Ukrainan konflikti/sota

f3f4ohy7hr391.png
 
Asiasta en tiedä, joten kysyn viisaammilta, joskus kauan sitten kun oli LA puhelimia autoissa, niin puhuttiin että radio ohjattavia lennokkeja pystyi häiritsemään pitämällä tangenttia pohjassa, pitikö paikkansa? Jos piti niin päteekö sama kaupallisten dronejen kanssa?
 
Koska en ole ollut legioonassa niin en toki ole paras henkilö arvoimaan legioonan koulutustasoa, mutta mikäli on yhtään samanlainen kuin vakituisen Ranskan armeijan niin en pidä sitä millään tasolla erityisen hyvänä yksilötaitojen osalta ja taktisesti taistelutapa on erittäin tappioaltis.
Kaveri aikoinaan kertoi, että heillä oli intissä komppaniassa muukalaislegioonan käynyt jannu. Oli suomalainen asepalvelus suorittamatta. Kun käskettiin mastoutua traktorin lavalta, niin muut vasta keräilivät varusteita ja odottivat traktorin hidastamista kun ex-legionaalainen oli jo rynkky valmiina kuusen juurella torjumassa vihollista. Ihan omaa luokkaansa taisteluampujana ja muut katsoi huuli pyöreänä kun kaveri vaan meni. Ne kaverit osaa oikeasti. Ei ole mitään venäläisiä kuperkeikkaspesialisteja.
 
Muista mitä Patton sanoi. Sotilaan tehtävä ei ole kuolla maansa puolesta, vaan saada joku muu kuolemaan oman maansa puolesta.

Niiden kannatti antautua, koska olivat jo muodostuneet rasitteeksi. Niiden huoltaminen helikoptereilla yms kävi liian kalliiksi. Lisäksi eivät enää sitoneet vihollisen resursseja niin paljon.
Mitkään joukkoitsemurhat ei tee hyvää armeijan moraalille. Tämä niiden ratkaisu itseasiassa oli rohkeampi kuin joku joukkoseppuku.
Pattonin aforismi on tuttu, ja Azovin miehet tekivät kaiken mikä on inhimillisesti mahdollista ja vähän enemmänkin noudattaakseen sitä.

Antautuminen on kyllä tässä kohtaa rohkeampi vaihtoehto, en sitä kiellä. Olisivat vain minusta ansainneet kunniallisemman lopun kuin mikä nyt ryssän käsissä näyttää odottavan. Eläiminä ryssän sirkuksessa, jota vielä irvokkaasti tullaan oikeudenkäynniksi kutsumaan.

Kidutusta ja avuttomana kuoleminen. Ei vaan ole ihmisarvoinen kohtalo se. Joskus elämässä voi tulla eteen tilanne, jossa kuolema on kaveri, ja näin ulkopuolelta katsoen tämä olisi minusta ollut sellainen.
 
Tietysti hyökkäsivät sillä kalustolla mikä joillakin yksiköillä on harjoittelussakin ollut. Mutta minulla on sellainen käsitys että Venäjä eroaa länsimaista siinä että siellä kalusto usein käytetään loppuun saakka eikä heitetä pois siksi että ei ole enää viimeistä huutoa. Joihinkin asioihin vanhempi kalusto voi olla ok jos on kyse esim. melko rauhanomaisesta toiminnasta kuten lentokoneiden tunnistuslennot, rauhanturvaaminen jne. Määrällisesti Venäjällä on joka tapauksessa useimpiin maihin verrattuna määrällinen ylivoima. Joten jos asioista päättävät ajattelevat että vaikka Su-24 on riittävän hyvä pommittamaan maajoukkoja sitä voidaan käyttää siihen tehtävään. Tai T-72 riittää tankkihommiin niin sellaisia käyttäviä yksiköitä voidaan valita Ukrainan sotaan. Käytännön kokemukset voivat tietysti muuttaa näitä käsityksiä.

