalveluksen, niin meidän luutnantti puhui ihan samaa (vaikka oltiin Spol, niin käytännössä jalkaväkeä kuitenkin). Hän oli aina sitä mieltä että kiväärimiehet pitävät vihollisen sopivalla etäisyydellä, jotta heittimet ja tykistö saa jauhaa sen suohon. Jos kiväärimies osuu välillä viholliseen, niin ei katsonut sitä pahaksi, mutta painotti kuitenkin että tykistö ja heittimet on se mikä tekee isoimman työn.