Ukrainan konflikti/sota

Hyvä summary ilman jaarittelua.
Nääki spottas tän saman mitä mietin:
Situation in Kherson is already intense, 🇷🇺 solder going to Kherson can be accounted as dead. Publishing this order is likely a reaction on Putin's "we haven't started yet".
Myös toinen jännä huomio
From summer conscripts only 17% have been successfully conscripted.
Sekä mitä tässä viimeisen muutaman sivun aikana on myös mietitty;
Some warehouses in 120km distance have blown up, everyone is wondering how. 🇷🇺expecting to panic soon, as they don't have anything to counter HIMARS.
 
Olisi mielenkiintoista tietää millaisilla työkaluilla tämä tieto on hankittu

1657612714971.png

Joskus ei tarvitse keksiä tarinaa, kun todellisuus on helppo arvata. Tottakai voidaan marssittaa kaikkea teknologiaa kehiin ja arvuutella, mutta tuossa kuvassa on helpoin ja todennäköisin selitys. Kuson kulkeminen ei ole ylivoimaista ja silmiä piisaa.
 
Sodan sumu on sankka näiden ammusvarastojen räjähdystenkin yllä, mutta HIMARSejahan tässä on kaikesta päätellen kiittäminen. Mikä minuun on tehnyt vaikutuksen on ilmeisen tehokas tiedustelu. Varastojen tuhoaminen alkoi miltein saman tein kun tehokasta puikkoa alkoi olla saatavilla eli varastojen sijainnit oli selvitetty hyvissä ajoin. Olisi mielenkiintoista tietää millaisilla työkaluilla tämä tieto on hankittu.
Somea seulomalla pääsee pitkälle. Sotaa on sodittu jo 8 vuotta ja vuosien asemasotavaiheessa ei OPSEC varmasti ollut parhaimmasta päästä. Joku Telegrammista kaivettu 5 vuoden takainen sumuisa, tärähtänyt kännykkäkuva saattaa nyt osoittautua kultakaivokseksi, kun Ukrainalla on kykyä ja halua vaikuttaa.
 
Koneiden toimittaminen ei ole kiinni pelkästään lentäjistä vaan koko infrastruktuurista, jota minkä tahansa laitteen tukemiseksi tarvitaan: mekaanikot, varaosat, aseet jne. Esim F-16 vaatii lentäjän lisäksi sellaiset parikymmentä koulutettua henkilöä hoitamaan itse konetta. Lisäksi jokaista lentotuntia kohden konetta huolletaan keskimäärin 20 tuntia. F-14:aa huollettiin n. 50 tuntia.

Eli vaikka sinne Ukrainaan annettaisiin saman tien mitä tahansa koneita ja vaikka isot huollot tehtäisiin jossain toisessa F-16 käyttäjämaassa, niin lentäjän lisäksi niillä pitäisi olla tukiorganisaatio, jonka koulutus ei sekään onnistu ihan hetkessä.

Esimerkkinä vaikkapa Suomen siirtyminen Hornetista Lightning II:een: Ekat koneet valmistuvat 2025, jolloin Suomesta lähtee lentäjät JA huoltohenkilöstä koulutettaviksi USA:ssa: Ensimmäinen kone tulee Suomeen 2026 ja operatiivinen valmius saavutetaan vasta 2028. Siis kolme vuotta siitä huolimatta, että lentäjillä sekä huollolla on jo ennestään kokemusta amerikkalaisesta koneesta, asejärjestelmistä sekä NATO-yhteensopivasta tukiorganisaatiosta.

Ja siitä lentäjän koulutuksesta: Siviilipuolella tyyppikoulutus höyrymittareista lasiohjaamoon vaatii muutaman päivän ja 1-5 lentotuntia opettajan kanssa.
Mutta nyt puhutaan pelkästään VFR-kelpparista. IFR kelpuutus tulee sitten erikseen. Otetaan tähän päälle vielä asejärjestelmien hallinta, navigointi ja taistelutilanteen stressi, niin puhutaan useista kuukausista. Varsinkin jos tavoite on, että asekuorma saadaan toimitettua oikeaan kohteeseen ja että lentäjä sekä kone myös palaavat siltä taistelutehtävältä.

