Ukrainan konflikti/sota

Talvi tulossa. Oli päässyt tämä espanja-uutinen livahtamaan oman tutkani ohi. Toimittamassa jo (kummeniä tuhansia) talviunivormuja.
Juu, epsanjassa alkaa talvi aivan näillä näppäimillä, ni ovat alkaneet miettimään.

Muutama vuosi takaperin lokakuisella työreissulla repesi shortsit ja korvaavia oli ihan turha etsiä Aurinkorannikolta. Pelkkää villapaitaa ja toppatakkia tarjolla, kun ulkonahan oli enää +20 astetta.

Luvassa on siis ainakin paksua vaatetta 😂
 
Viimeksi muokattu:
Tässä twiitissä oli mielenkiintoisinta varmaankin hatusta revitty luku 40%, jonka sanoi osuus ryssän sotilaista, jotka taistelivat pohjoisessa ja erosivat palveluksesta.

Tästä on puhuttu tosi vähän. Kesällä meni umpeen monen sopimussotilaan sopimukset ja ilmeisesti oikeasti moni on jäänyt pois. Kun monesti tappiohin yhdistetään kuolleet, haavoittuneet, sotavangit ja karanneet, niin pitäisikö oikeasti yhdistää lukuun myös nämä jotka eivät uusi sopimustaan sodan tilanteesta johtuen. Tietyllä tavallahan ne on Ukarainan sotatoimien takia jättäytyneet pois. Eikä kaikki julkisuudessa ole ollut edes varusmiespalveluksen jälkeen 6kk sopparin tehneitä, vaan ihan ammattikavereita, niinkuin se VDV kaveri, jonka muistelma tuli julkisuuteen.
Monella umpeutui sopimus luonnollisista syistä.
 
Kaikki Nato-kumppanit, kuten Saksa ja Ranska eivät välttämättä hyväksyisi hyökkäyssotaa, sillä se on todellakin ”vaarallista eskaloimista”, josta varsinkin saksalaiset ovat jo jaksaneet tämänkin sodan aikana jatkuvasti muistuttaa länttä ja Ukrainaa.

Tämä on totta. Koko maailma "seurasi huolestuneena" miten ryssä teki hyökkäysvalmisteluja yli vuoden ajan vaan mikään ei lopulta estänyt hyökkäystä. Sodaa edeltänyt diplomatia paljastui teatteriksi, heillä ei ollut aikomustakaan neuvotella. Kun he olivat valmiit, hyökkäsivät kuten olivat suunnitelleet. Ukraina otti iskun vastaan, mikä sen hinta oli, kuka tietää. Washington Postin artikkelin mukaan saivat vältettyä pahimman, koska siirsivät joukkoja ja kalustoa pois kohteista viime hetkellä. Puolustus ei myöskään murtunut, joten vihollisen ensi-isku ei ollut niin vahva kuin mitä olisi voinut olla.

Ennaltaehkäisevä isku nähdään käytännössä aina vääränä tekona ja siitä on helppo kirjoittaa, että sotaa ei olisi tullut, jos ei olisi isketty. Tai vähintään sota alkoi tällaisen iskun takia ja siten iskun tekijä on "sotaan syyllinen".

Tuossa on tietysti vahvasti reaalipolitiikkaa mukana: miten toimivat "hyvät valtiot" ja millaisia temppuja tekevät "pahat". Kenen joukossa seisot määrää miten on lupa käyttäytyä. Ehkä yksi tämän sodan oppeja voisi olla, että jos sota halutaan ehkäistä niin se vaatii suuren vastavoiman ennen kuin vihollisella on voimaa hyökätä. Jos vihollinen jatkaa hyökkäysvalmisteluja, pitää mielestäni varata oikeus ennaltaehkäisevään iskuun. Tämä pitää kertoa selvästi kaikille: jos vihollinen jatkaa toimiaan, heitä vastaan voidaan iskeä. Mikään määrä diplomatiaa ei estä sodan alkua mutta aito, konkreettinen voimalla uhkaaminen voi. Toki mikään ei ole koskaan varmaa.

Nämä ovat tietysti poliittisia kysymyksiä, mutta tämä sota on mielestäni muistuttanut parista asiasta: 1) odottaminen viimehetkeen asti on typerää, 2) se että annetaan vihollisen iskeä koko voimalla ensin on typerää ja 3) se että tällaisen iskun jälkeen pitäisi kääntää toinen poski, on kaikkeista suurinta hölmöyttä. Jos päätetään, ettei jäädä odottamaan vihollisen massiivista ensimmäistä iskua, niin omat tekemiset ja sanomiset pitää sovittaa sen mukaisesti. Pitkän kantomatkan ohjusaseiden aikaan ei voida mitenkään tietää, mikä määrä omaa teollisuutta ja asevoimia on hengissä tällaisen iskun jälkeen. Ukraina selvisi iskusta, mutta seuraavalla kerralla tilanne voi olla toisin. Mnä en mieluiten lähtisi kokeilemaan, miten hyvin me selviämme tällaisesta ohjussateesta. Ennen sitä pitäisi olla raja, jonka ylittäminen laukaisee toimenpiteitä.

