Europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.), Elsi Katainen (kesk.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) suhtautuivat kaikki myönteisesti Suomeen turistiviisumeilla matkustaviiin venäläisiin kohdistuviin rajoituksiin
Ylen aamun haastattelussa maanantaina.
Kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat
Ylen kyselyssä olleet valmiita viisumirajoituksiin. Hallituspuolueet ovat toivoneet asiassa EU:n ja yhteisen sisäraja-alueen muodostavien Schengen-maiden
yhteistä viisumilinjaa.
Kataisen mielestä rajoitukset olisivat keino saada venäläiset heräämään siihen, mitä Ukrainassa tapahtuu.
– Odotankin innolla, että Suomen hallitus tekisi tämän asian suhteen päätöksiä ripeästi, koska se on asia, jonka yksittäinen jäsenmaa pystyy tekemään. Toivotaan totta kai, että EU olisi tässä mahdollisimman yhtenäinen.
Niinistö pitää riskinä, että venäläiset hakisivat Suomen kautta viisumia Schengen-alueelle, koska Venäjän muut rajanaapurit eivät Niinistön mukaan myönnä viisumeita venäläisille.
Turistiviisumien myöntäminen tulisi Niinistön mielestä suurimmaksi osaksi lopettaa nykytilanteessa.
– Sen sijaan toisinajattelijoiden ihmisoikeusperusteisiin, oppositioon ja sukulaiskäynteihin liittyen säilyttäisin mahdollisuuden, että viisumeita voitaisiin edelleen myöntää erityisistä syistä.
Pietikäisen mukaan on tiettyjä seikkoja, jotka tulee ottaa viisumeissa huomioon. Jo myönnettyjä, usean vuoden voimassa olevia viisumeita on
juridisesti vaikea perua. Rajatarkastuksessa on kuitenkin mahdollista valvoa, onko turisti lähdössä muualle Schengen-alueelle, Pietikäinen sanoi.
Yhtenä vaihtoehtona voisi hänen mielestään olla Ukrainan oma ehdotus, että viisumihakemuksessa esitettäisiin kysymyksiä esimerkiksi siitä, pitääkö hakija Venäjän hyökkäystä Ukrainaan oikeutettuna.
Haastateltavat pitivät tärkeänä, että venäläisviha esimerkiksi Suomen venäläisvähemmistöä kohtaan ei lisääntyisi mahdollisen viisumirajoituksen myötä.
Pietikäisen mukaan venäläisiin kohdistuu jo tällä hetkellä syrjintää esimerkiksi Suomessa ja Saksassa. Hänen mielestään nyt on vältettävä "mustavalkoista ja polarisoivaa" nationalismia.
– Jos meillä Suomessa olisi hirmuhallinto, minusta olisi kurjaa, että minua syyllistettäisiin tai matkustamistani tai muuta tiedonsaantiani rajoitettaisiin.