Vertailun vuoksi:
Cessna 172 ohjaamo: https://imgproc.airliners.net/photos/airliners/8/8/7/1813788.jpg?v=v40
Cessna 172 lasiohjaamo: https://imgproc.airliners.net/photos/airliners/9/3/3/1192339.jpg?v=v40
SU-25: https://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Sukhoi-Su-25/2185249/L
F-16: http://3.bp.blogspot.com/-UA4ubpbIqVQ/UIV4twZ_rzI/AAAAAAAAPrs/6AV0rdBTUQo/s1600/cockpit.jpg
Jos länsimailla olisi uskallusta, miksi ei tehtäisi samaan tapaan, kuten ryssä teki Korean sodassa 1950-53?

Silloin neukkulan Migeihin maalattiin Pohjois-Korean tunnukset ja niitä lensivät ryssän lentäjät.

Turha tässä nyt on enää mitään eskalointia tai kaasuhanan sulkemista pelätä.

Jos näin toimittaisiin, ryssä saataisiin muutamassa päivässä verissä päin, raskaita tappiota kärsineenä pois Ukrainan kimpusta, tulisi ukrainalaisille vähemmän tuhoja ja vähemmän kärsimystä. Ja lisäksi ryssältä vietäisiin pois kuvitelma omasta mahtavuudestaan ja suunnitelmat muiden maiden valtaamisesta.
 
Ukrainalla on ollut tiedossa jo vuosia suurin osa Donbassin alueella olevista ammusvarastoista, mutta tähän asti ei ole ollut tapaa iskeä noihin tarpeeksi tarkasti. Nyt sellainen löytyy ja sitä käytetään.
Onhan niihin aina välistä isketty Totshkilla ja Ukrainan omilla raketinheittimillä (välistä on ehkä ollut sabotaasiakin), mutta tuloksia on tullut vain satunnaisesti. Venäläisillä ei ole ollut paljoa tarvetta hajauttaa toimintaansa kun Ukrainan keinot iskeä vastaan ovat olleet rajallisia.
 

Kuinka vakavasti otettavia nämä lennokit ovat?

Iran ei ole kehityksen kärjessä...

USA: Venäjälle satoja lennokkeja Iranista​

Iran aikoo toimittaa Venäjälle useita satoja lennokkeja, joista osa on mahdollista varustaa asejärjestelmillä, kertoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Sullivanin mukaan Iran aikoo myös kouluttaa venäläisjoukot käyttämään lennokkeja.

Lähde: Reuters
Iran esitteli näitä toukokuun lopulla.
 
"Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti tiistaina 12. heinäkuuta, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suunnittelee matkaa Iranin pääkaupunkiin Teheraniin 19. heinäkuuta.

"Tulee Astanan prosessin takaajien valtionpäämiesten tapaaminen. Kuten tiedätte, tämä on prosessi Syyrian siirtokuntien edistämiseksi", Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin päivällä uutistoimisto Mehr kertoi Iranin parlamentin talouskomission puheenjohtajaan viitaten, että Putin aikoo vierailla Iranissa ensi viikolla." Lähde iz.ru
 
Onhan AMRAAM jo heti kättelyssä paljon laadukkaampi ilmasta-ilmaan ohjus, kuin mitä Ukrainalla on ilmeisesti käytössä... Eikös ole ollut puhetta, ettei niillä ole oikein muita kuin semi-aktiivisella hakupäällä varustettuja ohjuksia, jotka vaativat että kohdetta maalataan koko ajan hävittäjästä käsin?
R-27:stä on olemassa parikin aktiivivarianttia, joiden ero on kantamassa eikä hakupäässä. Mutta paljonko noita sitten on Ukrainalla ollut alunperinkään ja onko yhtään enää jäljellä? Tuskin kovin montaa, jos ollenkaan. Tietoa ei kovin nopeasti googlella löydy.
F-16:n tutkakin on ihan jotain toista tasoa kuin ukrainalaishävittäjien tutkat... Tottakai sitä pitää osata käyttää, ei siinä. Sehän nyt on selvä. Mäkin olen osannut käyttää sitä auttavasti jo ainakin vuodesta 1991 lähtien, jolloin Spectrum Holobyten Falcon 3.0 julkaistiin. ;)
Tuolla minullakin on lukematon määrä lentotunteja Irakin aavikolla... 😁 Se manuaali oli kyllä paras koskaan missään pelissä mukana tullut. Varmaan yhtä paljon viihdyin sen parissa kuin itse pelin.
Eikö tässä koko asiassa ja suuressa kuvassa ole kuitenkin kyse siitä, että Venäjälle ei saa antaa täydellistä ilmaherruutta Ukrainan taivaalle ?

