Ukrainan konflikti/sota

Tuo tulipaloilmiö Venäjällä on kyllä hyvin mielenkiintoinen. Sattuiko ennen sotaakin jatkuvasti paloja sotateollisuuteen jollain tavalla liittyvissä laitoksissa, vai onko siellä nyt meneillään jonkinlainen sabotaasikampanja? Kuka sellaisen pystyisi organisoimaan? Eivätkö turvallisuuspalvelut ole tehtäviensä tasalla?
Arvelisin jotain sisäistä valtataistelua tsaarin kulisseissa. Ilmeisesti kyseessä on ns. ennenaikainen perinnönjako.
 
Eilen oli puhetta Severodonetskiin menevästä valtatiestä, josta ollut aikaisemminkin höpinää. Tärkeä huoltoreitti, tosin ollut jo pitkään tykistöntulen kantamalla. Tilanne vaikuttaisi pysyneen entisellään:

...
Olen ehkä unohtanut mutta onko tästä Luhanskin oblastin valtaamisesta annettu tai oletettu jotain takarajaa? AIkaisemmin se oli voitonpäivä vaan se oli ja meni kuukausi sitten. Muistan jossain puhutun takarajasta, oliko se sitten suuntaa-antava tai johonkin tiettyyn päivään sidottu, en osaa sanoa.
Joskus toukokuun lopulla muistelen lukeneeni että Luhansk kesäkuussa ja Donetsk heinäkuussa.
 
Perustetaan Natoon tällainen Pohjola+Baltit+Puola+UK ryhmä, jossa ymmärretään idän uhka. Keski- ja Etelä-Eurooppa hoitakoon itsensä.
Meillähän on jo JEF https://en.m.wikipedia.org/wiki/UK_Joint_Expeditionary_Force. Vaikkei se puolustusliitto olekaan, niin eihän siitä mahdotonta olisi sellaista tehdä. Tuohon jos saisi sitten mukaan USA:n, Puolan, Tsekin, Slovakian ja Ukrainan, niin minun puolestani vellihousut voisivat sen jälkeen pärjäillä ryssän kanssa niin kuin parhaaksi katsovat, ja sulttaanikin voisi vetää vit...fetsin päähänsä ja paeta vuorille.
 
Ainakin maassa selviää heti, että kumpi tuli.
Toi maalaus on hyvä idea, olen jo aiemmin miettinyt, että miksei Ukraina värjää koneita sillä tavalla että varmasti erottuu kenen koneesta on kyse. Rintamalla on niin paljon MANPADS:eja käytössä, että on iso riski tulla omien alasampumaksi, kuten on ainakin pari kertaa käynytkin.

Toi on varmaan tärkeämpää kuin olla "huomaamaton" väritykseltään...
 
Viestin mukaan videon kuvauspaikka on Яхрома eli Jahroma/Yakhroma, Moscow region (Google Maps kertoo että on 67 km Moskovan ydinkeskustan pohjoispuolella). Junan kyydissä on T-80BV vaunuja eli 1985 tuotantoon tulleita. Kiinnostavaa seurata millä tahdilla heidän varastoista löytyy korvaavia vaunuja Ukrainaan lähetettäväksi.


Usein on tässäkin ketjussa pyöritetty heidän varastoitujen panssarivaunujen kunnosta ja määristä. Tässä yhden paikan historiasta ja ennen kaikkea valokuvia eri vuosikymmeniltä (206 Armored Repair Plant, abbreviated as OJSC "206 BTRZ" - hakemalla löytyi että olisi Ussuriyskin kaupungissa Primorsky Territoryn alueella, tuo kaupunki on niin kaukana idässä kuin olla ja voi, noin 30km Vladivostokista pohjoiseen), kohtaloksi koitui alasajo vuonna 2012, ehkä Serdukovin ajamien uudistusten takia? Jutun kommenttien mukaan valtaosa paikan vaunuista meni romumetalliksi tuon jälkeen. Tuoreimmat kuvat ovat siis vuodelta 2012 mutta antanee kuvaa siitä missä kunnossa osa heidän "varastoista" on. Kuvissa vilisee vaunuja eri vuosikymmeniltä: T-54, T-55 ja T-62 vaunujen eri versioita mutta myös "modernimpia" kuten T-72A, T-72AV, T-80B, T-80BV sekä ihan kylmän sodan lopusta T-80U ja T-80UD.