Toki tunnustan: NATO-maan ei ehkä tarvitse miettiä tällaista samalla vakavuudella kuin maan, joka ei kuulu NATO:on. Ehkä nämä ajatukset edustavat siis "mennyttä maailmaa"? Ehkä esim. Kazakstan joutuu pohtimaan tällaisia vaan Suomen osalta tämä juna meni jo (ja hyvä niin)? Minä en ole vielä saanut mitenkään käännettyä omaa ajattelua niille raiteille että Suomi on tosiaan oikeasti hakenut NATO:n jäsenyyttä ja se on nyt lähempänä kuin koskaan. Siksi kai horisen näin?

Paras jättää nämä tähän, näitä varten on muut ketjut.

-

Miten minusta tuntuu että viimeisen viikon aikana olisi ollut poikkeuksellisen paljon iskuja ryssän asiamiehiä vastaan? Tässä yksi lisää:


-

Nova Kakhovka ja HIMARS:

 
" #Stirol " in Gorlovka

Tämä hitusen epäilyttää, näinköhän liittyisi EMC-laitteisiin ja elektroniseen sodankäyntiin vai olisiko sittenkin joku luonnollinen ilmiö? Ymmärrän että vahvojen sähkömagneettisten aaltojen lähettäminen taivaalle voi tuottaa näkyviä ilmiöitä, mutta en tunne näitä niin hyvin että tohtisin sanoa liittyykö tämä sellaiseen. Alla videot ja tekstin käännös:

Another video of incomprehensible waves in the sky (It is assumed that from the Krasuha electronic warfare)

Eiköhän tuo ole jonkin yliäänen nopeudella etenevän "äänivalli". Taivalla siis menee joko hävittäjä tai todennäköisemmin ohjus sellaisella lentopinnalla jossa "äänivalli" aiheuttaa ilmankosteuden tiivistymisen näkyväksi.
 
Viimeksi muokattu:
Vaan minä en istu päättävissä pöydissä enkä tunne reaalipolitiikan rajoja. On helppo sanoa että isketään ensin ja aloitetaan sota. Mihin se johtaisi, miten kumppanit sen näkisivät? Tekisikö se sodasta lyhyemmän vai pidemmän? Onko tällaisen spekulointi turhaa näin NATO-jäsenyyden jälkeen?
Juuri näin...

Tuskinpa Suomi lähtee hyökkäämään suurvaltaa vastaan ilman (NATO-)liittolaisten hyväksyntää. Varsinkin kun koko ajan on tähdennetty kuinka NATO on puolustusliitto.
- toisekseen sotaa ja vähintäänkin hyökkäystä edeltävät toimet kyetään havainnoimaan jo etukäteen..

Toisekseen NATO:n ylivertainen sotilaallinen uskottavuus on absoluuttisesti tehokkain "ase" sodan välttämiseksi. Puolustusliiton keskeisin tarkoitus on estää jo pelkällä olemassaolollaan kaikki mahdolliset hyökkäykset, uhkailut ja sotilaallinen vaikuttaminen jäsenmaitaan kohtaan.
- tämä lienee se keskeinen syy miksi myös Suomi on hakeutunut Puolustusliiton jäseneksi.
 
Kyseinen twiittaaja on vähintäänkin kyseenalainen - suosittelen ottamaan kaiken mitä tililtä tulee aimoripauksella suolaa. Syyn tälle varoitukselle saat selville kun menet katsomaan tilin vastaushistoriaa.

Katso liite: 65907

Pähkinän kuoressa tuo tili; ei osaa sanaakaan ruotsia tai suomea vaikka väittää näin. Puhuu englantia ja venäjää. Raportoi subjektiivisesti "russia stronk", vastaa verifioituihin uutisiin mental gymnasticsilla. Postauksissa aistittavissa suuri määrä "copiumia". Yllä kuvakaappaus tuon tilin vakavuudesta.
Kyllähän toi ihan Suomea puhuu.
 
Viimeksi muokattu:
Kas, hmm, tosiaan. Talvi tulossa. Oli päässyt tämä espanja-uutinen livahtamaan oman tutkani ohi. Toimittamassa jo (kummeniä tuhansia) talviunivormuja.
Vastaus twiittiin, kyllä löytyy, kuva tämän viikonlopun huutokaupasta. Ei kai kukaan nyt ajatellut että Puolustusvoimat noita poiskaan heittäisi...

ff12b1d7-854a-425a-ba0e-0304387b46ef-large::r:90.jpg
 
Pentagon ottamassa lisää laivoja käyttöön Ukrainan kuljetusten avuksi: The Pentagon has expanded its use of maritime shipping to deliver weapons for the war in Ukraine, U.S. defense officials said
“Once we started to provide them howitzers, we knew that we were going to need more ammunition,” said Army Col. Steven Putthoff, the deputy director of operations at U.S. Transportation Command. “So, we could plan ahead a little bit more, and then we could start to use more sealift to provide that support and to get it there sometimes even ahead of the request.”
...
While aircraft can reach Europe from the United States much more quickly, ships can haul vast quantities of cargo that could allow Ukraine to build up a larger arsenal for future campaigns in the war.





Lievää paniikkia kun tajuavat, että menettivät dronen kontrollin :)

Viteolla ilmeisesti sama kaveri kommenttien perusteella.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top