Minusta kuullostaa järkevältä käyttää sodassa MYÖS sellaista vanhempaa kalustoa jota länsimaatkin ovat paljon Ukrainalle lahjoittaneet eli jotka ovat jo käyttöikänsä loppupuolella. Ehkä uusimmalla kalustolla saavutettava voitto hieman nopeammin ei ole niin tärkeää kuin tarpeeksi nopea voitto vanhemmalla kalustolla. Tämä on ihan omaa arvailua, varma tieto löytyy sieltä itärajan takaa.

Perinteisesti he eivät heitä tavaraa pois, joku voisi jopa sanoa että tällaisesta tavasta on enemmän riesaa kuin hyötyä. Esimerkkinä tuo T-34 vaunujen pito varastossa 90-luvun alkuun asti. Varasto tarkoittanee useimmiten ulkona taivasalla "säilytystä" mikä johtaa vaunun ties mihin kuntoon. Todellista käyttökuntoisten vaunujen määrää voi tosiaan vain arvailla.

Olen jakanut tätä linkkiä tiuhaan, Venäjän panssarijoukkojen vaunutyypit joukko-osastojen mukaisesti jaettuna (päivitetty syyskuussa 2021 joten ei vastaa 100% sodan alun tilannetta, jos on tullut muutoksia):

https://altyn73.livejournal.com/1460276.html

Kuten nähdään, sekalainen kokoelma uutta ja vanhaa. Pääasiassa T-72B3 ja T-72B3M eli T-72B3 obr 2016. Neuvostoliitolla oli tapana laittaa tietty määrä uutta kalustoa varastoon, oletan että näillä korvattaisiin menetyksiä sodassa sekä mahdollisesti harjoituskäytössä kuluneita vaunuja voidaan vaihtaa varastovaunuihin kätevästi. Muistan että ensimmäisessä Tsetsenian sodassa tuhottujen vaunujen joukossa oli myös kaikenlaista vaunua, taisi joka olla muutama Object 172M eli alkuperäisen T-72 Ural vaunun paranneltu versio vai olikohan Object 172M1 eli T-72 Ural-1 obr 1975. Vuonna 1994-1995 kyseessä oli kuitenkin yli 20 vuotta vanha vaunu jolla oli hyvin rajallinen kyky kestää ihan tavallista RPG-7 kranaattia.

Toisaalta Yhdysvaltain merijalkaväki käytti Persianlahden sodassa 1991 vanhoja M60 vaunuja, joskin modernisoituja versioita. Vanhojen vaunujen käyttö ei ole perinteisesti ollut niin kauhea asia, ehkä vasta 2000-luvulle tultaessa sitä on alettu vierastamaan. Armeijan määrärahat vaunujen kunnossapidon ja käytön osalta varmasti vaikuttaneet, saman arviot siitä millainen sota on mahdollista.

Puolan sekalainen panssariarmeija edustaa melkoista poikkeusta Euroopassa, heillä on vielä nykyäänkin T-72M1 vaunuja reservissä. Ehkä ne lopulta tullaan korvaamaan modernimmilla. Ensin hankkivat Leopard 2 vaunuja, osalle niistä tehty PL-modernisointi. Nyt hankittu Abramseja ja samaan aikaan ovat jutelleet Etelä-Korealle yhteistyöstä panssarivaunujen valmistamisen osalta, tarkoituksena ottaa K2 panssarivaunu Puolassa tuotettavaksi (ainakin osaksi, veikkaan että moottori ja vaihdelaatikko ainakin tulisi Etelä-Koreasta, ehkä jotain muutakin) K2PL-nimisenä.