Ukraina on tähän asti ja toivottavasti tulevaisuudessakin pystynyt kiistämään sen ja ilmeisesti ryssä ei saa kuin alueellisia ilmaherruuksia muodostettua.

Se on hyvä juttu, mutta kun se on toteutettu venäläisellä kalustolla ( MIG, S-300 etc) niin eikö ole vääjäämätöntä että länsikalustoon joudutaan siirtymään jossain vaiheessa. Eikö olisi parempi kouluttaa niin paljon porukkaa länsimaiseen kalustoon kuin mahdollista ja se toivottavasti aloitettu jo kuukausia sitten. Koska eihän sota ole loppumassa.
Olen mietiskellyt että löytyisikö Fulcrumin ja Viperin väliin jotain mallia johon olisi helpompi "höyryteknologiaan" tottunut väki kouluttaa. USAF:n koulutusalihankkijoilla on mahdollisesti jopa 80 Mirage F1-hävittäjää. Ohjukset toki nousevat isoksi kysymysmerkiksi. Magic 2 on käsittääkseni ihan OK IP-ohjus, mutta Super 530 on puoliaktiivinen ja kantama on onneton R-27:äänkin verrattuna. En toki tiedä minkälaisia modernisointeja noihin on tehty, ilmeisesti mukana on monenlaista alaversiota. Mutta poliittisesti voi olla pienempi pala nieltäväksi lähettää noita kuin melko ajanmukaisia jenkkihävittäjiä. Miragejahan kun on aikoinaan myyty arabimaihinkin, ja jossain välissä ne lännessä olevat MiGit loppuvat.
Venäjä jatkaa panostuksia sotaan katkeraan loppuunsa asti. Ei se nykyisellä johdolla tule lopettamaan hyökkäyksiä "koskaan". Sotahan on päin vastoin laajentumassa ja itse epäilen että LKP julistetaan siellä nyt perjantaina. Lisäksi Valko-Venäjä pakotetaan mukaan. Kaasun tulo Saksaan, ehkä loppui nyt pysyvästi, joka käytännössä avoin "sodanjulistus" läntiselle Euroopalle. Nehän rikkoo sillä toimelle käytännössä kaikkia mahdollisia kaupallisia sopimuksiaan ja aiheuttavat siirtymisen sodan uuteen vaiheeseen.
Omassa retoriikassaanhan venäjä on ollut eriasteisessa sodassa lännen kanssa jo vuosikymmenen tai pari. Kertoo jotakin voimasuhteista että siinä kohdassa missä venäjä kokee konfliktin olevan jo eksistentiaalinen uhka, länsi alkaa vasta huomata että joku nyt näykkii nilkoissa.
 
Iran yrittää nyt näemmä pelata kahdella kädellä tätä peliä. Toisaalta ovat ilmoittaneet halukkuudestaan tuottaa Eurooppaan kaasua, mikä on suoraa opportunistista vittuilua venäjälle ja sitten kuitenkin toisaalta ovat kauppaamassa droneja vanjalle.
Ihan linjakas ja looginen päätös heidän kannaltaan: molemmat tuottavat rahaa Iranille.
Läntisessä Euroopassa onkin sitten hiukan toisilla arvoilla varustetut "oletetut" lauteilla.
 
"Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti tiistaina 12. heinäkuuta, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suunnittelee matkaa Iranin pääkaupunkiin Teheraniin 19. heinäkuuta.

"Tulee Astanan prosessin takaajien valtionpäämiesten tapaaminen. Kuten tiedätte, tämä on prosessi Syyrian siirtokuntien edistämiseksi", Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin päivällä uutistoimisto Mehr kertoi Iranin parlamentin talouskomission puheenjohtajaan viitaten, että Putin aikoo vierailla Iranissa ensi viikolla." Lähde iz.ru
Lisäys: "Kreml on vahvistanut tiedot Venäjän presidentin Vladimir Putinin tulevasta Teheran -matkasta , joka saattaa tapahtua jo ensi viikolla. Neuvotteluja käydään paitsi Iranin presidentin Ibrahim Raisin, myös Turkin johtajan Recep Tayyip Erdoganin kanssa, kirjoittaa RIA Novosti"
 
The attacks against Lithuania started on June 20. For the next 10 days, websites belonging to the government and businesses were bombarded by DDoS attacks, overloading them with traffic and forcing them offline. “Usually the DDoS attacks are concentrated on one or two targets and generate huge traffic,” says Jonas Sakrdinskas, acting director of Lithuania’s national cybersecurity center. But this was different.