Kuvissa näkyy että monet ovat pitkälti pelkkiä kuoria, sisuskalut raavittu pois.

Teksti venäjäksi joten pitää ajaa kääntäjän läpi. Mielenkiintoinen ja monivaiheinen historia, vaihtanut nimeä useita kertoja. Alunperin perustettu vuonna 1936 korjaustukikohdaksi. Kuvia voi toki katsella ilman käännöstäkin.

http://kfss.ru/content/206-btrz

Toinen artikkeli paikan viimeisistä päivistä:

https://en.topwar.ru/21818-bronetankovyy-remontnyy-zavod-206-v-primore-dozhivaet-poslednie-dni.html

MUOKKAUS: T-84U Oplot (object 478DU9) liikkeellä "siellä jossain". Harvinainen vaunu, ei ole valmistettu montaa. Military Balance arvio Ukrainan käytössä olevaksi määräksi 5 kpl, tosin alunperin valmistettu 10 kpl joista 4 kpl myyty Yhdysvalloille vuosituhannen vaihteen tienoilla rahanpuutteen takia.

 
Viimeksi muokattu:
Ketju jossa puidaan Saksan vatulointia asetoimitusten osalta, viittaa businessinsider.de sivun pitkään artikkeliin. Lainaan ketjun kokonaisuudessaan koska ei ole hurjan pitkä:

This is making the rounds now, and some details for the wrong reasons, such as technical details. Ultimately the primary issue appears to be the Scholz government appears to just wing their Ukraine assistance, making announcements out of the blue for PR.

1) The Iris T-transfer: Apparently Egypt was not notified/briefed ahead of the Scholz declaration to send systems to Ukraine. Apparently (!) as a result the handover now is supposed to happen towards end of year. Likely Cairo accepted the change but conditionally.

2) The Marder for Greek BMP-1 swap: Greece too was caught out by Scholz announcement and insists all (50) Marder to be delivered first, before passing on their old ex GDR BMP-1 used on Greek islands, being worried about Turkey there and wanting to have defences in place always. To top it off, apparently Rheinmetall, who previously offered to deliver Marder to Ukraine, was also not briefed on this new idea. Overall, the deal likely would take months. Again, we only have media reporting/hear say here, but we are starting to see a bit of a theme.

3) On M270 MLRS the paper reports, misleadingly, that the four launchers announced by Scholz for transfer, require a software update to fire American ammunition. To which: yeah kinda but not really. See OP below explaining the issue: Linkki Thomas C. Theinerin ketjuun jossa korjataan väärinkäsityksiä Saksan M270 kyvyistä ampua ohjuksia

More notably, again this software patch is alleged to push back delivery to end of year ("many months worst case, as update is much more complicated than issues with Pzh 2000"). This is hard to fathom insofar as UA can still receive the launchers for firing unitary M31 meanwhile.

Tl;dr: Theme we are really seeing emerging, once again, is a German government mostly dragging feet on any meaningful assistance. Berlin also apparently doesnt brief partners ahead of making announcements, which then, conveniently one might say, creates even more delays. /end