Heillä on 232 kpl PT-91 Twardy vaunuja, 249 kpl Leopard 2 eri versioita, nyt tilattu 250 kpl M1A2 SEPv3 vaunuja ja tarkoituksena jossain vaiheessa (vuosien kuluttua?) aloittaa K2PL tuotanto kotimaassa. Näiden lisäksi on ilmeisesti muutama kymmenen T-72M1 vaunua, tosin oletan että niistä luovutaan ja mahdollisesti annetaan Ukrainalle loputkin. Oma arvio: K2PL tulisi korvaamaan PT-91 vaunut kunhan on saatu riittävä määrä valmistettua. Puolan näkemys tuntuisi olevan aika selvä: he tarvitsevat noin 750-800 kpl panssarivaunuja omien rajojen puolustamiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjällä saattaa olla edelleen kyky luoda täysin totalitaarinen järjestelmä ja laittaa miljoonia ihmisiä aseisiin. Se että Venäjän liikekannallepano ei ole vielä onnistunut ei kerro siitä etteikö liikekannallepano voi vielä tapahtua lähivuosina.

Useamman miljoonan sotilaan joukkoa on vaikea pysäyttää vaikka joukon kalusto olisikin vanhentunutta.
Tarinan opetus on, että Venäjällä ei ole kalustoa useamman miljoonan sotilaan armeijalle tällä hetkellä. 🤫
 
Tämä on hyvä kysymys. Esim T-90 vaunuja on tehty noin 500kpl, oryxspioenkop listaa niitä tuhotun 20kpl, missä loput on?
Paperilla. Minulla ainakaan ei ole minkäänlaista luottoa ilmoitettuihin valmistusmääriin, on ne luvut sitten Neuvostoajalta tai tuoreempia. Korruptio, suoranainen ryöstäminen ja aktoritäärinen ylempien pelko johtaa helposti tämän kaltaisen kuvitteellisen esimerkin mukaiseen tapahtumaketjuun:
Valtiolta saadaan 150M, jolla on tarkoitus tilata 100 kpl T-90 tankkeja Pihkovan kuperkeikkaprikaatille. Heti ensimmäisessä portaassa 10% rahoista jää matkalle. Tehtaan johto pistää toisen 10% omaan taskuunsa. Rahat riittää juuri ja juuri 80 tankin valmistukseen, kun jätetään vähän elektroniikkaa pois. Aikanaan kun kuljetusjuna saapuu Pihkovaan ja herra isoherra prikaatinkomentaja kehuu isoon ääneen, että siinä ne 100 uutta tankkia nyt on sievässä rivissä, niin tuskin junaa purkamassa ollut mosuri nostaa kättään ja toteaa, että "Herra prikaatinkomentaja Holodomor, junassa ei ollut kun 80 tankkia" samalla vaarantaen oman tulevaisuutensa, vaan toteaa vain, että komeita on ja kuittaa 100 tankkia vastaanotetuksi.
 
Sitä kyllä ihmettelen, että mikä saa unkarilaiset niin kovasti tykkäämään Venäjästä? Nythän näyttäisi Unkarin ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjään muodostuvan ongelmaksi Puolan ja Unkarin suhteille.

Unkarilaisilla luulisi olevan samalla lailla kokemusta ryssän pakolla maahan tuoman hallinnon ihanuudesta kuin muillakin entisillä itäblokin mailla, ja ehkä enemmänkin, joutuihan Unkari vuonna 1956 kokemaan aikansa "erikoisoperaation", kun yritti hieman irrottautua stalinismin ikeestä. Ja jos mennään 1800-luvulle, niin Unkarin vapaussota vuonna 1849 ratkesi siihen, että pulaan joutunut Itävallan keisari (Unkari oli tuolloin osa Habsburgien keisarikuntaa) pyysi tsaari Nikolai I:n armeijat avukseen, ja tuo "Euroopan santarmi" lähettikin ilomielin 200 000 miestä jyräämään unkarilaiset.
 
Näistä luvuista olin kartalla, mutta eikös näiden pitänyt olla jo maassa? Sieltä ollaan paraikaa roudaamassa uutta kuormaa.
Mielestäni ensin lähettiin tuo 90 kuorma ja uskoisin että tässä kuvissa ehkä kyseessä tuosta 18kpl lisäerästä. Toki eivät kentällä varmaankaan kaikki vielä ole käytössä. Voin toki olla väärässä.. Ei ole ainakaan missään mainittu muista lisäeristä.
 