Days before the attacks started, Lithuania blocked coal and metal from being moved through its country to the Russian territory of Kaliningrad, further bolstering its support for Ukraine in its conflict with Russia. Pro-Russian hacker group Killnet posted “Lithuania are you crazy? 🤔” on its Telegram channel to 88,000 followers. The group then called on hacktivists—naming a number of other pro-Russian hacking groups—to attack Lithuanian websites. A list of targets was shared.

The attacks, Sakrdinskas explains, were continuous and spread across all areas of daily life in Lithuania. In total more than 130 websites in both the public and private sectors were “hindered” or made inaccessible, according to Lithuania’s government. Sakrdinskas says the attacks, which were linked to Killnet, have mostly dropped off since the start of July, and the government has opened a criminal investigation.
Killnet started as a DDoS tool and was first spotted in January this year, Righi says. “They were advertising this app or this website, where you could hire a botnet and then use it to launch DDoS attacks.” But when Russia invaded Ukraine at the end of February, the group pivoted. The vast majority of Killnet’s efforts and those of its “legion” group—members of the public who are asked to join and launch attacks—have been DDoS attacks, Righi says, but he has also seen the group linked to some website defacements, and the group itself has made unverified claims that it has stolen data.
Russia has long been home to cybercriminals such as ransomware groups, which the country has largely ignored as long as they don’t target companies in Russia. Simultaneously, Russian military hackers have stirred global chaos for years—causing electricity blackouts in Ukraine, hacking the Olympics, and conducting the worst cyberattack in history. Evidence against state-backed Russian hackers has been piling up since the start of the war, though Russia has consistently denied launching cyberattacks around the world. The Russian embassy in the United States did not immediately respond to a request for comment.

In April, cybersecurity officials in the US, Australia, Canada, New Zealand, and the UK warned against the potential damage that pro-Russian groups, including XakNet and Killnet, could cause. While it is not clear who is behind Killnet or whether the group is backed by the Russian state, one other notorious Russian hacktivist group has been linked to the Kremlin. At the end of June, US cybersecurity company Mandiant, as first reported by Bloomberg, said Russian intelligence operatives had passed stolen information to XakNet. Ukrainian officials have also pinned attacks on DTEK, the country’s largest private energy firm, on XakNet. (The group has posted about DTEK multiple times in its 36,000-subscriber Telegram channel.)

“We've seen a number of groups emerge in the context of the Russian invasion of Ukraine,” says Alden Wahlstrom, a senior analyst at Mandiant. “XakNet and Killnet both have questionable provenance.” Wahlstrom says any claims of hacktivism should be approached with “a healthy dose of skepticism” and that Russian intelligence agencies have an “established history of using cutout groups” for cyberactivities. Last week the Trickbot cybercriminal group—which is made up of multiple smaller groups like the Conti ransomware group, and has links to the Russian statewas spotted by IBM targeting Ukraine for the first time. IBM describes the move as a “huge shift” in the group’s behavior.
Ultimately, as Russia’s war against Ukraine continues, the activity of pro-Russian cyber groups continues to be in line with Russian aims. “Moscow has kept its relationship with Russia-based hacktivist groups deliberately ambiguous,” says Emily Harding, deputy director of the international security program at the Center for Strategic and International Studies, a US-based think tank. “Moscow’s security services know who these operators are and will use some form of leverage to force them to cooperate when needed.”
 
