Voisiko joku listata, mitä pitkällä tähtäimellä positiivisia vaikuttamisen keinoja Venäjällä olisi kalupakissaan Ukrainan suuntaan?
- Alihintainen kaasu, pienentää tarvetta kehittää toimintoja joten ei hyvä
- Merkittävä rahalaina, etenkin lyhytaikaisena myönnettynä helpompi ottaa kuin maksaa takaisin maksajan talouden ollessa syöksykierteessä. Takaisinmaksun hetkellä vipuvarsi olisi voimakkaampi kuin otettaessa.
Tällä hetkellä vahvimpina pidetyillä sivilisaatioilla on tasapainotetummin käytössä positiivisia ja negatiivisia keinoja, lisäksi joitakin vaikutuskeinoja on vaikea luokitella täysin positiiviseksi tai negatiiviseksi. Oman valtion aseman parantaminen on kuitenkin tavoitteena.
- USA:lle on välttämätöntä, että USD on keskeinen kauppavaluutta. Öljykaupan valuuttana sillä on aina kysyntää, joten liittovaltion taloutta voidaan ylläpitää härskillä taikomisella tyhjästä. Samalla saadaan käyttöön talouden neutronipommi, valta sulkea valtio/rahoituslaitos/etc pois taalamarkkinoilta
- Saksa ja NSA - NSA vakoilee kaikkea ja USA hyödyntää tietoja suhteessa Saksaan, mutta toisaalta tehdään tiedusteluyhteistyötä
- Kreikan talouden pelastuspaketit - Kreikka(laiset veronmaksajat) pakotettiin ottamaan lisää velkaa, jotta Kreikkaa rahoittaneet saksalaiset ja ranskalaiset pankit voitiin hoitaa kuiville. Moka oli kuitenkin tapahtunut jo lainoitusvaiheessa.
- Kiina investoi afrikkalaiseen maatalouteen - mitä oikeasti jää kohdevaltioihin, kun työvoimakin taitaa tulla Kiinasta?
Nähdäkseni näitä negatiivisten keinojen painottajia yhdistää autoritäärinen hallintomalli. Mielestäni yksi pohtimisen arvoinen seikka on että pyritäänkö näillä negatiivisilla keinoilla edesauttamaan valtion vai nykyisen hallinnon asemaa.
Tarviiko tähän nyt Venäjän osalta muuta vastata kuin Hodorkovski, Politkovskaja, Litvinenko ja inhimillistä hätää ruokkivan asevirran salliminen Venäjältä Ukrainaan.
Kaikki voimatoimilla pakottavat keinot ovat negatiivisia keinoja. Negatiivisiin keinoihin sisältyy siis talouspakotteetkin. Negatiivisten keinojen käyttämistä olisi pakottaa maat liittymään itseen sotilaallisella voimalla tai pyrkiä ohjaamaan toisten valtioiden päätöksiä sotilaallisella voimalla painostamalla ja käyttämällä talouspakotteita.
Positiiviset keinot ovat pyrkimystä antaa itsestä hyvä kuva ja pitää toinen mukavalla fiiliksellä ja hyvällä tuulella. Euroopan Unionin laajentuminen on esimerkki positiivisten keinojen käyttämisestä. Liittyminen on ollut suvereenien valtioiden itsensä tekemä vapaaehtoinen päätös jonka perusteluna on ollut Unionissa olevien maiden antama hyvä vaikutelma.