Sitä kyllä ihmettelen, että mikä saa unkarilaiset niin kovasti tykkäämään Venäjästä? Nythän näyttäisi Unkarin ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjään muodostuvan ongelmaksi Puolan ja Unkarin suhteille.

Unkarilaisilla luulisi olevan samalla lailla kokemusta ryssän pakolla maahan tuoman hallinnon ihanuudesta kuin muillakin entisillä itäblokin mailla, ja ehkä enemmänkin, joutuihan Unkari vuonna 1956 kokemaan aikansa "erikoisoperaation", kun yritti hieman irrottautua stalinismin ikeestä. Ja jos mennään 1800-luvulle, niin Unkarin vapaussota vuonna 1849 ratkesi siihen, että pulaan joutunut Itävallan keisari (Unkari oli tuolloin osa Habsburgien keisarikuntaa) pyysi tsaari Nikolai I:n armeijat avukseen, ja tuo "Euroopan santarmi" lähettikin ilomielin 200 000 miestä jyräämään unkarilaiset.

Ilmeisesti Puolaakin alkaa vituttaa Orbanin harjoittama ryssän nuoleskelu.

 
Kaveri aikoinaan kertoi, että heillä oli intissä komppaniassa muukalaislegioonan käynyt jannu. Oli suomalainen asepalvelus suorittamatta. Kun käskettiin mastoutua traktorin lavalta, niin muut vasta keräilivät varusteita ja odottivat traktorin hidastamista kun ex-legionaalainen oli jo rynkky valmiina kuusen juurella torjumassa vihollista. Ihan omaa luokkaansa taisteluampujana ja muut katsoi huuli pyöreänä kun kaveri vaan meni. Ne kaverit osaa oikeasti. Ei ole mitään venäläisiä kuperkeikkaspesialisteja.
Tämä samainen ex-legioonalainen on käsittääkseni palvellut kaikissa varuskunnissa. Ilmeisesti samaan aikaan kun päivystävä upseeri ampui pistoolilla ruokalan kattoon ja joutui ylenemiskieltoon. Tämäkin on tapahtunut kaikissa varuskunnissa. Sitä en tiedä tapahtuiko kaikissa samanaikaisesti.
 
Kaveri aikoinaan kertoi, että heillä oli intissä komppaniassa muukalaislegioonan käynyt jannu. Oli suomalainen asepalvelus suorittamatta. Kun käskettiin mastoutua traktorin lavalta, niin muut vasta keräilivät varusteita ja odottivat traktorin hidastamista kun ex-legionaalainen oli jo rynkky valmiina kuusen juurella torjumassa vihollista. Ihan omaa luokkaansa taisteluampujana ja muut katsoi huuli pyöreänä kun kaveri vaan meni. Ne kaverit osaa oikeasti. Ei ole mitään venäläisiä kuperkeikkaspesialisteja.
Kaikennäköisiä tornihuhuja..
 
Paperilla. Minulla ainakaan ei ole minkäänlaista luottoa ilmoitettuihin valmistusmääriin, on ne luvut sitten Neuvostoajalta tai tuoreempia. Korruptio, suoranainen ryöstäminen ja aktoritäärinen ylempien pelko johtaa helposti tämän kaltaisen kuvitteellisen esimerkin mukaiseen tapahtumaketjuun:
Valtiolta saadaan 150M, jolla on tarkoitus tilata 100 kpl T-90 tankkeja Pihkovan kuperkeikkaprikaatille. Heti ensimmäisessä portaassa 10% rahoista jää matkalle. Tehtaan johto pistää toisen 10% omaan taskuunsa. Rahat riittää juuri ja juuri 80 tankin valmistukseen, kun jätetään vähän elektroniikkaa pois. Aikanaan kun kuljetusjuna saapuu Pihkovaan ja herra isoherra prikaatinkomentaja kehuu isoon ääneen, että siinä ne 100 uutta tankkia nyt on sievässä rivissä, niin tuskin junaa purkamassa ollut mosuri nostaa kättään ja toteaa, että "Herra prikaatinkomentaja Holodomor, junassa ei ollut kun 80 tankkia" samalla vaarantaen oman tulevaisuutensa, vaan toteaa vain, että komeita on ja kuittaa 100 tankkia vastaanotetuksi.