Saksan vätystely saa verenpaineen nousuun ja repimään hiuksia päästä, mutta sen sijaan näen tässä tilaisuuden uuden eurooppalaisen puolustusyhteistyön muodostumiselle: Pohjoismaat ja ne Itä-Euroopan maat joita Venäjä eniten uhkaa sekä tietysti Yhdysvallat jossain muodossa, mahdollisesti myös Iso-Britannia jos heillä on jotain annettavaa. Tuo puolustusyhteistyö tehtäisiin tietysti NATO:n puitteissa mutta siihen voisi pohtia Ukrainaa mukaan jonkinlaisella ulkoisella avunantosopimuksella. Yhteiset asehankinnat ja varastojen ylläpito sopisi myös kuvioon, tosin valtioilla tahtoo olla ongelmia sopia mistään kaikkia tyydyttävällä tavalla.
Tätä olen itsekin ehdottanut; Baltian, Puolan, Britannian ja pohjoismaiden voimaliitto NATO:n sisälle, joka kehittää keskenään vahvaa puolustusta Venäjää vastaan. Tämän sodan jälkeen on päivän selvää, että etenkin Saksa ja Ranska ovat menettäneet Euroopan johtajuuden, jos näillä on sitä tähän asti ollutkaan. Puola on muuten se pelaaja kentällä, joka tulee ottamaan seuraavan ryssän iskun vastaan tässä sodassa, jonka esinäytös Ukraina on. Se kannattaa myös pitää mielessä!
 
Tähän drone keskusteluun. Ryhmälle muutama lipas täyteen valojuovia, jotka sitten tarvittaessa käytetään sarjalla ampuen ja tähystämällä tähdäten, ihan it tyyliin. Tollanen selällään poterosta ampuminen on ihan suuntaamishomma muutenkin, joten valojuova toisi siihen jotain rotia. Eikä tarvitsisi kanniskella muuta ylimääräistä kuin nuo merkityt anti-drone lippaat, jotka voi syöttää hiihtämään ryssän pötsiin ihan yhtä hyvin tarvittaessa.
Varmaan ihan liian yksinkertainen idea, mutta mitenkäs olisi valorakettipistoolista tai piipunalusputkesta ammuttava paine- ja sirpalekranaatti, omalla ajopanoksella a la hätäraketti tai ilotulite? Herätelaukaisimella, riittää kun saa näköhavainnon, raketti lentää suoraan ja tarpeeksi korkealle. Paine heittää dronen spinniin ellei sirpaleet riko.

Ukraina, saa toteuttaa.
 
Viestin mukaan videon kuvauspaikka on Yakhroma, Moscow region. Junan kyydissä on T-80BV vaunuja eli 1985 tuotantoon tulleita. Kiinnostavaa seurata millä tahdilla heidän varastoista löytyy korvaavia vaunuja Ukrainaan lähetettäväksi.


Usein on tässäkin ketjussa pyöritetty heidän varastoitujen panssarivaunujen kunnosta ja määristä. Tässä yhden paikan historiasta ja ennen kaikkea valokuvia eri vuosikymmeniltä (206 Armored Repair Plant, abbreviated as OJSC "206 BTRZ" - Voroshilovin kaupunki Venäjän Kaukoidässä), kohtaloksi koitui alasajo vuonna 2012, ehkä Serdukovin ajamien uudistusten takia? Jutun kommenttien mukaan valtaosa paikan vaunuista meni romumetalliksi tuon jälkeen. Tuoreimmat kuvat ovat siis vuodelta 2012 mutta antanee kuvaa siitä missä kunnossa osa heidän "varastoista" on. Kuvissa vilisee vaunuja eri vuosikymmeniltä: T-54, T-55 ja T-62 vaunujen eri versioita mutta myös "modernimpia" kuten T-72A, T-72AV, T-80B, T-80BV sekä ihan kylmän sodan lopusta T-80U ja T-80UD.

Kuvissa näkyy että monet ovat pitkälti pelkkiä kuoria, sisuskalut raavittu pois.

Teksti venäjäksi joten pitää ajaa kääntäjän läpi. Mielenkiintoinen ja monivaiheinen historia, vaihtanut nimeä useita kertoja. Alunperin perustettu vuonna 1936 korjaustukikohdaksi. Kuvia voi toki katsella ilman käännöstäkin.

http://kfss.ru/content/206-btrz

MUOKKAUS: T-84U Oplot (object 478DU9) liikkeellä "siellä jossain". Harvinainen vaunu, ei ole valmistettu montaa. Military Balance arvio määräksi 5 kpl.