Jos/kun UA:n hyökkäys eteläosissa toden teolla alkaa niin raiskaajamurhaajille tulee päänsärkyä monella tavalla: tykistö ja heittimistö murjoo etulinjan asemia kunnes maajoukot rynnivät päälle, raketinheittimet tuhoavat selustan tunnettuja avainkohteita eritoten IT-ohjusten laukaisulaitteita mikä mahdollistaa aktiivisemman dronetoiminnan hyökkäystä tukemaan ja kymmenet jos ei sadat partisaanisolut aktivoituvat ja Ukrainan erikoisjoukot toimivat syvyydessä aiheuttaen tappioita sekä paniikkia/sekaannusta venäläisten jo nyt pahasti ontuvaan johtamiseen.
Venäläisten linja on todella ohut ja syvyyttä ei voi tuolla etelässä olevalla miehityksellä olla korkeintaan kuin 10-15 km jonka jälkeen kaikki taustalla olevat on huoltoa, esikuntaa, kolmannen luokan reserviä (toipuvia haavoittuneita yms.), logistiikka ja hyvin niukalti sisäisen turvallisuuden joukkoja. Sellaiset +20 km syvyyteen ja erikoisjoukoilla on vain pehmeitä vastustajia, rintama yksinkertaisesti on liian pitkä ja UA:n pysäyttämiseen ei riitä se mitä etulinjaan on saatu JOS tykit saadaan vaiennettua.
Pitkiä öitä tulossa vihulaiselle. 👌
 
Katso liite: 63334

Joskus ei tarvitse keksiä tarinaa, kun todellisuus on helppo arvata. Tottakai voidaan marssittaa kaikkea teknologiaa kehiin ja arvuutella, mutta tuossa kuvassa on helpoin ja todennäköisin selitys. Kuson kulkeminen ei ole ylivoimaista ja silmiä piisaa.
Samaa mieltä, perinteinen tiedustelu on tuolla todennäköisesti se tärkein tekijä.
Valloitetuilla alueilla on helppo löytää tyytymättömiä ihmisiä jotka dollareilla tai jopa pelkästä vittuuntumisesta antavat tietoja.
Joltain takaportaan remf:ltä saa muutamalla tuhannella taalalla ja votkapullolla kännykkäkuvan halutuista esikunnan tiedoista... :giggle:
 
Jenkithän ilmoittivat, kun HIMARSeja toimitettiin, että avustavat oikeiden kohteiden paikantamisessa. Tämä nyt todennäköisesti sitä satoa, mitä oikean suurvallan tiedustelu saa aikaiseksi. Osa varmasti myös paikallisten Ukrainalaisten bongaamia ja ilmoitelleet ne eteepäin, kun siihenkin on appi olemassa. Jenkeille ammusvarastot on aika helppo löytää sateliittitiedustelulla ja korkkaamalla viestiliikennettä, kun lennättävät koneita kuitenkin kokoajan kuuntelemassa Ukrainan ympärillä. Johonkin ne kaikki kuorma-autot pitää onneksi ajaa ryssän logiikalla, että tavara saadaan yhteen kasaan HIMARSeille ammuttavaksi, eikä suinkaan hajauttaa.
Veikkaan että jenkkien avun merkitys painottuu uusiin, liikkuvampiin, kohteisiin. Suuret asevarastot taas olleet käytössä ja paikoillaan ilmeisesti pidempään, eli voi hyvin olettaa että noiden sijainti ollut valmiiksi tiedossa - kyky vain uupunut Ukrainan joukoilta tähän asti
 
Vielä pitäisi jäädyttää varoja paljon enempi...

Komissio: EU jäädyttänyt venäläisiä varoja 13,8 miljardin euron edestä
EU on jäädyttänyt venäläisiä varoja 13,8 miljardin euron edestä Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders kertoi tänään.

– Tähän asti olemme jäädyttäneet, oligarkeilta ja muilta tahoilta, 13, 8 miljardia euroa. Se on valtavasti, Reynders sanoo.

Reyndersin mukaan vain viisi jäsenmaata on vastuussa 12 miljardin euron takavarikoista. Hän peräänkuulutti muita EU:n jäsenmaita aktivoitumaan varojen jäädyttämisessä.

Reynders ei suostunut tarkentamaan, mitkä jäsenmaat ovat olleet aktiivisia varojen jäädyttämisessä. Saksan valtiovarainministerin Christian Lindnerin mukaan Saksa olisi yksin jäädyttänyt yhteensä 4,8 miljardia euroa venäläisiä varoja.

Ukrainan oikeusministeri vaati, että jäädytettyjä varoja käytettäisiin maan jälleenrakennukseen.

Lähde: Reuters/hs
 
Back
Top