Transnistriassa olevat venäläisjoukot ovat pitäneet harjoituksia usemman viikon ajan, samoin reserviläisiä on kutsuttu palvelukseen. Näistä venäläisjoukoista on tosin jossain väitetty, että niiden taistelukelpoisuus ei ole kummoinen, aseistus ja varustus on vanhaa. Samoin kierto on ollut huonoa, kulku Venäjälle on ollut vaikeaa järjestää.
Moldaviakin on aloittanut harjoitukset
Mielenkiintoinen kohde tosiaan seurattavaksi, tosin pitää olla varovainen mitä uskoo. Ilma on sakeana kaikenlaista propagandaa ja mielipidettä, vaikea varmistaa mikä on totta ja mikä keksittyä. Venäjän mediassa on myös pyöritetty viime päivinä ulkovaltojen hyökkäystä lännessä, milloin puhutaan Puolan hyökkäyksestä läntiseen Ukrainaan ja milloin Romanian iskusta Moldovaan ja sen läpi Transnistriaan. Heidän mediassa puhutaan päivittäin kaikenlaista, joten tuo ei sinänsä ole arvoltaan oikeastaan mitään.
Tuhosivat kuitenkin sen yhden sillan Moldovan rannikolla ja nyt muutama päivä sen jälkeen Ukraina sanoo vallanneensa Snake Islandin, mikä on otollinen paikka sijoittaa meritorjuntaohjuksia. Otollinen paikka vaikeuttaa mahdollista maihinnousua Transnistrian suunnalla. Tosin pieni saari, joten niiden tuhoaminen ei ole mahdottoman vaikeaa, jos sellaisia siellä edes on. Sama koskee ilmatorjuntaohjuksia ja tutkia.
En usko itsekään että vanjan "rauhanturvaajat" Transnistriassa olisi kovassa iskussa. Yhden kirjoituksen mukaan sinne olisi vuosikymmenten aikana kasattu iso määrä ammustarviketta, taisi yksi arvio olla 20 000 tonnia. Transnistrian "pääkaupunki" on Tiraspol ja wiki tietää kertoa että siellä on 133 807 asukasta, kun taas koko Transnistriassa on 347 251 (pääkaupungissa siis 38,5% väestöstä). Mielenkiintoinen havainto wikipediasta, sen mukaan asukkaista 29,1% olisi venäläisiä, 28,6% moldovalaisia ja 22,9% ukrainalaisia ja loput vajaa 20% on sekalaisia vähemmistöjä, tosin 14% did not specify. Onko tuolla merkitystä jos konflikti alkaa, vaikea sanoa?
Romania ja Moldova on myös mielenkiintoinen parivaljakko, olen heidän historiasta lukenut vasta tämän sodan myötä. Romanialla näyttäisi olevan enemmän hinkua yhdistyä Moldovan kanssa vaan jos on uskomista Moldovassa järjestettyihin kyselyihin, niin heistä ehkä 25-33% kannattaa yhdistymistä. Ehkä mielipide on muuttunut nyt kun sodan uhka on läsnä, vaikea sanoa. Kulttuurit ovat mukautuvaisia ja heillä on kuitenkin 30 vuotta itsenäisyyden aikaa takana, joten ehkä heillä ei ole aidosti todellista halua yhdistyä Romanian kanssa ja tuo voi olla enemmän Romanian haave.
MUOKKAUS: tuo on kyllä erittäin mielenkiintoinen tapaus, siinä on Dniester-joki Moldovan ja Transnistrian rajana. Sen silloista kävivät kahakoita 1990-1992, tosin ne oli pienimuotoisia pitkän aikaa. Isoimmat yhteenotot käytiin alkaen 2.3.1992 ja näistä merkittävin oli Tighinan taistelu 19.-21.5.1992 jonka käytännössä ratkaisi entisen 14. armeijan joukkojen hyökkäys (Neuvostoliiton joukkoja). Konflikti päättyi pian tuon jälkeen. Wikin mukaan koko sodassa oli kuolleita muutamia satoja kummallakin puolella, isoinkin arvio silti alle 1 000.
Sattumaa ehkä sinänsä, mutta tuosta on muutaman viikon kuluttua päivälleen 30 vuotta aikaa.
Tämä "sota" kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin Georgian tilanne Etelä-Ossetian ja Abhasian kanssa sekä Ukraina 2014, samanlaista molemminpuolista laukaustenvaihtoa ja hieman isompi kahakka, minkä jälkeen vanja hyökkää ja työntää vastapuolen pois "separatistien" kimpusta. Lainaan Tighinan taistelun lyhyestä wikipedia-artikkelista pätkän:
On the other hand, in Moldova, the Battle of Tighina is nowadays seen as a provocation by "criminal" and "paramilitary" separatists made in order to disrupt the peace negotiation process of the conflict.
Kuka tietää, mikä on totuus, kuitenkin Neuvostoliiton hajoamista seuranneissa sodissa harvoin toinen osapuoli oli täysin syytön. Silti tuo lause puhuttelee, eikö olekin erikoista miten usein tuon kuulee Venäjän tukemien separatistien vastapuolen sanomana? Sepot järjestää provokaation ja vanja hyökkää "suojelemaan slaaviveljiä / venäjän kansalaisia"
Jos kiinnostaa katsella miltä Transnistria näyttää niin tässä Youtube-video,
muutama italiaano vierailee siellä, laita tekstitykset ja sieltä englannin käännös jotta saa karkeasti selvää mitä juttelevat. Video julkaistu tämän vuoden tammikuussa joten tuoretta materiaalia. Aika perinteistä itä-Eurooppaa / Balkanin maita ulkonäöltään, ehkä neuvostosymboleita tavallista enemmän. Muutama paikallinen kävi jututtamassa, kommentoivat että hyvin harvoin näkee ulkomaalaisia ja nuoret meinasivat että opiskelujen jälkeen haaveena ulkomaille lähtö paremman tulevaisuuden takia. Yksi jätkä kommentoi että varokaa uskomasta kaikkea mitä näkee, kuulemma näennäinen rauha on osaksi harhaa ja pinnan alla KGB valvoo kaikkia eikä ole todellista vapautta. Sanoi myös että asiat ovat huonommin kuin miltä päällepäin näyttää.