Jumalauta mitä tuhlausta! Helvetin Mordor tuo koko maa.
 
Toi maalaus on hyvä idea, olen jo aiemmin miettinyt, että miksei Ukraina värjää koneita sillä tavalla että varmasti erottuu kenen koneesta on kyse. Rintamalla on niin paljon MANPADS:eja käytössä, että on iso riski tulla omien alasampumaksi, kuten on ainakin pari kertaa käynytkin.

Toi on varmaan tärkeämpää kuin olla "huomaamaton" väritykseltään...
Ei se väritys näy taivaalle katsoessa kovinkaan helposti, vaan laitteen siluetti. Ja kun molemmilla on samoja koneita, on tunnistus tuurikauppaa. Toisaalta luulisi kyllä, että näitä red v.s. red -tilanteita on vanjalla vielä enemmän.
 
0

🤣🤣🤣🤣🤩

Ketä tämä aidosti enää yllätti ?

Unohtakaa koko Saksa Ukrainan sodan osalta. Ja ihan muutenkin.

Toivottavasti Suomen armeija ei osta yhtään ainoaa saksalaista asetta/järjestelmää seuraavaan 30 vuoteen.

Muistetaanpa joka päivä kuluttajina myös Saksan ja Ranskan touhut :mad::poop: Tosin Lidelissä en ole juurikaan käynyt ja autot voi ostaa jatkossa vaikkapa Japaniasta ;)
 
Politicon artikkeli Starlinkin käytöstä Ukrainassa, kirjoittajana twitteristäkin tuttu Christopher Miller (et al):

https://www.politico.eu/article/elon-musk-ukraine-starlink/

Ei hirveästi uutta tietoa, tosin en ollut tiennyt niiden käytöstä UAV tukena.

Rob Lee kommentoi lyhyesti twitterissä:

SpaceX Starlink terminals are playing a key role with Ukrainian forces for coordinating artillery fire, aiding UAVs to drop munitions, helping commanders pass orders, and keeping soldiers in touch with their families. Another important aspect is that many Russian EW systems are used to locate communications sources for targeting. It sounds as though they can't locate Starlink systems very effectively. This war might have been very different without them.

I think Ukrainian officials are tightlipped about many details right now, so we'll have to wait until after the war to find out some of those things. This article had useful information on how fast they arrived, and their role in supporting UAVs was new.

Mielenkiintoista lukea niitä vähiä tiedonmurusia mitä tästäkin kuulee mutta pitää olla varovainen analyysien kanssa. Tuo järjestelmä on vielä pahasti kesken ja toistaiseksi riippuvainen kiinteistä maa-asemista. Vuosien kuluttua kun satelliittien väliset laserlinkit on käytössä niin sitten on ihan eriluokan systeemi. Tuo käyttää ns. phased array antennia ja "kapeaa" sädettä joka ei juurikaan vuoda sivuille. Sitä on tästä syystä vaikea havaita ja häiritä. Jos se olisi käytössä joukkojen välisessä kommunikoinnissa, se tuskin lähettäisi tietoja kokoajan vaan jonkinlaisena lyhyenä purskeena vain kun on tarve.

Joka tapauksessa on varmasti omalta osaltaan tukenut Ukrainaa hädän hetkellä, olipa vaikutus sitten pieni tai suuri. Toivottavasti lisää yksityiskohtia saadaan viimeistään kun sota on ohi. Olen melko varma että Ukrainan alueella kiinteä laajakaistaverkko sekä mobiilinetti ovat olleet merkittävässä roolissa myös, ainakin niillä alueilla missä ovat säilyneet toimintakuntoisina. Politicon artikkelista on luettavissa että Starlink muodostaa tärkeän varasuunnitelman yhteyksien pitämiseksi mikäli muut kommunikointikeinot pettävät / menetetään. Ei turha rooli sekään, vaikka korostavat myös että järjestelmää käytetään joka päivä ihan oikeaan tarpeeseen.
 
Back
Top