Muistetaan myös, että prikaatinkomentaja haluaa myös osansa "tuotoista", kuten myös mosuri kavereineen mahdollisuuksiensa rajoissa
 
Tämä samainen ex-legioonalainen on käsittääkseni palvellut kaikissa varuskunnissa. Ilmeisesti samaan aikaan kun päivystävä upseeri ampui pistoolilla ruokalan kattoon ja joutui ylenemiskieltoon. Tämäkin on tapahtunut kaikissa varuskunnissa. Sitä en tiedä tapahtuiko kaikissa samanaikaisesti.
Meinasin tulla samaa sanomaan, että eikös tuo legioonalainen intissä ole niitä yleisimpiä urbaanitarinoita armeijassa? Meilläkin oli Parolassa 1994 sellainen ja kuulemma lähettivät kotiin, koska oli kaiken jo aiemmin oppinut…. 🤣
 
Pattonin aforismi on tuttu, ja Azovin miehet tekivät kaiken mikä on inhimillisesti mahdollista ja vähän enemmänkin noudattaakseen sitä.

Antautuminen on kyllä tässä kohtaa rohkeampi vaihtoehto, en sitä kiellä. Olisivat vain minusta ansainneet kunniallisemman lopun kuin mikä nyt ryssän käsissä näyttää odottavan. Eläiminä ryssän sirkuksessa, jota vielä irvokkaasti tullaan oikeudenkäynniksi kutsumaan.

Kidutusta ja avuttomana kuoleminen. Ei vaan ole ihmisarvoinen kohtalo se. Joskus elämässä voi tulla eteen tilanne, jossa kuolema on kaveri, ja näin ulkopuolelta katsoen tämä olisi minusta ollut sellainen.
Olen miettinyt, olisiko noiden (taistelukykyisten) kannattanut yrittää pieninä ryhminä pyrkiä ulos tuolta kumminkin? ( Ehkä jotkut yrittivät/ onnistuivatkin / epäonnistuvat, kenties joskus noista luetaan ?) Vai oliko tuolla kaikki ulospääsyt jo suljettu?
On tuo ollut epätoivoinen paikka, painajainen. 😞

Mitä näistä ”kuulusteluista” kerrotaan, on nykytilanteessa mielestäni täysin epärelevanttia. Venäläiset nyt on kirjoittaneet ”natsitunnustukset” jo valmiiksi ennenkuin yksikään antautuja on ehtinyt mitään ”tunnustaa”.
 
Sitä kyllä ihmettelen, että mikä saa unkarilaiset niin kovasti tykkäämään Venäjästä? Nythän näyttäisi Unkarin ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjään muodostuvan ongelmaksi Puolan ja Unkarin suhteille.

Unkarilaisilla luulisi olevan samalla lailla kokemusta ryssän pakolla maahan tuoman hallinnon ihanuudesta kuin muillakin entisillä itäblokin mailla, ja ehkä enemmänkin, joutuihan Unkari vuonna 1956 kokemaan aikansa "erikoisoperaation", kun yritti hieman irrottautua stalinismin ikeestä. Ja jos mennään 1800-luvulle, niin Unkarin vapaussota vuonna 1849 ratkesi siihen, että pulaan joutunut Itävallan keisari (Unkari oli tuolloin osa Habsburgien keisarikuntaa) pyysi tsaari Nikolai I:n armeijat avukseen, ja tuo "Euroopan santarmi" lähettikin ilomielin 200 000 miestä jyräämään unkarilaiset.

Unkarissa bensan hinta on ehkä alle puolet siitä mitä Suomessa nyt. Maakaasuakin tulee edulliseen hintaan. Ja ydinvoimapuolellakin on tehty hyvää yhteistyötä.
 
Back
Top